«Σεισμός» στην αγορά – Μαζικές απολύσεις σε μεγάλη τράπεζα

Τράπεζες: Μπαράζ απολύσεων σε μεγάλη τράπεζα βρίσκεται σε εξέλιξη με τη ΓΣΕΕ να βρίσκεται στο πλάι των εργαζομένων. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Μετά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου η Διοίκηση της Attica Bank, προχώρησε σε απολύσεις εργαζομένων οι οποίοι επέλεξαν να μην κάνουν χρήση του προγράμματος, στο οποίο τελικά όπως αποδεικνύεται μόνον εθελοντική δεν ήταν η συμμετοχή τους σ’ αυτό.

Η Συνομοσπονδία βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων της Attica Bank, οι οποίοι προχωρούν σήμερα σε 24ωρη απεργία και άλλες μορφές κινητοποιήσεων και απαιτεί από την τράπεζα να σταματήσει εδώ και τώρα το σχέδιο συρρίκνωσης του προσωπικού, να επαναφέρει σε πλήρη ισχύ τη σύμβασης εργασίας των συναδέλφων και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της ισχύουσας επιχειρησιακής και κλαδικής ΣΣΕ για την προστασία του συνόλου των θέσεων εργασίας.

Τράπεζες: Το τρικ της εθελούσιας

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της υλοποιώντας τους στόχους του τριετούς επιχειρηματικού της σχεδίου 2021-2023, και σε εφαρμογή των αποφάσεων της από 05/05/2021 συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, ανακοινώνει νέο Πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού της.

Παράλληλα, σημειώνει ότι συνεχίζει εντατικά την ολοκλήρωση του ψηφιακού και επιχειρησιακού της μετασχηματισμού, προχωρώντας σε ένα ακόμα σημαντικό βήμα, με στόχο την αναδιοργάνωση των δομών της, την εξοικονόμηση κόστους και την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της, προκειμένου να παρέχει ανταγωνιστικές και υψηλού σύγχρονες επιπέδου υπηρεσίες, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς και των πελατών της.

Με βάση το Πρόγραμμα που έχει κοινοποιηθεί, η συμμετοχή του προσωπικού είναι προαιρετική και ανοιχτή, οι αιτήσεις θα υποβληθούν από τις 17/05/2021 μέχρι και τις 04/06/2021, ενώ δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι εργαζόμενοι ανήκουν στα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί, όπως τα ηλικιακά, ο χρόνος προϋπηρεσίας και οι μονάδες που απασχολούνται, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα.

Τράπεζες: Η ανακοίνωση των εργαζομένων

Η ανακοίνωση του συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας Αττικής, αναφέρει:

«Σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση και το management της Attica Bank και σε υλοποίηση του εγκεκριμένου και υλοποιούμενου business plan 3-ετίας 2021-2023, δεσμευτικού για τη συνέχιση παρουσίας της Τράπεζας στον εγχώριο τραπεζικό χάρτη, η συρρίκνωση του δικτύου Καταστημάτων τόσο στο Λεκανοπέδιο όσο και πανελλαδικά και η ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του συνόλου των μονάδων διοίκησης, με γνώμονα τις οικονομίες κλίμακας και την εξοικονόμηση κόστους, αποτελούν μονόδρομο για την επιβίωση της Τράπεζας.

Έχοντας από πλευράς μας, εδώ και αρκετό καιρό, διατυπώσει και εκφράσει σαφώς, διαφορετική προσέγγιση, κάθετα αντίθετη σε σχέση με την εργοδοτική πλευρά, τεκμηριώνοντάς την με επιχειρήματα και αριθμούς, είπαμε, πως, το νέο μοντέλο επιχειρηματικής δράσης που πάει να εγκαθιδρυθεί απομονώνει έτι περαιτέρω την Τράπεζα από την πλατιά επιχειρηματική κοινότητα και δη τις υγιείς μικρές, μεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις, την αποκόπτει από την πελατειακή βάση, υφιστάμενη και δυνητικά μελλούμενη, ενώ την ίδια στιγμή με την εμμονή στα μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα, πέραν της δεδομένης εξάρτισης του ισολογισμού και των συνεπαγόμενων εποπτικής φύσης υποχρεώσεων, το περιθώριο καθαρού κέρδους περιορίζεται αισθητά και η όποια διαθέσιμη ρευστότητα ουσιαστικά αδυνατεί να αναθερμάνει την πραγματική οικονομία, πολλώ δε μάλλον να συμβάλλει έστω και ελάχιστα στη στήριξη της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Ενόψει λοιπόν, μιας διελκυστίνδας απόψεων και θέσεων, που αναπόφευκτα θα εγερθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ειδικότερα, δε, μετά το τέλος της πανδημίας, ανάμεσα στις δυνάμεις κεφαλαίου και εργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα της εθνικής μας οικονομίας, κυβέρνησης, τραπεζιτών και τραπεζοϋπαλλήλων, αντίστοιχα, όσον αφορά τις οδυνηρές συνέπειες από τους εξελισσόμενους ήδη ταχείς και παντελώς απρόσωπους ρυθμούς μετάβασης του τραπεζικού γίγνεσθαι στην επόμενη μέρα, ψηφιοποίησης σχεδόν του συνόλου των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, outsourcing εργασιών, ανάθεσης διαχείρισης δανείων και πιστώσεων σε servicers κλπ παράταιρων της συνήθους καθημερινότητάς μας και επί πολλών 10-ετιών ακολουθητέων πρακτικών και με τον άνθρωπο – εργαζόμενο να εξοβελίζεται και τους Κανόνες Ηθικής και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης να «πηγαίνουν περίπατο», η Attica Bank ξεκίνησε να θυσιάζει θέσεις εργασίας και να απολύει εργαζόμενους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Αττικής με ομόφωνη απόφασή του καταδικάζει και καταγγέλλει τη συγκεκριμένη ενέργεια της Τράπεζας, στηρίζει συνδικαλιστικά και νομικά τα διωκόμενα μέλη του, καλεί την Τράπεζα α. να ανακαλέσει την απόλυση, β. να επαναφέρει σε πλήρη ισχύ τη σύμβαση εργασίας των συναδέλφων, γ. να απέχει από οποιαδήποτε συμπεριφορά κατατείνει σε απολύσεις ή αναστολές συμβάσεων εργασίας και δ. να σεβαστεί τις προβλέψεις του Κανονισμού Εργασίας, τις δεσμεύσεις της ισχύουσας Επιχειρησιακής αλλά και της Κλαδικής Σ.Σ.Ε. για την προστασία του συνόλου των θέσεων εργασίας, αναπτύσσει σε συνεννόηση και συνεργασία με ΟΤΟΕ, ΕΚΑ και ΓΣΕΕ κάθε ενδεικνυόμενη κινητικότητα που απαιτείται.

Το κλίμα εργασιακής ειρήνης και σύμπνοιας των κοινωνικών εταίρων της Τράπεζας, πρέπει άμεσα και έμπρακτα να αποκατασταθεί για το ομαλό πέρασμα της Attica Bank στον ανταγωνισμό με όρους παραγωγικούς, αναπτυξιακούς, πελατοκεντρικούς, κοινωνικούς, πρωτίστως, ανθρώπινους».

Τράπεζες: To… θρίλερ με το μέλλον της Attica Bank

Συνεχίζεται το θρίλερ με το μέλλον της Attikca Bank με τα τελευταία σενάρια να κάνουν λόγο για απορρόφησή της από άλλη τράπεζα. Διαβάστε στο xristika.gr ποια είναι η αλήθεια.

Η Attica Bank, σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης της, υπογραμμίζει σε νέα ανακοίνωση της ότι «έντυπα και ηλεκτρονικά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απορρόφηση της τράπεζας από έτερα πιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα είναι απολύτως αβάσιμα και δεν υφίσταται καμία τέτοια διαδικασία ή πληροφόρηση».

Σημειώνεται ότι «ανάλογη ανακοίνωση διάψευσης προς το επενδυτικό κοινό έχει εκδώσει στις 26-05-2021 και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, αναφέρει η Attica Bank και προσθέτει:

Η Τράπεζα έχει ενημερώσει για το πλαίσιο εφαρμογής του μηχανισμού κάλυψης της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (άρθρο 27Α του Ν.4172/2013 – «DTC”) στην από 29-04-2021 ανακοίνωση της και έχει επισημάνει ότι θα ενημερώσει άμεσα εκ νέου το επενδυτικό κοινό με τη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τις διαδικασίες του μηχανισμού DTC και τις προθεσμίες ενάσκησης των σχετικών δικαιωμάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Attica Bank, εμφάνισε ζημίες ύψους 306,4 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης 2020, έναντι 4,99 εκατ. ευρώ το 2019, με τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων να ανέρχονται σε 72.000 και τις προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου να διαμορφώνονται σε 286 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους παρουσίασαν σημαντική αύξηση το 2020 κατά 15,7% κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης του κόστους χρηματοδότησης.

Το κόστος χρηματοδότησης παρουσίασε σημαντική μείωση ύψους 20% σε ετήσια βάση, λόγω της σημαντικής συγκράτησης του κόστους καταθέσεων, το οποίο απορρόφησε το κόστος που σχετίζεται με τους τόκους από τα νέα δάνεια που εκταμιεύθηκαν το 2020.

Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες το 2020 ανήλθαν σε €12,6 εκατ., μια ανθεκτική απόδοση, δεδομένου των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Κύριοι συντελεστές στην ανθεκτικότητα αυτή ήταν η παραγωγή νέων δανείων καθώς και τα έσοδα από ασφαλιστικά προϊόντα στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Interamerican.

Τα αποτελέσματα από πράξεις του επενδυτικού χαρτοφυλακίου παρουσιάζονται αυξημένα κατά 82% σε σχέση με τα αντίστοιχα της συγκριτικής χρήσης και ανήλθαν σε € 13,5 εκατ. περίπου, κυρίως λόγω των κερδών που προέκυψαν από την πώληση ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου.

Τα γενικά λειτουργικά έξοδα κατά το 2020 ανήλθαν σε €21,6 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση ύψους 6,4% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του επιχειρηματικού της σχεδίου, η Attica Bank προχώρησε στη στελέχωση καίριων θέσεων, με αποτέλεσμα οι αμοιβές και τα έξοδα του προσωπικού να εμφανίζουν οριακή αύξηση κατά 1,6%.