Τράπεζες: Συγχώνευση… βόμβα στην ελληνική αγορά

Τράπεζες: Λύνεται ο “γόρδιος δεσμός” που είχε δημιουργηθεί στην προσπάθεια εξυγίανσης-συγχώνευσης της Attica Bank και της Παγκρήτιας.

Υπό την πίεση του “τελεσιγράφου” της ΤτΕ που λήγει σήμερα, το ΤΧΣ και η Thrivest των Καϋμενάκη-Μπάκου-Εξάρχου κατέληξαν σε συμφωνία για τα κεφάλαια που θα εισφέρει κάθε πλευρά και για τους λοιπούς όρους συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

Οπως αναφέρεται από έγκυρες πηγές, απομένουν μόνον νομικές αποσαφηνίσεις στους όρους της συμφωνίας, που θα αποτυπωθεί σε πλήρες κείμενο εντός της ημέρας ή το Σαββατοκύριακο και θα ακολουθήσουν επίσημες ανακοινώσεις από την Attica Bank, το ΤΧΣ και το υπουργείο Οικονομίας-Οικονομικών.

Προηγήθηκαν επίπονες διαπραγματεύσεις όλη την εβδομάδα με συνεχείς πιέσεις από την ΤτΕ, η οποία έθεσε πενθήμερη προθεσμία, ζητώντας με επιστολή της από την Attica Bank να της υποβάλλει σχέδιο συμφωνίας των βασικών μετόχων «τόσο επί της αρχής, όσο και επί του τρόπου εξεύρεσης των απαραίτητων κεφαλαίων».

Ζήτησε επίσης σχέδιο συγχώνευσης Attica Bank-Παγκρήτιας με αποσαφηνίσεις ότι η νέα τράπεζα που θα προκύψει, θα καλύπτει τους μίνιμουμ εποπτικούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, λαμβανομένων υπόψη και των ζημιών που θα προκύψουν σε περίπτωση υπαγωγής δανειακών χαρτοφυλακίων της στο πρόγραμμα «Ηρακλής 3».

Υπολογίζεται ότι το συνολικό χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ

Η Attica Bank έχει έτοιμο το σχέδιο συγχώνευσης με την Παγκρήτια, όπως και την τιτλοποίηση για την οποία θα υποβάλλει αίτημα ένταξης στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής 3».

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας μετόχων θα διαβιβαστεί και η έκθεση αξιολόγησης της DBRS, που καθορίζει το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων για την εξυγίανση της Attica Bank και για την κάλυψη των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας από τη νέα τράπεζα.

Ανοίγει λοιπόν ο δρόμος για την ταχεία υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης-συγχώνευσης, που θα οδηγήσει στη δημιουργία του πέμπτου πυλώνα στο – ολιγοπωλιακών χαρακτηριστικών – ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στην ενίσχυση του ανταγωνισμού

Μετά την αύξηση κεφαλαίου που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, το επενδυτικό σχήμα Καϋμενάκη-Μπάκου-Εξάρχου θα ελέγχει πάνω από 50% των μετοχών της νέας τράπεζα, ενώ θα μειωθεί δραστικά το ποσοστό του ΤΧΣ/Δημοσίου.

Τώρα το ΤΧΣ έχει 72,5% στην Attica Bank, η Thrivest 4,4% και η Παγκρήτια Τράπεζα 5%. Σημαντικοί μέτοχοι είναι επίσης ο EΦΚΑ με 7,6% και το ΤΜΕΔΕ με 4%.

Τράπεζες: Αλλάζουν τα πάντα στις μεταφορές χρημάτων – Πώς θα τις κάνουμε

Μέσα στους επόμενους μήνες έρχονται σημαντικές αλλαγές για τις διατραπεζικές συναλλαγές, όπως προβλέπει ο Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι πολίτες από το καλοκαίρι του 2025 θα πραγματοποιούν μεταφορές χρημάτων σε 10 δευτερόλεπτα, με τη χρέωση ενός απλού εμβάσματος.

Το παραπάνω δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ στις 14 Φεβρουαρίου του 2024 και αφορά στην τροποποίηση του πλαισίου λειτουργίας των άμεσων μεταφορών πίστωσης σε ευρώ.

Οι νέες διατάξεις, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από τις 5 Μαρτίου 2024, υποχρεώνουν σε συμμόρφωση τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμής της Ευρωζώνης, ώστε, εντός εννέα μηνών (από 5 Δεκεμβρίου 2024), να αποδέχονται άμεσες πληρωμές και, εντός 18 μηνών (από 5 Σεπτεμβρίου 2025), να αποστέλλουν άμεσες πληρωμές.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι άμεσες μεταφορές πίστωσης χρημάτων (εμβάσματα) γίνονται:

 • Υποχρεωτικές για όλους τους παρόχους πληρωμών στην ΕΕ έως το φθινόπωρο του 2025, τόσο για τις εμπορικές όσο και για τις κεντρικές τράπεζες
 • Με χαμηλή χρέωση, καθώς εξισώνεται με τη χρέωση του φθηνότερου εμβάσματος που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους. Στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει άμεσα εμβάσματα με χρέωση μικρότερη του 1 ευρώ, από 4 ή 5 ευρώ που κοστίζουν σήμερα. Περαιτέρω το κόστος διασυνοριακών εμβασμάτων εξισώνεται με το κόστος των εγχώριων εμβασμάτων.
 • Ασφαλείς, καθώς οι τράπεζες υποχρεούνται να εισάγουν πρόσθετη επαλήθευση μέσω αντιστοίχισης ΙΒΑΝ και ονόματος δικαιούχου ώστε ο εντολέας να μπορεί να προλάβει έγκαιρα τυχόν λάθος στον αποδέκτη της πληρωμής.
 • Απρόσκοπτες, καθώς επιβάλλεται ρύθμιση των ελέγχων που επιβάλλουν οι τράπεζες προς αποφυγή απάτης ή προς επιβολή κυρώσεων, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την άσκοπη απόρριψη σημαντικού ποσοστού εμβασμάτων. Ο χρόνος απόρριψης μειώνεται από τα 20 στα 10 δευτερόλεπτα ώστε οι μεταφορές πίστωσης να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα και με ασφάλεια.

Τράπεζες: Δωρεάν μεταφορά ανάμεσα σε αυτές τις 9 – Ποιες είναι

Μια ακόμη τράπεζα, η 9η κατά σειρά προστίθεται στο σύστημα του IRIS το οποίο προσφέρει δωρεάν εμβάσματα μεταξύ λογαριασμών.

Πρόκειται για την Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία με τη σειρά της προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα για μεταφορά χρημάτων μεταξύ διαφορετικών τραπεζών, χωρίς κανένα κόστος.

Πλέον, στο σύστημα άμεσων μεταφορών συμμετέχουν οι ακόλουθες 9 τράπεζες:

Alpha Bank
Eurobank
Εθνική Τράπεζα
Τράπεζα Πειραιώς
Attica Bank
Optima Bank
Viva Bank
Τράπεζα Ηπείρου
Παγκρήτια Τράπεζα

Οι μεταφορές μεταξύ λογαριασμών των παραπάνω τραπεζών που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα μπορούν να εκτελούνται εντελώς δωρεάν και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Κάνοντας χρήση της υπηρεσίας IRIS, η οποία είναι διαθέσιμη μέσω των υπηρεσιών mobile banking των συγκεκριμένων πιστωτικών ιδρυμάτων, ο καθένας μπορεί να μεταφέρει χρήματα με τους εξής όρους:

— Έως 500 ευρώ ανά ημέρα (24ωρο) σε μία ή περισσότερες συναλλαγές από και προς οποιαδήποτε τράπεζα

— Αποστολή χρημάτων με χρήση του αριθμού κινητού τηλεφώνου του παραλήπτη και όχι με IBAN

— Τα χρήματα φθάνουν στο λογαριασμό του παραλήπτη την ίδια στιγμή

— Δεν υπάρχει κανένα απολύτως κόστος για μεταφορές χρημάτων μεταξύ φυσικών προσώπων

— Αν μεταφερθούν χρήματα σε ελεύθερο επαγγελματία, χρεώνεται μόνο ο τελευταίος

Σημειώνεται ότι αυτήν την στιγμή έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία 2,65 εκατ. χρήστες και ο αριθμός τους αναμένεται σύντομα να φτάσει τα 3 εκατ.

Τράπεζες: Πότε θα ξεκινήσουν να μας κρατούν χρήματα – Πόσο πάει το… μαλλί

Τράπεζες: Νέα οικονομική επιβάρυνση περιμένει όλους εκείνους που διατηρούν καταθετικούς λογαριασμούς σε τράπεζες.

Το νέο χαράτσι αφορά σε καταθετικούς λογαριασμούς και το ύψος του θα ανέρχεται σε 50 λεπτά ανά λογαριασμό κάτι που σημαίνει ότι το χαράτσι θα κυμαίνεται στα 6 ευρώ το χρόνο.

Η επιβάρυνση θα αφορά μόνο στην τήρηση καταθετικών λογαριασμών που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πληρωμές, να έχουν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, να μεταφέρουν κεφάλαια κ.ά.

Σημειώνεται ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση στους απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς, οι οποίοι όμως δεν θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμών ή χρεωστικής κάρτας για αναλήψεις.

Το χαράτσι δεν θα ισχύει για τους απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς που δεν έχουν τη δυνατότητα πληρωμών ή χρεωστικής κάρτας για αναλήψεις. Υπενθυμίζεται ότι μηνιαία επιβάρυνση μέχρι τώρα είχαν μόνο οι επαγγελματικοί λογαριασμοί.

Τράπεζες: Τα σχέδια Alpha, Πειραιώς

Τον νέο κύκλο εθελούσιων εξόδων ανοίγει η Eurobank, θέτοντας στόχο την αποχώρηση περίπου 400 εργαζομένων της άνω των 52 ετών, οι θέσεις των οποίων θα καλυφθούν εν μέρει μελλοντικά με προσλήψεις.

Ανάλογο πρόγραμμα ετοίμαζε η Alpha Bank, αλλά η διοίκηση της αποφάσισε τελικά να το “παγώσει” για μερικούς μήνες, λαμβάνοντας υπόψη εσωτερικές αντιδράσεις αλλά και τις εκτιμήσεις-προβλέψεις ότι δεν θα είχε την επιδιωκόμενη έκβαση.

Αναμένεται ότι θα ακολουθήσει η Πειραιώς τον Μάιο, στο πλαίσιο των νέων σχεδίων εσωτερικής αναδιάρθρωσης που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την μερική ή ολική του ΤΧΣ και την αλλαγή του ιδιοκτησιακού σχήματος.

Και στην Attica Bank το θέμα βρίσκεται στα “υπόψιν” της νέας διοίκησης, αλλά παίρνει αναβολές λόγω της εκκρεμότητας της συγχώνευσης με την Παγκρήτια.

Τράπεζες: Το πρόγραμμα της Eurobank

Το πρόγραμμα της Eurobank ξεκινά την προσεχή Δευτέρα και θα κλείσει στις 26 Φεβρουαρίου. Απευθύνεται σε εργαζόμενους της τράπεζας που είναι άνω των 52 ετών (έχουν γεννηθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1971) και βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση. Οι αποχωρήσεις θα γίνουν από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδέχεται να περιλάβει και υπαλλήλους μικρότερης ηλικίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει μία 8ετία απασχόλησης στην τράπεζα.

Όσον αφορά στους όρους, θα περιλαμβάνει

 • Υψηλότερη αποζημίωση σε σχέση με το τελευταίο πρόγραμμα της Eurobank, που πρόβλεπε μέσο εφάπαξ ποσό 160.000 ευρώ,
 • Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να επιλέξουν είτε να λάβουν το ποσό εφάπαξ, είτε να μείνουν σε “άδεια” για διάστημα δύο, πέντε ή επτά ετών (sabbatical), λαμβάνοντας μέρος αυτού.
 • Όποιος διαλέξει την 7ετια εξασφαλίζει ένσημα για πάνω από έξι χρόνια, ενώ ταυτόχρονα δεν δεσμεύεται όσον αφορά στην επόμενη εργασία του..
 • Οποιοι έχουν παιδιά έως 22 ετών θα πάρουν επιπλέον τέσσερις μισθούς για κάθε παιδί.

Ο αποχωρών εργαζόμενος και η οικογένειά του θα έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη στο ομαδικό ασφαλιστήριο για πέντε έτη μετά την αποχώρηση.

 • Διατηρούνται οι προνομιακοί όροι για τα στεγαστικά δάνεια.

Τράπεζες: Ο τιμοκατάλογος χρέωσης για ό,τι κάνουμε – Μας τα αρπάζουν από παντού!

Τράπεζες: Στην καταφυγή της λύσης των «προμηθειών» έχουν προσφύγει οι τράπεζες που χρεώνουν κάθε ενέργεια που κάνουμε!

Την στιγμή που εδώ και μήνες η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τις συστημικές τράπεζες να περιορίσουν τις προμήθειες που ζητούν για συναλλαγές από τους πολίτες, οι ίδιες ετοιμάζονται να ανακοινώσουν «χαράτσι» 0,50 ευρώ για συγκεκριμένες συναλλαγές.

Τα ποσά:

 • Μεταφορά χρήματων από τον λογαριασμό μιας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης (1€ – 5€ για ποσά έως 12.500€)
 • Πληρωμή λογαριασμών ενέργειας ή κινητής τηλεφωνίας (0,30 – 0, 40 €)
 • Ανανέωση χρεωστικής κάρτας όταν λήγει (5 – 6 €)
 • Συνδρομή πιστωτικής κάρτας (25 – 100 €)
 • Επανέκδοση κάρτας σε περίπτωση φθοράς, απώλειας ή κλοπής (5 – 6 €)
 • Δάνεια: Αιτήματα για τροποποίηση στεγαστικού δανείου (αλλαγή προγράμματος ή της διάρκειας αποπληρωμής) από 50 έως 250€
 • Ενοίκια: Για τη μεταφορά του ποσού από τον λογαριασμό του ενοικιαστή στον ιδιοκτήτη (3 – 4,50€).

Με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται πλέον νέα αύξηση των επιτοκίων, οι τράπεζες αναζητούν νέους τρόπους να αυξήσουν τα έσοδά τους – με επικρατέστερο το σενάριο της πάγιας μηνιαίας χρέωσης ύψους 0,50 ευρώ στους λογαριασμούς.

Πιο αναλυτικά, το νέο σχέδιο αφορά τους καταθετικούς λογαριασμούς, που προσφέρουν τη δυνατότητα για πληρωμές, μεταφορά κεφαλαίων, χρήση κάρτας κ.α. και όχι τους απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς (που όμως δεν δίνουν τη δυνατότητα πληρωμών ή χρεωστικής κάρτας για αναλήψεις).

Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε μείωση προμήθειας για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.

Από 1/1/2024 και σταθερά για 3 έτη:

– Τράπεζα Πειραιώς: από 3€ σε 2€

– Εθνική Τράπεζα: από 2,60€ σε 1,90 €

– Alpha Bank: από 2,50€ σε 1,80 €

– Eurobank: από 2,50€ σε 1,80 €

– Attica Bank: από 2€ σε 1,50 €.

Τράπεζες: Έκτακτη ανακοίνωση! Θα πληρώνουμε χαράτσι κάθε μήνα – Δείτε πόσο

Τράπεζες: Πάλι το χέρι στην τσέπη μας θα βάλουν οι τράπεζες!

Μηνιαίες πάγιες χρεώσεις αντί επιβαρύνσεις ανά συναλλαγή προωθούν οι τράαπεζες υπό το βάρος των προστίμων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, των αντιδράσεων των πελατών και των πιέσεων της κυβέρνησης.

Εν ολίγοις, οι τράπεζες προωθούν ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο των τραπεζών του εξωτερικού, όπου έναντι μιας μηνιαίας χρέωσης θα μπορεί ο πελάτης να κάνει έναν συγκεκριμένο αριθμό συναλλαγών το μήνα.

Το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι στις συναλλαγές περιλαμβάνονται και εκείνες που μέχρι πρότινος ήταν δωρεάν, όπως η μεταφορά χρημάτων με την υπηρεσία IRIS, η συμμετοχή σε πρόγραμμα επιβράβευσης, οι ειδοποιήσεις στο κινητό.

Η ελάχιστη χρέωση θα ξεκινά από τα 60 λεπτά και θα φθάνει τα 10 ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι την αρχή την έκανε η Eurobank η οποία με επιστολή στους πελάτες της ενημέρωνε για τα επί πληρωμή πακέτα που έδιναν τη δυνατότητα δωρεάν έκδοσης χρεωστικής κάρτας, συμμετοχή σε προγράμματα επιβραβεύσεων, δωρεάν πάγιες εντολές και πληρωμές λογαριασμών και δωρεάν μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού.

Τράπεζες: Νέα χαράτσια στις αναλήψεις – Τι χρεώνει η κάθε τράπεζα

Τράπεζες: Μειωμένες είναι από την αρχή του έτους οι προμήθειες των τραπεζών στα ΑΤΜ, μετά και την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η απόφαση αναφέρει πως οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν από την Πρωτοχρονιά του 2024 τις χρεώσεις DAF (διατραπεζικές συναλλαγές)

Αυτό αφορά στη χρέωση για κάθε συναλλαγή ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ με τη χρήση καρτών που έχουν εκδοθεί από άλλα ιδρύματα.

Αναλυτικά οι νέες χρεώσεις είναι οι εξής:

Στην Τράπεζα Πειραιώς θα είναι 2 ευρώ από 3 ευρώ
Στην Εθνική Τράπεζα θα είναι 1,90 ευρώ από 2,60 ευρώ
Στην Alpha Bank θα είναι 1,80 ευρώ από 2,50 ευρώ
Στην Eurobank θα είναι 1,80 ευρώ από 2,50 ευρώ
Στην Attica Bank θα είναι 1,50 ευρώ από 2 ευρώ.

Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, οι χρεώσεις αυτές θα πρέπει να είναι σταθερές για διάστημα 3 ετών και υπάρχει ρήτρα επανεξέτασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για 2 επιπλέον χρόνια.

Εάν δεν συμμορφωθούν οι υπόχρεοι, τότε θα τους επιβάλλεται νέο πρόστιμο.