Κορονοϊός: Αλλάζει ο κορονοϊός και κόβει τα… συμπτώματα!
Αρχικά αποτελούσε σήμα κατατεθέν της λοίμωξης από κορoνοϊό– μερικές φορές πιο κοινό και από τα συμπτώματα που έμοιαζαν με γρίπη.
Ωστόσο το σύμπτωμα της ξαφνικής απώλειας όσφρησης και γεύσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, γίνεται όλο και πιο σπάνιο, με ένα πολύ μικρό ποσοστό νέων ασθενών να το αναφέρει.
“Στο παρελθόν, εάν είχαμε κρυώσει και χάναμε την αίσθηση της όσφρησης, καταλαβαίναμε πως πιθανότατα είχαμε κολλήσει κορονοϊό. Τώρα αυτό δεν συμβαίνει”, δήλωσε ο Δρ. Evan Reiter, ιατρικός διευθυντής του κέντρου Διαταραχών Οσμής και Γεύσης από το πανεπιστήμιο στη Βιρτζίνια, στο CBS News.
Τα ευρήματα προέρχονται από ανάλυση ενός μεγάλου όγκου δεδομένων ιατρικών αρχείων που συγκεντρώθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας αναφορικά με τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ.
Ο Δρ. Evan Reiter ηγήθηκε της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε τον Μάιο στο περιοδικό “Otolaryngology-Head and Neck Surgery”, εξετάζοντας τις πιθανότητες ασθενών με COVID-19 να αναφέρουν επίσης απώλεια όσφρησης και γεύσης.
Ενώ τα συμπτώματα που είναι γνωστά ως “αισθητηριακή απώλεια” εμφανίζονταν σε περίπου 50% των περιπτώσεων στην αρχή της πανδημίας, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως μόλις το 3% με 4% των ασθενών ανέφερε ως σύμπτωμα την απώλεια όσφρησης και γεύσης στα πιο πρόσφατα κύματα της Omicron.
Η μελέτη είναι από τις πιο πρόσφατες και δείχνει πώς έχουν αλλάξει τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός, καθώς έχουν εμφανιστεί πολλές παραλλαγές και η ανοσία που έχει δημιουργηθεί από τους εμβολιασμούς και τη νόσηση έχει δημιουργήσεις νέες άμυνες στο οργανισμό.
Την ίδια ώρα, ερευνητές από το University College του Λονδίνου ανέφεραν σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ότι το ποσοστό των περιπτώσεων που ανέφεραν απώλεια γεύσης ή όσφρησης είχε μειωθεί σημαντικά μετά την εμφάνιση του στελέχους Omicron το 2021.
Καθώς εμφανίζονταν περισσότερες παραλλαγές, “η συμπτωματολογία του SARS-CoV-2 έμοιαζε σταδιακά με αυτή άλλων αναπνευστικών συμπτωμάτων. Τα πιο μεταδοτικά στελέχη της Omicron συνδέθηκαν με βήχα και φτέρνισμα”, εξηγούσαν οι συγγραφείς αυτής της μελέτης στο περιοδικό Scientific Reports.
Μπορεί η ανθρωπότητα να ξεπέρασε την πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο η «ασθένεια Χ» είναι αυτή που ανησυχεί τους επιστήμονες.
Ηεπόμενη πανδημία θα είναι ακόμα πιο θανατηφόρα από τον κορωνοϊό, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος διατηρεί έναν σύντομο κατάλογο ασθενειών σε προτεραιότητα, όπως τις αποκαλεί, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επόμενη θανατηφόρα πανδημία.
Με αυτό τον όρο Disease X (Νόσος Χ) ο ΠΟΥ περιγράφει μια ασθένεια άγνωστη στην ιατρική επιστήμη που όμως θα μπορούσε να αποδειχτεί θανατηφόρα. Είτε πρόκειται για ιό, βακτήριο ή μύκητα είναι πιθανό να μην υπάρχουν εμβόλια και οι διαθέσιμες θεραπείες να είναι λιγοστές, αναφέρει το δημοσίευμα του New York Post. «Δεν είναι επιστημονική φαντασία. Είναι ένα σενάριο για το οποίο πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε» δήλωσε στην Telegraph ο Dr. Richard Hatchett.
Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας πιστεύουν ότι η επόμενη «νόσος Χ» θα είναι ζωονοσογόνος, δηλαδή θα προέρχεται από άγρια ή οικόσιτα ζώα και στη συνέχεια θα διαχέεται και θα μολύνει τους ανθρώπους. Ο Έμπολα, το HIV/AIDS και το COVID-19 ήταν ζωονοσογόνα ξεσπάσματα.
Ο ΠΟΥ επινόησε τον όρο Disease X το 2018 και έναν χρόνο αργότερα η COVID-19 άρχισε να εξαπλώνεται στην Κίνα, με την παγκόσμια κοινότητα να γίνεται μάρτυρας μια πανδημίας από έναν νέο ιό: είχε ήδη προκύψει ο όρος «νόσος Χ».
«Η Disease X μας περιμένει στη γωνία» λέει στην εφημερίδα National Post ο γιατρός Pranab Chatterjee, ερευνητής στο Τμήμα Διεθνούς Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη. «Η πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων γρίπης των πτηνών H5N1 στην Καμπότζη είναι απλώς ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα» πρόσθεσε ο Chatterjee.
«Η πιθανότητα ενός παθογόνου (που προκαλεί ασθένειες) κατασκευασμένου στο εργαστήριο δεν μπορεί επίσης να αγνοηθεί. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καταστροφική «Νόσο Χ» που θα προκαλούσε παγκόσμια καταστροφή» αναφέρει άρθρο του 2021 στο περιοδικό Infection Control & Hospital Epidemiology.
Μια άλλη πιθανή πηγή θα μπορούσαν να είναι οι ιοί «ζόμπι», όπως αποκαλούνται, που έχουν εγκλωβιστεί στον πάγο μόνιμα αλλά απελευθερώνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας.
Ασθένειες που βρίσκονται στον κατάλογο του ΠΟΥ και πρέπει να τους δοθεί προτεραιότητα είναι ο ιός του Μάρμπουργκ, ο αιμορραγικός πυρετός της Κριμαίας-Κονγκό, ο πυρετός Lassa, οι ασθένειες Nipah και henipaviral, ο πυρετός Rift Valley και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής.
Για την πρόληψη και την καταπολέμηση μιας επιδημίας της «νόσου Χ» γιατροί και ερευνητές παγκοσμίως ζητούν επιτακτικά την αύξηση των κονδυλίων για τη στήριξη της έρευνας σχετικά με τους πιθανούς παράγοντες πανδημίας.
Δεν χρειάζονται επιπλέον δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος αλλάζει τις συστάσεις του για την πανδημία.
Όπως εκτιμά, οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζονται επιπλέον δόση εμβολίων κατά της covid-19, πέρα από τον βασικό εμβολιασμό και μία αναμνηστική δόση, καθώς τα οφέλη για την υγεία τους από περαιτέρω δόσεις είναι μικρά.
Για όσους είναι κάτω των 60 ετών με μέσο κίνδυνο για την υγεία τους, όπως και για τα παιδιά και τους εφήβους 6 μηνών με 17 ετών με συννοσηρότητες, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη λήψη επιπλέον αναμνηστικών δόσεων, αλλά «τα οφέλη για την υγεία είναι μικρά».
Η στρατηγική συμβουλευτική ομάδα ειδικών για τον εμβολιασμό (SAGE) του ΠΟΥ έδωσε στη δημοσιότητα τις επικαιροποιημένες συστάσεις της μετά τη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα.
Οι νέες συστάσεις της SAGE αντικατοπτρίζουν τις επιπτώσεις του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού και το υψηλό επίπεδο ανοσίας που έχει πλέον ο παγκόσμιος πληθυσμός χάρη στις μολύνσεις και το μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού, σημείωσε ο ΠΟΥ.
Η SAGE προτείνει τρεις νέες κατηγορίες για την προτεραιότητα στον εμβολιασμό κατά της covid βάσει του κινδύνου που αντιμετωπίζει ένα άτομο να αναπτύξει σοβαρή μορφή της νόσου ή να πεθάνει: υψηλό, μέσο ή μικρό.
Αντιθέτως οι πιο ηλικιωμένοι, οι ενήλικες με συννοσηρότητες, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι έγκυες και οι εργαζόμενοι στην υγεία καλούνται να λάβουν επιπλέον αναμνηστικές δόσεις. Η SAGE συνιστά μεσοδιάστημα 6 με 12 μήνες μεταξύ των αναμνηστικών δόσεων ανάλογα με τη συννοσηρότητα.
Ωστόσο δεν «υπάρχει συνάφεια» σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για τις επιπτώσεις των εμβολίων κατά της covid στην πρόληψη της μακράς covid.
Σχεδόν 13,3 δισ. δόσεις εμβολίων κατά της covid έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως.
Ο ΠΟΥ ερευνά νέα εμβόλια τα οποία καλύπτουν μεγάλο εύρος παραλλαγμένων στελεχών, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και καλύτερα αποτελέσματα στην πρόληψη της μόλυνσης και της μετάδοσης της ασθένειας.
Παράλληλα εξετάζει νέες μεθόδους χορήγησης των εμβολίων, όπως μέσω της μύτης, από στόματος ή μέσω του δέρματος.
Μια νέα έρευνα φέρνει ανησυχία σε όσους έχουν νοσήσει από κορονοϊό.
Ο κορονοϊός φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτοάνοσης ασθένειας για πρώτη φορά, σύμφωνα με μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της διεθνώς μέχρι σήμερα.
Ο κίνδυνος είναι αυξημένος έως 43% κατά τους επόμενους μήνες μετά την αρχική οξεία λοίμωξη από τον κορονοϊό και όσο πιο σοβαρά είχε αρρωστήσει κανείς λόγω Covid-19, τόσο μεγαλύτερος εμφανίζεται ο κατοπινός κίνδυνος για αυτοάνοσο νόσημα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και της Ιατρικής Σχολής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Δρέσδης, με επικεφαλής τους Φάλκο Τες και Γιόχεν Σμιτ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 642.000 ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί με Covid-19 και άλλο ενάμισι εκατομμύριο που δεν είχαν κολλήσει κορονοϊό.
Στη συνέχεια έγινε σύγκριση του κινδύνου εμφάνισης 30 αυτοάνοσων ασθενειών σε διάστημα τριών έως 15 μηνών μετά τη διάγνωση της λοίμωξης από τον ιό.
Περίπου το 10% και στις δύο ομάδες (Covid-19 και ελέγχου) είχαν προϋπάρχοντα αυτοάνοσα προβλήματα υγείας.
Διαπιστώθηκε ότι, μεταξύ των ανθρώπων χωρίς αυτοάνοσο ιστορικό, πάνω από 15% από όσους είχαν Covid-19, ανέπτυξαν στη συνέχεια για πρώτη φορά αυτοάνοσο νόσημα, έναντι ποσοστού περίπου 11% στην ομάδα ελέγχου που δεν είχε αρρωστήσει με Covid-19.
Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι με Covid-19 εμφάνιζαν μια αύξηση κατά 43% στην πιθανότητα αυτοάνοσης ασθένειας. Επίσης, μεταξύ όσων είχαν προϋπάρχουσα αυτοάνοσο νόσημα, όσοι είχαν Covid-19, είχαν 23% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατόπιν μια επιπρόσθετη αυτοάνοση διαταραχή.
Η Covid-19 συνδεόταν πιο έντονα με αυξημένο κίνδυνο (κατά 63%) για αγγειίτιδα, μια φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων, καθώς επίσης σε μικρότερο βαθμό με αυτοάνοσα προβλήματα στον θυρεοειδή (π.χ. Χασιμότο), με ψωρίαση στο δέρμα και με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
“Αυτά τα ευρήματα δεν μπορούν να αγνοηθούν. Πρέπει να μελετήσουμε περαιτέρω πώς η Covid-19 μπορεί δυνητικά να πυροδοτήσει αυτοάνοσο νόσημα, καθώς πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν από τις συνέπειες της Covid-19”, δήλωσε ο δρ Ανουράντα Σουμπραμανιάν του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.
Στο παρελθόν και άλλες ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη, έχουν συνδεθεί με αυτοάνοσες ασθένειες. Από την άλλη, η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχει απλώς μια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στον κορονοϊό και στα αυτοάνοσα.
Δεν είναι ακόμη σαφές κατά πόσο διαφορετικές παραλλαγές του κορονοϊού (π.χ. η Όμικρον) συνδέονται με μεγαλύτερο ή μικρότερο κίνδυνο για αυτοάνοσο, ούτε σε ποιό βαθμό ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού μειώνει αυτόν τον κίνδυνο.
Φαίνεται πως μετά από τρία χρόνια, οι επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να νικήσουν την πανδημία του κορονοϊού!
Επιστήμονες στην Αυστραλία, στη Βρετανία και στις ΗΠΑ ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη στους πνεύμονες που μπλοκάρει τη λοίμωξη Covid-19 και σχηματίζει στο σώμα έναν φυσικό προστατευτικό φραγμό κατά του κορονοϊού.
Εκτιμάται ότι δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι στον ίδιο βαθμό την εν λόγω πρωτεΐνη, πράγμα που πιθανώς παίζει ρόλο στο πόσο βαριά θα αρρωστήσει κάποιος με Covid-19.
Η πρωτεΐνη με την ονομασία LRRC15 είναι ένας ενσωματωμένος υποδοχέας που δεσμεύει τον ιό SARS-CoV-2, εμποδίζοντας την εξάπλωση του και τη μόλυνση άλλων κυττάρων.
Η απρόσμενη ανακάλυψη ανοίγει ένα τελείως νέο πεδίο ανοσολογικής έρευνας και πιθανώς δημιουργεί δυνατότητες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα εμποδίζουν τη λοίμωξη από αυτόν τον ιό και άλλους. Θα χρειαστούν πάντως χρόνια εωσότου κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής τον καθηγητή γονιδιωματικής Γκρεγκ Νίλι, καθώς επίσης των πανεπιστημίων Οξφόρδης και Γιέλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας “PLoS Biology”, επιβεβαίωσαν τη δράση της πρωτεΐνης σε τρεις ανεξάρτητες μελέτες.
“Πιστεύουμε ότι δρα κάπως σαν (αυτοκόλλητη ταινία) Βέλκρο, σαν μοριακό Βέλκρο, που κολλάει στον ιό και μετά τον απομακρύνει από τα κύτταρα-στόχους του”, δήλωσε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Λίπιν Λου.
“Για μένα ως ανοσολόγο το γεγονός ότι υπάρχει αυτός ο φυσικός ανοσιακός υποδοχέας για τον οποίο δεν ξέραμε έως τώρα και ο οποίος καλύπτει τους πνεύμονες μας, μπλοκάροντας και θέτοντας υπό έλεγχο τον κορονοϊό, είναι απίστευτα ενδιαφέρον.
Μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε αυτόν το νέο υποδοχέα για να σχεδιάσουμε φάρμακα ευρείας δράσης που θα εμποδίζουν την ιογενή λοίμωξη ή θα καταστέλλουν ακόμη και την ίνωση των πνευμόνων”, ανέφερε ο δρ Νίλι.
Ο κορονοϊός μολύνει τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη-ακίδα του για να προσδεθεί σε έναν συγκεκριμένο υποδοχέα των ανθρωπίνων κυττάρων, την πρωτεΐνη (ένζυμο) ACE2.
Τα κύτταρα των πνευμόνων διαθέτουν υψηλά επίπεδα υποδοχέων ACE2, πράγμα που εξηγεί γιατί ο κορονοϊός προκαλεί συχνά σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες των ασθενών.
Όπως και στην περίπτωση του υποδοχέα ACE2, ο LRRC15 είναι ένας υποδοχέας του κορονοϊού, όμως δεν υποστηρίζει τη μόλυνση.
Αντίθετα, “δένει” και ακινητοποιεί τον ιό, αποτρέποντας έτσι την μόλυνση άλλων ευάλωτων κυττάρων.
Η πρωτεΐνη LRRC15 είναι παρούσα σε πολλά σημεία του σώματος, όπως πνεύμονες, δέρμα, γλώσσα, πλακούντα, λεμφαδένες κ.α.
Η βρετανική μελέτη βρήκε ότι οι άνθρωποι με βαρύτερη Covid-19 είχαν μικρότερα επίπεδα LRRC15 στο αίμα τους σε σχέση με εκείνους με ήπια νόσο.
Συνεπώς οι άνθρωποι με χαμηλότερα επίπεδα της εν λόγω πρωτεΐνης είναι πιθανότερο να αρρωστήσουν πιο σοβαρά από Covid-19, ενώ το αντίθετο ισχύει για όσους έχουν υψηλά επίπεδα LRRC15 στον οργανισμό τους, άρα και καλύτερη φυσική άμυνα έναντι του ιού.
Μπορεί με τον κορονοϊό να μην έχουμε ξεμπερδέψει ωστόσο ήδη η επιστημονική κοινότητα έχει εντοπίσει την επόμενη πανδημία.
Τους λόγους που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρέτεινε την κατάσταση ανώτερου επιπέδου συναγερμού για την πανδημία εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, σημειώνοντας ότι ο κορονοϊός δεν μπορεί να περιοριστεί.
«Μόλις έκαναν στην Κίνα το παραμικρό άνοιγμα, ο ιός απλώθηκε παντού. Αυτά τα δεδομένα είναι που νομίζω μας κρατούν ακόμα το επίπεδο συναγερμού.
Δεν είμαστε στο ίδιο σημείο με πριν δύο ή τρία χρόνια, γιατί έχουμε υψηλό επίπεδο ανοσίας στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είτε λόγω του εμβολιασμού είτε της φυσικής ανοσίας από τη λοίμωξη.
Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι προστατευμένοι από σοβαρή νόσηση και θάνατο», είπε στην ΕΡΤ ο κ. Ζαούτης.
Αναφορικά με το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ανέφερε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πάει προς την κατεύθυνση της αμερικανικής οδηγίας για σχήμα ετήσιου εμβολιασμού.
Στο ερώτημα εάν το κύμα στην Κίνα θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα όσον αφορά στη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, λόγω του στελέχους Όμικρον, αν και αποδεικνύεται πιο ήπιος.
«Από τα στοιχεία παγκοσμίως βλέπουμε πως πολλά άτομα που μπαίνουν στο νοσοκομείο είναι θετικά για Covid, αλλά αυτός δεν είναι ο λόγος που μπαίνουν στο νοσοκομείο. Επειδή ο ιός είναι παντού και είναι και οι λοιμώξεις, ειδικά σε ασθενείς σε τελικό στάδιο καρκίνου ή κάποια άλλα νοσήματα που είναι πολύ σοβαρά», σημείωσε.
Όπως είπε, οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν ηλικίες άνω των 80 χρόνων με υποκείμενα νοσήματα. «Υπάρχουν διεθνείς μελέτες που συγκλίνουν ότι στη φάση που βρισκόμαστε πεθαίνουν με COVID και όχι από COVID», υποστήριξε.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ τόνισε τη σημασία της μάσκας:
«Ο Ερυθρός Σταυρός είπε ότι δεν η ανθρωπότητα δεν είναι έτοιμη για νέα πανδημία και πιστεύω πως δεν πρέπει να ξεχάσουμε τη μάσκα. Είναι ένα εύκολο μέτρο και αποτελεσματικό όσον αφορά στην προστασία και υπάρχει ακόμα σύσταση, ενώ συζητάμε για την έξαρση των αναπνευστικών ιών».
Για τον ιό RSV, αναφέρει ευθύνεται τώρα για τις νοσηλείες παιδιών, καθώς παιδιά από ηλικία 0 έως 2 ετών κολλάνε αυτόν τον ιό παγκοσμίως.
«Αυτό είναι δεδομένο και πριν από την πανδημία. Η ελάφρυνση των μέτρων ευνοεί πλέον τη μεταδοτικότητα του ιού», επισήμανε.
Παράλληλα, ο κ. Ζαούτης επισημαίνει ότι κυκλοφορούν τέσσερις κορωνοϊοί κάθε χρόνο και δημιουργούν γριπώδες σύνδρομο, κάτι που ίσχυε και πριν από την εμφάνιση της COVID-19.
Για το κλείσιμο των σχολείων, ανέφερε ότι είχε πάρα πολλές αρνητικές συνέπειες στα παιδιά. «Τα σχολεία είναι απαραίτητα στην ψυχολογική υγεία.
Μελέτες καταλήγουν πως ακόμη και το προσδόκιμο ζωής των παιδιών επηρεάστηκε από την πανδημία, παγκοσμίως.
Η ουσία είναι ότι έχασαν τα μαθήματα τους, την γνωστική τους ικανότητα. Έχουν μείνει αρκετά πίσω και στην κοινωνικότητά τους με τα άλλα παιδιά, με φίλους», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
Επειτα, σημείωσε ότι η πανδημία αποτέλεσε ένα «μάθημα» για τη χώρα μας και τον ΕΟΔΥ συγκεκριμένα, ο οποίος απέκτησε τη γνώση και είναι σε ετοιμότητα πλέον για να ανταποκριθεί σε μελλοντικές κρίσεις υγείας.
«Εχουμε μάθει πάρα πολλά για την ανάλυση δεδομένων και ο ΕΟΔΥ θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της ψηφιακής του υποδομής, επενδύοντας σε ετοιμότητα και απόκριση», είπε ο Θεοκλής Ζαούτης.
Τα παιδιά παγκοσμίως από ηλικία 0 έως 2 ετών κολλάνε αυτόν τον ιό. Αυτό είναι δεδομένο και πριν από την πανδημία.
Η ελάφρυνση των μέτρων ευνοεί πλέον τη μεταδοτικότητα του ιού.
Παράλληλα ο κ. Ζαούτης επισημαίνει ότι κυκλοφορούν τέσσερις κορονοϊοί κάθε χρόνο και δημιουργούν γριπώδες σύνδρομο, κάτι που ίσχυε και πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού.
«Το κλείσιμο των σχολείων είχε πάρα πολλές αρνητικές συνέπειες στα παιδιά μας. Τα σχολεία είναι απαραίτητα στην ψυχολογική υγεία.
Μελέτες καταλήγουν πως ακόμη και το προσδόκιμο ζωής των παιδιών επηρεάστηκε από την πανδημία, παγκοσμίως.
Η ουσία είναι ότι έχασαν τα μαθήματα τους, την γνωστική τους ικανότητα.
Έχουν μείνει αρκετά πίσω και στην κοινωνικότητά τους με τα άλλα παιδιά, με φίλους, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.
«Ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας Υγείας στάθηκε άξιος στην πανδημία. Βλέπουμε παντού στην Ελλάδα τις κινητές ομάδες Υγείας, ήρωες αλλά και εργαλείο που πρέπει να τις αξιοποιήσουμε για την ετοιμότητα και απόκριση μελλοντικών κρίσεων υγείας.
Έχουμε μάθει πάρα πολλά για την ανάλυση δεδομένων και ο ΕΟΔΥ θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της ψηφιακής του υποδομής, επενδύοντας σε ετοιμότητα και απόκριση», σύμφωνα με τον θεοκλή Ζαούτη.
Τέλος, για το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ σημείωσε ότι σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, υπογραμμίζοντας ότι η τεχνολογία βοήθησε πολύ στην ανταπόκριση στον κορονοϊό.
Προβλέπουν οι επιστήμονες επόμενη πανδημία και, πιστεύουν ότι θα έρθει από τη γρίπη, πτηνών ή χοίρων, απαντά ο Θεοκλής Ζαούτης, συμπληρώνοντας:
«Εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Η επιστημονική κοινότητα περίμενε πανδημία, μετά από το 1918 και τη μεγάλη γρίπη. Υπήρχαν επιστήμονες που συζητούσαν πως θα έρθει ο κορονοϊός.
Η τεχνολογία όμως μας βοήθησε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην πανδημία.
Πολλοί το χρησιμοποιούν σαν αρνητικό, αλλά η τεχνολογία βοήθησε να αποκτήσουμε εμβόλιο μέσα σε ένα μικρό χρόνο κοντά μας.
Μην ξεχνάτε πως όταν βγήκε το στέλεχος της Γιουχάν μέσα σε λίγες εβδομάδες γνωρίζαμε όλο το γονιδίωμα του ιού» είπε χαρακτηριστικά
Σε έναν πραγματικό εφιάλτη εκτυλίσσεται ο κορονοϊός, καθώς εκτός από τους πνεύμονες προκαλεί σοβαρό πρόβλημα και σε άλλο όργανο.
Η μελέτη, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Υγείας Menzies του Πανεπιστημίου Griffith και το Κέντρο Συγκλίνουσας Έρευνας της Νότιας Κορέας για την αναδυόμενη μόλυνση από ιούς, στοχεύει στην κατανόηση του πώς ο SARS-CoV-2 επηρεάζει τα μάτια και εάν αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν οδό μόλυνσης από τον ιό.
Διαπιστώθηκε ότι τα μάτια και τα τρίδυμα νεύρα είναι ευαίσθητα στον ιό και ότι (σε ζωικά μοντέλα) ο SARS-CoV-2 μπορεί να μολύνει τα μάτια μέσω της αναπνευστικής οδού, διαμέσου του εγκεφάλου.
«Ο ιός μπορεί να μολύνει το μάτι μέσω των νευρικών ιστών στο πίσω μέρος του ματιού που παίζουν ρόλο στις οπτικές πτυχές του ματιού και στέλνουν σήματα για οπτικούς σκοπούς», δήλωσε ο καθηγητής Mahalingam.
«Το αποτέλεσμα αυτής της φλεγμονής του αμφιβληστροειδούς, ήταν η μείωση της αντίληψης του βάθους λόγω της θολής όρασης».
«Διαπιστώσαμε ότι ο ιός μπορεί πράγματι να μολύνει τα μάτια μέσω μιας φυσιολογικής ενδορινικής προσέγγισης, αλλά και εάν τα σταγονίδια του ιού έρθουν σε άμεση επαφή με το μάτι», λένε οι ερευνητές.
«Ο υποδοχέας ACE2 είναι αυτός στον οποίο προσκολλάται ο ιός για να μολύνει ένα συγκεκριμένο κύτταρο σε έναν ιστό ή όργανο και αυτός ο υποδοχέας βρίσκεται σε αφθονία στους πνεύμονες, τις αμυγδαλές, τη ρινική κοιλότητα, τα νεφρά και την καρδιά, γι’ αυτό και έχουν δημοσιευτεί πολλές αναφορές για αυτά τα όργανα, αλλά βρήκαμε ότι οι υποδοχείς ACE2 υπάρχουν επίσης στα μάτια, διευκολύνοντας έτσι τη μόλυνση».
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…