Colpo grosso από Βενέτη: Η κίνηση της αλυσίδας για να σωθεί από την καταστροφή

Βενέτης: «Μετά από δύο χρόνια θα επανακάμψει ο κλάδος της εστίασης στα επίπεδα του 2019, δηλαδή όσοι έχουν απομείνει» εκτιμά ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, πρόεδρος της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του imerisia.gr στο πλαίσιο διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου της εταιρείας για την παρουσίαση του αναπτυξιακού της προγράμματος για το 2021.

Ο κ. Μονεμβασιώτης είπε μάλιστα ότι συμμερίζεται την πρόβλεψη της ΓΣΕΒΕΕ για ενδεχόμενο λουκέτο στις μισές επιχειρήσεις του κλάδου και απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Επισήμανε βέβαια το προφανές, ότι η επανάκαμψη εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας και το πρόγραμμα του εμβολιασμού, ενώ ανέφερε και άλλους παράγοντες, εκτός της υγειονομικής κρίσης, που μπορεί να επηρεάσουν την επαναφορά στην κανονικότητα, όπως η εξέλιξη των ελληνοτουρκικών κ.λπ.

Η Βενέτης, που συμπληρώνει φέτος 73 χρόνια λειτουργίας στην αγορά, επιδιώκει με δυναμικές επιχειρηματικές κινήσεις και είσοδο σε νέες αγορές να αφήσει πίσω της το 2020, χρονιά κατά την οποία κατέγραψε μείωση τζίρου 24% και απώλεια του 61% της κερδοφορίας της.

Το πόσο «μαύρη» ήταν η προηγούμενη χρονιά συνολικά για την εστίαση, η οποία μένει κλειστή εδώ και τρεις μήνες, ενώ σύμφωνα με κάποια σενάρια φαίνεται ότι θα επαναλειτουργήσει τον Μάιο, αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι η Βενέτης αναγκάστηκε να «κάψει» περί τα 6 εκατ. ευρώ από το ταμείο της για να κρατήσει ζωντανό το δίκτυο των καταστημάτων της και να μην προχωρήσει σε απολύσεις ούτε σε μειώσεις μισθών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Μονεμβασιώτης, η εταιρεία «είδε» τα ταμειακά διαθέσιμα της να μειώνονται κατά 79% από 7,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2019 σε 1,6 εκατ. ευρώ στις 31/12/2020, ενώ τα EBITDA μειώθηκαν κατά 48%.

Ο όμιλος ΒΕΝΕΤΗ απαριθμεί 10 εταιρείες σε όλο το φάσμα της εστίασης με τις λιανικές πωλήσεις του σήματος την προ Covid-19 εποχή να ξεπερνούσαν, τα 100 εκατ. ευρώ. Το 2019 ο κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε στα 47.424.000 ευρώ και η κερδοφορία στα 6.140.000 ευρώ. Πάντως, παρά τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία λόγω της πανδημίας η εταιρεία εξακολουθεί να έχει μηδενικό δανεισμό, ενώ και το νέο της αναπτυξιακό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με ίδια κεφάλαια.

Για το 2021 το αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ προβλέπει:

  • Είσοδο στην αγορά του retail με τη σειρά προϊόντων VENETI FAMILY.
  • Επέκταση στον χώρο της εστίασης με τη δημιουργία δύο νέων concept καταστημάτων, την CREMERIA VENETI και το VENETI GO.
  • To VENETI GREAT, ένα «πιλοτικό» concept καταστήματος για επέκταση στο εξωτερικό.
  • Διεύρυνση του δικτύου καταστημάτων ΒΕΝΕΤΗ.

Βενέτης: Τέσσερις νέοι κωδικοί στα supermarket

Η εταιρεία λανσάρει τη νέα σειρά προϊόντων VENETI FAMILY. Πρόκειται για έτοιμα προϊόντα ΒΕΝΕΤΗ που θα μπορεί ο καταναλωτής να βρίσκει στα ράφια των σούπερ μάρκετ και να παρασκευάζει μόνος του.

Τα νέα VENETI FAMILY, προϊόντα βιοτεχνικής παραγωγής υψηλής ποιότητας, θα κυκλοφορούν σε επιλεγμένα σημεία πώλησης σε τιμή 25 – 40% χαμηλότερη από τα καταστήματα από τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα τοποθετηθούν τα τέσσερα πρώτα προϊόντα κατάψυξης VENETI FAMILY:

  • To Πολίτικο Γαλακτομπούρεκο,
  • το Γιαννώτικο- Γιαννώτικος Μπακλαβάς,
  • το Σμυρνέϊκο Γαλακτομπούρεκο με φύλλο κανταΐφι και ο Πολίτικος Μπακλαβάς
  • Ακολουθεί η παραγωγή κι άλλων προϊόντων κατάψυξης ενώ σύντομα θα βρίσκει κανείς στα ράφια των σούπερ μάρκετ φρέσκα προϊόντα VENETI FAMILY καθώς και προϊόντα ΗΟRECA VENETI FAMILY.

Στόχος της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ είναι επίσης οι εξαγωγές των VENETI FAMILY στο εξωτερικό και ειδικότερα σε χώρες όπου έχει μεγάλη πληθυσμιακή παρουσία ο απόδημος ελληνισμός, όπως στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στη Γερμανία.

Βενέτης: Τα δυο concept καταστήματα

Η εταιρεία εισάγει δύο νέα concept καταστημάτων, την CREMERIA VENETI και το VENETI GO, προκειμένου να καλύψει όλο το εύρος των αναγκών του καταναλωτή, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Η CREMERIA VENETI, το Boutique Γαλακτοπωλείο της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ, προσφέρει στον καταναλωτή παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα με κύριο συστατικό το φρέσκο γάλα. Η CREMERIA VENETI θα λειτουργεί ως γαλακτοπωλείο, ζαχαροπλαστείο και gelateria και θα δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να παραγγέλνει και να προμηθεύεται προϊόντα που παράγονται εκείνη τη στιγμή.
Η πρώτη CREMERIA VENETI θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στην Κηφισιά (οδός Τατοϊου 110) ενώ υπολογίζεται ότι θα ανοίξουν δέκα συνολικά καταστήματα CREMERIA VENETI στην Αττική μέσα στο 2021, με την προϋπόθεση ότι η αγορά θα επιστρέψει σε κανονικότητα.

Τα VENETI GO αποτελούν τη νέα πρόταση της εταιρείας ΒΕΝΕΤΗ για την κάλυψη μικρών αναγκών του καταναλωτή για προϊόντα της καθημερινότητάς του. Πρόκειται για μικρά αναψυκτήρια με γρήγορη εξυπηρέτηση που θα προσφέρουν συγκεκριμένη γκάμα προϊόντων όπως γρήγορα snacks, ροφήματα, ποικιλίες καφέ, φυσικούς χυμούς και σάντουιτς.

Λόγω του χαμηλού κόστους επένδυσης (80-100 χιλ. ευρώ), το concept VENETI GO προορίζεται να λειτουργεί αποκλειστικά με τη μέθοδο franchising και έχει ως στόχο να τονώσει την αγορά και να δώσει ευκαιρίες σε νέους franchisees που δεν διαθέτουν υψηλά κεφάλαια. Μάλιστα, η εταιρεία θα προσφέρει χρηματοδοτικά προγράμματα ειδικά για νέους, με μοναδικό κριτήριο την ηλικία και την προϋπηρεσία στον χώρο της εστίασης, της αρτοποιίας, της ζαχαροπλαστικής ή των ροφημάτων.

Το «πιλοτικό» VENETI GREAT με στόχο τις αγορές του εξωτερικού

Το VENETI GREAT αποτελεί «πιλοτικό» μοντέλο καταστήματος που ανέπτυξε η εταιρεία προκειμένου να εξάγει ένα concept με ελληνικές γεύσεις στο εξωτερικό και ειδικότερα στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας, των ΗΠΑ και των αραβικών χωρών. Ήδη υπάρχουν έτοιμες συμφωνίες για λανσάρισμα του concept στις αγορές της Αγγλίας, της Αμερικής και της Αιγύπτου αλλά δεν έχουν προχωρήσει, καθώς και στις εν λόγω αγορές έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα.

Το VENETI GREAT ξεκίνησε τη λειτουργία του στο Μπάγκειον στην Ομόνοια, τον Ιούλιο του 2020 και αποτελεί την πρόταση της ΒΕΝΕΤΗ για να καλύψει τις ανάγκες του καταναλωτή για ποιοτική και γρήγορη εστίαση. Πρόκειται για ένα ταχυφαγείο με υψηλής ποιότητας ελληνικές γεύσεις, σε έναν πολυχώρο Shop in Shop που στεγάζει 10 διαφορετικά concepts εστίασης.

Λόγω των μέτρων κατά την περίοδο της πανδημίας, το VENETI GREAT ανέστειλε τον Δεκέμβριο τη δραστηριότητά του και αναμένεται να επαναλειτουργήσει μόλις ομαλοποιηθεί η αγορά.

Να σημειωθεί ότι λόγω της έλλειψης καταναλωτών ελέω lockdown το κατάστημα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του «έγραφε» 42 χιλ. ευρώ ζημιά κάθε μήνα.

Βενέτης: Οι καταγγελίες Μονεμβασιώτη

Αίσθηση είχε προκαλέσει τον περασμένο Οκτώβριο η είδηση ότι η αλυσίδα Φούρνοι Βενέτης έβαλε λουκέτο σε πέντε καταστήματα καθώς οι ιδιοκτήτες τους αρνούνταν στο lockdown εξαιτίας της πανδημίας κορονοϊού, να μειώσουν τα ενοίκια.

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες με αφορμή την δημιουργία προϊόντων που θα διατίθενται μέσω σούπερ μάρκετ αλλά και την ανάπτυξη δύο νέων τύπων καταστημάτων, ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, έκανε εκτενή αναφορά για την αντιμετώπιση που είχε από μερίδα ιδιοκτητών ακινήτων.

Χαρακτηριστικά ο κ. Μονεμβασιώτης ανέφερε:

«Η εταιρεία δέχθηκε μεγάλη πίεση όταν μπήκαμε στην περίοδο Covid19. H Βενέτης έχει την ιδιαιτερότητα να παίρνει τα μισθωτήρια συμβόλαια στο όνομα της. Υπό το βάρος της πίεσης μερίδας των ιδιοκτητών ανακοινώσαμε τον Οκτώβριο ότι κλείνουμε 5 καταστήματα.

Το θέμα των ακινήτων αποτέλεσε ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας που δεν είχαμε προβλέψει. Για να καταλάβετε το μέγεθος, όταν προέκυψε ο κορονοϊός προσελάβαμε πέντε νέους συνεργάτες για να συνομιλούν αποκλειστικά με τους ιδιοκτήτες.

Οι μη συνεργάσιμοι είναι ένα μικρό ποσοστό, γύρω στο 10% και κυρίως κληρονόμοι, άνθρωποι της νέας γενιάς που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους και σου έλεγαν “κόψτε τον λαιμό σας, πούλα το αμάξι σου, δεν μας νοιάζει τι θα κάνετε, εγώ έχω μάθει να ζω με 5.000 ευρώ τον μήνα και δεν δέχομαι μείωση ενοικίου”.

Μισθωτήρια που ήταν 10 – 15 ετών και δεν είχε καθυστερήσει ποτέ η πληρωμή τους, όταν ήρθε ο Covid και ζητήσαμε από τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες μία μείωση ενοικίου για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η στάση τους ήταν αδιάλλακτη.

Οι άνθρωποι αυτοί εκβιάζουν και δυστυχώς εκβιάζουν με τα δικαστήρια. Σήμερα τα δικαστήρια μέσα σε αυτή την κρίση βγάζουν διαταγές απόδοσης των καταστημάτων, κάτι το οποίο εγώ θεωρώ απαράδεκτο για περιόδους πανδημίας» σημειώνει ο κ. Μονεμβασιώτης.

Ξεχωριστή αναφορά έγινε από τον μεγαλομέτοχο της Βενέτης για την κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας και το προσωρινό λουκέτο στο Great. Το Great στην Ομόνοια, ένα κατάστημα το οποίο είχε 35 – 40 εργαζόμενους, κατέγραφε 42 χιλιάδες ευρώ ζημιές τον μήνα.

Ξεκίνησε τον Ιούλιο και ανέστειλε την λειτουργία του τέλη Δεκεμβρίου και κάθε μήνα “έγραφε” αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ζημιές. Στο κέντρο δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν ούτε τουρίστες ούτε Έλληνες εργαζόμενοι.

Αυτός είναι και ο λόγος που έχει πάει αρκετά πίσω η έναρξη λειτουργίας του πρώην Jackson Hall στο Κολωνάκι, που αν το επιτρέψουν οι συνθήκες θα ανοίξει την Άνοιξη.

