Βαρδινογιάννης: Στα χέρια του Γιάννη Βαρδινογιάννη πλέον η Motor Oil. Ο «ανασχηματισμός» στη διοίκηση με νέο πρόεδρο τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και η ισχυρή κεφαλαιακή ενίσχυση, ανατρέπουν τα δεδομένα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Σε ριζική αναβάθμιση του νέου βραχίονα MORE προχωρά ο Όμιλος της Motor Oil, καθώς, όπως όλα δείχνουν, αποδίδεται στη συγκεκριμένη θυγατρική στρατηγική προτεραιότητα, ενώ υπάρχουν φιλόδοξα πλάνα για το άμεσο μέλλον.
Τούτο συνάγεται, άλλωστε, από τη μέχρι τώρα σύντομη, αλλά εξαιρετικά δυναμική παρουσία του το τελευταίο διάστημα, καθώς από τον μετασχηματισμό της «Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακίου» σε Motor Oil Renewable Energy (MORE) έχουν ήδη κλειστεί μεγάλα deals και φαίνεται ότι έπονται ακόμη μεγαλύτερα…
Προς αυτή την κατεύθυνση της περαιτέρω αναβάθμισης και ισχυροποίησης υπήρξαν -όπως αποκαλύπτει σήμερα το newmoney– ριζικές αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας, αλλά ταυτόχρονα και ιδιαίτερα σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση.
Έτσι, από τις 20 Αυγούστου ανέλαβε τα ηνία νέο δεκαμελές (έναντι του μέχρι τότε πενταμελούς) Διοικητικό Συμβούλιο, με Πρόεδρο τον Γιάννη Βαρδινογιάννη (Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Motor Oil) και μέλη τους Πέτρο Τζαννετάκη (Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου), Γιάννη Κοσμαδάκη (Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου), Βίκτωρα Παπακωνσταντίνου, Μιχαήλ – Ματθαίο Στειακάκη, Γεώργιο Προυσανίδη, Θεοφάνη Βουτσαρά, Νικόλαο Γιαννακάκη, Αναστασία Κασαπάκη και Βασίλειο Βυζηργιαννάκη.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αρχής γενομένης από τον Φεβρουάριο του 2020 -και πριν το μετασχηματισμό της εταιρείας- κατά 10 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο του 2020 κατά 2,8 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος τον Μάιο, μαζί με την απόφαση για μετεξέλιξη της «Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακίου» σε Motor Oil Renewable Energy, έγινε γενναία ΑΜΚ ύψους 26 εκατ. ευρώ και στις 16 Ιουλίου ακολούθησε ακόμη μία, ύψους 1 εκατ. ευρώ.
Έτσι, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται πλέον σε 40.940.000 ευρώ, είναι δε διαιρεμένο σε 409.400 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ της κάθε μιας. Σύμφωνα με την σχετική έκθεση ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή στις 11 Αυγούστου, «πιστοποιήθηκε η ολική καταβολή της αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 26.000.000 ευρώ καθώς και της υπέρ το άρτιο αξίας ποσού 104.000.000 ευρώ, που αποφασίστηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της μετόχου της 10/05/2021».
Υπενθυμίζεται ότι στη MORE έχουν συγκεντρωθεί οι δραστηριότητες του Ομίλου της Motor Oil που δεν σχετίζονται με τη διύλιση αργού και την εμπορία και διανομή προϊόντων πετρελαίου, όπως οι ΑΠΕ, η ηλεκτροπαραγωγή, η παροχή και εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, καθώς και το σχεδιαζόμενο FSRU στους Αγίους Θεοδώρους.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι η MORE που συμμετέχει με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (50% – 50%) στη νεοσυσταθείσα «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», η οποία θα υλοποιήσει τη μεγάλη επένδυση, ύψους 375 εκατ. ευρώ για την κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 877 ΜW, στην Κομοτηνή.
Παράλληλα, όπως αποκάλυψε χθες το newmoney (ρεπορτάζ της Μαριάννας Τζάννε), η MORE θα αποτελέσει το «όχημα» για την είσοδο του Ομίλου και στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και ειδικότερα στα ΣΔΙΤ Αττικής και Κ. Μακεδονίας, σε σύμπραξη με τον Όμιλο Άβαξ και την εταιρεία Θαλής. Σχήμα στο οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η MORE, θα κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών.
Την ίδια ώρα, ο νέος στρατηγικός βραχίονας της Motor Oil έχει σε πλήρη εξέλιξη το φιλόδοξο πλάνο -μέσω της θυγατρικής Διώρυγα Gas- για την εγκατάσταση πλωτής μονάδα αεριοποίησης και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU), με δυναμικότητα 2-3 bcm/έτος.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται η διενέργεια Market Test το επόμενο διάστημα, η ολοκλήρωση των μελετών (FEED-Front-End-Engineering Design) μέχρι τέλος του έτους και η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης στο πρώτο τρίμηνο του 2022, έτσι ώστε το FSRU να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2023.
Παράλληλα, σε φάση δυναμικής ανάπτυξης βρίσκονται και οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, μέσω απόκτησης και κατασκευής αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων με μεσοπρόθεσμο στόχο το πράσινο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου να φτάσει σταδιακά το 1GW συνολικής ισχύος.
Σε κάθε περίπτωση, στους εταιρικούς σκοπούς της MORE περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή, λειτουργία και εκμετάλλευση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα και εκτός συνόρων, η προμήθεια, πώληση, αγορά, και εν γένει εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας, η κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία μονάδων επεξεργασίας μη επικίνδυνων απορριμμάτων, καθώς και η εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων προϊόντων, αλλά και η προμήθεια, πώληση, αγορά και εν γένει εμπορία φυσικού αερίου, στην ημεδαπή και αλλοδαπή, σε οποιαδήποτε μορφή (π.χ. υγροποιημένου, συμπιεσμένου ή σε αέρια μορφή), σε οποιαδήποτε κατηγορία πελατών, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής και εξαγωγής φυσικού αερίου από και προς την ελληνική επικράτεια.
Υπό αυτό το πρίσμα ερμηνεύεται και η αίτηση που υπέβαλε η MORE στη ΡΑΕ στις 17 Σεπτεμβρίου, για χορήγηση άδειας προμήθειας φυσικού αερίου.
Συνεργασία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΜΟΤΟR ΟΙL στο φυσικό αέριο. Θα συμμετέχουν από κοινού στη νέα μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας, ύψους 375 εκατομμυρίων στην οποία συμμετέχουν Βαρδινογιάννης, Μαρινάκης και Λάτση. Τι ετοιμάζουν οι τρεις κορυφαίοι επιχειρηματίες. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Το περιβάλλον της αγοράς διύλισης συνέχισε να επηρεάζεται από την κρίση της πανδημίας και στο πρώτο τρίμηνο του 2021, ανέφερε χθες κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα του α τριμήνου, ο αν. διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil Hellas Π. Τζαννετάκης.
Μάλιστα φέτος η υποχώρηση στην κατανάλωση καυσίμων ήταν αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι, με δεδομένο ότι στο α τρίμηνο του 2020 δεν είχε ακόμη ξεσπάσει η κρίση του COVID – 19.
Συγκεκριμένα η συνολική μείωση στα καύσιμα φτάνει στο 14,7% όταν πέρυσι ήταν στο 3,8%, με τις βενζίνες να υποχωρούν στο 22%, το ντίζελ κίνησης στο 12% και συνολικά τα καύσιμα κίνησης να βρίσκονται στο – 16% έναντι – 3,6% το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Τζαννετάκη στο δεύτερο τρίμηνο καταγράφεται στην εσωτερική αγορά ξεκάθαρη τάση αύξησης, ήδη από τα μέσα Μαΐου με τον Ιούνιο να διαφαίνεται ακόμη πιο ισχυρός.
