Το ήξερες; Πόσο νερό πρέπει να πίνεις την ημέρα

Υγεία: Απαντήσεις στο πόσο ακριβώς νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά, έδωσαν οι επιστήμονες.

Η σύσταση να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα είναι πιθανό να είναι υπερβολική για τους περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον Guardian, η πρόταση έχει γίνει αποδεκτή και εμφανίζεται συχνά στην καθοδήγηση για την υγεία.

Η πιο πρόσφατη εργασία, ωστόσο, η πιο αυστηρή μελέτη μέχρι σήμερα για τον κύκλο εργασιών νερού, αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι έχουν ένα ευρύ φάσμα πρόσληψης νερού.

Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται μόνο περίπου 1,5 έως 1,8 λίτρα την ημέρα, χαμηλότερα από τα δύο λίτρα που συνήθως συνιστώνται, προτείνει η έρευνα.

«Η τρέχουσα σύσταση δεν υποστηρίζεται καθόλου επιστημονικά», δήλωσε ο Yosuke Yamada του Εθνικού Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Καινοτομίας, Υγείας και Διατροφής στην Ιαπωνία και ένας από τους πρώτους συγγραφείς της εργασίας. «Οι περισσότεροι από τους επιστήμονες δεν είναι σίγουροι από πού προήλθε αυτή η σύσταση».

Ένα ζήτημα είναι ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις των απαιτήσεων σε νερό έτειναν να αγνοούν την περιεκτικότητα των τροφίμων σε νερό, κάτι που μπορεί να συμβάλει σε σημαντικό ποσοστό της συνολικής πρόσληψης.

«Αν τρώτε απλώς ψωμί, μπέικον και αυγά, δεν θα πάρετε πολύ νερό από το φαγητό, αλλά εάν τρώτε κρέας, λαχανικά, ψάρια, ζυμαρικά και ρύζι, μπορείτε να λάβετε περίπου το 50% των αναγκών σας σε νερό από τα τρόφιμα», είπε ο Yamada.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, αξιολόγησε την πρόσληψη νερού 5.604 ατόμων ηλικίας μεταξύ οκτώ ημερών και 96 ετών από 23 χώρες.

Η έρευνα περιελάμβανε άτομα που έπιναν ένα ποτήρι νερό στο οποίο ορισμένα από τα άτομα υδρογόνου αντικαταστάθηκαν από δευτέριο, ένα σταθερό ισότοπο υδρογόνου που βρίσκεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα και είναι αβλαβές.

Ο ρυθμός αποβολής του επιπλέον δευτερίου αποκαλύπτει πόσο γρήγορα ανατρέπεται το νερό στο σώμα και η μελέτη διαπίστωσε ότι το μέτρο ποικίλλει ευρέως ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τα επίπεδα δραστηριότητας και το περιβάλλον του ατόμου.

Όσοι ζούσαν σε ζεστά και υγρά κλίματα και σε μεγάλα υψόμετρα, καθώς και οι αθλητές και οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες είχαν υψηλότερο κύκλο εργασιών, που σημαίνει ότι πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό.

Η ενεργειακή δαπάνη είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας στον κύκλο εργασιών του νερού, με τις υψηλότερες τιμές να παρατηρούνται στους άνδρες ηλικίας 20 έως 35 ετών, με μέσο όρο 4,2 λίτρα την ημέρα.

Αυτό μειώθηκε με την ηλικία, κατά μέσο όρο 2,5 λίτρα την ημέρα για τους άνδρες στα 90 τους.

Οι γυναίκες ηλικίας 20 έως 40 ετών είχαν μέσο κύκλο εργασιών 3,3 λίτρα, ο οποίος μειώθηκε στα 2,5 λίτρα στην ηλικία των 90 ετών. Οι αθλητές γυρίζουν περίπου ένα λίτρο περισσότερο από τους μη αθλητές.

Τα νεογέννητα μωρά αναποδογυρίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό, αντικαθιστώντας περίπου το 28% του νερού στο σώμα τους κάθε μέρα.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η κοινή πρόταση ότι όλοι πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό – ή περίπου δύο λίτρα την ημέρα – είναι πιθανώς πολύ υψηλή για τους περισσότερους ανθρώπους στις περισσότερες περιπτώσεις και μια «πολιτική που ταιριάζει σε όλους».

«Νομίζω ότι είναι μια σύσταση που πολλοί άνθρωποι απλώς αγνοούν και ακολουθούν αυτό που τους λέει το σώμα τους».

Αν και το να πίνετε περισσότερο νερό από αυτό που χρειάζεται το σώμα σας είναι απίθανο να είναι επιβλαβές για την υγεία, το καθαρό πόσιμο νερό δεν είναι ελεύθερο να παραχθεί, επισημαίνουν οι συγγραφείς.

«Υπάρχει κόστος για να πίνουμε περισσότερο από αυτό που χρειαζόμαστε, ακόμα κι αν δεν είναι κόστος για την υγεία», είπε ο Speakman.

«Αν 40 εκατομμύρια ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούσαν τις οδηγίες και έπιναν μισό λίτρο καθαρό νερό περισσότερο από ό,τι χρειάζονται κάθε μέρα, αυτό σημαίνει 20 εκατομμύρια λίτρα σπαταλημένου νερού κάθε μέρα».

Υγεία: Αυτά είναι τα σημάδια που προειδοποιούν για τον πιο επικίνδυνο καρκίνο

Μια ακόμα έρευνα μας φέρνει πιο κοντά στην πρόληψη κατά του καρκίνου.

Το 83% των ενηλίκων που συμμετείχαν σε έρευνα του Pancreatic Cancer Action Network (PanCAN) δεν γνώριζαν τα προειδοποιητικά σημάδια ή τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος.

Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές της νόσου, καθώς δεν υπάρχει τεστ έγκαιρης ανίχνευσης αλλά μόνο περιορισμένες θεραπείες.

Υπάρχουν, ωστόσο, συμπτώματα που μπορούν να προειδοποιήσουν, σύμφωνα με το Pancreatic Cancer Action Network (PanCAN) – αν και δυστυχώς οι περισσότεροι δεν τα γνωρίζουν.

Σύμφωνα με σχετικό οδηγό που εξέδωσε ο Οργανσιμός, τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος είναι:

 • ο πόνος στην κοιλιά ή στην πλάτη,
 • η απώλεια βάρους
 • η απώλεια όρεξης και
 • τα προβλήματα του πεπτικού,
 • τον ίκτερο (κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών),
 • τα λιπαρά ή υδαρή κόπρανα και
 • ο νεοεμφανιζόμενος διαβήτης.

«Τα συμπτώματα του καρκίνου του παγκρέατος είναι ασαφή και μπορούν να συγχέονται με πολλά άλλα κοιλιακά ή γαστρεντερικά προβλήματα. Η κατανόηση αυτών των συμπτωμάτων μαζί με ορισμένους παράγοντες κινδύνου και το οικογενειακό σας ιστορικό μπορεί να σας βοηθήσει», δήλωσε η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της PanCAN, Julie Fleshman.

Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μόλις 11%, σύμφωνα με την PanCAN.

Η έγκαιρη διάγνωση θα μπορούσε να βελτιώσει τις θεραπευτικές επιλογές του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένης πιθανώς της χειρουργικής επέμβασης.

Υγεία: Τα 7 συμπτώματα που δείχνουν έμφραγμα ένα μήνα πριν αυτό συμβεί

Μια νέα έρευνα μαρτυρά τα συμπτώματα που πρέπει να μας θορυβήσουν, σε ό,τι αφορά το έμφραγμα.

Η καρδιακή προσβολή είναι ένα σοβαρό επείγον περιστατικό και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως γρήγορα.

Τα κύρια σημάδια είναι κυρίως πόνος στο στήθος και αίσθημα ζάλης.

Ωστόσο, έρευνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας έδειξε ότι υπάρχουν επτά συμπτώματα που μπορεί να εκδηλωθούν ένα μήνα πριν από ένα έμφραγμα.

Γράφοντας στο περιοδικό «Circulation», οι γιατροί διαπίστωσαν ότι λιγότερο από το ένα τρίτο των γυναικών αναφέρουν ενοχλήσεις στο στήθος πριν την καρδιακή προσβολή.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών του Άρκανσας διαπίστωσαν ότι το 90% των συμμετεχόντων είχαν ασυνήθιστα συμπτώματα περισσότερο από ένα μήνα πριν από την καρδιακή προσβολή και ότι αυτά υποχώρησαν μετά το συμβάν.

Τα πιο συνηθισμένα επτά ήταν τα εξής:

 • Διαταραχή του ύπνου (48%)
 • Δύσπνοια (42%)
 • Δυσπεψία (39%)
 • Άγχος (35,5%)
 • Βαριά/αδύναμα χέρια ή πόδια (24,9%)
 • Αλλαγές στη σκέψη (23,9%)
 • Απώλεια της όρεξης (21,9%)

Μιλώντας στην εφημερίδα «The Sun», ειδικός δήλωσε ότι υπάρχει πλήθος άλλων συμπτωμάτων που μπορεί να υποφέρουν οι άνθρωποι.

Επιστήμονες εξηγούν ότι τα συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, σφίξιμο στο στήθος, βάρος στο στήθος – τα οποία θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι ο καρδιακός μυς δεν λαμβάνει αρκετό οξυγονωμένο αίμα.

Μπορεί επίσης να υπάρχει πόνος ή αδυναμία στα πόδια και τα χέρια μας – και πάλι λόγω μειωμένης κυκλοφορίας, είπε ο ειδικός.

Και πρόσθεσε: «Άλλα συμπτώματα της καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να είναι η δύσπνοια, το αίσθημα παλμών της καρδιάς (όταν κάποιος μπορεί να αισθανθεί τους χτύπους της καρδιάς του).

Το πρώτο, είπε, είναι το «καρδιολογικό», το οποίο σχετίζεται με καταστάσεις που επηρεάζουν την καρδιά.

Το δεύτερο, πρόσθεσε, είναι το αγγειακό, το οποίο αναφέρεται σε καταστάσεις που επηρεάζουν τα αιμοφόρα αγγεία, όπως οι αρτηρίες ή οι φλέβες.

«Η στένωση ή η απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων, για παράδειγμα λόγω συσσώρευσης πλάκας, μια κατάσταση που ονομάζεται αθηροσκλήρωση, μπορεί να συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Τα μπλοκαρισμένα αιμοφόρα αγγεία μπορούν στη συνέχεια να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο εάν η καρδιά ή ο εγκέφαλος στερούνται οξυγόνου, με τη στεφανιαία νόσο να αποτελεί την κύρια αιτία καρδιακών προσβολών», πρόσθεσε ο ειδικός.

Όσον αφορά τα αίτια των καρδιαγγειακών παθήσεων ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους είναι το κάπνισμα.

«Άλλοι περιλαμβάνουν το υπερβολικό βάρος και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον, μπορεί να υπάρχουν μεταβολικοί παράγοντες, όπως η υψηλή χοληστερόλη ή ο διαβήτης. Το υψηλό άγχος μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί αιτία καρδιαγγειακής νόσου και παράγοντα που συμβάλλει στις καρδιακές προσβολές. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε το άγχος, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν σωματική δραστηριότητα ή φροντίδα της ψυχικής ευεξίας, χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως ο διαλογισμός».

Πρόσθεσε ότι είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε τους δεσμούς μεταξύ των προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, τα οποία μπορούν να συμβάλουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών και κυκλοφορικών παθήσεων.

«Εάν έχετε στενό συγγενή με καρδιακή νόσο, είναι πιθανό να πάσχετε κι εσείς από αυτήν. Εξίσου η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι άνθρωποι που είναι μαύρης ή νοτιοασιατικής εθνικότητας έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου», πρόσθεσε.

«Εάν υποφέρετε από κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παθολόγο σας», προτείνουν οι ειδικοί.

Υγεία: Τα σημάδια που δείχνουν καρκίνο ακόμη και τρία χρόνια πριν διαγνωστεί

Μια νέα έρευνα φέρνει σημαντικά στοιχεία που υποδεικνύουν πως μπορεί κάποιος να νοσήσει από καρκίνο, τρία χρόνια πριν αυτός διαγνωστεί.

Κι όμως υπάρχουν ενδείξεις με τις οποίες μπορεί κανείς που παρακολουθεί προσεκτικά τις αλλαγές στον οργανισμό του να υποψιαστεί εάν πάσχει από καρκίνο.

Για παράδειγμα, ο καρκίνος του παγκρέατος, μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές κακοήθειας, θα μπορούσε να ανιχνευτεί στους ασθενείς έως τρία και χρόνια νωρίτερα από ό,τι συμβαίνει συνήθως σήμερα, αν δοθεί έγκαιρα προσοχή σε δύο σημαντικούς μεταβολικούς δείκτες:

Την ξαφνική μεγάλη απώλεια βάρους και την υπεργλυκαιμία (αύξηση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα) που δεν οφείλεται σε διαβήτη.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας βρετανικής επιστημονικής έρευνας, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πιο έγκαιρη διάγνωση της νόσου, βελτιώνοντας έτσι το ποσοστό επιβίωσης και το προσδόκιμο ζωής των ασθενών που σήμερα είναι χαμηλό.

Η εν λόγω μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της, από επιστήμονες των πανεπιστημίων του Σάρεϊ και της Οξφόρδης με επικεφαλής τη δρ Ανιέσκα Λεμάνσκα του πρώτου, καθώς και την οργάνωση Δράση Παγκρεατικού Καρκίνου, δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLoS One».

Βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων για 8.777 ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος, καθώς και μια ομάδα 34.979 υγιών ατόμων (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης).

Διαπιστώθηκε ότι στους ανθρώπους με παγκρεατικό καρκίνο μια δραματική απώλεια σωματικού βάρους μπορούσε να γίνει αισθητή έως δύο χρόνια πριν τη διάγνωση της νόσου.

Τη στιγμή της διάγνωσης ο δείκτης μάζας σώματος των ασθενών ήταν πλέον κατά μέσο όρο τρεις μονάδες μικρότερος σε σχέση με τους υγιείς.

Επίσης βρέθηκε ότι η υπεργλυκαιμία, όπως διαπιστώνεται από την αύξηση του δείκτη γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c), ήταν ανιχνεύσιμη ακόμη νωρίτερα, έως τρία χρόνια πριν τη διάγνωση του παγκρεατικού καρκίνου.

Το πάγκρεας είναι ένα ζωτικό όργανο με δύο σημαντικές λειτουργίες: την παραγωγή της ορμόνης ινσουλίνης (που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα) και πεπτικών ενζύμων.

Ο καρκίνος μπορεί να επηρεάσει τη μία ή και τις δύο αυτές λειτουργίες.

Σήμερα σχεδόν το 90% των ασθενών διαγιγνώσκονται πολύ καθυστερημένα για να τύχουν θεραπείας.

«Λόγω της δυσκολίας στην ανίχνευση του παγκρεατικού καρκίνου, τα ποσοστά επιβίωσης είναι υπερβολικά χαμηλά σε σχέση με άλλους καρκίνους, με λιγότερο από το 10% των ανθρώπων να επιβιώνουν πέντε ή περισσότερα χρόνια μετά τη διάγνωση», δήλωσε η Λεμάνσκα.

Μόνο το 1% με παγκρεατικό καρκίνο ζει πάνω από δέκα χρόνια.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η απώλεια βάρους στους διαβητικούς σχετίζεται με ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο για τον εν λόγω καρκίνο, σε σχέση με όσους δεν έχουν διαβήτη αλλά χάνουν βάρος.

Από την άλλη, η υπεργλυκαιμία στους μη διαβητικούς σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο παγκρεατικού καρκίνου από ό,τι στους διαβητικούς.

Σύμφωνα πάντως με τη Λεμάνσκα, «με τον διαβήτη να είναι τόσο πιο διαδεδομένος σε σχέση με τον παγκρεατικό καρκίνο, είναι δύσκολο για τους γιατρούς να αναγνωρίσουν την υπεργλυκαιμία που οφείλεται σε καρκίνο του παγκρέατος και όχι σε διαβήτη».

«Η έρευνα μας δείχνει ότι μια δραματική και ανεξήγητη απώλεια βάρους, κυρίως στους ανθρώπους με διαβήτη, αλλά επίσης σε εκείνους χωρίς διαβήτη, καθώς και μια ανεξήγητη υπεργλυκαιμία, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με υψηλά επίπεδα καχυποψίας», ανέφερε ο καθηγητής Σιμόν ντε Λουζινιάν της Οξφόρδης.

Υγεία: Κοιμάστε αυτήν την ώρα; Σταματήστε το αμέσως

Μια νέα έρευνα φέρνει στο φωςς τους κινδύνους του ύπνου σε ακατάλληλη ώρα.

Όπως αναφέρει το Theissue.gr, μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal – Digital Health διαπίστωσε ότι την ώρα που επιλέγουμε να κοιμηθούμε μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η συσχέτιση αυτή είναι πιο διαδεδομένη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από ανιχνευτές κίνησης που φορούσαν οι συμμετέχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που επέλεγαν να πάνε για ύπνο την ώρα 10 μ.μ., μεταξύ 10-10:59 μ.μ., είχαν τη μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα ύπνου από τους συμμετέχοντες στη μελέτη για μια περίοδο επτά ημερών.

Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 5,7 ετών, οι ερευνητές σημείωσαν ποιοι συμμετέχοντες εμφάνισαν καρδιαγγειακά νοσήματα.

Προσπάθησε να πέσεις για ύπνο πριν από τα μεσάνυχτα.

«Η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης, καρδιαγγειακών νοσημάτων, βρέθηκε στους συμμετέχοντες με ώρες έναρξης ύπνου μετά τα μεσάνυχτα, ενώ η συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων μειώθηκε με τις ώρες έναρξης ύπνου νωρίτερα» αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Άλλες έρευνες επισημαίνουν τη σημασία του χρόνου του ύπνου σε σχέση με την υγεία της καρδιάς μας.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heath Association νωρίτερα φέτος διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που πήγαιναν για ύπνο μετά τις 11 μ.μ. και κοιμόντουσαν αργότερα από τις 8 π.μ. είχαν υψηλότερο κίνδυνο για συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Πέρα από την υγεία της καρδιάς, οι ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal – Digital Health, επεσήμαναν τους άλλους παράγοντες που ενδεχομένως επηρεάζονται από το χρονοδιάγραμμα του ύπνου,.