«Αυτό που έρχεται στην Οικονομία της Ελλάδας…» – Τρομάζει η πρόβλεψη

Δυσοίωνη η πρόβλεψη του κορυφαίου οικονομολόγου, νομπελίστα και καθηγητή του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Τζόσεφ Στίγκλιτς για το μέλλον της διεθνής, εγχώριας οικονομίας, αλλά και το μέλλον γενικά του πλανήτη μετά την 7η Οκτωβρίου και τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

Ο κ. Στγίγκλιτς είχε συζήτηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Mytilineos κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο στο συνέδριο του Economist, λέγοντας πως μετά την 7η Οκτώβρη οι προβλέψεις και οι ερμηνείες είναι αρκετά δύσκολες.

Η τρομακτική πρόβλεψη για την Ελλάδα

Όσον αφορά στο μέλλον της Ελλάδας, εξέφρασε «ανησυχίες» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αν και αναγνώρισε πως «η οικονομική κρίση στην Ελλάδα διήρκησε μιάμιση δεκαετία αλλά και τον υψηλό ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας».

Κατέληξε, σύμφωνα με τον Οικονομικό Ταχυδρόμο στα εξής:

«Από την άλλη πλευρά αν δούμε τις στατιστικές δεν είναι τόσο καλά τα πράγματα», είπε και σημείωσε: «Πόσο καλά είναι προετοιμασμένη η Ελλάδα; Έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης αλλά μακροπρόθεσμα τι γίνεται; Υπάρχουν οι ακόλουθες ανησυχίες», τόνισε και περιέγραψε:

1.     Σύμφωνα με το Economist Diligence Unit η Ελλάδα είναι ουραγός στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου. Και είναι ένας τομέας που με ανησυχεί. Δεν μπορεί να έχεις μία ζώσα δημοκρατία αν δεν έχει δραστήρια μέσα ενημέρωσης

2.     Η Ελλάδα δεν είχε τη δομική αναδιάρθρωση της οικονομίας. Η ανάπτυξη σας είναι δυσανάλογα μεγάλη λόγω του τουρισμού. Ωστόσο ζείτε σε ένα επικίνδυνο σημείο του κόσμου

3.     Η κλιματική αλλαγή κάνει τα καλοκαίρια όλο και πιο ζεστά και επηρεάζουν τον τουρισμό. Και λέμε πως πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση του μοντέλου ανάπτυξης. Και είναι δύο πτυχές: Η πρώτη είναι το κλίμα και η ενέργεια. Έχετε την κληρονομία του ήλιου και του ανέμου. Κάνετε αξιοποίηση και των δύο;  Ο καιρός είναι μεν ευμετάβλητος αλλά έχετε και ευμετάβλητους τους παράγοντες όπως ο δικτάτορας Πούτιν ή η Σαουδική Αραβία ως προς την ενεργειακή ασφάλεια. Άρα καλύτερα να βασίζεστε στον καιρό. Και δεύτερη πτυχή είναι η Ελλάδα να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις.

4.     Η εξόφληση του χρέους της θα απαιτήσει πρωτογενή πλεονάσματα για καιρό και χρειάζεται μία ισχυρή ανάπτυξη για καιρό.  Και δεν είναι εύκολο

Βόμβα από την Εθνική τράπεζα: Μοιράζει εκατομμύρια – Σε ποιους τυχερούς τα δίνει

Τραπέζες: Η Εθνική Τράπεζα αναμένεται πολύ σύντομα να προχωρήσει σε μία κίνηση για να ανανεώσει το προσωπικό της μοιράζοντας λεφτά.

Αυτό θα το κάνει μέσω του νέου προγράμματος εθελούσιας.

Στόχος της διοίκησης της εθνικής τράπεζας είναι η ανανέωση του προσωπικού στο πλαίσιο του νέου μοντέλου λειτουργίας των τραπεζικών καταστημάτων.

Στόχος του προγράμματος εθελουσίας της Εθνικής – δεν έχει κλειδώσει ακόμα– είναι η αποχωρηση περίπου 500 εργαζομένων που απασχολούνται κυρίως στο δίκτυο.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική προχώρησε προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης την προηγούμενη τριετία 2020-2022, κατά τις οποίες αποχώρησαν περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι.

Πέρυσι το Νοέμβριο η ΕΤΕ έθεσε σε ισχύ πρόγραμμα εθελουσίας που ήταν στοχευμένο στις ηλικιακές ομάδες άνω των 40 ετών και κυρίως στους άνω των 50 ετών.

Η μέγιστη αποζημίωση ήταν στις 150.000 ευρώ, ωστόσο για τους άνω των 55 ετών το ανώτατο ποσό αποζημίωσης και bonus έφτανε και τις 200 χιλιάδες ευρώ.

Οπότε καταλαβαίνετε πως στους 500 εργαζομένους οι 200.000 και 150.000 ευρώ κάνουν εκατομμύρια.

Η ΕΤΕ είχε εφαρμόσει επίσης πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και τον Νοέμβριο του 2021, το οποίο έδινε κίνητρα να αποχωρήσουν εργαζόμενοι που απασχολούνταν σε θέσεις οι οποίες καταργήθηκαν λόγω της ψηφιοποίησης, με το μέγιστο ποσό της αποζημίωσης και bonus να φτάνει και τις 180.000 ευρώ.

Δεν είναι πλάκα: Δωρεάν 15.000 ευρώ τον μήνα από Alpha, Πειραιώς, Εθνική, Eurobank

Τα τραπεζικά συστήματα εναρμονίζονται με την τεχνολογία, τις εξελίξεις και την αμεσότητα που χρειάζονται οι πολίτες και συνεχώς προσφέρουν νέα προγράμματα και υπηρεσίες.

Μία από αυτές είναι και η υπηρεσία IRIS, η οποία έχει μπει στη ζωή όλων και έχει κάνει τις καθημερινές μας συναλλαγές ευκολότερες και πιο γρήγορες. Χωρίς έξτρα χρεώσεις μία μεγάλη παρέα μπορεί να ανταλλάξει χρήματα μέσα σε δύο δευτερόλεπτα από οποιαδήποτε τράπεζα χωρίς να χρεωθεί προμήθεια.

Μάλιστα, μηνιαίως όσοι διαθέτουν την υπηρεσία Iris έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δωρεάν έως 15.000 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 500 ευρώ την ημέρα. Δεν κρύβονται έξτρα χρεώσεις και προμήθειες.

Η υπηρεσία IRIS επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν χρήματα από τράπεζα σε τράπεζα, να εξοφλούν λογαριασμούς (συμπεριλαμβανομένων των οφειλών προς το Δημόσιο) και να πραγματοποιούν τις ηλεκτρονικές τους αγορές μέσα σε μόλις δύο δευτερόλεπτα, εντελώς δωρεάν.

Δωρεάν 500 ευρώ από τράπεζες (Εθνική, Περαιώς, Alphabank) – Το κόλπο

Τράπεζες: Όλο και πιο δημοφιλής η υπηρεσία που προσφέρουν Εθνικη, Eurobank, Πειραιώς, Alphabank, η Παγκρήτια Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδος με δωρεάν συναλλαγές έως και 500 ευρώ.

Μιλάμε για το σύστημα IRIS, το οποίο χρησιμοποιούν πάνω από 2 εκατ. Έλληνες και το οποίο επεκτείνεται ακόμη περισσότερο.

Πλέον, μετά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ για επέκταση του IRIS, ήδη η Τράπεζα της Ηπείρου ανακοίνωσε ότι θα ενταχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα. Στο επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το υπ. Οικονομίας, θα υπάρξει δέσμη μέτρων για την προώθηση της εταιρείας. 

Πώς διακινείτε 500 ευρώ χωρίς καμία χρεώση από τις τράπεζες

Το… κόλπο για την αποφυγή κρυφών χρεώσεων είναι εξαιρετικά απλό και ειδικά για όσους έχουν smartphone γίνεται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Παράδειγμα: Είστε για φαγητό με φίλους και ένας από την παρέα πληρώνει ολόκληρο το ποσό. Αν δεν υπάρχουν μετρητά με την υπηρεσία IRIS που βρίσκεται στην εφαρμογή της τράπεζάς, μεταφέρεται αμέσως το μερίδιο που σας αναλογεί σε αυτόν που πλήρωσε χωρίς να χρεωθείτε. Αν εσείς έχετε Πειραιώς και ο φίλος σας έχει Alphabank, δεν υπάρχει καμία χρεώση. Απλά στέλνετε μέσω της εφαρμογής το ποσό στο κινητό τηλέφωνο του φίλου σας.

Η μόνη προϋπόθεση είναι να είναι και οι δύο εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία IRIS.

Νέες αλλαγές στο IRIS

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ ΑΕ Σταυρούλα Καμπουρίδου αναφέρθηκε στην πορεία εξέλιξης των μεγεθών της υπηρεσίας και των τριών υπο-προϊόντων της.

Πρόκειται για τις υπηρεσίες:

IRIS Person to Person για τη μεταφορά χρημάτων μεταξύ φίλων σε πραγματικό χρόνο.

RIS Person to Business για την πληρωμή ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων χωρίς καθυστέρηση

IRIS ecommerce που αφορά στην πληρωμή επιχειρήσεων eShop.

Οπως επισημαίνει η ίδια, «στο IRIS P2P, στο οποίο αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός, έχουμε 1,92 εκατομμύρια χρήστες αυτή τη στιγμή, ενώ ο ρυθμός εγγραφής των χρηστών είναι σταθερός, περίπου 65.000 – 70.000 τον μήνα. Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε τα 4 εκατομμύρια γιατί τόσους υπολογίζουμε τους χρήστες του mobile banking στη χώρα. Το 1,92 εκατ. χρήστες είναι όντως εντυπωσιακό γιατί το 2020 ήταν μισό εκατ., όταν ακόμη δεν είχε υιοθετηθεί κοινή επωνυμία της υπηρεσίας από όλες τις τράπεζες».

Σύμφωνα με τη CEO της ΔΙΑΣ, στόχος είναι να διαδοθεί ακόμη περισσότερο η συγκεκριμένη υπηρεσία και να βγει από τη λεγόμενη «φούσκα» των εν δυνάμει χρηστών, είτε αυτοί βρίσκονται στα Γρεβενά, είτε στα Χανιά. «Δεν αφορά μόνο τους Millenials ή την GenZ», προσθέτει χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή, «τις πρώτες 20 ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουμε κάνει περίπου 1,25 εκατομμύρια συναλλαγές. Οταν το 2020, τρία χρόνια πριν, στο ίδιο χρονικό διάστημα είχαμε μόνο 45.000 συναλλαγές, αλλά και πάλι αν το αντιπαραβάλλουμε με ό,τι συμβαίνει σε αντίστοιχα σχήματα σε Ευρώπη και Ασία (Πολωνία, Ινδία κ.λπ.) είναι μικρός ο αριθμός σε σύγκριση με εκεί που μπορούμε να φτάσουμε».

Σε ό,τι αφορά το IRIS Person to Business για την πληρωμή ελεύθερων επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων, η Σταυρούλα Καμπουρίδου ανέφερε πως είναι εγγεγραμμένοι 115.000 χρήστες και ο μέσος ρυθμός εγγραφής είναι περίπου 110 την ημέρα». Αλλά – όπως σημειώνει – δεν γίνονται συναλλαγές. «Κάτι πρέπει να γίνει σε αυτό το κομμάτι, έχουμε 115.000 χρήστες και το πρώτο εικοσαήμερο του Σεπτεμβρίου στο P2B έγιναν μόνο 5.000 συναλλαγές».

Τέλος, υπάρχει και ο καινοτόμος τρόπος πληρωμής σε ηλεκτρονικό κατάστημα που προσφέρει τη δυνατότητα πληρωμής των αγορών, με χρέωση λογαριασμού πληρωμών μέσω του e-banking ή του mobile banking της εκάστοτε τράπεζας.