Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι; Δείτε πόσα θα πάρουν

Επιταγή ακρίβειας: Νέες κατηγορίες δικαιούχων θα λάβουν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι δικαιούχοι και αυτοί που θα πάρουν περισσότερα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Την επιταγή θα λάβουν περίπου 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι και ειδικά όσοι λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 800 ευρώ.

Ακόμη, θα τη λάβουν περίπου 30 χιλιάδες ανασφάλιστοι υπερήλικοι. Δηλαδή όλοι όσοι είναι πάνω από 67 ετών και δεν έχουν κατοχυρώσει ασφαλιστικό δικαίωμα.

Παράλληλα, τα 250 εκατ. ευρώ θα λάβουν σχεδόν 172 χιλιάδες άτομα με αναπηρία. Αυτό αφορά σε όσους έχουν οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας.

Ακόμη, την επιταγή θα λάβουν περίπου 1,5 εκατομμύριο πολίτες που λαμβάνουν ήδη το επίδομα παιδιού, αλλά και 250 χιλιάδες δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Επιταγή ακρίβειας: Τα κερδισμένα ζευγάρια

Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση των 250 ευρώ καταβάλλεται και στους δύο δικαιούχους.

Σε περίπτωση που και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης και υποβάλλουν ξεχωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος τότε η διαδικασία αλλάζει.

Εάν ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών είναι ο ίδιος και στις δύο δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, τότε η προσαύξηση της ενίσχυσης για τα εξαρτώμενα μέλη υπολογίζεται έως 50 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τον αριθμό των εξαρτώμενων μελών και καταβάλλεται κατά το ήμισυ στον καθέναν εκ των δύο δικαιούχων.

Εάν ο αριθμός των εξαρτώμενων μελών είναι διαφορετικός στις δύο φορολογικές δηλώσεις, τότε η προσαύξηση της ενίσχυσης για τα εξαρτώμενα μέλη υπολογίζεται έως 50 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τον ελάχιστο αριθμό των εξαρτώμενων μελών στις δύο φορολογικές δηλώσεις και καταβάλλεται κατά το ήμισυ στον καθέναν εκ των δύο δικαιούχων και ο σύζυγος ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης που έχει περισσότερα εξαρτώμενα μέλη λαμβάνει επιπλέον προσαύξηση 50 ευρώ, πολλαπλασιαζόμενη με τη διαφορά των εξαρτώμενων μελών που έχει δηλώσει σε σχέση με τον έτερο σύζυγο ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης.

Τέλος, σε περίπτωση που οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος αλλά δικαιούχος της ενίσχυσης είναι μόνο ο ένας εξ αυτών, καταβάλλεται σε αυτόν η προσαύξηση των 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο που αναγράφεται.

Επιταγή ακρίβειας: Μεγάλη αλλαγή – Έρχονται νέοι δικαιούχοι για 250 ευρώ

Η επιταγή ακρίβειας πληρώνεται σε περίπου δύο μήνες και ακόμα υπάρχει περιθώριο για να γίνουν οι αλλαγές που πρέπει, προκειμένου να μη χάσουν τα χρήματά τους δυνητικοί δικαιούχοι.

Το ενδεχόμενο άφησε ανοιχτό τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε σε εκείνους που μένουν εκτός πληρωμής, παρότι είναι δυνητικοί δικαιούχοι και πως με τις αλλαγές που εξετάζονται θα διορθωθούν ορισμένες αδικίες.

Υπενθυμίζεται πάντως, πως η διαδικασία θα είναι η ίδια με τις προηγούμενες φορές που δόθηκε το έκτακτο επίδομα. Δεν θα χρειαστεί δηλαδή να κάνετε κάποια αίτηση για να λάβετε τα 250 ευρώ. Όλα θα γίνουν αυτόματα. Η ΑΑΔΕ θα αντλήσει τα οικονομικά στοιχεία απευθείας, θα γίνει ο έλεγχος για το ποιοι είναι δικαιούχοι και ποιοι όχι, θα φτιαχτούν οι λίστες και στη συνέχεια θα δοθεί η εντολή πληρωμής στα τραπεζικά ιδρύματα.

Ειδικότερα, για τις στρεβλώσεις που έχουν προκύψει, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πρόσφατα πως το υπουργείο Εργασίας θα το συζητήσει με το υπουργείο Οικονομικών για να δει τι περιθώρια υπάρχουν και πώς μπορεί να το αντιμετωπίσει.

«Υπάρχουν περιπτώσεις τις οποίες ενδεχομένως κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι υπάρχουν, διότι συνδυάζονται διάφορα τέτοια στοιχεία».

Ενδεικτικά, έδωσε ένα παράδειγμα: Ζευγάρι συνταξιούχων που το ένα μέλος παίρνει 700 ευρώ και το άλλο 800 ευρώ μένουν εκτός του μέτρου. Αυτό θα αναζητηθεί τρόπος να λυθεί.

Επιταγή ακρίβειας: Τι ισχύει για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Με στόχο τη στήριξη των ωφελούμενων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, το Δεκέμβριο θα χορηγηθεί διπλή δόση στους περίπου 225.000 δικαιούχους του.

Επιταγή ακρίβειας σε όσους παίρνουν επίδομα παιδιού

Προβλέπεται, τέλος, η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για τον Δεκέμβριο των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Η έκτακτη δόση καταβάλλεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου στους δικαιούχους του επιδόματος κατά το πέμπτο δίμηνο του 2022. Αντίστοιχη έκτακτη δόση καταβάλλεται στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του 2022, μετά την έγκριση της αίτησής τους.

Επιταγή ακρίβειας: Οι δύο ημερομηνίες πληρωμής

Κάποιες από τις ομάδες δικαιούχων ανήκουν στον ΕΦΚΑ και άλλοι στον ΟΠΕΚΑ. Συνεπώς, για αυτό θα γίνει σε δύο ξεχωριστές ημερομηνίες η πληρωμή.

Παρότι είχε εννοηθεί ότι μπορεί και να πληρωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, έδωσε την επικρατέστερη ημερομηνία. Είπε χαρακτηριστικά:

«Όλα τα επιδόματα παλιά μέχρι το 2019 δινόντουσαν κάθε μήνα διαφορετική ημέρα. Τώρα, τα δίνουμε την τελευταία εργάσιμη του μήνα. Αυτή η έξτρα ενίσχυση θα δοθεί πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, γύρω στις 20 Δεκεμβρίου».

Έτσι, περίπου στις 20 Δεκεμβρίου θα λάβουν τα 250 ευρώ:

  • Μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες – στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας – που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Ευάλωτοι συνταξιούχοι με σύνταξη μέχρι 800 ευρώ
  • Ανασφάλιστοι υπερήλικες

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι δικαιούνται 500 ευρώ

Τα ζευγάρια συνταξιούχων θα πάρουν επίδομα εάν και εφόσον και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης. Τα 250 ευρώ θα καταβληθούν και στους δύο. Θα πάρουν δηλαδή 500 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα, ποσό που προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.