Τρόφιμα: Άσχημα νέα – Αυτό που έρχεται δεν το φαντάζεται κανείς

Τρόφιμα: Αυτοί είναι οι μεγάλοι κίνδυνοι για τις τιμές στα τρόφιμα. Το εκρηκτικό κοκτέιλ που βάζει φωτιά στις τσέπες των νοικοκυριών τα οποία προσπαθούν να περικόψουν τις δαπάνες από όπου αλλού μπορούν. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα που έρχονται από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αναλυτές της αγοράς όσον αφορά στον πληθωρισμό των τροφίμων, ο οποίος όχι μόνο δεν υποχωρεί, αλλά οι τιμές παραμένουν ανοδικές. Εξέλιξη που επί της ουσίας απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια, προκαλεί κοινωνικές εντάσεις και πλήττει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών και τα δημοσιονομικά των κυβερνήσεων –ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

Στην τελευταία της έκθεση η Παγκόσμια Τράπεζα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στην επισιτιστική ασφάλεια, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας τον Ιανουάριο του 2023.

Παράλληλα, παραμένουν πέντε μεγάλοι κίνδυνοι για τις τιμές των τροφίμων: το κόστος των λιπασμάτων, το κόστος της ενέργειας, ο κίνδυνος να τερματιστεί η συμφωνία για εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή, αλλά και η κερδοσκοπία.

Αν προστεθεί και η σταθερή άνοδος των τιμών της ενέργειας, τότε δημιουργείται εκρηκτικό κοκτέιλ που βάζει φωτιά στις τσέπες των νοικοκυριών τα οποία προσπαθούν να περικόψουν τις δαπάνες από όπου αλλού μπορούν.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και με βάση τα στοιχεία του Νοεμβρίου του 2022, οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα κατέγραψαν μέση αύξηση κατά 15,3% σε ετήσια ονομαστική βάση.

Στην Κύπρο η αύξηση αυτή έφτασε το 15,5%, στο Βέλγιο το 14,5%, στη Γαλλία το 13,3%, στη Γερμανία το 21%, στην Ιρλανδία το 11,7%, στην Ιταλία το 13,7%, στην Ολλανδία το 15,7%, στην Πορτογαλία το 20,6%, στην Ισπανία το 15,7%, στην Ελβετία το 4,4%, στη Βρετανία το 16,7% και στις ΗΠΑ το 10,6%. Σε πραγματική βάση ωστόσο, οι αυξήσεις αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Τρόφιμα: Πόσο επηρέασε ο πόλεμος

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι τιμές των τροφίμων ήταν ήδη αυξημένες, πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία λόγω της ξηρασίας αλλά και των προβλημάτων στην παραγωγή που είχαν συνδεθεί τότε ευθέως με την πανδημία, με αποτέλεσμα οι κίνδυνοι για την επισιτιστική ασφάλεια να παραμένουν μεγάλοι.

Φυσικό επακόλουθο της εισβολής των Ρώσων ήταν η εκτόξευση στις τιμές των τροφίμων και της εκμετάλλευσης καλλιεργειών, με δεδομένο πως η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας λιπασμάτων στον κόσμο και ο πόλεμος μαζί με τις κυρώσεις οδήγησαν σε μεγάλες ανατιμήσεις στα λιπάσματα.

Ταυτόχρονα, η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου, που αποτελεί βασικό συστατικό για την παραγωγή σε αζωτούχα λιπάσματα προκάλεσε επίσης πίεση στις γεωργικές αγορές, δείχνουν στοιχεία των Φαινάνσιαλ Τάιμς. Η πανάκριβη ενέργεια αύξησε και το κόστος επεξεργασίας άλλων τροφίμων.

Η περσινή συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για να διακινούνται πιο ελεύθερα τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη μείωση των τιμών, μαζί με τις άφθονες προμήθειες από τη Ρωσία, ενώ οι χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου αποκλιμάκωσαν τις ανατιμήσεις στις αγορές λιπασμάτων.

Τώρα όμως οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η συμφωνία για τα σιτηρά θα μπορούσε να τερματιστεί. Επίσης οι ασταθείς τιμές της ενέργειας και η κλιματική αλλαγή απειλούν με τη σειρά τους να υπονομεύσουν την παραγωγή τροφίμων και τις καλλιέργειες.

Επίσης οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός έχει επηρεάσει και τη χρηματοδότηση εταιρειών τροφίμων και καλλιεργητών. Επιπλέον, εταιρείες τροφίμων βρίσκουν την ευκαιρία και να κερδοσκοπούν αυξάνοντας τις τιμές.

Τρόφιμα: Ανησυχεί (και) το ΔΝΤ

Έκθεση του Δεκεμβρίου 2022 που δημοσιεύθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έδειξε ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αναμένεται να παραμείνουν υψηλές λόγω του πολέμου, του ενεργειακού κόστους και των καιρικών φαινομένων.

Οι τιμές ρεκόρ αύξησαν την επισιτιστική ανασφάλεια, αύξησαν τις κοινωνικές εντάσεις και πίεσαν τους προϋπολογισμούς των χωρών που βασίζονται στις εισαγωγές τροφίμων, αναφέρεται.

Για να κατανοήσουν καλύτερα την κλίμακα αυτών των προκλήσεων για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι συντάκτες της έκθεσης ποσοτικοποίησαν τέσσερις σημαντικές κινητήριες δυνάμεις που οδήγησαν σε άνοδο των τιμών ειδικά των δημητριακών.

Πρόκειται για το σοκ στην παραγωγή λιπασμάτων, την άνοδο των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω του πολέμου, τα προβλήματα στην παραγωγή και την άνοδο των επιτοκίων στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει στην έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές.

Η μελέτη επικεντρώνεται στα δημητριακά (σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι και ορισμένες μικρότερες καλλιέργειες) που είναι κοινά όσον αφορά την κατανάλωση των πληθυσμών και είναι δύσκολο να αντικατασταθούν.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν οικονομετρική ανάλυση χρησιμοποιώντας μηνιαία δεδομένα από τις βάσεις δεδομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Haver Analytics, του δείκτη πληθωρισμού του ΔΝΤ CPI και του συστήματος τιμών Primary Commodity Price System , αναφέρει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Τρόφιμα: Αποκάλυψη για την ημερομηνία λήξεώς τους

Σε υγειονομικές βόμβες εξελίσσονται δεκάδες τρόφιμα χωρίς εμείς, οι καταναλωτές, να γνωρίζουμε την πραγματική ημερομηνία λήξεώς τους!

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν, ότι μόνο και μόνο επειδή κάτι στο ψυγείο σας έχει περάσει την ημερομηνία λήξης του αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το πετάξετε επιτόπου στα σκουπίδια.

Η βιομηχανία τροφίμων έχει κάνει αρκετές έρευνες για να προσδιορίσει ακριβώς ποιες τροφές παράγουν επικίνδυνα βακτήρια και πότε.

Για να είναι πάντα σίγουροι, ότι κανείς μας δεν θα πάθει τίποτα, βάζουν την ημερομηνία λήξης στην συσκευασία λίγες ημέρες, μερικές φορές, ακόμη και λίγες εβδομάδες, πιο νωρίς από την πραγματική στιγμή που η τροφή αυτή “χαλάει”.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση κάποιων τροφών μετά την ημερομηνία λήξης τους δεν είναι επικίνδυνη. Αυτή είναι η λίστα των top 6 τροφών που δεν πρέπει ποτέ να καταναλώσετε από την στιγμή που θα παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους.

Αυγά

Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που αρρωσταίνουν από κάποια τρόφιμα, ή παθαίνουν δηλητηριάσεις, είναι επειδή κατανάλωσαν κάποια τροφή που περιείχε αυγά.

Κοτόπουλο

Ο καθένας έχει ακούσει ιστορίες για ανθρώπους που έχουν πάθει ζημιά από κοτόπουλο που δεν έχει μαγειρευτεί σωστά. Αν το βάλετε στην κατάψυξη θα επεκτείνετε τη διάρκεια ζωής του για μερικούς μήνες, αλλά μετά την απόψυξη, φροντίστε να μαγειρέψετε καλά το κρέας για να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανότητα να προσβληθείτε από E. Coli.

Αλλαντικά

Αντίστοιχα πράγματα ισχύουν και με τ’ αλλαντικά, αφού υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από λιστέρια, ή E.coli. Το να αναπτύξουν επικίνδυνα βακτήρια είναι, δυστυχώς, πολύ συχνό φαινόμενο στα επεξεργασμένα και προσυσκευασμένα κρέατα.

Μαλακά τυριά

Όταν ακόμα και τα σκληρά τυριά αναπτύσσουν μούχλα, μπορείτε να φανταστείτε τι συμβαίνει με τα μαλακά τυριά, τα οποία έχουν πολύ περισσότερη υγρασία. Αν περάσει η ημερομηνία λήξης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για λιστέρια από ένα μουχλιασμένο κομμάτι. Πετάξτε τα μαλακά τυριά, αν δείτε ότι έχουν μούχλα

Οστρακοειδή

Από τη στιγμή που έχουν κάποιο οστρακοειδές χαλάσει, γίνεται εξαιρετικά δυσώδες και βγάζει εμφανώς περισσότερη “γλίτσα”, οπότε μπορείτε εύκολα να καταλάβετε ότι απαγορεύεται να το φάτε. Αλλιώς μπορεί να σας προκαλέσει μια ενδεχομένως θανατηφόρα λοίμωξη του αίματος από ένα βακτήριο που ονομάζεται V. vulnificus.

Μαλάκια

Όπως και τα στρείδια, έτσι και τα μαλάκια, όπως οι γαρίδες, τείνουν να αναπτύσσουν βακτήρια ακόμα και αν είναι σχετικά φρέσκα ή κατεψυγμένα. Από τη στιγμή που απομακρύνονται από τη θάλασσα, ξεκινάει μια αντίστροφη μέτρηση για βακτηριακή μόλυνση. Γι’ αυτό και τα μαλάκια πρέπει πάντοτε να καταναλώνονται όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Τρόφιμα: Μην βάλετε ποτέ αυτά τα τρόφιμα στο ψυγείο

Πολλοί κάνουν το λάθος να φορτώνουν το ψυγείο τους με όλα τα ψώνια τους, αλλά δεν ξέρουν ότι έτσι σκοτώνουν την γεύση πολλών τροφίμων.

Διαβάστε παρακάτω ποια τρόφιμα δεν πρέπει να βάζετε στο ψυγείο:

Αρτοποιήματα: Τα αρτοποιήματα στο ψυγείο έχουν την τάση να μπαγιατεύουν. Διατηρήστε τα εκτός ψυγείου για να παραμείνουν φρέσκα.

Πατάτες: Στις πατάτες δεν αρέσει το κρύο, γιατί μετατρέπει τα άμυλα σε σάκχαρα και χαλάει την γεύση τους.

Ντομάτες: Γίνονται πολύ μαλακές και καταστρέφεται η φυσική τους γεύση.

Κρεμμύδια: Τα κρεμμύδια χάνουν την γεύση τους όταν τα βάζουμε στο ψυγείο.

Φρούτα με σκληρά κουκούτσια (ροδάκινα, δαμάσκηνα, κλπ.): Χρειάζονται αέρα και ήλιο, όπως τα φυτά. Βάλτε τα σε σημείο που να τα χτυπά ο ήλιος για να ωριμάσουν και να γίνουν γλυκά και ζουμερά.

Ολόκληρα πεπόνια: Τα πεπόνια στο ψυγείο χάνουν τα αντιοξειδωτικά τους, τα οποία είναι τα σημαντικότερα συστατικά τους.

Μήλα: Διατηρήστε τα μήλα έξω από το ψυγείο, ώστε να είναι τραγανά και γευστικά.

Σκόρδο: Το σκόρδο χάνει την γεύση του στο ψυγείο. Αφήστε που ολόκληρο το ψυγείο σας θα μυρίζει σκόρδο.

Αλεσμένος καφές: Παρ’όλο που είναι καλό να διατηρείτε τους κόκκους καφέ κρύους, δεν πρέπει να τους βάζετε στο ψυγείο, γιατί δημιουργείται υγρασία και έτσι χαλάνε και χάνουν την γεύση τους.

Προτιμήστε ένα αεροστεγές δοχείο.

Καυτερές σος: Το κρύο κάνει τις καυτερές σος να χάνουν την γεύση τους.

Επίσης, αλλάζει το ιξώδες τους κι έτσι βγαίνουν από το μπουκάλι πιο δύσκολα.

Μέλι: Το μέλι στο ψυγείο ζαχαρώνει και σκληραίνει.

Βάλτε το σε ένα ντουλάπι για να διατηρηθεί για περισσότερο καιρό.

Μπαχαρικά: Το κρύο θα σκοτώσει την γεύση τους, που είναι και η πραγματική αξία τους.

Λάδια: Τα λάδια στο ψυγείο γίνονται πιο σκληρά και χάνουν την απαλότητα σας.

Μόνο τo καρυδέλαιο πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο.

Βασιλικός: Πολλοί βάζουν τον βασιλικό στο ψυγείο, πιστεύοντας ότι έτσι θα διατηρήσει την γεύση του.

Στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο.

Το κρύο σκοτώνει την γεύση.

Για περισσότερη φρεσκάδα, διατηρήστε τον βασιλικό μέσα σε νερό και αλλάζετέ τον κάθε 3 μέρες.