Όπως ανέφερε η διοίκηση της ΜΟΗ, τα μεγέθη του β τριμήνου του 2021 είναι πλέον συγκρίσιμα όχι με το 2020 όταν είχαμε το αυστηρό lockdown αλλά με τα μεγέθη του 2019, που η αγορά λειτουργούσε κανονικά.
Κατά την ενημέρωση των αναλυτών, πάντως, η διοίκηση της ΜΟΗ έκανε εκτενή αναφορά στη νέα μεγάλη επενδυτική απόφαση για τη συμμετοχή του ομίλου με μερίδιο 50% στην κατασκευή της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή μαζί με τη ΓΕΚ Τέρνα.
Πρόκειται για μια καλή στρατηγική κίνηση με δεδομένες τις προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης ρεύματος στην ελληνική αγορά ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαννετάκης, υπογραμμίζοντας ότι η μονάδα ισχύος 877MW θα έχει υψηλή απόδοση 64%.
Με τη νέα επένδυση θα ενισχυθεί η καθετοποίηση της ΜΟΗ στην αγορά ηλεκτρισμού και ταυτόχρονα λόγω των αναγκών της νέας μονάδας σε αέριο θα αυξηθούν οι όγκοι γεγονός που θα βοηθήσει τη ΜΟΗ και την ΤΕΡΝΑ να επιτυγχάνουν καλύτερες τιμές.
Ο κ. Τζαννετάκης τόνισε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την επίπτωση που θα έχει στα μεγέθη του ομίλου η νέα επένδυση, ανέφερε ωστόσο ότι βάσει εσωτερικών μελετών αλλά και των εκτιμήσεων του συμβούλου της ΜΟΗ McKinsey ο δείκτης απόδοσης IRR της επένδυσης θα κυμανθεί μεταξύ 10 και 13.
Η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί με project finance, ενώ η ίδια συμμετοχή της ΜΟΗ θα κινηθεί στα 50 εκατ. ευρώ (375 εκατ. ευρώ το συνολικό ύψος, εκ των οποίων το 75% δανεισμός και το 25% ίδια συμμετοχή).
Τέλος ο κ. Τζαννετάκης ανέφερε ότι στον κλάδο των ΑΠΕ, μέχρι τέλος του 2022 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα νέα έργα και ο όμιλος να διαθέτει 364MW σε λειτουργία ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση των επόμενων έργων που θα κατασκευαστούν από το χαρτοφυλάκιο των υπό ανάπτυξη έργων ισχύος 650MW με στόχο η ισχύς της ΜΟΗ να φτάσει στα 500 – 600MW.
Το πρώτο βήμα για την ένταξη ελληνικών επιχειρήσεων σε ευρωπαϊκά projects υδρογόνου (και κατ’ επέκταση για το «άνοιγμα» αυτού του νέου κλάδου που βρίσκεται ψηλά στη ατζέντα της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση) πραγματοποιείται με την πρόσκληση που απευθύνουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Ανάπτυξης – Επενδύσεων για συμμετοχή στο Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI) στον τομέα της αλυσίδας αξίας «Τεχνολογίες και Συστήματα Υδρογόνου».
Με κοινή τους απόφαση, ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Ιωάννης Κυριακού και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου καλούν τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να υποβάλουν προτάσεις έργων έως την Τρίτη 27 Απριλίου.
Στόχος της πρόσκλησης είναι να σταθμιστούν οι δυνατότητες και το εύρος της συμμετοχής της Ελλάδας σχεδιαζόμενο IPCEI «Υδρογόνο», μέσω του οποίου επιδιώκεται οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να συμπήξουν συμμαχίες για την υλοποίηση μεγάλης κλίμακας projects για την προώθηση αυτής της νέας τεχνολογίας. Αντίστοιχη πρωτοβουλία -με συμμετοχή ελληνικών ομίλων- έχει αναληφθεί και για τον κλάδο των μπαταριών.
Οι προτάσεις μπορούν να καλύπτουν όλη την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου, δηλαδή την παραγωγή του, τον βιομηχανικό εξοπλισμό (ηλεκτρολύτες κλπ.), λύσεις για αποθήκευση, μεταφορά και διανομή καθώς και βιομηχανικές εφαρμογές υδρογόνου.
