Τράπεζες: Το μεγάλο… πετσόκομμα – Δεκάδες λουκέτα μέσα στον Αύγουστο!

Τράπεζες: Στην τραπεζική ιστορία θα μείνει ο Αύγουστος που έρχεται καθώς δεκάδες τραπεζικά καταστήματα θα βάλουν λουκέτο και μάλιστα με τις… κυβερνητικές ευλογίες!

Οι διαδικασίες για το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων σε όλη τη χώρα θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες, κυρίως από την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα, ενώ η κυβέρνηση αποκρούει ακόμη και τις εκκλήσεις των δημάρχων για μια παρέμβαση, με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργο Ζαββό να «ανάβει πράσινο» στις τραπεζικές διοικήσεις να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα σχέδιά τους για συρρίκνωση των δικτύων.

Τα προγράμματα για το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων, που αναγγέλθηκαν από τις διοικήσεις της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής στα τέλη Ιουνίου, μπαίνουν τον Αύγουστο στην τελική τους φάση, καθώς στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ως τις αρχές του φθινοπώρου.

Υπενθυμίζεται ότι τα προγράμματα κλεισίματος καταστημάτων έχουν συνδεθεί πλέον και με τις διαδικασίες απομάκρυνσης προσωπικού, αφού δίνουν ώθηση (λειτουργούν εκβιαστικά, όπως λέει η πλευρά των εργαζομένων) στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου.

Η Πειραιώς έχει προγραμματισμένο το κλείσιμο συνολικά 64 καταστημάτων μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο και ήδη αρκετά έχουν βάλει «λουκέτο», ενώ στόχος είναι να περιορισθεί το δίκτυο από τα 484 στα 420 καταστήματα.

Η λίστα των καταστημάτων που έκλεισαν ήδη ή θα κλείσουν μέσα στον Αύγουστο έχει ως εξής:

Ροδολιβούς, Κόνιτσας, Άνω Ιλισίων, Μαραθώνα, Κερατσινίου, Σπάτων, Χαϊδαρίου (1420), Άργους (1611), Νεάπολης Βόλου, Κορυδαλλού (1763), Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Νέας Κρήνης, Νοσοκομείου Αχέπα, Γαστούνης (2530), Νεμέας, Πολίχνης Θεσσαλονίκης, Ακράτας, Κάτω Τούμπας Θεσσαλονίκης (1075), Αλιάρτου, Στυλίδας, Ιτέας, Νέου Κόσμου (2093), Οιχαλίας Τρικάλων, Σερβίων, Δημητσάνας, Κοζάνης (1614), Μουζακίου, Κινητό συνεργείο Νεάπολης Λακωνίας, Λεωνιδίου, Μελιγαλά, Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης (2203), Καλαμάτας (2512), Λιμεναρίων, Μαντουδίου, Κινητό Συνεργείο Λίμνης Ευβοίας, Αντιγονιδών Θεσσαλονίκη, Ευαγγελιστρίας Πειραιάς, Νεάπολης Λασιθίου, Καλυβών, Βούλγαρη Θεσσαλονίκη, Γουμένισσας, Ασημίου, Ανωγείων, Ιφιγενείας Ν. Ηράκλειο, Σκύδρας, ΒΙΠΕ Ηρακλείου, Καστελίου, Ν. Μηχανίωνας Θεσσαλονίκη, Αγ. Δημητρίου (1555), Μαλίων, Αμοργού, Αστακού, Ληξουρίου, Πεύκων, Ζακύνθου (2452), Σίφνου, Ιερού Λόχου Ρόδος, Ιπποκράτους (2080), Εθν. Παλαιοκαστρίτσας, Κρεστένων, Παραμυθιάς, Άρτας (2400), Τρίπολης (1313) και Πάργας.

Από την πλευρά της Εθνικής έχει ανακοινωθεί, λίγο πριν λήξει η προθεσμία για τη δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, στις 30 Ιουνίου, ότι θα κλείσουν συνολικά 25 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για τα ακόλουθα καταστήματα:

Κάνιγγος (129), Μεγάρου Εθνικής Ασφαλιστικής (891), Κέντρου Αιγάλεω (084), Καλογρέζας (128), Νέας Eλβετίας(092), Παραλίας Βουλιαγμένης (682), Καλλίπολης (879), Μεγάρου ΟΤΕ (671), Μάνδρας (653), Λέοντος Σοφού (213), Πανοράματος(239), Παλ. Aγοράς Ρόδου (297), Μαρμαρά (838), Ξυλόκαστρου(436), Αθηνών Kαλαμάτας(220-1), Νεωρίου Σύρου (469-1), Πλ. 1866 Xανίων (495), Τυμπακίου (479), Φιλιατών (459), ΛίμνηςEυβοίας(408-1), Ιάσωνος Bόλου (781), Άργους Oρεστικού (344), Νιγρίτας (428), Ελευθερούπολης (342), Φερών (487).

Το 2020 έκλεισαν 18 καταστήματα της Εθνικής (από 389 το 2019, έμειναν 371 στα τέλη του 2020) και μετά τα νέα «λουκέτα» θα περιοριστούν σε 346.

Όλες οι τράπεζες έκλεισαν 158 καταστήματα μέσα στο 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Τράπεζες: Έξαλλοι δήμοι και κοινότητες

Οι ξαφνικοί… θάνατοι τραπεζικών καταστημάτων έχουν προκαλέσει αναβρασμό σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδίως εκεί όπου ξαφνικά βρίσκονται δήμοι χωρίς κανένα τραπεζικό κατάστημα και οι πελάτες υποχρεώνονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να εξυπηρετηθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, προτείνοντας να προχωρήσει ακόμη και σε νομοθετική ρύθμιση για να διασφαλισθεί ότι θα λειτουργεί τουλάχιστον ένα τραπεζικό κατάστημα σε κάθε δήμο της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, την οποία κοινοποίησε και προς τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργο Χατζηνικολάου, στην οποία υπογραμμίζονται οι δυσμενέστατες επιπτώσεις που θα υπάρξουν από το δρομολογημένο κλείσιμο τραπεζικών υποκαταστημάτων σε αρκετούς δήμους.

«Οι αποφάσεις των τραπεζών δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν στην εξυπηρέτηση του πληθυσμού, ειδικά σε περιφερειακές και αγροτικές περιοχές. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ θεωρεί ότι τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με κριτήριο όχι μόνον την ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών, που είναι θεμιτή, αλλά πρωτίστως με βάση τις ανάγκες της χώρας μας για την επίτευξη βιώσιμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Παπαστεργίου.

Τράπεζες: Τις αντικαθιστούν τα… βενζινάδικα;

Την ίδια ώρα, οι σκέψεις για εξυπηρέτηση των πελατών από τα βενζινάδικα ολοένα και κερδίζει έδαφος!

Η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο εκτεταμένα δίκτυα πρατηρίων καυσίμων στην Ευρώπη και αυτό οφείλεται σε έναν βαθμό τόσο στο ανάγλυφο της χώρας όσο και στο νησιωτικό της τμήμα. Σύμφωνα με στοιχεία του 2015 στην χώρα μας αντιστοιχεί ένα βενζινάδικο ανά 1.400 κατοίκους, όταν ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 3.800.

Από τους πρώτους που παρατήρησαν αυτή την μεγάλη διασπορά είναι οι νεόκοπες finbank οι οποίες βλέπουν μία μεγάλη ευκαιρία εξάπλωσης την ίδια ώρα που οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα περιορίζουν το δίκτυο τους ειδικά στην επαρχία.

Όπως έγινε γνωστό στους δήμους Ανωγείων, Σκύδρας, Μουζακίου, Νεμέας, Αμφίπολης και Ληξουρίου έκλεισαν και τα τελευταία υποκαταστήματα τραπεζών που υπήρχαν και έπεται και συνέχεια.

Όπως είχε αναφέρει παλαιότερα στο powergame o Αντώνης Πέππας, Γενικός Διευθυντής της Viafintech στην Ελλάδα, η εταιρεία του συζητάει για την παροχή τραπεζικών υπηρεσιών με δίκτυα πρατηρίων καυσίμων στην Ελλάδα.

Καθώς μέσω των τελευταίων διακινούνται αρκετά μετρητά, είναι ιδανικά ακόμη και για πληρωμές συντάξεων, ειδικά στην επαρχία που το δίκτυο των τραπεζών που όπως προαναφέρθηκε μειώνεται σταθερά.

Ένας άλλος τομέας που προσφέρεται για συνέργειες είναι αυτός των ταχυμεταφορών.

Παραδόσεις και παραλαβές πακέτων είναι αυτός που έχει βρει εφαρμογή τα τελευταία χρόνια μέσω της συνεργασίας της DHL με την Shell και άλλων όπως αυτής της Revoil με την Next Point Courier που ανακοινώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες.

Παράλληλα ο εκτενής χώρος που διαθέτουν τα περισσότερα πρατήρια καυσίμων προσφέρουν την δυνατότητα για δημιουργία θυρίδων pick and collect όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να παραλαμβάνει από δέματα έως τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται και περαιτέρω άνθηση τόσο των καφέ όσο και των αλυσίδων σνακ και μίνι μάρκετ στα πρατήρια καθώς έστω και με αργούς ρυθμούς θα προστίθενται σταθμοί φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκίνητων.

Στόχος είναι όση ώρα διαρκεί η φόρτιση ενός οχήματος ο οδηγός να μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες του μέσα από τις έξτρα υπηρεσίες που θα του προσφέρει το πρατήριο.

Τράπεζες: Πώς μας κλέβουν όμως στις καταθέσεις!

Και αν οι τράπεζες αντί να μας διευκολύνουν, κάνουν τις ζωές μας πιο δύσκολες, δεν πτοούνται να επωφελούνται από τις καταθέσεις μας!

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,06%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητο στο 0,04%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο από επιχειρήσεις παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,01%.

Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο στο 0,15%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 19 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,95%. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 14,48%.

«Όχι, δεν χρειαζόμαστε άλλη ρευστότητα» είναι η απάντηση των τραπεζών σε όλους όσους παζαρεύουν τα επιτόκια τα οποία κινούνται πέριξ του 0%-0,02% ακόμη και για υψηλά ποσά καταθέσεων (άνω των 100.000 ευρώ).

Την ίδια στιγμή η ψαλίδα σε ότι αφορά τις χορηγήσεις παραμένει υψηλή αφού στις περισσότερες περιπτώσεις ξεπερνά το 4%.

Σε ανιούσα βρίσκονται και οι προμήθειες παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για υποχώρησή τους.

Μόνον στις συνεταιριστικές τράπεζες και στην Optima Bank μπορεί κάποιος να αναζητήσει επιτόκιο που θα καταγράφεται σε πρώτο δεκαδικό ψηφίο υψηλότερα το μηδενός ήτοι 0,20% – 0,30% μολονότι και εκεί η ανάγκη για καταθέσεις δεν είναι μεγάλη.

Ωστόσο είναι η ενισχυμένη η ανάγκη χτισίματος ενός διευρυμένου και υγιούς πελατολογίου και στο πλαίσιο αυτό δίδονται κάποιες αποδόσεις.

Τα επιτόκια τείνουν να μηδενίσουν και εκτιμάται πως αυτό θα συμβεί το προσεχές χρονικό διάστημα πριν οι συστημικές τράπεζες αρχίσουν να σκέφτονται και να συζητούν ακόμη και τα αρνητικά επιτόκια.

Βέβαια η κουλτούρα της αποταμίευσης στη χώρα δεν αντέχει στην παρούσα φάση αρνητικά επιτόκια κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αντιδράσεις απέναντι στις τράπεζες ακόμη και σε αναλήψεις καταθέσεων και τοποθέτηση στο στρώμα των κεφαλαίων των αποταμιευτών.

Νωπές άλλωστε είναι ακόμη οι μνήμες από τα capital controls που οδήγησαν σε παρόμοιες ενέργειες.

Επομένως θεωρείται περίπου βέβαιο πως οι ελληνικές τράπεζες ακόμη και με κόστος θα αποφύγουν να επιβάλουν αρνητικά επιτόκια στην παρούσα τουλάχιστον φάση αν και κανένας δεν μπορεί να μιλήσει για αργότερα.

Άλλωστε οι αποταμιευτές με τις μεγαλύτερες αποταμιεύσεις είναι και μεγαλύτερης ηλικίας και επομένως δυσπροσάρμοστοι σε ό,τι αφορά τα αρνητικά επιτόκια.

Πάντως σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες δεν πλειοδοτούν σε αποδόσεις όπως συνέβαινε στο παρελθόν, διώχνουν με άνεση καταθέσεις.

Τα stress tests και οι αυξήσεις κεφαλαίου που σχεδιάζουν μικρότερες τράπεζες προκειμένου να ανταποκριθούν στα tests αυτά είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν κάποιες καταθέσεις στις τράπεζες αυτές αλλάζονται λίγο την ισορροπία του τραπεζικού χάρτη μιας και το 97% του τραπεζικού συστήματος βρίσκεται συγκεντρωμένο στα 4 συστημικά τραπεζικά ιδρύματα και στην 5η μικρότερη τράπεζα την AtticaBank, σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος.