Market Pass: Είναι ή δεν είναι βέβαιη η παράταση του έκτακτου επιδόματος τροφίμων λόγω της ακρίβειας στα τρόφιμα; Ο ένας όρος για να «κλειδώσει» η παράταση του μέτρου.
Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει ξεκινήσει, ενώ συμπίπτουν με τη λήξη του Market Pass, του έκτακτου επιδόματος, που δεν ενθουσίασε ούτε ανακούφισε ιδιαίτερα τους καταναλωτές, προσέφερε όμως μια πολύ μικρή -εντελώς συμβολική- οικονομική ενίσχυση στους οικονομικά ευάλωτους, προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν κάποια ψώνια παραπάνω από το σούπερ μάρκετ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση εδώ και καιρό, με τη δέσμευση βέβαια ότι θα βγει κυβέρνηση με αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, κάτι που έχουν προεξοφλήσει σχεδόν όλοι πριν τις δεύτερες κάλπες που θα στηθούν στις 25 Ιουνίου.
Οι αποφάσεις για παράταση του μέτρου του Market pass θα ληφθούν, μετά τις 25 Ιουνίου, με τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, κι εφόσον, βέβαια, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.
Εξάλλου, αυτόν τον όρο έθεσε και ο μέχρι πρόσφατα υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης που έκανε δηλώσεις σαν υποψήφιος βουλευτής.
Πότε θα ξέρουμε για την παράταση του Market Pass
Ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο» του Αντ1 το βράδυ της Πέμπτης η κυβέρνηση, εφόσον, εκλεγεί, βέβαια, η ΝΔ, θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά απέναντι στην ακρίβεια, για όσο χρειαστεί, δηλαδή για εκείνη την περίοδο που ο πληθωρισμός, ειδικά σε βασικά είδη κινείται σε ρυθμό απειλητικό για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Ουσιαστικά, οι αποφάσεις θα ληφθούν, μετά τις 25 Ιουνίου, με τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, κι εφόσον, βέβαια, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Επίσης, μένει να φανεί εάν η «περίμετρος» στήριξης θα είναι διευρυμένη, ή θα περιοριστεί σε ευάλωτα νοικοκυριά, όπως επιτάσσουν και οι σχετικές οδηγίες της Κομισιόν.
Να σημειωθεί ότι οι τιμές των τροφίμων παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, πιέζοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών.
Ο πληθωρισμός πέφτει, οι τιμές των τροφίμων στα ύψη
Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται οι τιμές των τροφίμων, την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός αλλά και οι τιμές ενέργειας υποχωρούν, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον μήνα Μάιο.
Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με την ανάλυση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας η κατηγορία «τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός» εμφανίζει σε ετήσια βάση τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ όλων των κατηγοριών- συνεχίζοντας σε διψήφιο ποσοστό- στο 12,5% (συσκευασμένα τρόφιμα 13,4% και μη συσκευασμένα τρόφιμα 9,6%) τον Μάιο. Ένα μήνα νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2023, βρισκόταν στο 13,5%, ωστόσο έναν χρόνο πριν, τον Μάιο του 2022 είχε διαμορφωθεί στο 7,5%.
Αντίθετα η τιμή της ενέργειας συνέχισε την πτωτική πορεία και διαμορφώθηκε στο -1,7% έναντι αύξησης 2,4% τον Απρίλιο και ανόδου 39,1% τον Μάιο του 2022.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη Eurostat, sτην Ελλάδα, o εναρμονισμένος δείκτης τιμών κατέγραψε νέα πτώση τον Μάιο στο 4,1% από 4,5% τον Απρίλιο με τη χώρα μας να εξακολουθεί να έχει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Eυρωζώνη, στην οποία συνολικά διαμορφώθηκε στο 6,1%.
Aξίζει να σημειωθεί ότι η αργή αποκλιμάκωση στις τιμές των τροφίμων σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κατηγορίες αποτελεί ένα γεγονός που αποτυπώνεται στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Market Pass: Οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας.
Ποιο μέλος του νοικοκυριού μπορεί να αιτηθεί για το Market Pass:
- Για έγγαμους ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αρμόδιος να αιτηθεί είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.
- Σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης συζύγων / μερών συμφώνου συμβίωσης, ο ένας εκ των δύο, οπότε αποκλείεται αυτοδικαίως ο άλλος.
Δεν δικαιούνται να αιτηθούν:
- φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώθηκαν ως εξαρτώμενα μέλη στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 από άλλο πρόσωπο,
- φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώθηκαν ως φιλοξενούμενα στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 από άλλο πρόσωπο,
- φυσικά πρόσωπα τα οποία εμπίπτουν στον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021,
- φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής και
- φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλει Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 έως και 31/12/2022.
Market Pass: Τα εισοδηματικά κριτήρια
Τα κριτήρια εισοδήματος είναι τα εξής:
Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται την ενίσχυση, εφόσον το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους κατά το φορολογικό έτος 2021, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται σε έως δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή ευρισκόμενο εν διαστάσει και είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα.
Το εισόδημα αυτό προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.
Στην περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας το εισόδημα αυτό καθορίζεται σε έως είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ και προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος.
Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022.
Market Pass: Τα κριτήρια ακίνητης περιουσίας
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τέκνων, που αναγράφονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.