TikTok: Έκτακτη ανακοίνωση – Τι απαγορεύει σε Ευρώπη και Ελλάδα

TikTok: Περιορίζει την πρόσβαση στα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών του. Οτεχνολογικός κολοσσός προχωρά στον καθορισμό ενός νέου προτύπου, όσον αφορά την ασφάλεια δεδομένων. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Συνεχίζοντας τη χάραξη της στρατηγικής διακυβέρνησης δεδομένων για την Ευρώπη που βασίζεται στις αρχές της αποθήκευσης δεδομένων τοπικά, την ελαχιστοποίηση των μεταφορών δεδομένων εκτός της περιοχής και την περαιτέρω μείωση της πρόσβασης των εργαζομένων στα δεδομένα χρηστών του TikTok, η εταιρεία ενισχύει την προσέγγισή της.

Μέσω του Project Clover, ο τεχνολογικός κολοσσός προχωρά πέρα από την τήρηση των προτύπων της βιομηχανίας, στον καθορισμό ενός νέου προτύπου, όσον αφορά την ασφάλεια δεδομένων.

Το Project Clover είναι ένα πρόγραμμα που επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός ασφαλούς θύλακα για τα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών του TikTok.

Αυτή η πρωτοβουλία θα εισαγάγει μια σειρά νέων μέτρων για την ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων προστασίας και την περαιτέρω ευθυγράμμιση της συνολικής προσέγγισης στη διακυβέρνηση δεδομένων με την αρχή της ευρωπαϊκής κυριαρχίας στα δεδομένα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

TikTok: Πρόσβαση στα δεδομένα και έλεγχοι

Οι υπάρχοντες έλεγχοι στην πρόσβαση δεδομένων έχουν ήδη περιορίσει την πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών.

Ενισχύοντας αυτούς τους ελέγχους, η εταιρεία εισάγει πύλες ασφαλείας που θα καθορίζουν την πρόσβαση των εργαζομένων στα δεδομένα των Ευρωπαίων χρηστών του TikTok και τις μεταφορές δεδομένων εκτός Ευρώπης.

TikTok: Εξωτερική επιτήρηση

Η παραπάνω διαδικασία θα επιβλέπεται και θα ελέγχεται από τρίτους – έναν Ευρωπαίο συνεργάτη ασφάλειας δεδομένων, ο οποίος θα διενεργεί ελέγχους, θα παρακολουθεί τις ροές δεδομένων, θα παρέχει ανεξάρτητη επαλήθευση και θα αναφέρει τυχόν περιστατικά.

TikTok: Τεχνολογίες ενίσχυσης της ιδιωτικότητας

Παράλληλα, η εταιρεία θα συνεργαστεί με τρίτους για να ενσωματώσει στην προσέγγισή της, τις πιο προηγμένες τεχνολογίες που ενδυναμώνουν τις ήδη υπάρχουσες διαδικασίες.

Αυτό περιλαμβάνει την ψευδωνυμοποίηση των προσωπικών δεδομένων, έτσι ώστε ένα άτομο να μην μπορεί να αναγνωριστεί χωρίς πρόσθετες πληροφορίες και τη συνάθροιση δεδομένων σε μεγάλα σύνολα για την προστασία του απορρήτου των ατόμων.

Μια ειδική, εσωτερική ομάδα εργάζεται πάνω στο Project Clover από πέρυσι. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν από την εταιρεία κατά τη διάρκεια αυτού του έτους και μέσα στο 2024.

TikTok: Αποτελέσματα στην αποθήκευση δεδομένων τοπικά

Η συμπλήρωση αυτών των σχεδιαζόμενων νέων μέτρων είναι η δέσμευση της εταιρείας να αποθηκεύει τοπικά δεδομένα χρηστών του ευρωπαϊκού TikTok.

Μετά τις λεπτομέρειες για το ευρωπαϊκό κέντρο δεδομένων στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, γνωστοποιεί δύο ακόμη τοποθεσίες κέντρων δεδομένων – ένα στο Δουβλίνο και ένα στη Hamar της Νορβηγίας.

Παρόμοια με το πρώτο κέντρο δεδομένων, θα είναι τοποθεσίες τις οποίες θα λειτουργούν αξιόπιστοι παρόχοι υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις γίνουν λειτουργικά, αυτά τα τρία κέντρα δεδομένων θα αντικατοπτρίζουν συνολική ετήσια επένδυση 1,2 δισ. ευρώ.

TikTok: Βιώσιμη προσέγγιση

Να σημειωθεί ότι το νέο κέντρο δεδομένων στη Νορβηγία θα λειτουργεί με 100% ανανεώσιμη ενέργεια, προερχόμενη κυρίως από την τοπική υδροηλεκτρική ενέργεια και επωφελούμενη από το ψυχρότερο κλίμα, καθώς θα μπορεί να χρησιμοποιεί περισσότερη φυσική ψύξη για να μειώσει το PUE (Power usage effectiveness) βελτιώνοντας την ενεργειακή απόδοση.

Οι δραστηριότητες στη Νορβηγία θα ανακυκλώνουν επίσης την πλεονάζουσα θερμότητα, η οποία θα διατίθεται ως ενεργειακός πόρος για νέες και υπάρχουσες δραστηριότητες στη γύρω περιοχή.

TikTok: Προειδοποίηση από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ανέλυσε ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλης Παπακώστας, κάνοντας ειδική αναφορά στο Tik Tok.

Ο αστυνομικός διευθυντής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς τους γονείς μιλώντας στην εκπομπή «Socialnet» στο Action24, καθώς, όπως τόνισε, «το Tik Tok αποτελεί πόλο έλξης για παιδόφιλους».

«Η Ελληνική Αστυνομία εκσυγχρονίζει συνεχώς το προσωπικό της με εκπαίδευση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κατασκευάστηκαν για καλό σκοπό. Έχουν ιδιαίτερα στοιχεία που σου δίνουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσεις με άλλους χρήστες. Εκεί όμως είναι το κρίσιμο σημείο όπου μπορεί να υπάρξει κίνδυνος. Το Tik Tok αποτελεί πόλο έλξης για παιδόφιλους, και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί», δήλωσε ο κ. Βασίλης Παπακώστας.

Ο αστυνομικός διευθυντής, κατά τη διάρκεια της εκπομπής, έδωσε πολύτιμες συμβουλές για ασφαλή πλοήγηση, και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλά περιστατικά διότι τα παιδιά ξέρουν να χρησιμοποιήσουν τα διαδίκτυο και συζητάνε με τους γονείς τους.

«Ευτυχώς τα περιστατικά στη χώρα μας είναι λίγα. Τα παιδιά μας ξέρουν να χρησιμοποιήσουν τα κοινωνικά δίκτυα. Όμως πολλά παιδιά κάτω των 13 ετών έχουν κάνει εγγραφή στο Tik Tok χρησιμοποιώντας ψεύτικα στοιχεία. Οι γονείς πρέπει να συζητάνε με τα παιδιά. Εάν εντοπίσουν κάποιο περιστατικό παρενόχλησης τους συμβουλεύω να απευθυνθούν στην Υπηρεσία ώστε να βοηθηθεί το παιδί. Όσα περισσότερα στοιχεία μάς προσκομίσουν τόσο καλύτερα θα είναι», τόνισε ο κ. Παπακώστας.

TikTok: Το «μυστικό» των Κινέζων

Η δημοτικότητα του Tik Tok εκτινάχθηκε ραγδαία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με αρκετές εταιρείες social media να σπεύδουν να υιοθετήσουν το «μυστικό» της επιτυχίας, το οποίο έγκειται στα σύντομης-διάρκειας βίντεο.

Πρόσφατα, ενδεικτικά, το Instagram, το οποίο ανήκει στο Facebook, εισήγαγε την πλατφόρμα Reels, ενώ η Snap «λάνσαρε» το Snapchat Spotlight, κάνοντας «ντεμπούτο» σ’ αυτή την πολλά υποσχόμενη αγορά.

Παρότι το Youtube, αυτή την στιγμή, αποτελεί τη μεγαλύτερη πλατφόρμα βίντεο παγκοσμίως, η «επαγγελματική» φύση που έχει προσλάβει το τελευταίο διάστημα, «στέλνει» αρκετούς νέους ανθρώπους στο Tit Tok, το οποίο έχει έναν πιο «χαλαρό» και ερασιτεχνικό χαρακτήρα.

Έτσι, μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, η πλατφόρμα του TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, είχε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια downloads παγκοσμίως.

Το γεγονός ωστόσο, ότι έχει καταστεί ιδιαιτέρως δημοφιλής ανάμεσα σε παιδιά και εφήβους, καθώς και ότι αναπαράγονται αμφιλεγόμενα ή επικίνδυνου περιεχομένου βίντεο, έχει «θορυβήσει» αρκετές χώρες ανά τον κόσμο.

Σήμερα δε, η ελληνική ΕΚΠΟΙΖΩ υπέβαλε καταγγελία στη γενική γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή, ζητώντας τη διενέργεια άμεσης έρευνας για ενδεχόμενες παραβιάσεις του Τik Tok στην πολιτική προστασίας των καταναλωτών, και ιδίως των ανηλίκων.