Τρόφιμα: Το θεραπευτικό μπαχαρικό που αδυνατίζει και ρίχνει τη χοληστερόλη – Μόλις 3 γρ. αρκούν

Τρόφιμα: Καρύκευμα με χρήση απο αρχαιοτάτων χρόνων σε πλήθος χωρών και ηπείρων, το εν λόγω αρωματικό φυτό διακρίνεται για το άρωμά του και την γήινη γεύση που προσδίδει στα φαγητά. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Απαραίτητο μυρωδικό για όποιον ζυμώνει σουτζουκάκια, το κύμινο είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό Cuminum cyminum που ενδημεί στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική. Χρησιμοποιείται από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για να δώσει γεύση και άρωμα στα φαγητά.

Η χαρακτηριστική γεύση του κύμινου και το δυνατό, ζεστό άρωμά του οφείλονται στα αιθέρια έλαια που περιέχει. Το κύριο συστατικό των ενώσεων του αρώματος είναι η κουμιναλδεύδη και η κουμινική αλκοόλη.

Τα οφέλη του στην υγεία είναι πολλά και διαρκώς πληθαίνουν βάση των διαθέσιμων ερευνών.

Έρευνα του 2015 έδειξε ότι η λήψη κύμινου σε συνδυασμό με αγωγή κατά της παχυσαρκίας οδήγησε σε σημαντική απώλεια βάρους στους συμμετέχοντες μετά από οκτώ εβδομάδες λήψης.

Άλλη έρευνα έδειξε ότι οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά 3γρ σκόνη κύμινο στο γιαούρτι επί τρεις μήνες είχαν σημαντική μείωση στο βάρος, την περίμετρο της μέσης και το ολικό λίπος του σώματος.

Στην ίδια έρευνα διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση 3γρ κύμινου την ημέρα οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, κακής LDL χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Τα οφέλη αυτού του μπαχαρικού με τιο χαρακτηριστικό άρωμα δεν σταματούν εδώ. Έρευνα του 2017 έδειξε ότι το έλαιο κύμινου σε δοσολογία 50 ή 100mg οδήγησε μετά από οκτώ εβδομάδες λήψης σε μείωση του ολικού σακχάρου του αίματος, της ινσουλίνης και της ανοσοσφαιρίνης Α – δεικτών ελέγχου του διαβήτη.

Η λήψη του κύμινου φάνηκε αποτελεσματική και σε ότι αφορά την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστού εντέρου κυρίως τον πόνο και του φουσκώματος σύμφωνα με μικρή πιλοτική έρευνα .

Από τις πιο ενδιαφέρουσες δράσεις του μπαχαρικού ωστόσο είναι αυτή που αφορά την καταπολέμηση του στρες, αλλά και την ενίσχυση της μνήμης.

Τρόφιμα: Αλεύρι, λάδι, ζυμαρικά, μπαχαρικά – Πόσο καιρό κρατάνε στα ντουλάπια μας

Πότε ήταν η τελευταία φορά που τακτοποίησατε την τροφοθήκη σας; Αν πάει αρκετός καιρός, μάλλον ήρθε η ώρα για ένα καλό ξεσκαρτάρισμα, για να κάνετε χώρο για τις καινούριες σας αγορές. Σίγουρα υπάρχουν μέσα πολλά τρόφιμα που είτε έχουν λήξει, είτε έχουν χαλάσει.

Για να σας βοηθήσουμε, αυτά είναι τα έξι είδη που φυλάσσουμε συνήθως στα ντουλάπια μας και πρέπει να προσέχουμε τακτικά, μήπως θέλουν πέταγμα.

Μαγειρικά λάδια

Τα μαγειρικά λάδια όπως το ελαιόλαδο ή το αραβοσιτέλαιο δεν κρατάνε τόσο πολύ, όσο πιστεύουμε. Συνήθως διατηρούνται για τέσσερις περίπου μήνες όταν φυλάσσονται σφραγισμένα.

Όταν εκτεθούν στο φως, στον αέρα και στη ζέστη, μπορεί να χαλάσουν ακόμη πιο γρήγορα.

Για να καταλάβετε αν το λάδι σας είναι ακόμη καλό, το μυρίζετε.

Αν αισθανθείτε κάποια μυρωδιά ταγγίσματος ή η οσμή του σας παραπέμπει σε κάτι χημικό, τότε είναι ώρα να πετάξετε αυτό το λάδι.

Βότανα και μυρωδικά

Αν είστε ένας τολμηρός μάγειρας, που του αρέσει να δοκιμάζει νέες συνταγές, τότε πιθανότατα είστε σαν εμάς, που στοιβάζετε στο ντουλάπι σας δεκάδες αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά, που έχετε χρησιμοποιήσει μόνο μία ή δύο φορές.

Τεχνικά, τα αποξηραμένα βότανα και μπαχαρικά δεν χαλάνε ποτέ, αλλά σίγουρα με την πάροδο του χρόνου χάνουν την ένταση του αρώματός τους.

Τα τριμμένα μπαχαρικά διατηρούνται για περίπου δύο με τρία χρόνια, ενώ τα ολόκληρα έως και τέσσερα χρόνια.

Αν, λοιπόν, έχετε προϊόντα που υπερβαίνουν αυτή τη χρονική περίοδο πετάξτε τα, δεν θα σας δώσουν το άρωμα που θέλετε.

Αλεύρια

Είτε σας άρεσαν πάντα οι ζύμες, είτε ξεκινήσατε να ζυμώνετε ως χόμπι στην καραντίνα, σίγουρα έχετε πολλά μισάνοιχτα σακουλάκια αλευριού στο ντουλάπι σας.

Σε γενικές γραμμές, το αλεύρι διατηρείται φρέσκο για περίπου οκτώ μήνες, όταν αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Ωστόσο, κάποια άλευρα, όπως το ολικής άλεσης, το χωρίς γλουτένη και άλλα έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής.

Αν, λοιπόν, έχετε αλεύρια από το ξεκίνημα της πανδημίας τότε θα πρέπει να τα πετάξετε. Αν πάλι, τα έχετε για λιγότερο από χρόνο, πάλι κάντε ένα τεστ μυρίζοντάς τα.

Αν η μυρωδιά τους δεν είναι η συνηθισμένη, είναι ταγγισμένη, ή ξινή, τότε πετάξτε τα.

Ζυμαρικά και ρύζι

Υπάρχουν στο ντουλάπι σας διάφορα ανοιγμένα σακουλάκια ζυμαρικών, αλλά και ρυζιού, που δεν είστε σίγουροι για το πόσο χρονικό διάστημα βρίσκονται εκεί;

Ευτυχώς για εσάς, το ρύζι και τα ζυμαρικά διατηρούνται για χρόνια, ωστόσο καλό είναι να τα αναδιατάξετε, με τη σειρά που τα ανοίξατε, ή ανά ημερομηνία λήξης.

Έτσι, να καταναλώνετε πάντα πρώτα αυτό που μπήκε πρώτο στο ντουλάπι, και τελευταία το καινούριο. Και καθώς κάνετε αυτό το ξεσκαρτάρισμα απορρίψτε όσα δεν έχουν καλή όψη και οσμή.

Μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα και μαγιά

Αν δεν ζυμώνετε τόσο τακτικά πλέον, είναι μεγάλες οι πιθανότητες τα προϊόντα σας να έχουν λήξει. Το σφραγισμένο μπέικιν πάουντερ έχει ημερομηνία λήξης περίπου έξι μήνες, ενώ η μαγειρική σόδα μπορεί να κρατήσει για τουλάχιστον 18 μήνες.

Ανοιγμένα, και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα σε έξι μήνες. Αν δεν είστε σίγουροι για το πόσο καιρό είναι ανοιγμένα τα προϊόντα σας μπορείτε να κάνετε ένα τεστ.

Ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα σε καυτό νερό με ξίδι. Αν αρχίσει να αφρίζει, τότε είναι ακόμη καλή.

Το ίδιο τεστ μπορείτε να κάνετε και με το μπέικιν πάουντερ, αλλά χωρίς το ξίδι. Όσο για τη μαγιά, τσεκάρετε τις ημερομηνίες λήξης και πετάξτε ότι έχει λήξει.

Αν έχει μείνει μαγιά εκτός ψυγείου, τότε καλύτερα να την πετάξετε αφού η ξηρή μαγιά διατηρείται τουλάχιστον τέσσερις μήνες στο ψυγείο και μερικά χρόνια κατεψυγμένη.

Ξηροί καρποί

Σας έχει τύχει ποτέ να πάρετε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα από τους ξηρούς καρπούς που χρειαζόσασταν για κάποια συνταγή και να μείνουν στο ντουλάπι σας για καιρό;

Δυστυχώς, οι ξηροί καρποί ταγγίζουν γρήγορα εξαιτίας των λιπαρών που περιέχουν.

Αν έχουν περάσει περισσότεροι από έξι μήνες που είναι ανοιγμένοι και δεν συντηρήθηκαν στο ψυγείο, τότε πιθανότατα έχουν χαλάσει. Και σε αυτή την περίπτωση θα κάνετε το τεστ της μυρωδιάς.

Τρόφιμα: Αυτά είναι τα 5 τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζετε ποτέ στην πόρτα του ψυγείου

Το πού τοποθετούμε τα διάφορα προϊόντα, από τα ράφια και τα συρτάρια μέχρι την πόρτα έχει να κάνει με την ασφάλεια τροφίμων και τη σωστή διατήρησή τους.

Οπότε καλό είναι να είμαστε προσεχτικοί, ιδίως με ότι βάζουμε στην πόρτα.

Ενώ η θερμοκρασία στα ράφια και στα συρτάρια του ψυγείου μας συνήθως παραμένει σταθερή, η πόρτα του ψυγείου υπόκειται σε διακυμάνσεις θερμοκρασίας.

Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του ψυγείου, το περιεχόμενό της εκτείθεται σε θερμό αέρα.

Οπότε, τα τρόφιμα που βάζουμε εκεί έχουν υψηλότερο ρίσκο να χαλάσουν, γι’ αυτό καλό είναι να αποθηκεύουμε εκεί όσα μπορούν να δεχθούν αλλαγές στη θερμοκρασία.

Γάλα

Μπορεί να είναι πιο βολικό να τοποθετούμε στην πόρτα τα μεγάλα μπουκάλια του γάλακτος, αλλά δεν πρέπει να το κάνουμε. Οι χαμηλές θερμοκρασίες κάνουν τα μικρόβια να αναπτύσσονται, οπότε το να φυλάσσουμε το γάλα στην πόρτα σημαίνει ότι θα είναι διαρκώς εκτεθειμένα στον κίνδυνο να χαλάσουν. Αντίθετα, το γάλα πρέπει να αποθηκεύεται στο πίσω μέρος του ψυγείου, εκεί όπου οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές.

Αυγά

Παρόλο που τα περισσότερα ψυγεία έχουν τις αυγοθήκες τους στην πόρτα του ψυγείου, ούτε αυτά είναι καλό να φυλάσσονται εκεί.

Τα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται σε ένα εσωτερικό ράφι, όπου η θερμοκρασία είναι πιο σταθερή.

Μάλιστα, ακόμα καλύτερα είναι να παραμένουν μέσα στο αρχικό τους χάρτινο κουτί, που θα τα προστατέψει από την απώλεια υγρασίας και από το να πάρουν μυρωδιές από άλλα τρόφιμα.

Κρέας και πουλερικά

Κάθε φορά που έχετε να κάνετε με ωμό κρέας ή πουλερικά, είναι σημαντικό να τα χειρίζεστε σωστά, ώστε κανείς να μην αρρωστήσει.

Το ωμό κρέας και τα πουλερικά έχουν υγρά στη συσκευασία τους, τα οποία μπορεί να μολύνουν άλλα τρόφιμα, αν έρθουν σε επαφή μαζί τους.

Έτσι, δεν τα βάζουμε ποτέ στην πόρτα, γιατί τα ζουμιά αυτά μπορεί εύκολα να χυθούν.

Επιπλέον, ισχύει ότι δεν είναι ασφαλή στην πόρτα, η οποία ανοιγοκλείνει και έχει διακυμάνσεις θερμοκρασίας.

Το καλύτερο μέρος για αυτά τα τρόφιμα είναι το κάτω ράφι του ψυγείου και θα πρέπει να είναι τυλιγμένα πολύ καλά με μεμβράνη ή να είναι κλεισμένα σε αεροστεγές δοχείο, για να μην υπάρχουν διαρροές υγρών.

Φρούτα και λαχανικά

Μπορεί να είναι πιο εύκολο να παίρνετε τα φρούτα σας από την πόρτα του ψυγείου αλλά σίγουρα υπάρχει καλύτερο μέρος για τα φρούτα και τα λαχανικά σας.

Τα ειδικά συρτάρια του ψυγείου σας. Και αν έχετε ένα ψυγείο σύγχρονης τεχνολογίας, μπορείτε να ρυθμίσετε και την υγρασία των συρταριών (τα φρούτα χρειάζονται χαμηλότερη υγρασία, ενώ τα λαχανικά υψηλότερη).

Οπότε αν έχετε δύο χωριστά συρτάρια, μπορείτε να έχετε ένα για φρούτα και ένα για λαχανικά.

Αν έχετε ενιαίο συρτάρι μπορείτε να φυλάσσετε τα φρούτα εκτός συρταριού και τα λαχανικά εντός ρυθμίζοντας το συρτάρι, ώστε να έχει έξτρα υγρασία.

Τυρί

Όπως και με τα φρούτα και τα λαχανικά, τα σύγχρονα ψυγεία έχουν ένα ειδικό συρτάρι για τα τυριά, όπου περνάει έξτρα κρύος αέρας, ώστε να τα διατηρεί πολύ κρύα, χωρίς να τα παγώνει, κάτι που είναι ιδανικό για τα τυριά.

Σε αυτό το συρτάρι αποθηκεύουμε και τα φρεσκοκομμένα αλλαντικά μας.

Τι να βάζουμε τελικά στην πόρτα του ψυγείου;

Είναι το κατάλληλο μέρος για σάλτσες και σιρόπια, από κέτσαπ, μαγιονέζα και μουστάρδα μέχρι σιρόπια, σόγια σος και πίκλες.

Επίσης, μπορείτε να βάλετε εκεί αναψυκτικά, που προτιμάτε να απολαύσετε κρύα.

Όλα αυτά έχουν το κοινό ότι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής στο ράφι του σούπερ μάρκετ, οπότε αντίστοιχα αντέχουν στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας της πόρτας του ψυγείου που ανοιγοκλείνει.