Ύπνος: Δεν χρειάζεται να φοβάστε γιατί οι υπνικοί σπασμοί είναι “συνηθισμένοι”, οπότε δεν είστε ο μόνος που τους βιώνει. Γιατί συμβαίνει όμως; Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Αρκετοί το έχουν πάθει, αλλά λίγοι γνωρίζουν τον λόγο που συμβαίνει αυτό. Υπάρχει, λοιπόν, μια εξήγηση για το περίεργο φαινόμενο που προκαλεί συσπάσεις, τραντάγματα και ταρακουνήματα στους ανθρώπους κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Στους περισσότερους ανθρώπους αυτό συμβαίνει όταν έχουν αφήσει το κινητό από τα χέρια τους και έχουν προσπαθήσει να αποκοιμηθούν.
Την ώρα, λοιπόν, που χουχουλίαζουν κάτω από τα σκεπάσματα, βολεύονται και αισθάνονται να τους παίρνει ο ύπνος, ξαφνικά, ένα τράνταγμα κάνει το σώμα τους να τιναχτεί.
Μερικές φορές συμβαίνει όταν ονειρεύεσαι ότι πέφτεις, με αποτέλεσμα να ξυπνήσεις απότομα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Είναι φυσιολογικό και τι σημαίνουν όλα αυτά;
Λοιπόν, αυτές οι συσπάσεις ή τα τραντάγματα είναι γνωστά ως “υπνικά τραντάγματα” ή “υπναγωγικά τραντάγματα”.
Σύμφωνα με το Medical News Today, πρόκειται για ένα είδος “μυοκλονισμού του ύπνου”, που είναι η επιστημονική ονομασία για τις σπασμωδικές κινήσεις που κάνει το σώμα κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Όταν βιώνετε ένα υπνικό τράνταγμα, είναι όταν ένας ή περισσότεροι από τους μύες σας κινούνται ακούσια με γρήγορη ταχύτητα.
Μπορεί να βιώσετε έναν ή περισσότερους σπασμούς ταυτόχρονα και είναι επίσης σύνηθες να δείτε έναν εφιάλτη την ίδια στιγμή που αισθάνεστε το υπνικό τράνταγμα. Είτε πρόκειται για πτώση είτε για εκτυφλωτικά φώτα.
Γιατί συμβαίνουν, όμως, όλα αυτά; Όπως είναι φυσικό, ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει στο σώμα σας υπνικούς σπασμούς είναι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, οπότε κατεβάστε το ανθρακούχο ποτό – α, και τα ατμίσματα ή τα τσιγάρα επίσης.
Η υπερβολική άσκηση αργά το βράδυ μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας που οδηγεί σε περισσότερες συσπάσεις, επειδή σας κάνει να βρίσκεστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση.
Και αν γενικά δεν κοιμάστε αρκετά – είτε επειδή ξενυχτάτε και κάνετε doom scrolling είτε επειδή έχετε μια πάθηση όπως η αϋπνία – αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα να αντιμετωπίσετε υπνικές συσπάσεις.
Σας παίρνει ο ύπνος στον καναπέ; Σταματήστε το αμέσως – Δείτε τι μπορεί να πάθετε
Η συνήθεια του να μας παίρνει ο ύπνος στον καναπέ μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ κακή. Ανακαλύψτε όλους τους λόγους για τους οποίους πρέπει να την περιορίσετε. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Κάθεστε στον καναπέ και χαζεύετε τηλεόραση. Η μέρα που πέρασε ήταν μεγάλη και κουραστική. Το έργο σας νανουρίζει και καταλήγετε να αποκοιμηθείτε εκεί.
Πρόκειται για κάτι που έχει συμβεί σχεδόν σε όλους μας. Και είναι γλυκός ο ύπνος στον καναπέ όταν συμβαίνει περιστασιακά, ίσως κάποιο κυριακάτικο μεσημέρι ή κάποιο βράδυ μετά τη δουλειά. Όπως και κάθε πράγμα, όμως, έτσι και αυτή η συνήθεια, στην υπερβολή της, μπορεί να προκαλέσει κάποια προβλήματα υγείας, που σίγουρα δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε.
Παρ’ ότι μπορεί να έχετε συνδέσει τον καναπέ με στιγμές χαλάρωσης, αυτό το έπιπλο δεν είναι κάνει καλό ούτε στον ύπνο, αλλά ούτε και στη σπονδυλική σας στήλη.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να αποφύγετε να αντικαταστήσετε τον καναπέ με το κρεβάτι σας. Ανακαλύψτε τι μπορεί να συμβεί και πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτή τη συνήθεια.
Ύπνος: Μπορεί να προκαλέσει διαταραχή ύπνου το να κοιμάσαι στον καναπέ
Συνήθως, όταν κοιμάστε στο υπνοδωμάτιο, έχετε εξασφαλίσει απόλυτη ησυχία και σκοτάδι, δύο στοιχεία σημαντικά για την ποιότητα του ύπνου.
Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο και στο σαλόνι. «Όταν σας παίρνει ο ύπνος στο σαλόνι, ενδέχεται να υπάρχουν ανοιχτά φώτα, να παίζει η τηλεόραση ή να υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που κινούνται μέσα στο χώρο.
Όλα αυτά ενδέχεται να σας προκαλούν μικρές αφυπνίσεις, καθώς κοιμάστε πιο ελαφριά, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο ύπνος σας και η ποιότητα της ξεκούρασής σας να είναι χειρότερη», λέει ο Kunal Kumar, ιατρικός διευθυντής στο Κέντρο Ύπνου του Ιατρικού Κέντρου Einstein.
Ύπνος: Βλάπτει τη μέση και τον αυχένα ο ύπνος στον καναπέ
Ο καναπές έχει σχεδιαστεί για να κάθεστε και όχι για να ξαπλώνετε. Εάν συνηθίζετε να κοιμάστε σε ένα έπιπλο που δεν έχει κατασκευαστεί με αυτές τις προδιαγραφές, είναι πολύ πιθανό να καταλήξετε να αντιμετωπίζετε πόνους στον αυχένα, τη μέση, τους ώμους ή τους γοφούς.
Ένας από τους βασικούς λόγους που κάνει τον καναπέ ακατάλληλο για ύπνο είναι ότι, κατά κανόνα, έχει μικρότερο μήκος από ένα κρεβάτι.
«Εάν κοιμάστε στον καναπέ και θελήσετε να λυγίσετε τα γόνατά σας, ενδέχεται να προκαλέσετε σφίξιμο των μηρών, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον πόνο στη μέση», λέει ο δρ. Ronald Barton Tolchin, διευθυντής στο Κέντρο Σπονδυλικής Στήλης του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης στο Μαϊάμι.
Ύπνος: Μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη σχέση σας ο ύπνος στον καναπέ
Δεν υπάρχει κανόνας για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα ζευγάρια και ορισμένοι σύντροφοι απολαμβάνουν να κοιμούνται χώρια. Ωστόσο, εάν κοιμάστε συνέχεια στον καναπέ, δεν αποκλείεται να έρθετε σε σύγκρουση με το ταίρι σας, δημιουργώντας μια διαφωνία εντελώς περιττή.
«Εάν ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει ήδη έλλειψη συναισθηματικής ή σεξουαλικής οικειότητας, το να κοιμάται ο ένας σύντροφος στον καναπέ μπορεί να διευρύνει το χάσμα μεταξύ τους», εκτιμά η Alison Gomez, θεραπεύτρια σχέσεων στο Bakersfield.
Ύπνος: Κοιμηθήκατε καλά; Δείτε τα 5 πράγματα που κέρδισε ο οργανισμός σας
Πόσα οφέλη αποκομίζει ο οργανισμός μας όταν ο ύπνος μας είναι επαρκής, αδιατάρακτος και απολαυστικός;
Πολλά είναι η απάντηση και πλήθος ερευνών το τεκμηριώνουν. Ας δούμε λοιπόν τι κερδίζουμε.
Ρυθμισμένο βάρος
Όσο καλύτερα κοιμόμαστε τόσο λιγότερες οι ατασθαλίες στη διατροφή μας. Πολυάριθμες έρευνες συσχετίζουν την έλλειψη ύπνου με την ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού και μάλιστα πρόχειρου και πλούσιου σε «κακά» λιπαρά, αναδεικνύοντας έναν σαφή συσχετισμό ανάμεσα στον ανεπαρκή ύπνο και την παχυσαρκία.
Μια εξήγηση γι’ αυτό το φαινόμενο αποδίδεται στην ορμονική ανισορροπία που προκαλούν στον οργανισμό οι λίγες ώρες ύπνου, μειώνοντας τα επίπεδα της ανορεξιογόνου ορμόνης λεπτίνης και αυξάνοντας εκείνα της ορεξιογόνου γκρελίνης.
Καλύτερη διάθεση
Χωρίς καμία αμφιβολία ο επαρκής ύπνος είναι ο καλύτερος ρυθμιστής της διάθεσης. Αντιθέτως η έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με υπερδιέγερση της αμυγδαλής της περιοχής εκείνης του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ανταπόκρισή μας σε αρνητικές και δυσάρεστες εμπειρίες. Επίσης στη διάρκεια του ύπνου οι νευροδιαβιβαστές του στρες είναι σε ύφεση γεγονός που συντελεί στην καλύτερη διάθεση και ηρεμία.
Δυνατή άμυνα και καλύτερη υγεία
Όσο εμείς κοιμόμαστε το ανοσοποιητικό μας σύστημα δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς. Τι κάνει; «Φακελώνει» κάθε παθογόνο εισβολέα, καταγράφει, επεξεργάζεται και αποθηκεύει τα δεδομένα του με σκοπό την ενίσχυση της άμυνας.
Γι’ αυτό ο ύπνος είναι σημαντικός για την ανάρρωση σε περίπτωση ίωσης, αλλά και για την δυνατή και απρόσβλητη άμυνατου οργανισμού.
Οι επαρκείς ώρες ύπνου απομακρύνουν πολλά δεινά υγείας από τον οργανισμό μας. Οι έρευνες έχουν συσχετίσει τις ανεπαρκείς ώρες ύπνου με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, υπέρταση και καρδιαγγειακά νοσήματα.
Ενισχυμένη μνήμη
Μετά από έναν χορταστικό ύπνο ενισχύεται η ικανότητα μάθησης και μνήμης. Πρόκειται για μια αποδεδειγμένη δράση του ύπνου που έχει φανεί ότι βοηθά στη συγκράτηση των αναμνήσεων από γεγονότα και δεδομένα.
Αντιγήρανση και λίμπιντο
Ο ύπνος είναι η πιο αποτελεσματική φροντίδα για το δέρμα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ενισχύεται η αναπλαστική ικανότητα του δέρματος και επανορθώνονται οι φθορές που σημειώθηκαν στη διάρκεια της ημέρας.
Όσο για την ερωτική διάθεση οι λίγες ώρες ύπνου σε άνδρες και γυναίκες έχουν συσχετιστεί με μειωμένη λίμπιντο. Από την άλλη μεριά τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι όσοι κοιμούνται καλά και αρκετές ώρες έχουν αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας.