Επίδομα 200 ευρώ: Πληρωμή για 12 μήνες και συνολική ενίσχυση 2.400 ευρώ σε περιορισμένους δικαιούχους. Πού κάνετε αίτηση, τι χρειάζεστε.
Στο «τσουνάμι» επιδομάτων για τους ανέργους, προστίθεται και ένα -μάλλον άγνωστο- επίδομα που απευθύνεται σε συγκεκριμένη κατηγορία, έχει εισοδηματικά κριτήρια, αλλά πληρώνει κάθε μήνα, επί 12 μήνες, με απευθείας πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό.
Το συγκεκριμένο συμπληρώνει την επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ που θα μπει πριν τα Χριστούγεννα και δεν «κόβει» το επίδομα ανεργίας. Υπενθυμίζεται πως υπάρχει ακόμα ένα επίδομα 1.000 ευρώ, το οποίο ωστόσο μπορούν να πάρουν οι άνεργοι σαν voucher κατάρτισης, παρακολουθώντας μαθήματα.
Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή, όμως δεν απευθύνεται σε όλους τους άνεργους. Πέρα από την αίτηση που συμπληρώνεται με διάφορους τρόπους, απαιτούνται ακόμα δύο μόλις δικαιολογητικά, αλλά και κάποια βασικά στοιχεία που έχει κάθε δικαιούχος στη διάθεσή του.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι το συγκεκριμένο επίδομα είναι αποκλειστικά για 12 μήνες, δεν είναι εφάπαξ -μπαίνουν 200 ευρώ κάθε μήνα για 12 μήνες, δηλαδή συνολικά 2.400 ευρώ- και δεν μπορεί να παραταθεί.
Επίδομα 200 ευρώ: Οι δικαιούχοι
Το επίδομα αφορά μακροχρόνια άνεργους από 20 έως 66 ετών, των οποίων έχει λήξει η τακτική επιδότηση και δεν πρέπει το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ, ενώ προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο. Δεν προσμετράται στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα: το επίδομα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, καθώς και το επίδομα μακροχρονίως ανέργου (για τυχόν χορήγηση του κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος).
Πώς κάνετε αίτηση για επίδομα 200 ευρώ κάθε μήνα
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν, εντός αποσβεστικής προθεσμίας δυο (2) μηνών από τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας, τις αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά με τους εξής τρόπους:
- Aυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας τους ή της τελευταίας απασχόλησής τους
- Ηλεκτρονικά, μέσω του e-services
- Μέσω των ΚΕΠ
Επίδομα 200 ευρώ για 12 μήνες: Τα δικαιολογητικά
Τα δύο δικαιολογητικά που πρέπει να «τρέξετε» είναι τα εξής δύο:
- Αίτηση του δικαιούχου προς την Υπηρεσία ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής του ή της τελευταίας επιδότησης αυτού.
- Επικυρωμένο αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προ-προηγούμενου της άσκησης φορολογικού έτους, από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ, ή απλή φωτοτυπία του ως άνω εκκαθαριστικού σημειώματος, που συνοδεύεται από την υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1589/1986, στην οποία ο ενδιαφερόμενος βεβαιώνει την ακρίβεια των δηλούμενων σε αυτό στοιχείων ή εκτύπωση του προαναφερθέντος εκκαθαριστικού σημειώματος που χορηγείται μέσω του συστήματος TAXISNET, χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις ή διαδικασία επικύρωσής του.
Θα χρειαστείτε επίσης μία υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου (μπορείτε να τη βγάλετε εύκολα μέσω gov.gr) η οποία είναι συνημμένη στη σχετική αίτηση, όπου βεβαιώνονται τα παρακάτω:
- ότι έλαβε γνώση των χρονικών διαστημάτων της υποχρεωτικής του εμφάνισης στον ΟΑΕΔ.
- ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώσει την αρμόδια Υπηρεσία για τους λόγους απώλειας της ιδιότητας του ανέργου εντός οκτώ (8) εργάσιμων ημερών και οπωσδήποτε πριν από τη λήξη του μήνα επιδότησης.
- ότι έλαβε γνώση ότι μετά την άρση του λόγου αναστολής και για να συνεχιστεί η επιδότησή του, οφείλει να παρουσιαστεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού το αργότερο μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την ημερομηνία άρσης του λόγου αναστολής.
- ότι υποχρεούται να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε κλήση της αρμόδιας Υπηρεσίας για αυτοπρόσωπη εμφάνισή του εντός της προθεσμίας που θα του ορίζει.
- ότι υποχρεούται σε περίπτωση αλλαγής του τόπου κατοικίας ή διαμονής του, να το δηλώσει στην αρμόδια Υπηρεσία.
- ότι όσα δικαιολογητικά καταθέτει σε φωτοαντίγραφα είναι ακριβή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα.
Τέλος, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να έχουν:
- Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο κ.λ.π.)
- Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους έχοντες ανήλικα τέκνα.
- Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ.
Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι παίρνουν επιταγή ακρίβειας
Εκατό χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες είναι δικαιούχοι του νέου έκτακτου επιδόματος.
Ωστόσο, πρέπει να πληρούν και τις εξής προϋποθέσεις:
- Να μην είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
- Να έχουν ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ
- Να έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ
Voucher 1.000 ευρώ: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Άνοιξαν ακόμα 40.000 νέες θέσεις άνοιξαν (Δ ΦΑΣΗ) για το Voucher ανέργων με το οποίο θα λάβουν έως 1000 ευρώ στον λογαριασμό τους μέσω κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.
Για να δηλώσετε συμμετοχή θα πρέπει άμεσα να κάνετε αίτηση για να ενταχθείτε στο Μητρώο Ωφελουμένων.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του ΕΛΛΑΔΑ 2.0. και πραγματοποιείται με τη Χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και του ταμείου ανάκαμψης και σταθερότητας.
Κριτήρια για voucher 1.000 ευρώ σε ανέργους
- Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.
- Να είναι άνεργοι
- Να έχουν ηλικία άνω των 18 ετών
Αίτηση μπορείτε να κάνετε στον εκπαιδευτικό οργανισμό GoLearn που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας δίπλα στο μετρό «Πανεπιστήμιο» πραγματοποιεί κατάρτιση για ανέργους πάνω στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες! Τα τμήματα ξεκινούν κάθε εβδομάδα και οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Voucher 2.000 ευρώ σε εργαζόμενους
Ένα ακόμα έργο για την κατάρτιση των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προετοιμάζει η ΔΥΠΑ (π. ΟΑΕΔ), προσφέροντας voucher 2.000 ευρώ εφάπαξ σε όσους ολοκληρώσουν το πρόγραμμα. Αναμένεται μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να υπάρχουν αναλυτικές ανακοινώσεις για το πότε και το πώς θα δηλώσετε το ενδιαφέρον σας. Το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ στοχεύει στην κατάρτιση 150.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο τομέα. Θα πρέπει για να λάβει το κουπόνι ύψους 2.000 ευρώ, να ολοκληρώσει το πρόγραμμα 400 ωρών.
Η δράση αυτή προβλέπει μέχρι το τέλος του 2025, την κατάρτιση 500.000 ανέργων και εργαζομένων, με συνολικό προϋπολογισμό 1,04 δισ. ευρώ. Ήδη το πρώτο έργο ύψους 100 εκατ. ευρώ υλοποιείται από την ΔΥΠΑ και αφορά στην κατάρτιση 120.000 ανέργων. Καθένας από αυτούς θα λάβει επιδότηση 5 ευρώ για κάθε ώρα κατάρτισης που θα λάβει στο πλαίσιο της πρόσκλησης την οποία ήδη έχει δημοσιοποιήσει από το περασμένο καλοκαίρι η ΔΥΠΑ.
Το νέο έργο που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει τίτλο «Προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες».
Στοχεύει αποκλειστικά σε εργαζόμενους που ενδιαφέρονται για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους. Ουσιαστικός στόχος είναι η κατάρτιση σύμφωνα με τις δεξιότητες που ζητούνται από την αγορά εργασίας, με απώτερη επιδίωξη την βελτίωση τόσο των όρων απασχολησιμότητας των ωφελούμενων – εργαζομένων, όσο και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους.