Το πράσινο τιμολόγιο τα σάρωσε όλα: Οι νέες τιμές ρεύματος Μαρτίου ξαφνιάζουν

Τιμολόγια ρεύματος: Ευχάριστα νέα επιφυλάσσει ο Μάρτιος για τους λογαριασμούς ρεύματος και ειδικά για το πράσινο τιμολόγιο. Ποιες είναι οι νέες τιμές και πότε ανακοινώνονται οριστικά. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες στο xristika.gr.

Ξεκάθαρα μειωμένες θα είναι τον μήνα Μάρτιο οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια αλλά και σε όλα τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος. Ειδικά, όμως για το ειδικό, πράσινο τιμολόγιο, ο παράγοντας που κρίνει τις τιμές έχει «δώσει» πολύ χαμηλό κόστος και επιστροφή στα επίπεδα του 2021!

Έτσι, φαίνεται, ότι έπειτα από πάρα πολύ καιρό, οι καταναλωτές θα δουν εξαιρετικά χαμηλές τιμές ρεύματος, ενώ αναμένονται σε λίγα 24ωρα και να δοθούν από τους παρόχους τα «επίσημα» τιμολόγια που θα αποσαφηνίσουν πλήρως την εικόνα. Συγκεκριμένα, οι τιμές για τα χρωματιστά τιμολόγια θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Και αν ακόμα αυτές δεν έχουν βγει, ο δείκτης της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος υποδεικνύει πού περίπου θα κινηθούν. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο έχει διαμορφωθεί στα 73,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα, που σημαίνει σχεδόν 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα χαμηλότερα από τον μέσο όρο του Ιανουαρίου.

Έτσι, το πράσινο τιμολόγιο θα «καταρρεύσει» και θα είναι το πιο φθηνό, «συνθλίβοντας» το μπλε τιμολόγιο που ξέραμε μέχρι σήμερα ότι «συμφέρει» πιο πολύ.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις για τις τιμές του ρεύματος:

Γιατί πέφτουν οι τιμές ρεύματος

Η τιμή στο φυσικό αέριο είναι σήμερα στα 23 ευρώ και τον Αύγουστο του 2022 είχε αγγίξει τα 340 ευρώ!

Η τιμή του φυσικού αερίου ήταν:

 • Δεκέμβριο 35 ευρώ
 • Ιανουάριο 30 ευρώ
 • Φεβρουάριο 23 ευρώ

Οι τιμές στο φυσικό αέριο είχαν ανέβει τόσο πολύ λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία. Τώρα ο λόγος που η τιμή μειώνεται συνεχώς είναι διότι η Ευρώπη πλέον είναι απόλυτα εξαρτημένη από τις αμερικανικές εισαγωγές, καθώς προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο κυρίως από Αμερική αλλά και από Ασία.

Επιπλέον αυτή η αποκλιμάκωση (στην τιμή του φυσικού αερίου) οφείλεται και στον πιο ήπιο χειμώνα που δεν φέρνει τόση ζήτηση όσο στο παρελθόν.

Πότε ανακοινώνονται οι τιμές στα τιμολόγια Μαρτίου

 • Πράσινο τιμολόγιο: Οι τιμές χρέωσης για το πράσινο τιμολόγιο θα πρέπει να αναρτηθούν έως τις 5 Μαρτίου. Στο πράσινο τιμολόγιο το πάγιο είναι 5 ευρώ και η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας είναι η ίδια για ολόκληρο τον μήνα.
 • Μπλε τιμολόγιο: Οι τιμές χρέωσης των σταθερών μπλε τιμολογίων θα αναρτηθούν την 1η Μαρτίου. Το μπλε τιμολόγιο με σταθερή χρέωση καθόλη τη διάρκεια του συμβολαίου. Υπάρχει όμως ρήτρα πρόωρης αποχώρησης αν ο καταναλωτής θελήσει να φύγει.
 • Κίτρινο τιμολόγιο: Στο κίτρινο τιμολόγιο οι τιμές θα αναρτηθούν στον πίνακα της ΡΑΑΕΥ εντός δύο ημερών από την ημέρα που οριστικοποιούνται. Και αναλυτικότερα, οι τιμές των κίτρινων ex-ante τιμολογίων θα αποτυπωθούν στον πίνακα την 1η Μαρτίου. Οι τιμές των κίτρινων ex-post τιμολογίων θα αναρτώνται στον πίνακα κατά μέγιστο δύο μήνες μετά τον μήνα εφαρμογής τους. Έτσι, την 1η Απριλίου 2024 θα συμπληρωθούν στον πίνακα που αφορά τον Μάρτιο 2024 οι τιμές των ex-post κίτρινων τιμολογίων. Σημειώνεται ότι και το κίτρινο τιμολόγιο δεν έχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης.

Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι στα τιμολόγια ρεύματος Μαρτίου

Πολλοί ήταν οι καταναλωτές που επέλεξαν το μπλε τιμολόγιο, το οποίο ήταν και σταθερό. Ο λόγος ήταν για να ξέρουν τι θα πληρώσουν για ένα χρόνο, τώρα όμως είναι οι μεγάλοι χαμένοι γιατί οι τιμές ρεύματος μειώνονται.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι αυτοί που «ψήφισαν» το αουτσάιντερ και επέλεξαν το κίτρινο τιμολόγιο ρεύματος, καθώς εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αναλυτών για υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου ακόμη και κάτω από τα 20 ευρώ ανά MWh, αυτό θα «επιβραβεύσει» αφού πήραν το ρίσκο με την διακύμανση».

Η πλειοψηφία φυσικά που επέλεξε να παραμείνει στο πράσινο τιμολόγιο, αν οι τιμές μειώνονται, τότε θα πληρώνουν και λιγότερα λεφτά για το ρεύμα.

Πώς αλλάζω πάροχο ρεύματος με τα νέα τιμολόγια – Τα δικαιολογητικά

Με το αλαλούμ που επικρατεί στα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος και με τον ερχομό των «μεικτών» με πιο οικονομικές τιμές η ερώτηση που επικρατεί είναι μια «πώς αλλάζω πάροχο ρεύματος».

Αρχικά όσοι έχουν επιλέξει πράσινο τιμολόγιο ρεύματος δεν έχουν την ρήτρα αποχώρησης ή κάποιο πέναλτι αν σπάσουν το συμβόλαιο. Όσοι έχουν μπλε τιμολόγιο ή κάποιο κλειστό συμβόλαιο πρέπει να διαβάσουν αναλυτικά τι ισχύει με τα πέναλτι και την ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, καθώς οι χρεώσεις αυτές πάνε αναλογικά με το συμβόλαιο.

Πρώτα από όλα πρέπει να συγκρίνετε τιμές και να διαβάσετε και τα «ψιλά γράμματα» της κάθε εταιρίας. Ποια έχει το φθηνότερο πάγιο, και ποια είναι η χρέωση μετά το όριο των 500 κιλοβατώρων.

H Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) αναρτά κάθε μήνα αναλυτικά τις χρεώσεις των παρόχων.

Αφού λοιπόν βρείτε τον πάροχο ρεύματος που είναι στα δικά σας μέτρα, και επιλέξετε την εταιρεία που θέλετε να πάτε, πρέπει να «μαζέψετε» κάποια έγγραφα.

Για να υπογράψετε νέα σύμβαση με άλλο πάροχο ρεύματος θα χρειαστείτε:

 • Aντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άδειας παραμονής/άδειας διαμονής
 • Επίσημο έγγραφο που να πιστοποιεί το ΑΦΜ
 • Τελευταίος λογαριασμός ρεύματος από τον προηγούμενο Προμηθευτή και αποδεικτικό της πληρωμής ή της ρύθμισής του
 • Ένδειξη του μετρητή (π.χ. φωτογραφία)

Αν θέλετε η νέα σύμβαση να γίνει από άλλο πρόσωπο θα χρειαστείτε:

 • Επικυρωμένη εξουσιοδότηση (πρωτότυπη ή απλή φωτοτυπία) από ΚΕΠ ή μέσω gov.gr
 • Αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο ή άδεια παραμονής/διαμονής του εξουσιοδοτούμενου

Για το πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου αν η νέα σύμβαση παραμείνει στο ίδιο όνομα με αυτό που υπάρχει καταχωρημένο στο σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ, όπως αυτό έχει δηλωθεί από τον τωρινό σας Προμηθευτή τότε, σύμφωνα με τα ισχύοντα από τη ΡΑΕ, δεν απαιτείται ο έλεγχος Υπεύθυνης Δήλωσης Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη (ΥΔΕ).

Τέλος τονίζεται ότι η αλλαγή προμηθευτή γίνεται χωρίς καμία χρέωση. Αυτό που θα πρέπει να πληρώσετε είναι η εγγύηση που ζητάει ο κάθε πάροχος, η οποία έχει άλλη χρέωση ανά εταιρία.

Σε κάθε περίπτωση, για αλλαγή παρόχου ρεύματος θα πρέπει να επικοινωνήσετε είτε τηλεφωνικά είτε μέσω email με τον πάροχο που θα επιλέξετε εσείς. Το αρμόδιο τμήμα θα σας κατευθύνει για τα έγγραφα που είναι απαραίτητα.

Επιπλέον, πολλές εταιρίες ενέργειας έχουν και την online εγγραφή, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι υποχρεωτική η εμφάνισή σας σε κάποιο φυσικό κατάστημα.