Συντάξεις Δεκεμβρίου 2023: Αρχίζουν οι πληρωμές – Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο αναλυτικά

Συντάξεις Δεκεμβρίου: Ώρα πληρωμής για τις συντάξεις του επόμενου μήνα. «Σπάνε» σε δύο ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία. Δείτε αναλυτικά τις ημέρες στον πίνακα του xristika.gr.  

Λίγες ημέρες ακόμα υπομονή θα πρέπει να κάνουν οι συνταξιούχοι, καθώς αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές των συντάξεων του Δεκεμβρίου. Και για τον επόμενο μήνα, όπως και για κάθε μήνα στο εξής, οι ημερομηνίες πληρωμής έχουν αλλάξει και κάποιοι «άτυχοι» πληρώνονται μία ημέρα μετά από ό,τι είχαν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας.

Οι πληρωμές θα γίνουν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, ενώ για τον Δεκέμβριο αναμένεται μπαράζ πληρωμών, μαζί με το έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς που θα δοθεί ακόμα και πριν από τα Χριστούγεννα.

Για τον Δεκέμβριο συγκεκριμένα, κάποιοι συνταξιούχοι θα δουν τα χρήματά τους στους λογαριασμούς ακόμα και την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, επειδή μεσολαβεί Σαββατοκύριακο, δεδομένα ότι τα λεφτά φαίνονται μια ημέρα πριν από την επίσημη ημερομηνία πληρωμής.

Οι συνταξιούχοι χωρίζονται σε μισθωτούς και μη μισθωτούς πλέον και πληρώνονται αναλυτικά ως εξής:

Πιο αναλυτικά για τους μισθωτούς, η πληρωμή των συντάξεων έχει ως εξής:

 • Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου
 • Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου
 • Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο δηλαδή την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου
 • Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου
 • Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου
 • Το ΕΤΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου
 • Η ΔΕΗ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου
 • Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου

Για τους μη μισθωτούς:

 • Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου
 • Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου
 • Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου
 • Οι συντάξεις ΕΦΚΑ για όσους είναι συνταξιούχοι (Μισθωτοί & Μη Μισθωτοί) από 1.1.2017 και έπειτα (ν.4387/2016) θα καταβληθούν τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου

Συντάξεις: Αυξήσεις για 1.750.000 συνταξιούχους

Όπως όλα δείχνουν το ποσοστό των αυξήσεων στις συντάξεις θα «κλειδώσει» ανάμεσα στο 3,2% με 3,5%. Αφορά άμεσα σε περίπου 1.750.000 συνταξιούχους  (δηλαδή τα 2/3 του συνόλου), με μηδενική προσωπική διαφορά, οι οποίοι θα δουν ολόκληρη την αύξηση που θα αποφασιστεί στις αποδοχές τους.

Οι υπόλοιποι, περίπου 750.000 συνταξιούχοι οι οποίοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα, θα έχουν επιπλέον λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς τους.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι αυξήσεις, θα καταβληθούν με τις συντάξεις Ιανουαρίου 2024, που θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο.

Πάντως, το τελικό ποσοστό της αύξησης που προκύπτει με βάση τις προβλέψεις που έχουν αποτυπωθεί στον φετινό Προϋπολογισμό είναι στο 3,5%.

Εντούτοις, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κατεβάζει τον πήχη στο 3,2%, χωρίς όμως να είναι το τελικό ποσοστό, καθώς τα μεγέθη που καθορίζουν την αύξηση των συντάξεων (πληθωρισμός και ανάπτυξη έτους 2023) θα αναθεωρηθούν προς τα τέλη της χρονιάς. Η αναπροσαρμογή των συντάξεων προκύπτει από το άθροισμα ανάπτυξης και πληθωρισμού διά του 2.

Αν λοιπόν το ποσοστό διαμορφωθεί στο 3,5%, τότε το ετήσιο όφελος που θα έχουν οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων για το 2024, διαμορφώνεται κατά μέσο όρο ως εξής:

 • Από 202€ ως 988€ στις συντάξεις λόγω γήρατος
 • Από 192€ ως 608€ στις συντάξεις λόγω αναπηρίας
 • Από 80€ ως 367€ στις συντάξεις λόγω θανάτου

Η εθνική σύνταξη από τα 413,76 ευρώ που είναι τώρα, θα ανέλθει την 1/1/2024 στα 428,24 ευρώ.

Επίδομα συνταξιούχων 100, 150 και 250 ευρώ απευθείας στο ΑΤΜ

Οι συνταξιούχοι θα δουν «ψαλιδισμένο» το άτυπο «Δώρο» που δόθηκε και πέρσι και συγκεκριμένα, μειωμένο κατά 100 ευρώ.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν από τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και την υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου, το επίδομα «κόβεται» κατά 100 ευρώ και διαμορφώνεται σε 100, 150 ή 200 ευρώ, ενώ τον περασμένο Μάρτιο ήταν 200, 250 ή 300 ευρώ, ανάλογα την κατηγορία.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι νέοι δικαιούχοι διαμορφώνονται ως εξής:

 • Κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ: Επίδομα 200 ευρώ
 • Κύρια σύνταξη από 700,1 έως 1.100 ευρώ: Επίδομα 150 ευρώ
 • Κύρια σύνταξη από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ: Επίδομα 100 ευρώ

Τον περασμένο Μάρτιο, τα επιδόματα που είχαν μπει, ήταν ως εξής:

 • 1η κατηγορία: όσοι δεν είδαν καμία αύξηση. Είναι 120.000 συνταξιούχοι, το 5% του συνόλου, με προσωπική διαφορά και συντάξεις μεταξύ 800-1.000 ευρώ τον μήνα. Έλαβαν 300 ευρώ.
 • 2η κατηγορία: όσοι έχουν προσωπική διαφορά και οι μόνοι που είδαν τα 250 ευρώ τα Χριστούγεννα και συντάξεις έως 800 ευρώ τον μήνα. Έλαβαν 300 ευρώ τον μήνα.
 • 3η κατηγορία: όσοι έχουν άθροισμα συντάξεων μεταξύ 1.000 και 1.100 ευρώ τον μήνα και είδαν μια μικρή ενίσχυση από την αύξηση. Έλαβαν 300 ευρώ και μιλάμε για 70.000 συνταξιούχους.

Πότε μπαίνει το Δώρο Χριστουγέννων 2023

Πλησιάζει η μέρα που θα καταβληθεί το δώρο Χριστουγέννων 2023 στους εργαζομένους, οι οποίοι ανυπομονούν να δουν τον 13ο μισθό να μπαίνει στους λογαριασμούς, εν μέσω του άνευ προηγουμένου κύματος ακρίβειας που αδειάζει τις τσέπες των νοικοκυριών.

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα υπολογίζουν από τώρα πόσα είναι τα χρήματα που θα λάβουν καθώς βρίσκονται εν αναμονή της πληρωμής. Το Δώρο μπαίνει πριν τα Χριστούγεννα, και συγκεκριμένα φέτος πρέπει να μπει στους λογαριασμούς μέχρι την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου ή και νωρίτερα.

Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της δίνει τον τρόπο υπολογισμού ηλεκτρονικά ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ ηλεκτρονική μέσω της ιστοσελίδας του kepea.gr.

Επίσης, υπάρχει application για Android και για IOS.

Δώρο Χριστουγέννων 2023: Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, δώρα εορτών, συμπεριλαμβανομένου και του δώρου Χριστουγέννων, δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη.

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά, η οποία στη συνέχεια διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη. Παράλληλα, η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.