Δυσάρεστα νέα με Δώρο Πάσχα 2024 για τον ιδιωτικό τομέα – Πρωτοφανής συγκυρία

Δώρο Πάσχα 2024: Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα έχουν μια έκπληξη τον Απρίλιο και δεν θα είναι για καλό. Όλες οι ημερομηνίες και οι πληροφορίες για τις μισθοδοσίες στο xristika.gr.

Μπαίνει σιγά-σιγά ο αγαπημένος μήνας της Άνοιξης και οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, περιμένουν ανυπόμονα να μπει το πολυαναμενόμενο Δώρο Πάσχα για το 2024. Ωστόσο, οι ημερομηνίες που πέφτουν φέτος οι πασχαλινές γιορτές, θα δώσουν περιθώρια για πολύ μεγάλη ανυπομονησία ακόμα.

Το Πάσχα πέφτει το 2024 πολύ αργά και συγκεκριμένα στις 5 Μαΐου. Είναι από τις πολύ λίγες χρονιές που το Πάσχα δεν πέφτει Απρίλιο και όλοι είχαμε συνηθίσει να πληρωνόμαστε το Δώρο μέσα στον δεύτερο μήνα της Άνοιξης.

Αυτή τη φορά, θα πρέπει να μπει ο Μάης για να πληρωθεί το Δώρο στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα, η τελευταία ημερομηνία που μπορεί ο εργοδότης να καταβάλλει το Δώρο Πάσχα είναι η Μεγάλη Τετάρτη που φέτος πέφτει 1η Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι η αργία της Πρωτομαγιάς έχει μεταφερθεί σε επόμενη ημερομηνία (Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

Ο υπολογισμός για το Δώρο Πάσχα 2024

Αρχικά μπορείτε μπείτε στην ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ και να υπολογίσετε εύκολα και γρήγορα το Δώρο Πάσχα 2024. Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι να κάνετε έναν λογαριασμό με το email σας και να ξέρετε τον μικτό σας μισθό.

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.

Επομένως, εάν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).

Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πραγματικά καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Τακτικές αποδοχές αποτελούν, μεταξύ άλλων η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, το επίδομα κατοικίας κλπ όταν χορηγούνται κατ’επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα κλπ.

Στις τακτικές αποδοχές συνυπολογίζεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς, ο μισθωτός θα λάβει το Δώρο Πάσχα προσαυξημένο με τον συντελεστή αδείας ο οποίος ανέρχεται σε 0,04166.

Χωρίς έκτακτο «Δώρο Πάσχα» οι συνταξιούχοι

Και επίσημα τέλος στα σενάρια για έκτακτο «Δώρο Πάσχα 2024», με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να το ανακοινώνει από τον αέρα του ΣΚΑΪ.

Η συζήτηση είχε ανοίξει από τα Χριστούγεννα, με τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού να αναμένουν το επίδομα, το οποίο θα δώσει μία μικρή ανάσα στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πως αναζήτησε τα κονδύλια που θα έδιναν δημοσιονομικά περιθώρια για ένα επιπλέον επίδομα, ωστόσο αυτά δεν βρέθηκαν τελικά.

Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, «δεν θα δώσουμε επίδομα Πάσχα. Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο προϋπολογισμό. Πρέπει να ξέρουμε αν θα υλοποιηθεί», με τους δικαιούχους να απογοητεύονται και πάλι, μετά το σημερινό δημοσίευμα των Νέων πως η απόφαση για το «δώρο» θα κλείδωνε μέσα στον Απρίλιο.

Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς το τέλος του χρόνου.

«Θα μπορούσα να σκεφτώ ότι έρχονται εκλογές και άρα «δώσε κάτι», αλλά δεν θα το κάνω. Δεν θα δώσουμε επίδομα Πάσχα. Αν πρέπει να κάνουμε κάτι, θα κάνουμε κάτι στο τέλος του χρόνου».

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι το Πάσχα είχε δοθεί μόνο στους συνταξιούχους που δεν είχαν πάρει αύξηση στη σύνταξή τους λόγω προσωπικής διαφοράς. Αντίθετα, τα Χριστούγεννα του 2023 δόθηκε «επιταγή ακρίβειας» – που ονομάστηκε επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης- σε περισσότερες ομάδες και συγκεκριμένα:

  • Από 175 ευρώ έως 1.400 ευρώ έλαβαν οι 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ.
  • Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ έλαβαν 1.055.000 συνταξιούχοι χωρίς προσωπική διαφορά και κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ.
  • Έκτακτη ενίσχυση ύψους 150 ευρώ έλαβαν 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα.
  • Επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος έλαβαν 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου επιδόματος.
  • Έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ έλαβαν 225.000 δικαιούχοι λοιπών επιδομάτων του e-ΕΦΚΑ.

Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα το 2024

Συγκεκριμένα η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει τη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024 και το Πάσχα 2024 είναι την Κυριακή στις 5 Μαΐου 2024.

Αυτό σημαίνει ότι τα σχολεία για το Πάσχα 2024 θα είναι κλειστά από Σάββατο 27 Απριλίου έως και Κυριακή 12 Μαΐου.

Συνεπώς, οι μαθητές θα παρακολουθήσουν μαθήματα μέχρι την Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, και θα επιστρέψουν στα θρανία τη Δευτέρα, 13 Μαΐου της ίδιας χρονιάς, θα έχουν κενό για να ξεκουραστούν για 16 μέρες.

Το… «δυσάρεστο» όμως είναι ότι οι μαθητές θα χάσουν μια έξτρα μέρα αργίας και της Πρωτομαγιάς. Αυτό θα γίνει διότι φέτος η αργία της Πρωτομαγιάς πέφτει Μεγάλη Τετάρτη, αναμένεται βέβαια να μεταφερθεί η αργία και να πάει την πρώτη εργάσιμη μετά τη Δευτέρα του Πάσχα, δηλαδή την Τρίτη 7 Μαΐου 2024. Αυτό όμως δεν αλλάζει κάτι για τους μαθητές γιατί θα βρίσκονται ήδη σε περίοδο διακοπών. Φυσικά όμως η μεταφορά της πρωτομαγιάς κάνει «χαρούμενους» τους εργαζόμενους όπου θα κάτσουν 4ήμερο.

Πότε μεταφέρεται η αργία της Πρωτομαγιάς 2024

Όπως είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η κ. Μιχαηλίδου, η αργία μεταφέρεται την αμέσως επόμενη εργάσιμη μέρα, δηλαδή την Τρίτη του Πάσχα, στις 7 Μαΐου. Έτσι θα έχουμε πενθήμερο, αφού θα «κολλήσει» πάνω στις αργίες του Πάσχα.

Σύμφωνα με τον νόμο, την απόφαση λαμβάνει ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς αυτός έχει την εξουσία να αποφασίσει για τη μεταφορά της αργίας της 1ης Μαΐου σε άλλη εργάσιμη ημέρα, εάν αυτή συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα.