«Τρι-δημία», γρίπης, RSV, Covid: Τι είναι; Γιατί κινδυνεύουμε όλοι

«Τρι-δημία», γρίπης, RSV, Covid: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για μια ακόμη φορά οι επιστήμονες. Τι είναι η «τρι-δημία», γρίπης, RSV, Covid και πώς μπορεί να μεταδοθεί. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

«Τρι-δημία», γρίπης, RSV, Covid.Τρεις αναπνευστικοί ιοί, που μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο και τείνουν να εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες.

Για την «Τρι-δημία», γρίπης, RSV, Covid μίλησε ο καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος σημείωσε ότι αυτή την στιγμή παρατηρούνται σποραδικά κρούσματα της γρίπης «αλλά η αλήθεια είναι ότι φέτος ξεκίνησαν νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια».

Και πρόσθεσε: «ο RSV είναι ένας ιός που προσβάλει το αναπνευστικό και είναι πιο επικίνδυνο στα μικρά παιδιά και τους υπερήλικες. Το πρόβλημα είναι να μην συμπέσει έξαρση γρίπης, RSV και πανδημίας κορονοϊού διότι τότε μπορούμε να δούμε ξανά κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

«Τρι-δημία», γρίπης, RSV, Covid: Μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο

Οι τρεις αναπνευστικοί ιοί, γρίπη, RSV και SARS-CoV-2, μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο και τείνουν να εμφανίζουν αύξηση των κρουσμάτων κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η ταυτόχρονη εμφάνισή τους απασχολεί τους επιστήμονες, καθώς τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες είχαν έλθει σε μικρότερο βαθμό σε επαφή με άλλους τις τελευταίες 2 σεζόν και για αυτό το λόγο δεν διαθέτουν φέτος τη φυσική ανοσία έναντι της γρίπης (ινφλουένζας) και του συγκυτιακού ιού (RSV), που παρατηρούνταν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ροδάνθη Ελένη Συρίγου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης, και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα πρόσφατης δημοσίευσης για την «τρι-δημία»στην επιστημονική επιθεώρηση WebMD.

«Τρι-δημία», γρίπης, RSV, Covid: Νωρίτερα η γρίπη

Η περίοδος της γρίπης έχει ξεκινήσει νωρίς και από τις 21 Οκτωβρίου έχουν αναφερθεί πρόωρες αυξήσεις στη δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στο μεγαλύτερο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων(CDC).

Παράλληλα, τα Νοσοκομεία Παίδων σε όλες τις ΗΠΑ αναφέρουν αυξημένα περιστατικά, τα οποία πάσχουν από τον ιό RSV.

«Τρι-δημία», γρίπης, RSV, Covid: «Αιχμές Covid πριν από τα Χριστούγεννα»

Ο καθηγητής της Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της North Carolina, Justin Lessler, αναφέρει ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί ο ακριβής μήνας που θα παρουσιάσει έξαρση ο ιός της γρίπης.

Για τον SARS-CoV-2, ορισμένα επιδημιολογικά μοντέλα προβλέπουν κάποιες αιχμές πριν από τα Χριστούγεννα και άλλα προβλέπουν ένα νέο κύμα το 2023.

Για τη γρίπη, το μοντέλο προβλέπει μια πιο πρώιμη εμφάνιση από το συνηθισμένο. Ενώ η δραστηριότητα της γρίπης είναι σχετικά χαμηλή η σεζόν έχει ξεκινήσει νωρίς, σύμφωνα με τα στοιχεία των CDC.

Για την εβδομάδα που έληξε στις 21 Οκτωβρίου, 1.674 ασθενείς νοσηλεύτηκαν για γρίπη, αριθμός υψηλότερος από τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά μικρότερος από τις 2.675 νοσηλείες για την εβδομάδα της 15ης Μαΐου 2022.

Παράλληλα, οι νέες νοσήσεις από Covid-19 μειώθηκαν κατά 12% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ από τον ιό RSV ήταν στο 15% εν αντιθέσει με το 2021 που ήταν στο 11%.

«Τρι-δημία», γρίπης, RSV, Covid: Πώς τα lockdown επηρέασαν τη φυσική ανοσία

Όπως αναφέρει ο Timothy Brewer καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στο UCLA, ο αριθμός των θανάτων από παιδική γρίπη συνήθως κυμαίνεται από 37 έως 199 ετησίως, σύμφωνα με τα αρχεία των CDC. Αλλά την περίοδο 2020-2021, τα CDC κατέγραψαν έναν θάνατο από παιδιατρική γρίπη στις ΗΠΑ. Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας ο πληθυσμός δεν διαθέτει τη φυσική ανοσία έναντι της ινφλουένζας και του RSV.

Ο RSV μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τον οποιονδήποτε, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο εμβόλιο, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τα παιδιά κάτω των 5 ετών, ειδικά τα βρέφη κάτω του 1 έτους, καθώς και για τους ενήλικες άνω των 65 ετών.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτέρνισμα, πυρετό και συριγμό.

Αλλά στα νεαρά βρέφη, μπορεί να υπάρχει μόνο μειωμένη δραστηριότητα, εκνευρισμός και προβλήματα αναπνοής. Τα συμπτώματα της γρίπης, του SARS-CoV-2 και του RSV μπορεί να αλληλεπικαλύπτονται. Αλλά το καθένα μπορεί να περιλαμβάνει αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν τους ευάλωτους πληθυσμούς στο νοσοκομείο.

Ο Timothy Brewer αναφέρει ότι για την αποφυγή της «τρι-δημίας» ή οποιασδήποτε άλλης λοίμωξης, σε περίπτωση συμπτωματολογίας συστήνεται η παραμονή στο σπίτι, καθώς και η χρήση ατομικών μέτρων προστασίας, τόσο για την καλύτερη ανάρρωση των ασθενών, αλλά και για την αποφυγή της μεταδοτικότητας και της εξάπλωσης στο περιβάλλον του κάθε ασθενούς και, κατ’ επέκταση, στον ευρύτερο πληθυσμό.

«Τρι-δημία», γρίπης, RSV, Covid: Παγκόσμιος συναγερμός

Συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα έχει προκαλέσει δημοσίευση έρευνας Αμερικανών επιστημόνων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν ιό που αναπτύχθηκε σε νυχτερίδες από τη Ρωσία που μπορεί να μολύνει τους ανθρώπους και, το κυριότερο, διαφεύγει τον αντισωμάτων και των εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί για την Covid-19.

Όπως διαπίστωσε η επιστημονική ομάδα από τη σχολή Παγκόσμιας Υγείας Paul G. Allen στο πανεπιστήμιο Washington State o ιός Khosta-2 μπορεί να χρησιμοποιήσει την πρωτεΐνη ακίδα του για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα όπως κάνει και ο SARS-CoV-2.

«Η μελέτη μας απέδειξε ότι οι sarbecoviruses που κυκλοφορούν στην άγρια φύση της Ασίας – ακόμα και σε περιοχές της δυτικής Ρωσίας όπου εντοπίστηκε ο Khosta-2 – αποτελούν απειλή για την παγκόσμια υγεία και τις εν εξελίξει προσπάθειες εμβολιασμούς κατά του SARS-CoV-2» δήλωσε ο ιολόγος και επικεφαλής της μελέτης, Μάικλ Λέτκο.

Σύμφωνα με τον ίδιο η ανακάλυψη αυτή τονίζει την ανάγκη να αναπτυχθούν νέα εμβόλια που δεν στοχεύουν μόνο στις γνωστές μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, όπως η μετάλλαξη Όμικρον, αλλά θα προστατεύουν γενικά κατά του υπογένους των sarbecoviruses.

Στην αρχλη μάλιστα βρήκαν μια ομάδα κορονοϊών παρόμοιων με τον SARS-CoV-2, που αρχικά ανακαλύφθηκε ότι ζούσαν σε νυχτερίδες στη Ρωσία το 2020.

Εκείνη την εποχή, οι επιστήμονες δεν πίστευαν ότι ο ιός, που ονομάζεται Khosta-2, αποτελούσε απειλή για τους ανθρώπους, σύμφωνα με το περιοδικό TIME.

Αλλά όταν η ομάδα του Letko έκανε μια πιο προσεκτική ανάλυση, διαπίστωσε ότι ο ιός μπορούσε να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο, το πρώτο προειδοποιητικό σημάδι ότι θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανή απειλή για τη δημόσια υγεία. Ένας συγγενής ιός που βρέθηκε επίσης στις ρωσικές νυχτερίδες, ο Khosta-1, δεν μπορούσε να εισέλθει εύκολα στα ανθρώπινα κύτταρα, αλλά ο Khosta-2 μπορούσε.

Ο Khosta-2 προσκολλάται στην ίδια πρωτεΐνη, την ACE2, που χρησιμοποιεί ο SARS-CoV-2 για να διεισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα.

«Οι υποδοχείς στα ανθρώπινα κύτταρα είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ιοί εισέρχονται στα κύτταρα», λέει ο Letko. «Αν ένας ιός δεν μπορεί να μπει από την πόρτα, τότε δεν μπορεί να εισέλθει στο κύτταρο και είναι δύσκολο να εγκαθιδρύσει οποιονδήποτε τύπο μόλυνσης».

«Δεν θέλουμε να τρομάξουμε κανέναν και να πούμε ότι πρόκειται για έναν εντελώς ανθεκτικό στον εμβολιασμό ιό», λέει ο Letko.

«Αλλά είναι ανησυχητικό ότι υπάρχουν ιοί που κυκλοφορούν στη φύση και έχουν αυτές τις ιδιότητες -μπορούν να συνδεθούν με ανθρώπινους υποδοχείς και δεν εξουδετερώνονται από τις τρέχουσες αντιδράσεις των εμβολίων».

Τα καλά νέα είναι ότι οι μελέτες του Letko δείχνουν ότι, όπως και η παραλλαγή Όμικρον του SARS-CoV-2, ο Khosta-2 δεν φαίνεται να έχει γονίδια που θα έδειχναν ότι θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια στους ανθρώπους.

«Τρι-δημία», γρίπης, RSV, Covid: Αυτές οι τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο να νοσήσετε

Η πανδημία παραμένει σε όλο τον πλανήτη και οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως ο κορονοϊός και η διατροφή μας έχουν άμεση σχέση.

Η διατροφή θεωρείται καθοριστικός παράγοντας για την υγεία.

Μια ισορροπημένη διατροφή σχετίζεται με τη διατήρηση υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο αποτελεί σημαντικό παράγοντα ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων και λαχανικών και ακολουθούν γενικά μια υγιεινή διατροφή, αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο Covid-19. Αυτή η παρατήρηση υποδεικνύει πιθανή σχέση της διατροφής και της μόλυνσης από κορονοϊό.

Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs) περιέχουν λιπαρά, έλαια, άμυλο, ζάχαρη και πρωτεϊνικά παράγωγα, ενώ υποβάλλονται σε διαδικασίες όπως η υδρογόνωση, η υδρόλυση και άλλες χημικές διαδικασίες με την προσθήκη χρωστικών, αρωματικών ουσιών και γαλακτωματοποιητών.

Σε γενικές γραμμές, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, σακχάρων, τρανς λιπαρών και αλατιού.

Παράλληλα, είναι φτωχά σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν να αλλάξουν τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου και να αυξήσουν τον κίνδυνο φλεγμονής.

Τα άτομα που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, έχουν συχνά ανεπάρκειες μετάλλων και βιταμινών, αντιμετωπίζουν προβλήματα του ανοσοποιητικού και είναι πολύ ευαίσθητα σε λοιμώξεις.

Τα τρόφιμα αυτά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, καρδιαγγειακών παθήσεων και καρκίνου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία περιλαμβάνει περίπου μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες από 22 δύο κέντρα αξιολόγησης στη Σκωτία, την Ουαλία και την Αγγλία. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 40 και 69 ετών. Για τις ανάγκες της μελέτης εξετάστηκαν συνολικά 41.012 άτομα.

Για να αξιολογήσουν το περιεχόμενο της διατροφής των συμμετεχόντων τις προηγούμενες 24 ώρες, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το διατροφικό ερωτηματολόγιο Oxford WebQ. Αυτό το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε 206 είδη τροφίμων και τις ποσότητές τους και 32 είδη ποτών.

Η μελέτη υπολόγισε τη συσχέτιση της κατανάλωσης UPF και της μόλυνσης από SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια ισχυρή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφών και του αυξημένου κινδύνου για Covid-19.

Αυτή η συσχέτιση ήταν συνεπής σε διάφορες υποομάδες με βάση την ηλικία, την κατάσταση συννοσηρότητας και το μορφωτικό επίπεδο.

Αν και η συσχέτιση φαίνεται να επηρεάζεται εν μέρει από τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), διαπιστώθηκε άμεση επίδραση της αναλογίας βάρους-UPF στον κίνδυνο του COVID-19.

Κάποιοι από τους μηχανισμούς που συνδέουν την πρόσληψη UPF και τον αυξημένο κίνδυνο COVID-19 περιλαμβάνουν τα αυξημένα επίπεδα σακχάρων και τρανς λιπαρών, τα οποία διεγείρουν τις προφλεγμονώδεις διεργασίες.

Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να επηρεάσει δυσμενώς τη σύνθεση και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού.

Επιπλέον, τα UPF περιέχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά και μειωμένες φυτικές ίνες, που μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια ενεργοποίηση του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος και καταστολή του προσαρμοστικού ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα χημικά πρόσθετα των UPF επηρεάζουν επίσης αρνητικά την ανθρώπινη υγεία.

Ο ΔΜΣ βρέθηκε ότι επηρεάζει τη σχέση UPF και COVID-19.

Στη διάρκεια των lockdown παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, κάτι που μπορεί να επηρέασε την ανοσία των ανθρώπων, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στη μόλυνση.