Τρόφιμα: Δέκα τρόφιμα που μια διαιτολόγος αποφεύγει για να μη νοσήσει από καρκίνο – Το βίντεο που έγινε viral στο TikTok. Όλες οι λεπτομέρειες στο
xristika.gr. Η διατροφή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας, μιας και οι σωστές επιλογές τροφών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Μια διαιτολόγος, η Nichole Andrews, η οποία ειδικεύεται στην ογκολογία, κέρδισε πρόσφατα μεγάλη δημοσιότητα μέσω του TikTok, καθώς αποκάλυψε ποια τρόφιμα αποφεύγει και γιατί. Οι απόψεις της δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη του καρκίνου και για το πώς η διατροφή μπορεί να συμβάλει στην υγεία. Σε ένα βίντεο που έγινε viral στο TikTok, με περίπου 1,1 εκατομμύρια προβολές, η Andrews τονίζει τη σημασία της διατροφής για την υγεία και την πρόληψη του καρκίνου, δηλώνοντας: «Γνωρίζω πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η διατροφή για να βοηθήσει τους ασθενείς να έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τις θεραπείες τους και να μειώσουν τον κίνδυνο υποτροπής» σημειώνει.
Η λίστα των τροφών που αποφεύγει Τρόφιμα: Αλκοόλ
Η Andrews αποφεύγει κάθε μορφή αλκοόλ, υποστηρίζοντας ότι αυξάνει τον κίνδυνο για έξι διαφορετικούς τύπους καρκίνου, μεταξύ των οποίων ο
καρκίνος του ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού. Όπως αναφέρει,
«η κατανάλωση αλκοόλ, οποιασδήποτε ποσότητας, ξεκινά αμέσως να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου». Έρευνες έχουν δείξει ότι σχεδόν 1 στους 25 καρκίνους στο Ηνωμένο Βασίλειο οφείλονται στην κατανάλωση αλκοόλ, που αντιστοιχεί σε περίπου 12.000 περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο.
Τρόφιμα: Επεξεργασμένα κρέατα και αλλαντικά Είδη όπως το
πεπερόνι και τα λουκάνικα βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» της, καθώς η κατανάλωσή τους συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο
καρκίνου του παχέος εντέρου. «Τα επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε οποιαδήποτε ποσότητα» αναφέρει. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων θεωρείται καρκινογόνος παράγοντας. Η ίδια προτείνει να προτιμούμε φρέσκα κρέατα ή κοτόπουλο, και να συνοδεύονται με ολικής αλέσεως ψωμί για υγιεινότερη επιλογή.
Τρόφιμα: Σακχαρούχα ποτά και πρόσθετα σάκχαρα
Αυτά τα ποτά δεν παρέχουν θρεπτικά συστατικά και συνδέονται με την παχυσαρκία, που είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο. Μια μελέτη του American Journal of Public Health έχει δείξει ότι η κατανάλωση σακχαρούχων ποτών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και καρκίνου. Επιπλέον, η
προσθήκη ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά (όπως τσάι και καφέ) θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς αυτό συμβάλλει εξίσου στην αύξηση των θερμίδων και μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.
«Η ζάχαρη είναι κενές θερμίδες και δεν προσφέρει καμία θρεπτική αξία», αναφέρει η Andrews.
Τρόφιμα: Κόκκινο κρέας
Αν και δεν αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο καρκίνου, η κατανάλωση άνω των 500 γρ. την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Η Andrews προτείνει περιορισμό της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος σε μία φορά την εβδομάδα και την αντικατάστασή του με κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι και θαλασσινά.
Τρόφιμα: Καφές
Ο καφές δεν αυξάνει άμεσα τον κίνδυνο καρκίνου, αλλά η
προσθήκη ζάχαρης και κρέμας μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες θερμίδες. Η Andrews προτείνει να προτιμούμε σκέτο καφέ ή με λιγότερη ζάχαρη.
Τρόφιμα: Λευκό ψωμί και μακαρόνια
Στη θέση των παραπάνω, η Andrews συνιστά να επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσης, πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Σε αυτά που επιλέγει περιλαμβάνονται το
καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ψωμί και οι τορτίγιες ολικής άλεσης. Τρόφιμα: Φυτικά γάλατα
Παρά την αύξηση της δημοτικότητάς τους, η Andrews προτιμά το γάλα αγελάδας λόγω της πλούσιας θρεπτικής του αξίας και της περιεκτικότητάς του σε ασβέστιο, το οποίο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
«Τα φυτικά γάλατα είναι ασφαλείς επιλογές, αλλά τα αποφεύγω λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη», αναφέρει.
Τρόφιμα: 3.600 χημικά από συσκευασίες εντοπίστηκαν στο σώμα μας
Είναι σοκαριστικό, αλλά αληθινό: πάνω από 3.600 χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στη συσκευασία ή την παρασκευή τροφίμων έχουν ανιχνευθεί στο ανθρώπινο σώμα, μερικές από τις οποίες είναι επικίνδυνες για την υγεία μας. Μελέτη, με επικεφαλής τη Birgit Geueke από το Food Packaging Forum Foundation στη Ζυρίχη, επισημαίνει ότι περίπου 100 από αυτά τα χημικά θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία. Ορισμένα, όπως τα PFAS και bisphenol A, είναι ήδη γνωστά και έχουν επιβληθεί απαγορεύσεις για τη χρήση τους, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα που δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς. Οι ερευνητές είχαν καταγράψει περίπου 14.000 χημικές ουσίες που μπορούν να μεταναστεύσουν από τις συσκευασίες τροφίμων, ασχέτως υλικού (πλαστικό, χαρτί, γυαλί, μέταλλο), είτε από άλλες πηγές όπως ιμάντες μεταφοράς ή μαγειρικά σκεύη. Όταν έψαξαν αυτές τις ουσίες σε υπάρχουσες βάσεις δεδομένων βιοελέγχων, ανακάλυψαν 3.601, δηλαδή το 25% των γνωστών χημικών ουσιών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Η Geueke τονίζει ότι η μελέτη δεν μπορεί να δείξει αν όλα αυτά τα χημικά προέρχονται από τη συσκευασία των τροφίμων, καθώς υπάρχουν και άλλες πιθανές πηγές έκθεσης. Επίσης, η μελέτη δεν κατέγραψε αν υπήρχαν ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις αυτών των χημικών, αν και ορισμένα δείγματα περιείχαν μέχρι και 30 διαφορετικές PFAS. Η Geueke προτείνει να μειώσουμε τον χρόνο επαφής με τη συσκευασία και να αποφύγουμε την θέρμανση των τροφίμων μέσα στις συσκευασίες τους. Από την πλευρά του, ο Duane Mellor, ειδικός στην ιατρική τεκμηρίωση, υποστηρίζει ότι πρέπει να ζητήσουμε καλύτερα δεδομένα και να ελαχιστοποιήσουμε την περιττή έκθεση σε χημικές ουσίες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας. Ευτυχώς, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε προχωρημένο στάδιο απαγόρευσης της χρήσης PFAS στη συσκευασία τροφίμων και προγραμματίζει αντίστοιχη απαγόρευση για bisphenol A και άλλα χημικά από το τέλος του έτους.
Συναγερμός: Δηλητήριο στα πιάτα μας – Μην τα καταναλώσετε αυτά
Νέα έρευνα με στόχο τον εντοπισμό των τροφίμων που περιέχουν υψηλότερα επίπεδα PFAS διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερο λευκό ρύζι, καφέ, αυγά και θαλασσινά παρουσιάζουν υψηλότερη συγκέντρωση τοξικών χημικών ουσιών στο πλάσμα και το μητρικό γάλα. Η μελέτη έλεγξε δείγματα από 3.000 εγκύους και είναι από τις πρώτες έρευνες που δείχνουν ότι ο καφές και το λευκό ρύζι μπορεί να είναι περισσότερο «μολυσμένα» από άλλα τρόφιμα. Εντόπισε επίσης συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και των επιπέδων PFOS, μιας από τις πιο κοινές και επικίνδυνες ενώσεις PFAS. Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι τα ευρήματα αναδεικνύουν την πανταχού παρούσα παρουσία των χημικών ουσιών και τους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να καταλήξουν στην αλυσίδα τροφίμων. «Τα αποτελέσματα δείχνουν σίγουρα την ανάγκη για ορθές πρακτικές διαχείρισης του περιβάλλοντος», σημειώνει στον Guardian η Megan Romano, ερευνήτρια στο Dartmouth και επικεφαλής της συγγραφικής ομάδας της μελέτης. «Πλέον βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία τα χημικά βρίσκονται παντού και θα παραμείνουν, ακόμη και αν κάνουμε επιθετικές ενέργειες αποκατάστασης». Τα PFAS είναι μια κατηγορία περίπου 16.000 ενώσεων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων που «αντιστέκονται» στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα. Ονομάζονται «παντοτινά χημικά» επειδή δεν διασπώνται φυσικά και έχει διαπιστωθεί ότι συσσωρεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες συνδέονται με καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες, ηπατικές παθήσεις, παθήσεις του θυρεοειδούς, μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων και μια σειρά άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας. Τα PFAS μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα μέσω διαφόρων οδών. Σε ο,τι αφορά το ρύζι, οι ερευνητές εκτιμούν πως η επιμόλυνση γίνεται από το έδαφος ή το νερό, ενώ τα αυγά είναι συνήθως από οικόσιτα κοτόπουλα, που τρέφονται συχνότερα με υπολείμματα φαγητού. Η ιλύς των λυμάτων (λάσπη) η οποία χρησιμοποιείται ως φθηνή εναλλακτική λύση για το λίπασμα μπορεί επίσης να μολύνει το έδαφος από το οποίο τρέφονται τα κοτόπουλα, ενώ έχει ήδη βρεθεί ότι μολύνει το βόειο κρέας. Οι χημικές ουσίες θα μπορούσαν επίσης να βρίσκονται στην τροφή των πτηνών. Στον καφέ οι ερευνητές εκτιμούν πως η επιμόλυνση μπορεί να προκύπτει από τους κόκκους ή το νερό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του. Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι τα φίλτρα καφέ έχουν υποστεί επεξεργασία με PFAS, ενώ τα χάρτινα ποτήρια ή άλλες συσκευασίες τροφίμων περιέχουν επίσης τέτοιες χημικές ουσίες. Τα θαλασσινά, τέλος, έχουν βρεθεί τακτικά μολυσμένα με PFAS, εξαιτίας της ρύπανση των υδάτων.
Τρόφιμα: Τα τρία ψάρια που πρέπει να σταματήσετε να τρώτε άμεσα
Οι γιατροί συνιστούν την κατανάλωση ψαριών λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υγιή λιπαρά και πρωτεΐνες. Σε αντίθεση με το κόκκινο κρέας, που συνιστάται όλο και λιγότερο λόγω των σχετικών ασθενειών, το ψάρι είναι ένα από τα τρόφιμα που οι γιατροί προτείνουν να αυξηθούν στη διατροφή. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ισπανικής Καρδιολογίας (FEC), «Το ψάρι περιέχει 18-20% υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών της ομάδας Β, καθώς και λιποδιαλυτών βιταμινών Α και Δ. Είναι επίσης πλούσιο σε ιώδιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο (αν καταναλωθεί με τα κόκαλα) και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε συνδετικό ιστό, γεγονός που καθιστά την πέψη του ευκολότερη». Παρόλα αυτά, πολλοί Ισπανοί δεν καταναλώνουν τη συνιστώμενη ποσότητα ψαριού την εβδομάδα (τρεις με τέσσερις μερίδες). Επιπλέον, πολλοί καταναλωτές επιλέγουν ψάρια που δεν είναι τα πιο υγιεινά, όπως ο καπνιστός σολομός, τα καβουροπόδαρα ή τα ψαρομπαστούνια. Αυτά τα προϊόντα, αν και δημοφιλή, μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία. Μαζί με αυτά, υπάρχουν και άλλα ψάρια που οι γιατροί συμβουλεύουν να αποφεύγονται. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το καλύτερο είναι να επιλέγουμε ψάρια τοπικής προέλευσης και να γνωρίζουμε την προέλευσή τους, επιλέγοντας αυτά με την υψηλότερη διατροφική αξία. Αντίθετα, πρέπει να αποφεύγουμε ψάρια με χαμηλή θρεπτική αξία ή που προέρχονται από μολυσμένα νερά. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα:
Η τιλάπια Η τιλάπια είναι ένα φθηνό ψάρι με χαμηλή θρεπτική αξία, παρέχοντας μόνο 130 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Είναι ένα από τα ψάρια γλυκού νερού με τη χαμηλότερη θρεπτική αξία. Συνήθως προέρχεται από την Κίνα, όπου εκτρέφεται σε μεγάλες ιχθυοκαλλιέργειες για να καλύψει τη μεγάλη ζήτηση. Μπορεί να αντικατασταθεί από τον μπακαλιάρο, ο οποίος έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία.
Η πάνγκα Η πάνγκα, που προέρχεται από την Ασία, απέκτησε κακή φήμη μετά την απόσυρσή της από τα σούπερ μάρκετ Carrefour το 2017. Το 90% της πάνγκας προέρχεται από τον ποταμό Μεκόνγκ στη νοτιοανατολική Ασία, ένα από τα πιο μολυσμένα νερά στον κόσμο. Η πάνγκα έχει λιγότερη πρωτεΐνη και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα σε σύγκριση με άλλα ψάρια όπως ο μπακαλιάρος.
Η πέρκα Η πέρκα, ένα αφρικανικό ψάρι που καταναλώνεται συχνά με παναρισμένα και μαγειρεμένα πιάτα, συνιστάται να αποφεύγεται. Η Οργάνωση Καταναλωτών και Χρηστών (OCU) συνιστά από το 2017 να αποφεύγεται η κατανάλωση πέρκας από τη λίμνη Βικτόρια στην Αφρική, καθώς βρέθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και ίχνη υδραργύρου στα φιλέτα της, αν και ήταν εντός νόμιμων ορίων.