Ένα κατάστημα Βενέτης στο κέντρο έχει απολέσει τζίρους της τάξης του 60% – 80 % αυτή την περίοδο, αντίστοιχα ένα κατάστημα στα Βόρεια και στα Νότια προάστια έχει απώλειες τζίρου από 25% – 40% και ένα στα Δυτικά προάστια η μείωση είναι κατά τι μεγαλύτερη.

Κατά μέσο όρο η πτώση πωλήσεων των καταστημάτων στην Νομό Αττικής ήταν της τάξης του 41%.

Τον Δεκέμβριο του 2019 η εταιρεία είχε ταμειακά διαθέσιμα ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, για να σταματήσουμε την “αιμορραγία” στα καταστήματα διαθέσαμε σημαντικά κεφάλαια και ένα χρόνο αργότερα, το ταμείο μας από τα 7,5 εκατ. ευρώ έχει πέσει στο 1,5 εκατ. ευρώ κατέληξε ο κ. Μονεμβασιώτης.

Η επιχείρηση η οποία έχει μηδενικό δανεισμό ευελπιστεί ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί σε έναν βαθμό το 2021 και για αυτό τον λόγο έχει δρομολογήσει επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ και την είσοδο της σε νέες κατηγορίες και τύπους καταστημάτων.

Βενέτης: Επαναπρόσληψη προσωπικού

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο η Βενέτης προχώρησε στο κλείσιμο πέντε σημείων καθώς οι ιδιοκτήτες που φιλοξενούνταν τα καταστήματα αρνούνταν να προχωρήσουν σε μείωση ενοικίου.

Το θετικό είναι ότι στο ενδιάμεσο διάστημα άνοιξαν 4 νέα καταστήματα τα οποία κάλυψαν τις ανάγκες τους από το προσωπικό που εργάζονταν στα μαγαζιά τα οποία αναγκάστηκαν να κλείσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την κάθετη πτώση εξαιτίας του κορονοϊού (σ.σ.: η διοίκηση της Βενέτης εκτιμά την πτώση του 2020 στο επίπεδο του 30%) η εταιρεία διαθέτει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και διατηρεί την δυναμική της καθώς για την επόμενη ημέρα ετοιμάζει την έναρξη λειτουργίας νέων καταστημάτων τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχεία καθώς και νέων concept, όπως το Veneti Go που προαναφέρθηκε αλλά και το Cremeria Veneti που θα συνδυάζει, ζαχαροπλαστείο, γαλακτοπωλείο, καφέ και gelateria.

Η ανακοίνωση τότε του «Βενέτη» ανέφερε:

«H εταιρεία BENETH κλείνει 5 καταστήματα λόγω COVID-19 και της συμπεριφοράς μερίδας ιδιοκτητών ακινήτων.

Οι λόγοι που υποχρεώνουν την εταιρεία σε αυτή τη δυσάρεστη, αλλά αναγκαία επιλογή είναι:

  • Η εξάπλωση του ιού COVID-19, ο οποίος έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αγορά και στη βιωσιμότητα των επιμέρους καταστημάτων.
  • Η αδικαιολόγητη άρνηση ορισμένων ιδιοκτητών ακινήτων να αντιληφθούν την σκληρή πραγματικότητα που επέβαλε σε όλους η απρόοπτη μεταβολή των συνθηκών και να έλθουν σε καλόπιστη συνεννόηση με την εταιρεία για εύλογη μείωση των μισθωμάτων, για όσο διαρκεί η οξύτατη υγειονομική και οικονομική κρίση, αλλά αντίθετα εμμένουν στην είσπραξη των προ COVID-19 μισθωμάτων.

Η εταιρεία στο μέλλον θα αποχωρεί από τα καταστήματα εκείνα, των οποίων οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα, τηρώντας αδικαιολόγητα άτεγκτη στάση. Να σημειωθεί ότι πριν από την πανδημία, η εταιρεία διατηρούσε 110 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα».

Με πληροφορίες από το Imerisia.gr

Σεισμός στην αγορά: «Tο μεγάλο μπαμ» – Εξέλιξη – «βόμβα» με τον Σκλαβενίτη

Η έκτακτη ανακοίνωση της Vodafone που τους τρέλανε όλους – Απίθανη προσφορά

«Λουκέτο» σε κορυφαία ελληνική εταιρεία – Εξαγοράζεται από Τούρκους

Διαβάστε όλα τα νέα στο topics.gr