Το νέο Δώρο Πάσχα 2024 στον ιδιωτικό τομέα: Αύξηση στα λεφτά – Πότε μπαίνει

Δώρο Πάσχα 2024: Αυξημένο για χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Όλα όσα ισχύουν με τις νέες ανακοινώσεις. Πότε μπαίνει ο μισός μισθός. Όλες οι πληροφορίες αναλυτικά στο xristika.gr.

Λίγο πιο αργά φέτος θα μπει το Δώρο Πάσχα 2024 σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ θα είναι και αυξημένο με περισσότερα χρήματα, για πολλές χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα δεν παίρνουν δώρο πάσχα, καθώς τα μνημόνια τούς τα έκοψαν, και το ίδιο ισχύει και για τους συνταξιούχους. Μία άλλη ανατροπή φέτος είναι ότι, ενώ τα τελευταία χρόνια οι συνταξιούχοι έπαιρναν έστω ένα έκτακτο επίδομα σαν «Δώρο», φέτος τα δημοσιονομικά δεν επέτρεψαν οικονομικές ενισχύσεις.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τα νέα είναι καλά. Και ειδικά για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό. Το ύψος του Δώρου Πάσχα θα ακολουθήσει εκείνο της αύξησης του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε. Δεδομένου ότι το δώρο υπολογίζεται με βάση τις καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές την 15η ημέρα πριν από το Πάσχα και εφόσον ο κατώτατος μισθός θα έχει αυξηθεί από την 1η Απριλίου, το φετινό Δώρο Πάσχα αναμένεται να ανέλθει στα 406 ευρώ για όσους έχουν δουλέψει ολόκληρο το 4μηνο από 1η Ιανουαρίου έως 30 Απριλίου.

Οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που παίρνουν πάνω από τον κατώτατο μισθό δεν θα δουν κάποια διαφορά από το αναμενόμενο.

Αναλυτικά όλες οι πληροφορίες για το Δώρο Πάσχα 2024:

Πότε μπαίνει το Δώρο Πάσχα 2024

Το Πάσχα πέφτει το 2024 πολύ αργά και συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου. Είναι από τις πολύ λίγες χρονιές που το Πάσχα δεν πέφτει Απρίλιο και όλοι είχαμε συνηθίσει να πληρωνόμαστε το Δώρο μέσα στον δεύτερο μήνα της Άνοιξης.

Αυτή τη φορά, θα πρέπει να μπει ο Μάης για να πληρωθεί το Δώρο στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, η τελευταία ημερομηνία που μπορεί ο εργοδότης να καταβάλλει το Δώρο Πάσχα είναι η Μεγάλη Τετάρτη που φέτος πέφτει 1η Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι η αργία της Πρωτομαγιάς έχει μεταφερθεί σε επόμενη ημερομηνία (Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

Ο υπολογισμός για το Δώρο Πάσχα 2024

Αρχικά μπορείτε μπείτε στην ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ και να υπολογίσετε εύκολα και γρήγορα το Δώρο Πάσχα 2024. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι να κάνετε έναν λογαριασμό με το email σας και να ξέρετε τον μικτό σας μισθό.

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.

Επομένως, εάν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).

Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πραγματικά καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Τακτικές αποδοχές αποτελούν, μεταξύ άλλων η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, το επίδομα κατοικίας κλπ όταν χορηγούνται κατ’επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα κλπ.

Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς, ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166.

Δεν παίρνουν φέτος έκτακτο «Δώρο Πάσχα» οι συνταξιούχοι

Και επίσημα τέλος στα σενάρια για έκτακτο «Δώρο Πάσχα 2024», με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να το ανακοινώνει από τον αέρα του ΣΚΑΪ.

Η συζήτηση είχε ανοίξει από τα Χριστούγεννα, με τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού να αναμένουν το επίδομα, το οποίο θα δώσει μία μικρή ανάσα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως αναζήτησε τα κονδύλια που θα έδιναν δημοσιονομικά περιθώρια για ένα επιπλέον επίδομα, ωστόσο αυτά δεν βρέθηκαν τελικά.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, «δεν θα δώσουμε επίδομα Πάσχα. Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο προϋπολογισμό. Πρέπει να ξέρουμε αν θα υλοποιηθεί», με τους δικαιούχους να απογοητεύονται και πάλι, μετά το σημερινό δημοσίευμα των Νέων πως η απόφαση για το «δώρο» θα κλείδωνε μέσα στον Απρίλιο.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς το τέλος του χρόνου.

«Θα μπορούσα να σκεφτώ ότι έρχονται εκλογές και άρα «δώσε κάτι», αλλά δεν θα το κάνω. Δεν θα δώσουμε επίδομα Πάσχα. Αν πρέπει να κάνουμε κάτι, θα κάνουμε κάτι στο τέλος του χρόνου».

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι το Πάσχα είχε δοθεί μόνο στους συνταξιούχους που δεν είχαν πάρει αύξηση στη σύνταξή τους λόγω προσωπικής διαφοράς. Αντίθετα, τα Χριστούγεννα του 2023 δόθηκε «επιταγή ακρίβειας» – που ονομάστηκε επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης- σε περισσότερες ομάδες και συγκεκριμένα:

  • Από 175 ευρώ έως 1.400 ευρώ έλαβαν οι 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ.
  • Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ έλαβαν 1.055.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά και κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ.
  • Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ έλαβαν 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
  • Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος έλαβαν 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου επιδόματος.
  • Έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ έλαβαν 225.000 δικαιούχοι λοιπών επιδομάτων του e-ΕΦΚΑ.