Απίθανη κίνηση από τον Βενέτη: Πώς έκανε… ματ στην αγορά

Βενέτης: Το καλύτερο πόστο της Αττικής και πιθανότατα της Ελλάδα «έπιασε» ο Βενέτης, κάνοντας το colpo grosso!

Σύμβαση με την Εθνική Πινακοθήκη υπέγραψε η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ βάση της οποίας αναλαμβάνει το εστιατόριο και το αναψυκτήριο του ανακαινισμένου κτηριακού συγκροτήματος που εγκαινιάστηκε στις 24 Μαρτίου του 2021. Η διάρκεια της σύμβασης προσδιορίζεται στα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το νέο αναψυκτήριο θα λέγεται «Ιλισός» καθώς τοποθετείται νοητά πάνω από την κοίτη του ποταμού Ιλισού, ενώ το εστιατόριο θα φέρει το όνομα «Παρθένης» προς τιμή του ζωγράφου Κωνσταντίνου Παρθένη. Στα ηνία του νέου εστιατορίου θα είναι ο σεφ Έκτορας Μποτρίνι.

Στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη μίσθωση των χώρων εστίασης της Εθνικής Πινακοθήκης που προκηρύχθηκε στις 5 Ιανουαρίου, η προσφορά της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ υπερείχε κατά 80% σε σχέση με τη δεύτερη καλύτερη.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ μισθώνει το εστιατόριο 208,85 τ.μ. στον Γ’ όροφο του δεύτερου κτηρίου με πανοραμική θέα της Αθήνας καθώς και το αναψυκτήριο στο ισόγειο του πρώτου κτηρίου, με άμεση πρόσβαση στον υπαίθριο περιβάλλοντα χώρο του κτηριακού συγκροτήματος. Το αναψυκτήριο έχει συνολικά εσωτερικούς χώρους 278,65 τ.μ. και εξωτερικούς χώρους 281,50 τ.μ.

Το αναψυκτήριο «Ιλισός» και το εστιατόριο «Παρθένης» θα λειτουργούν ταυτόχρονα κατά τις ώρες λειτουργίας της Πινακοθήκης. Οι δύο χώροι όμως μπορούν να λειτουργούν και πέραν του ωραρίου της Πινακοθήκης, καθώς διαθέτουν ξεχωριστές εισόδους.

Βάση της σύμβασης, η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ θα παρέχει επίσης κατά αποκλειστικότητα υπηρεσίες catering στις εκδηλώσεις τρίτων στους χώρους της Πινακοθήκης.

Η έναρξη λειτουργίας των δύο χώρων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Βενέτης: Τον «γονάτισε» η πανδημία

Μετά από δύο χρόνια θα επανακάμψει ο κλάδος της εστίασης στα επίπεδα του 2019, δηλαδή όσοι έχουν απομείνει» εκτιμά ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, πρόεδρος της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του imerisia.gr στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου της εταιρείας για την παρουσίαση του αναπτυξιακού της προγράμματος για το 2021.

Ο κ. Μονεμβασιώτης είπε μάλιστα ότι συμμερίζεται την πρόβλεψη της ΓΣΕΒΕΕ για ενδεχόμενο λουκέτο στις μισές επιχειρήσεις του κλάδου και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Επισήμανε βέβαια το προφανές, ότι η επανάκαμψη εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας και το πρόγραμμα του εμβολιασμού, ενώ ανέφερε και άλλους παράγοντες, εκτός της υγειονομικής κρίσης, που μπορεί να επηρεάσουν την επαναφορά στην κανονικότητα, όπως η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών κ.λπ.

Η Βενέτης, που συμπληρώνει φέτος 73 χρόνια λειτουργίας στην αγορά, επιδιώκει με δυναμικές επιχειρηματικές κινήσεις και είσοδο σε νέες αγορές να αφήσει πίσω της το 2020, χρονιά κατά την οποία κατέγραψε μείωση τζίρου 24% και απώλεια του 61% της κερδοφορίας της.

Το πόσο «μαύρη» ήταν η προηγούμενη χρονιά συνολικά για την εστίαση, η οποία μένει κλειστή εδώ και τρεις μήνες, ενώ σύμφωνα με κάποια σενάρια φαίνεται ότι θα επαναλειτουργήσει τον Μάιο, αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι η Βενέτης αναγκάστηκε να «κάψει» περί τα 6 εκατ. ευρώ από το ταμείο της για να κρατήσει ζωντανό το δίκτυο των καταστημάτων της και να μην προχωρήσει σε απολύσεις ούτε σε μειώσεις μισθών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Μονεμβασιώτης, η εταιρεία «είδε» τα ταμειακά διαθέσιμα της να μειώνονται κατά 79% από 7,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019 σε 1,6 εκατ. ευρώ στις 31/12/2020, ενώ τα EBITDA μειώθηκαν κατά 48%.

Ο όμιλος ΒΕΝΕΤΗ απαριθμεί 10 εταιρείες σε όλο το φάσμα της εστίασης με τις λιανικές πωλήσεις του σήματος την προ Covid-19 εποχή να ξεπερνούσαν, τα 100 εκατ. ευρώ. Το 2019 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 47.424.000 ευρώ και η κερδοφορία στα 6.140.000 ευρώ. Πάντως, παρά τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία λόγω της πανδημίας η εταιρεία εξακολουθεί να έχει μηδενικό δανεισμό, ενώ και το νέο της αναπτυξιακό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με ίδια κεφάλαια.

Για το 2021 το αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ προβλέπει:

  • Είσοδο στην αγορά του retail με τη σειρά προϊόντων VENETI FAMILY.
  • Επέκταση στον χώρο της εστίασης με τη δημιουργία δύο νέων concept καταστημάτων, την CREMERIA VENETI και το VENETI GO.
  • To VENETI GREAT, ένα «πιλοτικό» concept καταστήματος για επέκταση στο εξωτερικό.
  • Διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων ΒΕΝΕΤΗ.

Βενέτης: Τα δυο concept καταστήματα

Η εταιρεία εισάγει δύο νέα concept καταστημάτων, την CREMERIA VENETI και το VENETI GO, προκειμένου να καλύψει όλο το εύρος των αναγκών του καταναλωτή, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Η CREMERIA VENETI, το Boutique Γαλακτοπωλείο της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ, προσφέρει στον καταναλωτή παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα με κύριο συστατικό το φρέσκο γάλα. Η CREMERIA VENETI θα λειτουργεί ως γαλακτοπωλείο, ζαχαροπλαστείο και gelateria και θα δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να παραγγέλνει και να προμηθεύεται προϊόντα που παράγονται εκείνη τη στιγμή.

Η πρώτη CREMERIA VENETI θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στην Κηφισιά (οδός Τατοϊου 110) ενώ υπολογίζεται ότι θα ανοίξουν δέκα συνολικά καταστήματα CREMERIA VENETI στην Αττική μέσα στο 2021, με την προϋπόθεση ότι η αγορά θα επιστρέψει σε κανονικότητα.

Τα VENETI GO αποτελούν τη νέα πρόταση της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ για την κάλυψη μικρών αναγκών του καταναλωτή για προϊόντα της καθημερινότητάς του. Πρόκειται για μικρά αναψυκτήρια με γρήγορη εξυπηρέτηση που θα προσφέρουν συγκεκριμένη γκάμα προϊόντων όπως γρήγορα snacks, ροφήματα, ποικιλίες καφέ, φυσικούς χυμούς και σάντουιτς.

Λόγω του χαμηλού κόστους επένδυσης (80-100 χιλ. ευρώ), το concept VENETI GO προορίζεται να λειτουργεί αποκλειστικά με τη μέθοδο franchising και έχει ως στόχο να τονώσει την αγορά και να δώσει ευκαιρίες σε νέους franchisees που δεν διαθέτουν υψηλά κεφάλαια. Μάλιστα, η εταιρεία θα προσφέρει χρηματοδοτικά προγράμματα ειδικά για νέους, με μοναδικό κριτήριο την ηλικία και την προϋπηρεσία στον χώρο της εστίασης, της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής ή των ροφημάτων.

Το «πιλοτικό» VENETI GREAT με στόχο τις αγορές του εξωτερικού

Το VENETI GREAT αποτελεί «πιλοτικό» μοντέλο καταστήματος που ανέπτυξε η εταιρεία προκειμένου να εξάγει ένα concept με ελληνικές γεύσεις στο εξωτερικό και ειδικότερα στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ και των αραβικών χωρών. Ήδη υπάρχουν έτοιμες συμφωνίες για λανσάρισμα του concept στις αγορές της Αγγλίας, της Αμερικής και της Αιγύπτου αλλά δεν έχουν προχωρήσει, καθώς και στις εν λόγω αγορές έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα.

Το VENETI GREAT ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Μπάγκειον στην Ομόνοια, τον Ιούλιο του 2020 και αποτελεί την πρόταση της ΒΕΝΕΤΗ για να καλύψει τις ανάγκες του καταναλωτή για ποιοτική και γρήγορη εστίαση. Πρόκειται για ένα ταχυφαγείο με υψηλής ποιότητας ελληνικές γεύσεις, σε έναν πολυχώρο Shop in Shop που στεγάζει 10 διαφορετικά concepts εστίασης.

Λόγω των μέτρων κατά την περίοδο της πανδημίας, το VENETI GREAT ανέστειλε τον Δεκέμβριο τη δραστηριότητά του και αναμένεται να επαναλειτουργήσει μόλις ομαλοποιηθεί η αγορά.

Να σημειωθεί ότι λόγω της έλλειψης καταναλωτών ελέω lockdown το κατάστημα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του «έγραφε» 42 χιλ. ευρώ ζημιά κάθε μήνα.