Σε αντίστροφη πορεία κινούνται οι τράπεζες από την εποχή μετά το τέλος της πανδημίας, καθώς τις προλήψεις διαδέχτηκαν οι απολύσεις.
Πρόκειται μάλιστα για μία από τις πιο βαριές περιοκοπές μετά την οικονομική κρίση.
Οι επενδυτικές τράπεζες υπέστησαν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά κατακόρυφη πτώση στα έσοδα προμηθειών, καθώς οι συναλλαγές και οι δημόσιες εισαγωγές υποχώρησαν, αφήνοντας τη Wall Street να προσπαθεί να προστατεύσει τα περιθώρια κέρδους μειώνοντας τον αριθμό εργαζομένων.
Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS οδήγησε σε τουλάχιστον 13.000 λιγότερες θέσεις στο νέο σχήμα, με περαιτέρω μεγάλους γύρους απολύσεων να αναμένονται το επόμενο έτος.
Σύμφωνα με τους Financial Times είκοσι από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου έκοψαν τουλάχιστον 61.905 θέσεις εργασίας το 2023.
Ο αριθμός συγκρίνεται με περισσότερες από 140.000 θέσεις εργασίας που περικόπηκαν από τους ίδιους ομίλους κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2007-08.
Τα προηγούμενα χρόνια εκτεταμένων απωλειών θέσεων εργασίας από τις τράπεζες, όπως το 2015 και το 2019, χαρακτηρίστηκαν από μεγάλης κλίμακας περικοπές στους ευρωπαϊκούς ομίλους που αγωνίζονταν να αντιμετωπίσουν τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Αλλά τουλάχιστον οι μισές από τις μειώσεις του 2023 προήλθαν από τράπεζες της Wall Street.
Μετά το σχήμα Credit Suisse – UBS, ο όμιλος με τις μεγαλύτερες περικοπές ήταν η Wells Fargo, η οποία αυτό το μήνα αποκάλυψε ότι είχε μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της ανά τον κόσμο κατά 12.000 σε 230.000. Η τράπεζα είπε ότι είχε ξοδέψει 186 εκατομμύρια δολάρια για τα έξοδα απόλυσης μόνο το τρίτο τρίμηνο, με 7.000 θέσεις εργασίας να έχουν κοπεί. Ο διευθύνων σύμβουλος Charlie Scharf ανακοίνωσε ότι η τράπεζα είχε δεσμεύσει έως και 1 δισ. δολάρια για περαιτέρω έξοδα σε αυτό τον τομέα, υποδηλώνοντας ότι δεκάδες χιλιάδες περισσότερες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν.
Οι άλλοι μεγάλοι όμιλοι της Wall Street συνέχισαν τα ετήσια προγράμματα μείωσης προσωπικού. Η Citigroup έκοψε 5.000 θέσεις εργασίας, η Morgan Stanley 4.800, η Bank of America 4.000, η Goldman Sachs 3.200 και η JPMorgan Chase 1.000. Συλλογικά, οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street έκοψαν τουλάχιστον 30.000 υπαλλήλους το 2023.
Ορισμένες μεγάλες τράπεζες δεν μείωσαν το προσωπικό το 2023, μεταξύ αυτών η HSBC και η Commerzbank, είχαν όμως προβεί σε δραστικές περικοπές εργατικού δυναμικού τα τελευταία χρόνια.
Ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος της Ιταλίας UniCredit, ο οποίος επίσης μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων του τα τελευταία δύο χρόνια, δεν ανακοίνωσε κανέναν μεγάλο γύρο απολύσεων το 2023.
Ολα δε δείχνουν ότι η τάση θα συνεχιστεί και το 2024.
Τα 6.040 περίπου ATMs των συστημικών τραπεζών φαίνεται πως είναι ζημιογόνα για τις ελληνικές τράπεζες και έτσι σκεφτονται να βάλουν ένα «τέλος».
Υπάρχει η σκέψη, να δώσουν τη λειτουργία τους σε τρίτες εταιρείες, οι οποίες θα αναλάβουν το δίκτυο των αυτόματων μηχανημάτων συναλλαγών. Η διαχείριση τους δεν θεωρείται core business για τις τράπεζες, οι οποίες εξετάζουν σενάρια ώστε να πετάξουν… από πάνω τους τη δαπανηρή και σύνθετη -σε επίπεδο logistics- δραστηριότητα.
Η πώληση των ATMs μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά στις τράπεζες που έχουν ανάγκη για ενίσχυση των κεφαλαιακών τους δεικτών. Υπενθυμίζεται ότι, για την πώληση του acquiring, η Πειραιώς εισέπραξε 300 εκατ. ευρώ από τη συμφωνία με την Euronet Worldwide, η Eurobank 320 εκατ. ευρώ από τη Worldline, η Alpha Bank 301 εκατ. ευρώ από τη Nexi και η Εθνική 310 εκατ. ευρώ από την EVO Payments.
Η Πειραιώς πάντως φαίνεται να είναι σύμφωνα με το capital.gr σε προχωρημένη συμφωνία με την εταιρεία εκτυπώσεων Printec για τα ATMs τα οποία βρίσκονται εκτός των τραπεζικών καταστημάτων (offsite). Η Εθνική, αναφέρουν πηγές της τράπεζας, λαμβάνει μέτρα βελτιστοποίησης του δικτύου ATMs ώστε να περιορίσει το λειτουργικό του κόστους και διερευνά εναλλακτικές, χωρίς όμως να βιάζεται να προβεί σε κάποια τέτοια κίνηση. Πηγές της Eurobank δηλώνουν ότι δεν εξετάζουν προς το παρόν κάποια συγκεκριμένη στρατηγική σε ό,τι αφορά στα ATMs, ενώ το ίδιο αναφέρει και η AlphaBank.
Η διαχείριση των ATMs, πάντως, είναι ζήτημα-ταμπού για τις τράπεζες καθώς συνδέεται με ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο λόγω της ριζικής συρρίκνωσης του δικτύου καταστημάτων και ATMs τα τελευταία χρόνια – ιδίως στην Περιφέρεια.
Σύμφωνα με τις έρευνες που διενεργεί η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με την ΕΚΤ, ο αριθμός των ATMs στην ελληνική επικράτεια έχει αυξηθεί την τελευταία διετία (6.040 το α΄εξάμηνο του 2021 από 5.925 το α΄ εξάμηνο του 2021).Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η κάλυψη των ΑΤΜ στην Ελλάδα ξεπερνά το 87% σε ακτίνα 5 χλμ και το 99% σε ακτίνα 15 χλμ.
Δυσοίωνη η πρόβλεψη του κορυφαίου οικονομολόγου, νομπελίστα και καθηγητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Τζόσεφ Στίγκλιτς για το μέλλον της διεθνής, εγχώριας οικονομίας, αλλά και το μέλλον γενικά του πλανήτη μετά την 7η Οκτωβρίου και τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.
Ο κ. Στγίγκλιτς είχε συζήτηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Mytilineos κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο στο συνέδριο του Economist, λέγοντας πως μετά την 7η Οκτώβρη οι προβλέψεις και οι ερμηνείες είναι αρκετά δύσκολες.
Όσον αφορά στο μέλλον της Ελλάδας, εξέφρασε «ανησυχίες» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αν και αναγνώρισε πως «η οικονομική κρίση στην Ελλάδα διήρκησε μιάμιση δεκαετία αλλά και τον υψηλό ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας».
Κατέληξε, σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο στα εξής:
«Από την άλλη πλευρά αν δούμε τις στατιστικές δεν είναι τόσο καλά τα πράγματα», είπε και σημείωσε: «Πόσο καλά είναι προετοιμασμένη η Ελλάδα; Έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης αλλά μακροπρόθεσμα τι γίνεται; Υπάρχουν οι ακόλουθες ανησυχίες», τόνισε και περιέγραψε:
1. Σύμφωνα με το Economist Diligence Unit η Ελλάδα είναι ουραγός στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου. Και είναι ένας τομέας που με ανησυχεί. Δεν μπορεί να έχεις μία ζώσα δημοκρατία αν δεν έχει δραστήρια μέσα ενημέρωσης
2. Η Ελλάδα δεν είχε τη δομική αναδιάρθρωση της οικονομίας. Η ανάπτυξη σας είναι δυσανάλογα μεγάλη λόγω του τουρισμού. Ωστόσο ζείτε σε ένα επικίνδυνο σημείο του κόσμου
3. Η κλιματική αλλαγή κάνει τα καλοκαίρια όλο και πιο ζεστά και επηρεάζουν τον τουρισμό. Και λέμε πως πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση του μοντέλου ανάπτυξης. Και είναι δύο πτυχές: Η πρώτη είναι το κλίμα και η ενέργεια. Έχετε την κληρονομία του ήλιου και του ανέμου. Κάνετε αξιοποίηση και των δύο; Ο καιρός είναι μεν ευμετάβλητος αλλά έχετε και ευμετάβλητους τους παράγοντες όπως ο δικτάτορας Πούτιν ή η Σαουδική Αραβία ως προς την ενεργειακή ασφάλεια. Άρα καλύτερα να βασίζεστε στον καιρό. Και δεύτερη πτυχή είναι η Ελλάδα να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις.
4. Η εξόφληση του χρέους της θα απαιτήσει πρωτογενή πλεονάσματα για καιρό και χρειάζεται μία ισχυρή ανάπτυξη για καιρό. Και δεν είναι εύκολο
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…