ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΗΜΕΡΑ LIVE

Το αποφάσισαν: Απαγόρευσαν τους τουρίστες στη «Μύκονο»

Ο υπερτουρισμός έχει χτυπήσει τα νησιά όλης της Μεσογείου, τόσο τα ελληνικά όσα και τα ιταλικά και ισπανικά, με τις χώρες να οχυρώνονται και να προσπαθούν να βρουν λύση. Ο υπερτουρισμός έχει χτυπήσει τόσο τη Μύκονο όσο και τη Σαντορίνη.

«Χτυπημένη» από τις ορδές των τουριστών είναι και η «Μύκονος» της Ισπανίας, Μινόρκα, όπου οι κάτοικοι πήραν αποφάσεις μόνοι τους, ψάχνοντας λύσεις.

Τον Απρίλιο οι κάτοικοι της παραθαλάσσιας τοποθεσίας Μπινιμπέκα Βελ στη Μινόρκα, πήραν την απόφαση οι τουρίστες να μπαίνουν στο χωριό τους με… ωράριο.

Αποφάσισαν ότι δεν ήθελαν «ξένους» προτού τις 11 το πρωί και μετά τις 8 το βράδυ. Ο λόγος; Οι επισκέπτες του χωριού έμπαιναν στις αυλές των σπιτιών τους και έκαναν πολύ φασαρία, στην προσπάθειά τους να βρουν το ιδανικό σημείο ώστε να βγάλουν φωτογραφίες για το Instagram. Αυτό τους εξόργισε, με αποτέλεσμα να ανακοινώσουν «ωράριο τουριστών».

Η Μπινιμπέκα Βελ, είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό στο νησί Μινόρκα των Βαλεαρίδων, το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’60 από τον Kαταλανό αρχιτέκτονα Φρανσίσκο Χουάν Μπάρμπα Κορσίνι και στον πέρασμα των χρόνων έγινε ένας από τους πλέον αγαπημένους προορισμούς των ταξιδιωτών. Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο την επισκέπτονται περίπου 800.000 τουρίστες, ενώ οι Βρετανοί αποκαλούν την  Μπινιμπέκα Βελ ως «ισπανική Μύκονος».

Ωστόσο, παρά το ωράριο, οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού Μπινιμπέκα Βελ δεν κατάφεραν να βρουν την ηρεμία τους ούτε αυτό το καλοκαίρι. Πρόσφατα δημοσίευσαν φωτογραφίες στα social media, όπου φαίνονται τουρίστες να σκαρφαλώνουν σε μπαλκόνια σπιτιών, να πηδάνε μέσα σε αυλές και να ανεβαίνουν σε ιδιωτικές σκάλες, ψάχνοντας το καλύτερο σημείο για μια φωτογραφία.

Έτσι, την Παρασκευή 16 Αυγούστου οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού θα ψηφίσουν για να δουν αν χρειάζεται να απαγορεύσουν εντελώς την είσοδο στους τουρίστες.

Βέβαια υπάρχουν και οι αντιδράσεις από τους καταστηματάρχες που βλέπουν τον κίνδυνο να μειωθούν τα έσοδά τους.

Βόμβα: Νέο χαράτσι ακόμα και αν βγάλεις… λεφτά από την τράπεζα – Δείτε τι έχει συμβεί

Το τέλος χαρτοσήμου έφερε ένα νέο χαράτσι από Σεπτέμβριο σε πάρα πολλές συναλλαγές. Σχεδόν δεν γλιτώνει κανείς.

Πάμε να δούμε ποιο είναι το νέα χαράτσι.

Λέγεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής και θα επιβάλλεται στα μισθώματα ακινήτων, στα τιμολόγια είσπραξης αποζημιώσεων νόμιμων τόκων και τόκων υπερημερίας και στις συναλλαγές ή συμβάσεις μεταξύ φυσικών προσώπων που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Επίσης, το νέο τέλος που αντικαθιστά το τέλος χαρτοσήμου θα επιβάλλεται στις περιπτώσεις καταβολή αμοιβής σε φυσικά πρόσωπα ή μέλη διοίκησης και για κατάθεση ή ανάληψη από τα χρηματικά διαθέσιμα νομικών προσώπων και οντοτήτων.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση  και από το φθινόπωρο θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την πληρωμή του ψηφιακού τέλους συναλλαγής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής θα επιβάλλεται επί των συναλλαγών, ανεξάρτητα από τον τόπο κατάρτισής τους, εφόσον ένας τουλάχιστον συμβαλλόμενος έχει φορολογική κατοικία ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και δεν συντρέχει λόγος απαλλαγής για τους συμβαλλομένους. Οι συναλλαγές αυτές  κατονομάζονται ρητώς στον νόμο και δεν υπόκεινται σε άλλους έμμεσους φόρους.

Το Τέλος Συναλλαγής για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών θα βεβαιώνεται με ηλεκτρονική δήλωση μέσω νέας ψηφιακής πλατφόρμας που θα τεθεί σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ. Η δήλωση και απόδοση του τέλους γίνεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από εκείνον της συναλλαγής.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου υπάρχει υποχρέωση παρακράτησης φόρου εισοδήματος (η βεβαίωση και απόδοσή του γίνεται με βάση τις προθεσμίες των παρακρατούμενων φόρων), τα μισθώματα (η απόδοσή του γίνεται μέσω της υποβολής της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος) και η περίπτωση τρεχούμενου δοσοληπτικού λογαριασμού (η δήλωση και η απόδοση γίνεται εντός του πρώτου μήνα του επόμενου φορολογικού έτους). Για συναλλαγές με το Δημόσιο, το Τέλος Συναλλαγής καταβάλλεται ηλεκτρονικά πριν από την κατάρτιση ή έκδοση της οικείας πράξης.

Οι συντελεστές:

1) 3,60% στα μισθώματα ακινήτων, στα τιμολόγια είσπραξης αποζημιώσεων νόμιμων τόκων και τόκων υπερημερίας και στις συναλλαγές ή συμβάσεις μεταξύ φυσικών προσώπων που δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και συμβάλλονται για πράξεις που δεν αφορούν, αυτήν καθώς και στις περιπτώσεις όπου ο ένας συμβαλλόμενος είναι Δημόσιο, Δήμος, ΝΠΔΔ.

2) 2,40% εφόσον όλοι οι συμβαλλόμενοι ή συναλλασσόμενοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ή τουλάχιστον ένας έχει τη νομική μορφή της ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ.

3) 1,20% εφόσον πρόκειται για καταβολή αμοιβής σε φυσικά πρόσωπα ή μέλη διοίκησης και για κατάθεση ή ανάληψη από τα χρηματικά διαθέσιμα νομικών προσώπων και οντοτήτων.

4) 0,30% επί των προσκομιζόμενων επιταγών (“πινάκια”) σε πιστωτικά ιδρύματα.

Σημειώνεται ότι το Τέλος Χαρτοσήμου καταργείται σε μια σειρά από σημαντικές συναλλαγές όπως: χρησιδάνειο, ασφαλιστικές συναλλαγές, σύσταση και αύξηση κεφαλαίου μη κερδοσκοπικών νομικών προσώπων/οντοτήτων, ενέγγυες πιστώσεις τραπεζών υπέρ εισαγωγέων, συμβατικοί τόκοι δανείων και πιστώσεων. Επιπρόσθετα, καταργείται σε περισσότερες από 100 συναλλαγές που αφορούν σε χαρτόσημα επί παραβόλων (π.χ. άδεια γάμου, επαγγελματικές άδειες κλπ.). Σημειώνεται ότι η κατάργηση του Τέλους Χαρτοσήμου δεν συμπαρασύρει και την κατάργηση του παραβόλου για τις εν λόγω συναλλαγές. Οδηγεί ωστόσο σε μείωση της τελικής επιβάρυνσης. Καταργείται, επίσης, σε περισσότερες από 500 συναλλαγές στις οποίες επιβαλλόταν Τέλος Χαρτοσήμου 2,4% ή 3,6% επί των κρατήσεων που αφορούν ΝΠΔΔ ή Δημόσιο (π.χ. Χαρτόσημο επί  Κρατήσεων υπέρ Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), υπέρ ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτηρίων), υπέρ ΕΑΔΗΣΥ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) κ.λπ. Για λόγους πλήρους νομικής ασφάλειας, προβλέπεται ρητώς ότι δεν επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής σε συμβάσεις, συναλλαγές και πράξεις που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια (ν. 2961/2001), του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, του φόρου τραπεζικών εργασιών και του φόρου μεταβίβασης αυτοκινήτων.

Τέλος και επίσημα τα διαβατήρια στο αεροπλάνο- Τι ισχύει στην Ελλάδα

Απίστευτες κινήσεις από μία χώρα που αναζητά λύσεις για τον γερασμένο της πληθυσμό. Αλλάζει τον τρόπο εισόδου στην χώρα, καταργεί τα διαβατήρια και δίνει βάση στα βιομετρικά στοιχεία.

Για πολλούς ταξιδιώτες η συλλογή σφραγίδων στα διαβατήρια αποτελεί… χόμπι, πλέον η  Σιγκαπούρη ετοιμάζει ένα τεράστιο πλήγμα σε αυτή τη συνήθεια τους.

Στην Ελλάδα προς το παρόν δεν αλλάζει κάτι με τα διαβατήρια

Στην προσπάθειά της να γίνει πόλος έλξης για περισσότερους ξένους από τη Δευτέρα, ορισμένοι επιβάτες που φτάνουν στο αεροδρόμιο Changi της  Σιγκαπούρης δεν θα χρειάζεται να επιδείξουν τα διαβατήριά τους για να περάσουν έλεγχο διαβατηρίων.

Προς το παρόν αποτελεί μία δοκιμή, με τους κατοίκους της Σιγκαπούρης που φτάνουν στον τερματικό σταθμό 3 και χρησιμοποιούν τις λωρίδες που έχουν καθοριστεί για το νέο πρόγραμμα “χωρίς διακριτικό” μπορούν να εισέλθουν στη χώρα χρησιμοποιώντας βιομετρική επεξεργασία ματιών και προσώπου και όχι διαβατήρια, σύμφωνα με την Αρχή Μετανάστευσης και Σημείων Ελέγχου της χώρας.

Στους «κατοίκους» όπως ορίζονται από το πρόγραμμα περιλαμβάνονται πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι και κάτοχοι μακροχρόνιας άδειας.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε όλους τους τερματικούς σταθμούς στο αεροδρόμιο Changi έως τον Σεπτέμβριο, καθώς και στο αεροδρόμιο Seletar της Σιγκαπούρης και στο Marina Bay Cruise Center έως τον Δεκέμβριο του 2024, αναφέρει το CNBC.

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα μετανάστευσης χωρίς διαβατήρια, οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης δεν θα χρειάζεται να επιδεικνύουν τα διαβατήριά τους για να φτάσουν και να αναχωρήσουν σε αεροδρόμια και θαλάσσια σημεία ελέγχου.

Οι αλλοδαποί είναι επίσης επιλέξιμοι για το πρόγραμμα, αλλά μόνο όταν φεύγουν από τη Σιγκαπούρη. Οι ξένοι ταξιδιώτες πρέπει επίσης να εγγράψουν τα βιομετρικά στοιχεία της ίριδας, του προσώπου και των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους σε μη αυτόματο γκισέ μετανάστευσης, σύμφωνα με την Αρχή Μετανάστευσης & Σημείων Ελέγχου της Σιγκαπούρης.

Ωστόσο, τα παιδιά κάτω των έξι ετών δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν καθόλου τη βιομετρική άδεια ή τις αυτοματοποιημένες λωρίδες για να παρακάμψουν τα σημεία ελέγχου, σύμφωνα με τις αρχές.

Η εκκαθάριση μετανάστευσης χωρίς διαβατήριο αποτελεί μέρος της ευρύτερης «Νέας Έννοιας Ελέγχου» της Σιγκαπούρης που ανακοινώθηκε τον Μάιο, η οποία στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την αυτοματοποίηση των υπηρεσιών μετανάστευσης στη χώρα.

Η ιδέα, την οποία οι αρχές ονόμασαν «αλλαγή παραδείγματος στον έλεγχο των συνόρων», τελειώνει ουσιαστικά την εποχή των ανθρωποκεντρικών ελέγχων διαβατηρίων, μια διαδικασία από την οποία η πόλη-κράτος απομακρύνεται σταδιακά εδώ και χρόνια.

Μέχρι τις αρχές του 2026, οι αξιωματούχοι μετανάστευσης της Σιγκαπούρης αναμένουν ότι το 95% των ταξιδιωτών θα μπορούν να ξεμπερδεύουν με την είσοδο μέσω αυτοματοποιημένων λωρίδων. Το υπόλοιπο 5% είναι μη επιλέξιμοι, όπως μικρά παιδιά.

Αν και ορισμένοι αντιστέκονται στη βιομετρική επεξεργασία, είναι μέρος των προσπαθειών της  Σιγκαπούρης να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων της, ενώ παράλληλα βελτιώνει τις εμπειρίες των ταξιδιωτών, σύμφωνα με τις αρχές. Η βιομετρική επεξεργασία αναμένεται να μειώσει τους χρόνους αναμονής εισόδου κατά 40%, σύμφωνα με αξιωματούχους μετανάστευσης.

Περίπου το 85% των αεροδρομίων θα χρησιμοποιήσει κάποια μορφή βιομετρικής επεξεργασίας τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, είπε ο Σουμές Πατέλ, πρόεδρος της SITA Ασίας-Ειρηνικού, στο «Squawk Box Asia» τον Μάρτιο.

Η έναρξη της επεξεργασίας μόνο με βιομετρικά στοιχεία είναι η δεύτερη μορφή άδειας μετανάστευσης χωρίς διαβατήριο που είναι τώρα διαθέσιμη στη  Σιγκαπούρη.Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Στέλλα Νικολάου

Η Στέλλα Νικολάου είναι συντάκτρια στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου εξειδικεύεται σε θέματα που αφορούν την οικονομία, την καθημερινότητα και τις νέες τεχνολογίες. Με χρόνια εμπειρίας στον χώρο της διαδικτυακής δημοσιογραφίας, η Στέλλα αναλύει τις τρέχουσες εξελίξεις με έμφαση στην προσβασιμότητα και την κατανόηση, κάνοντας σύνθετα ζητήματα προσιτά για το ευρύ κοινό. Στόχος της είναι να ενημερώνει τους αναγνώστες για σημαντικά γεγονότα και πρακτικές πληροφορίες, διατηρώντας παράλληλα αντικειμενικότητα και ακρίβεια.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago