Τράπεζα Πειραιώς: Μοιράζει δάνεια για ανακαίνιση – Δες πως θα τα πάρεις τζάμπα

Νέα δάνεια δίνει η Τράπεζα Πειραιώς αποκλειστικά για έναν κλάδο. Διαβάστε όλα τα νέα στο xristika.gr.

Αυτή τη φορά η Tράπεζα Πειραιώς δεν δίνει δάνεια σε απλούς πολίτες, αλλά ξεκινά συνεργασία με τουριστικές επιχειρήσεις. Η Πειραιώς, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, στηρίζει τον τουριστικό κλάδο και διαθέτει αποκλειστικά για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο «Πειραιώς Hotel Financing», υποστηρίζοντας τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της βιωσιμότητάς τους, με εξειδικευμένες λύσεις.

Βασικοί πυλώνες των δράσεων του προγράμματος της Τράπεζας Πειραιώς είναι η ενεργειακή αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής.

Tι περιλαμβάνει το «Πειραιώς Hotel Financing»

To «Πειραιώς Hotel Financing» περιλαμβάνει:

Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια, σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης πράσινων επενδύσεων, ενεργειακής αναβάθμισης και μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, με άτοκη χρηματοδότηση για το 40% του δανείου, σε συνδυασμό με προνομιακούς όρους και διετή επιδότηση επιτοκίου για το υπόλοιπο μέρος.

Εξοικονομώ – Επιχειρώ: δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής της ξενοδοχειακής επιχείρησης σε προγράμματα επενδυτικών ενισχύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ειδικά για δαπάνες ενεργειακής απόδοσης.

Βασικοί πυλώνες των δράσεων του προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση της κτιριακής υποδομής με παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, στο κτιριακό κέλυφος, την αναβάθμιση εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, την αναβάθμιση συστημάτων ψύξης/θέρμανσης, την αναβάθμιση ή και ένταξη νέων υλικών και εξοπλισμού για τη μείωση των απωλειών ενέργειας, την αναβάθμιση εξοπλισμού φωτισμού και την εγκατάσταση και πιστοποίηση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας και διατάξεων αυτοματισμού.

Κεφάλαιο Κίνησης: Η Τράπεζα Πειραιώς καλύπτει τις ανάγκες της επιχείρησης για την επανεκκίνηση της νέας τουριστικής περιόδου με Κεφάλαιο Κίνησης, το οποίο παρέχεται με προνομιακή τιμολόγηση.

Η Τράπεζα διευρύνει την γκάμα των προϊόντων και υπηρεσιών που διαθέτει για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει ο κλάδος ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Τράπεζα Πειραιώς: Δίνει τσάμπα δάνειο 25.000 ευρώ για λίγες μέρες

Μία πολύ σημαντική ανακοίνωση για δάνεια έκανε η Τράπεζα Πειραιώς, οι οποία δίνει από 3.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ σε πολλούς δικαιούχους. Και μάλιστα… τσάμπα για δύο χρόνια.

Η Τράπεζα Πειραιώς έκανε το μεγάλο μπαμ και δίνει χωρίς επιτόκιο για δύο χρόνια δάνειο από 3.000 έως 25.000 ευρώ το ανώτερο.

Όπως ανακοίνωσε σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB, συμμετέχει στην εκ νέου ενεργοποίηση του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, με την αξιοποίηση των πρόσθετων πόρων ύψους 40 εκατ. ευρώ. 

Στόχος είναι η χρηματοδότηση των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα (γεωργοί και κτηνοτρόφοι), καθώς και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και στην επεξεργασία τροφίμων, με τελικό προϊόν γεωργικό (μεταποιητικές αγροτικές επιχειρήσεις).

Τα δάνεια αφορούν δηλαδή τον πρωτογενή τομέα.

Το μόνο που έχουν να κάνουν οι δικαιούχοι είναι να καταθέσουν το business plan, ώστε να καλύψουν τόσο επενδυτικές ανάγκες όσο και λειτουργικές δαπάνες.

Τα δάνεια από 3.000€ έως 25.000€, έχουν διάρκεια από 2 έως και 7 έτη.

Και όπως προείπαμε είναι τζάμπα, αφού για τα πρώτα δύο χρόνια είναι άτοκα, καθώς το επιτόκιό τους επιδοτείται κατά 100% από το Ταμείο, ενώ για την υπολειπόμενη διάρκεια, το επιτόκιό τους θα είναι μειωμένο κατά 50%, σε σχέση με το επιτόκιο αντίστοιχων δανείων, λόγω της άτοκης συνεισφοράς αυτού.

Τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες για να πάρουν το δάνειο

Η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από τώρα να κάνουν 2 αιτήσεις για να πάρουν το δάνειο.

Την 1η στην πλατφόρμα KYC (Know Your Customer) της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας www.hdb.gr, για να πάρουν τον μοναδικό κωδικό και

Τη 2η στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr, επιλέγοντας την Τράπεζα ΠειραιώςΠΕΙΡ -1,95%.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής του αιτήματος, ο επιχειρηματίας/αγρότης μπορεί να επισκεφθεί ένα από τα καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς, προσκομίζοντας το έντυπο της αίτησης από το ΠΣΚΕ, καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά του προγράμματος, ώστε να προχωρήσει το αίτημα χρηματοδότησής του.

Έρχονται δάνεια για όλους το 2024 – Ανακοίνωση από ελληνικές τράπεζες

Τον… ασκό του αιόλου ετοιμάζονται να ανοίξουν για το 2024 οι ελληνικές τράπεζες, χορηγώντας δάνεια, αφού οι καταθέσεις των Ελλήνων ξεχειλίζουν, σύμφωνα με το Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν το μεγαλύτερο πλεόνασμα καταθέσεων από όλες τις τράπεζες στην ευρωζώνη, κάτι που εξηγεί και την απροθυμία τους να προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις στους καταθέτες.

Αλλάζουν όμως ρώτα για το 2024 και οι τράπεζες της Ελλάδος βάζουν στόχο να αξιοποιήσουν αυτό το πλεόνασμα για να αυξήσουν δυναμικά τις χορηγήσεις δανείωνκαθώς τα κέρδη που αποκομίζουν από τη διαφορά (spread) ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων θα κορυφωθούν το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ αμέσως μετά αναμένεται να αρχίσουν και οι μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Αυτή την παράδοξη κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι τράπεζες επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ για το τρίτο τρίμηνο του 2023. Οι τράπεζες ενεπλάκησαν σε μια πολυετή και καταστροφική για τις ίδιες οικονομική κρίση, όπου, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν με τα μισά τους χαρτοφυλάκια δανείων «στο κόκκινο».\Έτσι, ενώ οι ροές των καταθέσεων, σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης της οικονομίας και σταθερότητας, έχουν επανέλθει σε κανονικότητα, την ίδια ώρα τα χαρτοφυλάκια δανείων έχουν αποψιλωθεί, κυρίως μέσα από τη διαδικασία τιτλοποίησης με κρατικές εγγυήσεις (σχέδιο «Ηρακλής») και οι νέες χορηγήσεις δίνονται με… σταγονόμετρο και δεν επαρκούν για να αποκατασταθεί στοιχειωδώς η ισορροπία μεταξύ δανείων και καταθέσεων.

Τα στοιχεία του SSM δίνουν την εικόνα ενός τραπεζικού συστήματος που… πνίγεται από τις καταθέσεις χωρίς να τις αξιοποιεί για να χορηγεί δάνεια:

  • Οι καταθέσεις στο τέλος του γ’ τριμήνου ξεπερνούσαν τα 206 δισ. ευρώ, έναντι δανείων που ανέρχονταν μόλις σε 123,3 δισ. ευρώ.
  • Έτσι, η σχέση Δανείων προς Καταθέσεις διαμορφώθηκε σε ποσοστό χαμηλότερο του 60% (59,24%), τη στιγμή που ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 104%, καθώς οι τράπεζες χορηγούν δάνεια που ξεπερνούν το ύψος των καταθέσεών τους, χρησιμοποιώντας χρηματοδοτήσεις και από άλλες πηγές. Θεωρητικά, αν οι ελληνικές τράπεζες διαμόρφωναν τον δικό τους δείκτη Δανείων/Καταθέσεων στο 100%, θα έπρεπε να χορηγούσαν επιπλέον δάνεια ύψους 83 δισ. ευρώ! Ένα ποσό, βέβαια, που θα ήταν αρκετό για να κάνει την οικονομία… τούρμπο.
  • Οι ελληνικές τράπεζες κάνουν πρωταθλητισμό… χαμηλού δείκτη Δανείων – Καταθέσεων στην ευρωζώνη, όπου κανένα εθνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει τόσο χαμηλή σχέση. Μόνο οι τράπεζες της Σλοβενίας, με 64,66%, έχουν δείκτη που πλησιάζει κάπως τον αντίστοιχο των ελληνικών. Υπάρχουν και εθνικά τραπεζικά συστήματα με… ξεχειλωμένους δείκτες, όπως της Φινλανδίας που πλησιάζει το 180%. Αρκετά πάνω από το 100% βρίσκονται οι δείκτες στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες, Γερμανία και Γαλλία.

Η επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης θα είναι το 2024 ο κορυφαίος στόχος των τραπεζικών διοικήσεων, καθώς το 2023 διαψεύσθηκαν οι αρχικές προσδοκίες για μεγάλη επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επιτελεία των τραπεζών καταστρώνουν τα σχέδιά τους για μεγάλη επιτάχυνση των χορηγήσεων, ιδιαίτερα από την άνοιξη και μετά, όπου η ΕΚΤ αναμένεται να στείλει στην αγορά το πρώτο «σήμα» χαλάρωσης της πολιτικής της, προχωρώντας σε μια μείωση κατά 0,25%.