Πράσινο τιμολόγιο: Οι τιμές Φεβρουαρίου ανά εταιρία – Η λίστα ΔΕΗ, Protergia, Ήρων, Elpedison, Volton, Φυσικό Αέριο

Πράσινο τιμολόγιο: Οι εταιρίες έδωσαν τις τιμές για τα νέα τιμολόγια ρεύματος του Φεβρουαρίου. Δείτε αναλυτικά όλη τη λίστα που δημοσίευσε η ΡΑΑΕΥ στο xristika.gr.

Χαμηλότερες θα είναι τον μήνα Φεβρουάριο οι τιμές στο πράσινο τιμολόγιο, την επιλογή που κράτησε η πλειοψηφία των καταναλωτών με την αλλαγή του πλαισίου για τους λογαριασμούς ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα δούμε μετακινήσεις σε άλλα χρώματα αυτόν τον μήνα, καθώς ο ανταγωνισμός έχει φουντώσει μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος που επιτρέπει πολύ χαμηλές τιμές και μικρότερη χρονική διάρκεια στο μόνο σταθερό, μπλε τιμολόγιο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναμενόταν, η ΡΑΑΕΥ έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τις τιμές που θα ισχύουν στο πράσινο τιμολόγιο τον τρέχοντα μήνα. Μάλιστα, στην πλατφόρμα της Ρυθμιστικής Αρχής, οι καταναλωτές μπορούν να επιλέγουν μεταξύ ποιων παρόχων μπορούν να κάνουν σύγκριση τιμών και να καταλήξουν ποιο τελικά τους συμφέρει.

ΕΔΩ ΚΑΝΕΤΕ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ ΣΤΗ ΡΑΑΕΥ

Τα πράσινα τιμολόγια για τον Φεβρουάριο ξεκινούν από τα 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα και είναι χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Τιμολόγια ρεύματος Φεβρουαρίου: Οι τιμές ανά εταιρία στο πράσινο τιμολόγιο

Οι χρεώσεις μετά και από τις εκπτώσεις που εφαρμόζουν ορισμένες εταιρείες (με προϋπόθεση την συνέπεια στην πληρωμή ή/και την εξόφληση του λογαριασμού με πάγια εντολή) διαμορφώνονται ως εξής:

 • ELPEDISON: 11 σεντς ανά κιλοβατώρα
 • ΕΛΙΝΟΙΛ: 11,798 σεντς ανά κιλοβατώρα
 • NRG: 12,453 σεντς ανά κιλοβατώρα
 • Volton: 12,476 σεντς ανά κιλοβατώρα
 • ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: 12,688 σεντς ανά κιλοβατώρα
 • ΔΕΗ: 12,8 σεντς ανά κιλοβατώρα (10,32 σεντς το νυχτερινό) και 13,76 για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες το μήνα
 • Volterra: 13,5 σεντς ανά κιλοβατώρα
 • Ήρων: 13,924 σεντς ανά κιλοβατώρα
 • Solar Energy: 13,975 σεντς ανά κιλοβατώρα
 • Protergia: 14 σεντς ανά κιλοβατώρα
 • Ζενίθ: 14,468 σεντς ανά κιλοβατώρα
 • We Energy: 14,55 σεντς ανά κιλοβατώρα
 • Elpedison: (Από την 101η kW) 14,65 σεντς ανά κιλοβατώρα
 • OTE Estate: 17,82 σεντς ανά κιλοβατώρα

Το πάγιο παραμένει έως 5 ευρώ το μήνα για όλες τις εταιρείες.

Αυτό είναι το νέο μπλε τιμολόγιο που έγινε… κίτρινο

Συνεχίζεται ο «πονοκέφαλος» με τα χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος καθώς στη λίστα έρχονται να προστεθούν και τα μεικτά, αλλά όχι με άλλο χρώμα ή να ενταχθούν στο μπλε, καθώς αυτά θα είναι «κίτρινα».

Τα μεικτά τιμολόγια ρεύματος, είναι τα σταθερά τιμολόγια τα οποία όμως έχουν μικρότερη διάρκεια συμβολαίου από 12 μήνες. Η μόνη προϋπόθεση είναι ότι πρέπει να έχουν τουλάχιστον 6 μήνες διάρκεια.

Υπενθυμίζεται ότι αυτά τα τιμολόγια ήταν εκτός πλαισίου σύμφωνα με την ΡΑΑΕΥ και για αυτό συνέβη η παραπάνω τροποποίηση, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακακής θεωρεί ότι λειτουργούν -τα μεικτά τιμολόγια ρεύματος- υπέρ του ανταγωνισμού.

Από όταν η εταιρεία «Φυσικό Αέριο» έκανε γνωστό το «μεικτό» τιμολόγιο της με 12,3 λεπτά/κιλοβατώρα (μέχρι 500 κιλοβατώρες) και με πάγιο 9 ευρώ το μήνα, αυτό είχε «χρωματιστεί» τύπου μπλε. Κάτι που αλλάζει τώρα, μετά την ανακοίνωση από το ΥΠΕΝ, καθώς όλα τα μεικτά τιμολόγια θα είναι «κίτρινα».

Συγκεκριμένα η απόφαση αναφέρει:

Βάσει της νέας Απόφασης, ως μεικτά προϊόντα νοούνται αυτά που συνδυάζουν χαρακτηριστικά κάποιων από τις τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων (σταθερά: μπλε, ειδικό: πράσινο, κυμαινόμενα: κίτρινα και δυναμικά: πορτοκαλί). Τα «μεικτά» ορίζεται πως εμπίπτουν στα προϊόντα προμήθειας κίτρινης σήμανσης.

Άγνωστο παραμένει το γιατί τα «μεικτά» δεν έχουν ένα νέο χρώμα ή γιατί δεν έχουν μπλε χρώμα καθώς δεν έχουν καμία άλλη διαφορά εκτός από τη χρονική διάρκεια του συμβολαίου.

Τέλος και επίσημα στους έναντι λογαριασμούς ρεύματος

Ο ΔΕΔΔΗΕ εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι σταδιακά ξεκινά η μηνιαία καταμέτρηση των ρολογιών ρεύματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των πελατών του, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι ξεκινά σταδιακά την καταμέτρηση των παροχών σε μηνιαία βάση η οποία και θα ολοκληρωθεί πανελλαδικά έως τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Στο πλαίσιο αυτό παρακαλούνται όλοι οι καταναλωτές να διασφαλίσουν ότι το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εργολαβικών εταιριών θα έχει πρόσβαση στο χώρο των μετρητών του ακινήτου, προκειμένου να γίνει η λήψη ένδειξης από τον μετρητή και στη συνέχεια να χορηγηθεί στον Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που έχει επιλέξει ο πελάτης, για την έκδοση εκκαθαριστικού λογαριασμού.

Υπογραμμίζεται ότι, σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η λήψη της ένδειξης, όλοι οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να καταχωρίσουν την ένδειξη της παροχής εντός τεσσάρων εργάσιμων ημερών από την ημέρα επίσκεψης του καταμετρητή στο ακίνητο.»

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε:

«Η δέσμευσή μας για μηνιαία καταμέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, υλοποιείται. Ξεκινώντας, σταδιακά, ο ΔΕΔΔΗΕ τις καταμετρήσεις σε όλη την Ελλάδα, αναμένεται να οδηγηθούμε σε δραστική μείωση των ρευματοκλοπών. Και αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την τόνωση του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος, την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό δυναμικό μας και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών μας, θα έχει σημαντικά οφέλη για τους καταναλωτές, με κυριότερο τους χαμηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος».

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Λήξη προθεσμίας για αίτηση

Η προθεσμία για το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα λήγει την προσεχή Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2024.

Πρόκειται για ένα επίδομα που αφορά νοικοκυριά που χρησιμοποιούν air condition, ηλεκτρικές σόμπες ή ηλεκτρικά καλοριφέρ για θέρμανση.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ (ΕΔΩ) εντός των επόμενων 4 ημερών για να λάβουν το επίδομα για το ρεύμα -με έκπτωση στον λογαριασμό τους-.

Για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα έχουν γίνει 452.138 αιτήσεις, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι τη λήξη της προθεσμίας δύσκολα θα φτάσουν τις 500.000 καθώς πολλά νοικοκυριά απέφυγαν να υποβάλουν αίτηση για να μην αποκλειστούν από το κοινωνικό τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα ρεύματος

Τα κριτήρια για τη χορήγηση της έκτακτης ενίσχυσης είναι εξαιρετικά διευρυμένα. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, να ανέρχεται:

 • Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.
 • Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
 • Έως 29.000 ευρώ για τη μονογονεϊκή οικογένεια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2022.

Επιπλέον, εφόσον πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013, τέκνων, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 80.000 ευρώ.