Τρόφιμα: Δηλητήριο στα πιάτα μας – Αυτά πρέπει να αποφύγετε

Τρόφιμα: Στον Οδηγό του καταναλωτή του 2023 για τα φυτοφάρμακα, οι ερευνητές ανέλυσαν 46.569 δείγματα 46 φρούτων και λαχανικών.

Τα βατόμουρα, αγαπητά από τους διατροφολόγους για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, έχουν προστεθεί στα πλούσια σε φυτικές ίνες πράσινα φασόλια στη φετινή “βρώμικη δωδεκάδα” των μη βιολογικών προϊόντων με τα περισσότερα φυτοφάρμακα, σύμφωνα με την Environmental Working Group, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση περιβαλλοντικής υγείας.

Στον Οδηγό του καταναλωτή του 2023 για τα φυτοφάρμακα στα προϊόντα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα δοκιμών σε 46.569 δείγματα 46 φρούτων και λαχανικών που διεξήχθησαν από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.

Κάθε χρόνο, ένας κατάλογος προϊόντων ελέγχεται από υπαλλήλους του USDA, οι οποίοι πλένουν, καθαρίζουν ή τρίβουν τα φρούτα και τα λαχανικά όπως θα έκαναν οι καταναλωτές, προτού τα τρόφιμα εξεταστούν για 251 διαφορετικά φυτοφάρμακα.

Όπως και το 2022, οι φράουλες και το σπανάκι συνέχισαν να κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις της “βρώμικης δωδεκάδας”, ακολουθούμενα από τρία χόρτα – λάχανο, κολλάρδα και μουστάρδα.

Ακολουθούν τα ροδάκινα, τα αχλάδια, τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα σταφύλια, οι πιπεριές και οι καυτερές πιπεριές και τα κεράσια.

Τα βατόμουρα και τα πράσινα φασόλια βρίσκονταν στην 11η και 12η θέση του καταλόγου.

Συνολικά 210 φυτοφάρμακα βρέθηκαν και στα 12 τρόφιμα
Το λάχανο και τα χόρτα μουστάρδας περιείχαν τον μεγαλύτερο αριθμό διαφορετικών φυτοφαρμάκων – 103 είδη – και ακολούθησαν οι καυτερές και οι πιπεριές με 101 είδη.

«Ορισμένες από τις δοκιμές του USDA δείχνουν ίχνη φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί προ πολλού από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος. Χρειάζεται αυστηρότερη ομοσπονδιακή ρύθμιση και εποπτεία αυτών των χημικών ουσιών», αναφέρει η έκθεση.

«Τα φυτοφάρμακα είναι τοξικά εκ κατασκευής», δήλωσε η Jane Houlihan, πρώην ανώτερη αντιπρόεδρος έρευνας της EWG. Δεν συμμετείχε στην έκθεση.

Οι σπιτικές παιδικές τροφές περιέχουν εξίσου πολλά τοξικά βαρέα, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς
Οι σπιτικές παιδικές τροφές περιέχουν τόσα τοξικά μέταλλα όσα και οι επιλογές που αγοράζονται στο κατάστημα, λέει η έκθεση.

«Προορίζονται να βλάψουν τους ζωντανούς οργανισμούς και αυτή η εγγενής τοξικότητα έχει επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού κινδύνου για ορμονική δυσλειτουργία, καρκίνο και βλάβη στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα», δήλωσε ο Houlihan, ο οποίος είναι τώρα διευθυντής έρευνας για το Healthy Babies, Bright Futures, μια οργάνωση αφιερωμένη στη μείωση της έκθεσης των μωρών σε νευροτοξικές χημικές ουσίες.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα.

Οι καταναλωτές μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιλέξουν συμβατικά καλλιεργούμενα λαχανικά και φρούτα από το Clean 15 της EWG, έναν κατάλογο καλλιεργειών που βρέθηκαν με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα, σύμφωνα με την έκθεση.

Σχεδόν το 65% των τροφίμων της λίστας δεν είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα φυτοφαρμάκων
Λίστα που δημοσιεύθηκε το 2023 από το λιγότερο προς το περισσότερο μολυσμένο λαχανικό:

Αβοκάντο

Γλυκό καλαμπόκι

Ανανάς

Κρεμμύδια

Παπάγια

Κατεψυγμένα γλυκά μπιζέλια

Σπαράγγια

Πεπόνι

μελιτζάνα

Ακτινίδια

Λάχανο

Μανιτάρια

Μάνγκο

Γλυκοπατάτες

Καρπούζι

Καρότα

Τα αβοκάντο βρέθηκαν και φέτος στην κορυφή της λίστας των λιγότερο μολυσμένων προϊόντων του 2023, ακολουθούμενα από το γλυκό καλαμπόκι στη δεύτερη θέση.

Ο ανανάς, τα κρεμμύδια και η παπάγια, τα κατεψυγμένα γλυκά μπιζέλια, τα σπαράγγια, το πεπόνι μελιτζάνα, το ακτινίδιο, το λάχανο, τα μανιτάρια, τα μάνγκο, οι γλυκοπατάτες, το καρπούζι και τα καρότα αποτέλεσαν την υπόλοιπη λίστα.

Γιατί τα επίπεδα ορισμένων φυτοφαρμάκων να είναι υψηλότερα σήμερα από ό,τι στο παρελθόν;

Ο Κρις Νόβακ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της CropLife America, μιας βιομηχανικής ένωσης, δήλωσε στο CNN ότι η έκθεση “σκόπιμα παραποιεί” τα στοιχεία του USDA.

«Οι αγρότες χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα για τον έλεγχο εντόμων και μυκητολογικών ασθενειών που απειλούν την υγιεινή και την ασφάλεια των φρούτων και των λαχανικών», δήλωσε ο Novak μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

«Η παραπληροφόρηση σχετικά με τα φυτοφάρμακα και τις διάφορες μεθόδους καλλιέργειας δημιουργεί δισταγμό και σύγχυση, με αποτέλεσμα πολλοί καταναλωτές να επιλέγουν να παραλείπουν εντελώς τα φρέσκα προϊόντα».

Το Ινστιτούτο Τεχνολόγων Τροφίμων, μια ένωση του κλάδου, δήλωσε στο CNN ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην τήρηση των νομικών ορίων των φυτοφαρμάκων που έχουν καθοριστεί με σημαντική επιστημονική συναίνεση.

Πολλά φρούτα και λαχανικά με υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων είναι ζωτικής σημασίας για μια ισορροπημένη διατροφή, οπότε μην τα παραλείπετε, λένε οι ειδικοί.

Αντιθέτως, αποφύγετε τα περισσότερα φυτοφάρμακα επιλέγοντας να τρώτε βιολογικά προϊόντα.

Αν και τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι πιο θρεπτικά, η πλειονότητα έχει ελάχιστα έως καθόλου υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Τρόφιμα: Ποια διακινεί τα πλέον ανθυγιεινά

Στο φως έρχονται τα ευρήματα μιας νέας έρευνας αναφορικά με τα τρόφιμα που διακινούνται στο εμπόριο, προκαλώντας σοκ.

Η συντριπτική πλειονότητα των τροφίμων και ποτών που εμπορεύονται τέσσερις στις πέντε μεγαλύτερες βιομηχανίες παγκοσμίως δεν πληρούν τις προδιαγραφές που θέτουν παγκόσμιοι οργανισμοί για τις «υγιεινές» τροφές.

Επικαλούμενο μία ανάλυση της ΜΚΟ World Action on Salt, Sugar & Health («Παγκόσμια δράση για το αλάτι, τη ζάχαρη και την υγεία») το πρακτορείο Bloomberg παρουσιάζει τις επιδόσεις πέντε κολοσσών της αγοράς τροφίμων με βάση τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα πρότυπα – Health Star Rating, Nutri-Score και Warning Labels.

Η ανάλυση αφοράς τις βιομηχανίες Danone, Kellogg Co., Kraft Heinz, Nestle SA και Unilever Plc, ενώ οι επιδόσεις αφορούν τις αγορές της Αυστραλίας, της Γαλλίας και του Μεξικό.

«Η βελτίωση του διατροφικού περιεχομένου των τροφίμων και των ποτών με την αναδιαμόρφωση των συνταγών ώστε να χρησιμοποιούνται λιγότερο αλάτι, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, είναι μακράν η πιο σημαντική στρατηγική που πρέπει να υιοθετήσει κάθε εταιρεία για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας», δήλωσε η Mhairi Brown, επικεφαλής πολιτικής και δημόσιων υποθέσεων της WASSH.

«Ωστόσο, βασιζόμενοι αποκλειστικά στην προθυμία της βιομηχανίας και χωρίς κυβερνητική επιβολή, είναι απίθανο να δούμε μια ουσιαστική αλλαγή».

Σύμφωνα με το Bloomberg, χειρότερες επιδόσεις από τους πέντε κολοσσούς καταγράφει η Kraft Heinz, ενώ καλύτερα τα πηγαίνει η Danone, καθώς η πλειοψηφία των προϊόντων της οποίας φαίνεται πως «περνά τη βάση».

Όπως φαίνεται στον πίνακα, τα τέσσερα πέμπτα των προϊόντων της Kraft Heinz δεν πληρούσαν τα πρότυπα υγιεινής στις τρεις αγορές, ενώ συγκεκριμένα στο Μεξικό κανένα από τα διαθέσιμα προϊόντα δεν πληρούσε τις προδιαγραφές.

Περίπου το 72% των προϊόντων της Kellogg’s και το 66% της Unilever που εξετάστηκαν στην έρευνα δεν πληρούσε τα κριτήρια, ενώ μόνο η Danone αντιστάθηκε στην τάση.

Πιο αναλυτικά, το 35% των προϊόντων της συγκέντρωσαν βαθμολογία κάτω από τους τυπικούς ορισμούς, με την εταιρεία να δεσμεύεται πριν λίγες ημέρες ότι τουλάχιστον το 90% των προϊόντων με βάση τον όγκο των πωλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία δεν θα έχουν πλέον υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι ή λιπαρά.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, οι εταιρείες τροφίμων δέχονται πιέσεις για να καταστήσουν τα προϊόντα τους πιο υγιεινά, καθώς η παχυσαρκία αναδεικνύεται σε νο.1 παράγοντα κρίσης της δημόσιας υγείας σε χώρες όπως οι ΗΠΑ

Ο παγκόσμιος οικονομικός αντίκτυπος του υπερβολικού σωματικού βάρους, μάλιστα, αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί σε 4,27 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2035 από τα επίπεδα του 2020, σύμφωνα με έκθεση.

Τρόφιμα: Αποκάλυψη για την ημερομηνία λήξεώς τους

Σε υγειονομικές βόμβες εξελίσσονται δεκάδες τρόφιμα χωρίς εμείς, οι καταναλωτές, να γνωρίζουμε την πραγματική ημερομηνία λήξεώς τους!

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν, ότι μόνο και μόνο επειδή κάτι στο ψυγείο σας έχει περάσει την ημερομηνία λήξης του αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το πετάξετε επιτόπου στα σκουπίδια.

Η βιομηχανία τροφίμων έχει κάνει αρκετές έρευνες για να προσδιορίσει ακριβώς ποιες τροφές παράγουν επικίνδυνα βακτήρια και πότε.

Για να είναι πάντα σίγουροι, ότι κανείς μας δεν θα πάθει τίποτα, βάζουν την ημερομηνία λήξης στην συσκευασία λίγες ημέρες, μερικές φορές, ακόμη και λίγες εβδομάδες, πιο νωρίς από την πραγματική στιγμή που η τροφή αυτή “χαλάει”.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση κάποιων τροφών μετά την ημερομηνία λήξης τους δεν είναι επικίνδυνη. Αυτή είναι η λίστα των top 6 τροφών που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώσετε από την στιγμή που θα παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους.

Αυγά

Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που αρρωσταίνουν από κάποια τρόφιμα, ή παθαίνουν δηλητηριάσεις, είναι επειδή κατανάλωσαν κάποια τροφή που περιείχε αυγά.

Κοτόπουλο

Ο καθένας έχει ακούσει ιστορίες για ανθρώπους που έχουν πάθει ζημιά από κοτόπουλο που δεν έχει μαγειρευτεί σωστά. Αν το βάλετε στην κατάψυξη θα επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής του για μερικούς μήνες, αλλά μετά την απόψυξη, φροντίστε να μαγειρέψετε καλά το κρέας για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανότητα να προσβληθείτε από E. Coli.

Αλλαντικά

Αντίστοιχα πράγματα ισχύουν και με τ’ αλλαντικά, αφού υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από λιστέρια, ή E.coli. Το να αναπτύξουν επικίνδυνα βακτήρια είναι, δυστυχώς, πολύ συχνό φαινόμενο στα επεξεργασμένα και προσυσκευασμένα κρέατα.

Μαλακά τυριά

Όταν ακόμα και τα σκληρά τυριά αναπτύσσουν μούχλα, μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει με τα μαλακά τυριά, τα οποία έχουν πολύ περισσότερη υγρασία. Αν περάσει η ημερομηνία λήξης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για λιστέρια από ένα μουχλιασμένο κομμάτι. Πετάξτε τα μαλακά τυριά, αν δείτε ότι έχουν μούχλα

Οστρακοειδή

Από τη στιγμή που έχουν κάποιο οστρακοειδές χαλάσει, γίνεται εξαιρετικά δυσώδες και βγάζει εμφανώς περισσότερη “γλίτσα”, οπότε μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ότι απαγορεύεται να το φάτε. Αλλιώς μπορεί να σας προκαλέσει μια ενδεχομένως θανατηφόρα λοίμωξη του αίματος από ένα βακτήριο που ονομάζεται V. vulnificus.

Μαλάκια

Όπως και τα στρείδια, έτσι και τα μαλάκια, όπως οι γαρίδες, τείνουν να αναπτύσσουν βακτήρια ακόμα και αν είναι σχετικά φρέσκα ή κατεψυγμένα. Από τη στιγμή που απομακρύνονται από τη θάλασσα, ξεκινάει μια αντίστροφη μέτρηση για βακτηριακή μόλυνση. Γι’ αυτό και τα μαλάκια πρέπει πάντοτε να καταναλώνονται όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Τρόφιμα: Μην βάλετε ποτέ αυτά τα τρόφιμα στο ψυγείο

Πολλοί κάνουν το λάθος να φορτώνουν το ψυγείο τους με όλα τα ψώνια τους, αλλά δεν ξέρουν ότι έτσι σκοτώνουν την γεύση πολλών τροφίμων.

Διαβάστε παρακάτω ποια τρόφιμα δεν πρέπει να βάζετε στο ψυγείο:

Αρτοποιήματα: Τα αρτοποιήματα στο ψυγείο έχουν την τάση να μπαγιατεύουν. Διατηρήστε τα εκτός ψυγείου για να παραμείνουν φρέσκα.

Πατάτες: Στις πατάτες δεν αρέσει το κρύο, γιατί μετατρέπει τα άμυλα σε σάκχαρα και χαλάει την γεύση τους.

Ντομάτες: Γίνονται πολύ μαλακές και καταστρέφεται η φυσική τους γεύση.

Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια χάνουν την γεύση τους όταν τα βάζουμε στο ψυγείο.

Φρούτα με σκληρά κουκούτσια (ροδάκινα, δαμάσκηνα, κλπ.): Χρειάζονται αέρα και ήλιο, όπως τα φυτά. Βάλτε τα σε σημείο που να τα χτυπά ο ήλιος για να ωριμάσουν και να γίνουν γλυκά και ζουμερά.

Ολόκληρα πεπόνια: Τα πεπόνια στο ψυγείο χάνουν τα αντιοξειδωτικά τους, τα οποία είναι τα σημαντικότερα συστατικά τους.

Μήλα: Διατηρήστε τα μήλα έξω από το ψυγείο, ώστε να είναι τραγανά και γευστικά.

Σκόρδο: Το σκόρδο χάνει την γεύση του στο ψυγείο. Αφήστε που ολόκληρο το ψυγείο σας θα μυρίζει σκόρδο.

Αλεσμένος καφές: Παρ’όλο που είναι καλό να διατηρείτε τους κόκκους καφέ κρύους, δεν πρέπει να τους βάζετε στο ψυγείο, γιατί δημιουργείται υγρασία και έτσι χαλάνε και χάνουν την γεύση τους.

Προτιμήστε ένα αεροστεγές δοχείο.

Καυτερές σος: Το κρύο κάνει τις καυτερές σος να χάνουν την γεύση τους.

Επίσης, αλλάζει το ιξώδες τους κι έτσι βγαίνουν από το μπουκάλι πιο δύσκολα.

Μέλι: Το μέλι στο ψυγείο ζαχαρώνει και σκληραίνει.

Βάλτε το σε ένα ντουλάπι για να διατηρηθεί για περισσότερο καιρό.

Μπαχαρικά: Το κρύο θα σκοτώσει την γεύση τους, που είναι και η πραγματική αξία τους.

Λάδια: Τα λάδια στο ψυγείο γίνονται πιο σκληρά και χάνουν την απαλότητα σας.

Μόνο τo καρυδέλαιο πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο.

Βασιλικός: Πολλοί βάζουν τον βασιλικό στο ψυγείο, πιστεύοντας ότι έτσι θα διατηρήσει την γεύση του.

Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο.

Το κρύο σκοτώνει την γεύση.

Για περισσότερη φρεσκάδα, διατηρήστε τον βασιλικό μέσα σε νερό και αλλάζετέ τον κάθε 3 μέρες.