Με την πρόσκληση, επιδιώκεται η δημιουργία μιας συγκροτημένης ελληνικής πρότασης για projects υδρογόνου που να διεκδικήσει με αξιώσεις χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία, με δεδομένη και την εκπεφρασμένη επιθυμία των Βρυξελλών να χρηματοδοτήσει τέτοια έργα, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα και η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson. Στο «κάδρο» έχει ήδη μπει το White Dragon, project που συνδέεται με την απολιγνιτοποίηση στην Δυτική Μακεδονία και το οποίο συντονίζει η ΔΕΠΑ.
Στον πυρήνα του έργου βρίσκεται η χρήση ηλιακής ενέργειας (που θα παράγεται από φωτοβολταϊκούς σταθμούς) για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, μέσω του οποίου θα αποθηκεύεται η ανανεώσιμη ενέργεια και το περίσσευμα θα μεταφέρεται μέσω αγωγών ή ειδικών φορτηγών για πολλαπλές χρήσεις.
Το ‘White Dragon” είναι ένα από τα τρία ευρωπαϊκά έργα που φέρονται να προηγούνται στην κούρσα της χρηματοδότησης ως “Hydrogen frontrunners. Για τον συντονισμό του έχει συσταθεί ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή μεγάλων εταιρειών της Ελλάδας (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ, MOTOR OIL, ΕΛΠΕ, CLUBE-Cluster Βιοοικονομίας και περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας) και του εξωτερικού (SOLARIS (bus and coaches), SOLID POWER, Hydrogenious, ABENGOA).
Εκτός από το White Dragon, σχέδιο που αφορά σε «μπλε» υδρογόνο (που παράγεται από φυσικό αέριο εν αντιθέσει με το «πράσινο» υδρογόνο που παράγεται από ΑΠΕ) επεξεργάζεται η Energean και αφορά στην κατασκευή μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα και ενός εργοστασίου υδρογόνου στη βόρεια Ελλάδα, κοντά στην παλιά πετρελαιοπηγή του Πρίνου.
Σχέδια για projects υδρογόνου φέρονται να επεξεργάζονται και άλλοι ενεργειακοί όμιλοι, ενώ Διαχειριστές των Δικτύων Μεταφοράς και Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΔΑ) έχουν δηλώσει έτοιμοι να διασφαλίσουν ότι οι υποδομές που κατασκευάζουν θα είναι φιλικές προς το υδρογόνο.
Το momentum που ήδη υπάρχει για το υδρογόνο, πάντως, αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με την οριστικοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την ελληνική αγορά, το οποίο επεξεργάζεται Ομάδα Εργασίας και αναμένεται να είναι έτοιμο προς τα τέλη του έτους.
Μπαίνει και στα αιολικά πάρκα ο πανίσχυρος όμιλος. Μετά τα υπέρογκα κέρδη της Motor Oil, ο Βαρδινογιάννης «εισβάλλει» και στην αιολική ενέργεια. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Την κατ΄ αρχήν συμφωνία για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 11 εν λειτουργία αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 220 MW και ενός επιπλέον υπό κατασκευή αιολικού πάρκου δυναμικότητας 20 MW ανακοίνωσε η Motor Oil.
Τα εν λόγω αιολικά πάρκα, τα περισσότερα εκ των οποίων ευρίσκονται στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, αποτελούν περιουσιακό στοιχείο έξι υπό εξαγορά εταιρειών.
Η αξία της συναλλαγής εκτιμάται σε Ευρώ 123,5 εκατ. και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Teforto Holdings Limited η οποία διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) του Ομίλου Motor Oil Επισημαίνεται ότι οι υπό εξαγορά εταιρείες διαθέτουν, εκτός από τα δώδεκα αιολικά πάρκα, χαρτοφυλάκιο αδειών προς ανάπτυξη συνολικής ισχύος 650 MW.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…