Πυρηνικό ατύχημα: Οι βομβαρδισμοί σε Τσέρνομπιλ και Ζαπορίζια έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και στη χώρα μας, με τους πολίτες να παρακολουθούν με «κομμένη» την ανάσα τις εξελίξεις.
Η Ukrenergo δεν έχει διευκρινίσει εάν έχει χαθεί όλη η εξωτερική τροφοδοσία του εργοστασίου ως αποτέλεσμα της ζημιάς, αλλά ζήτησε πρόσβαση στην περιοχή για να πραγματοποιηθούν επισκευές. Όπως είναι λογικό αυτή η κατάσταση φουντώνει το αίσθημα της πυρηνικής απειλής. Ωστόσο, καλό είναι θυμίσουμε ακόμα και αν γίνει πυρηνικό ατύχημα η Ελλάδα είναι αρκετά χιλιόμετρα μακριά και δεν θα χρειαστεί να πάρουμε χάπια ιωδίου.
Ωστόσο, πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.
Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Παντελής Καραΐσκος (Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής), Ευστάθιος Στυλιάρης (Αναπληρωτής Καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής), Σοφία Χατζηιωάννου (Καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) διευκρινίζουν κάποια σημαντικά σημεία.
«Στην Ουκρανία υπάρχουν όντως πυρηνικές εγκαταστάσεις, οι οποίες απειλούνται στη φάση αυτή. Μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί κάποιο θέμα πυρηνικής ασφάλειας και τα επίπεδα ραδιενέργειας αναφέρονται ως φυσιολογικά, σύμφωνα με τις συνεχείς ανακοινώσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και τις χαμηλές τιμές ραδιενέργειας περιβάλλοντος που καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο. Φυσικά, είναι απαραίτητη η συνεχής εγρήγορση και παρακολούθηση της κατάστασης, γιατί και η ελάχιστη πιθανότητα πυρηνικού ατυχήματος εν μέσω πολέμου δεν μπορεί να αποκλειστεί. Στην περίπτωση ενός τέτοιου ατυχήματος, που όλοι απευχόμαστε, θα απαιτηθούν επείγοντα μέτρα προστασίας από την ραδιενέργεια για τους κατοίκους της Ουκρανίας και των γειτονικών περιοχών. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από την Ουκρανία και για τη χώρας μας δεν θα απαιτηθούν τα περισσότερα από τα σχετικά μέτρα. Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης εξαιτίας σοβαρού ατυχήματος σε πυρηνική εγκατάσταση εκτός συνόρων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αυτό που πιθανόν να χρειαστεί στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων σε τρόφιμα και ζωοτροφές. Είναι ενδεχόμενος ο περιορισμός στην κατανάλωση συγκεκριμένων προϊόντων που έχουν παραχθεί σε περιοχές κοντά στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης. Λόγω ακριβώς της απόστασης δεν θα χρειαστούν πιο δραστικά μέτρα, όπως η χορήγηση χαπιών ιωδίου» αναφέρουν οι καθηγητές.
Όπως επισημαίνουν δεν υπάρχει λόγος να προμηθευτεί κανείς χάπια ιωδίου στην Ελλάδα γιατί έτσι και αλλιώς δεν μπορούν να μας βοηθήσουν.
«Έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί συμπολίτες μας σπεύδουν να προμηθευτούν προληπτικά χάπια ιωδίου ή άλλα σκευάσματα ιωδίου που κυκλοφορούν στη χώρα μας ως συμπληρώματα διατροφής το τελευταίο διάστημα. Πρώτον, αυτό το μέτρο δεν θα χρειαστεί εδώ, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ουκρανία. Η προφυλακτική χορήγηση ιωδίου θα μπορούσε να συστήνεται σε απόσταση έως και 20 km ή και έως περίπου 100 km από το πυρηνικό εργοστάσιο ανάλογα με τη σοβαρότητα του ατυχήματος και επομένως αφορά μόνο τον πληθυσμό κοντά στη συγκεκριμένη περιοχή. Δεύτερον και πολύ σημαντικό, η αυθαίρετη και αλόγιστη λήψη χαπιών ιωδίου μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες από τον θυρεοειδή αδένα, όπως την εμφάνιση υπερθυρεοειδισμού, κατάσταση επιζήμια για την υγεία μας» καταλήγουν.
Τέλος, αναφέρουν ότι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση, με τις θέσεις της οποίας έχουν συμφωνήσει η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρεία Πυρηνικής Ιατρικής και Μοριακής Απεικόνισης και η Ένωση Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος.
Πυρηνικό ατύχημα: Τι θα συμβεί σε μια περίπτωση πυρηνικής επίθεσης;
Ένα βίντεο που έχει συγκεντρώσει πάνω από 25 εκατομμύρια views στο YouTube περιγράφει γλαφυρά το ζοφερό σενάριο μιας ταυτόχρονης έκρηξης όλων των πυρηνικών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Γη. Και τα επακόλουθα μιας τέτοιας πράξης φυσικά.
Έχετε καθίσει ποτέ μια μέρα και σκεφτήκατε: «Πώς θα ήταν αν η ανθρωπότητα αποφάσιζε να πυροδοτήσει όλες τις πυρηνικές βόμβες στη Γη ταυτόχρονα;». Και γιατί να κάνετε μία τέτοια φρικτή σκέψη; Θα ήταν απολύτως τρελό να υπήρχαν άνθρωποι που θα έπαιρναν μία τέτοια απόφαση. Μήπως όμως δεν είναι τελείως τρελοί οι καιροί που ζούμε;
Αλλά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κηρύσσει τον πόλεμο στην Ουκρανία την Πέμπτη 24/2, πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι θα μπορούσε να συμβεί ένας πυρηνικός Παγκόσμιος Πόλεμος, καταστρέφοντας την ανθρωπότητα. Αν και ο Μπάιντεν εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε την εισβολή «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και είπε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να καταλάβει την Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά την ανάμειξη άλλων ξένων χωρών, ο Πούτιν προειδοποίησε τους παγκόσμιους ηγέτες ότι κάτι τέτοιο θα είχε τρομερά αποτελέσματα, λέγοντας: «Αν το κάνετε θα αντιμετωπίσετε συνέπειες μεγαλύτερες από όσες έχετε αντιμετωπίσει στην ιστορία». Ενώ λίγες ώρες μετά ήρθαν πληροφορίες ότι θέτει τα πυρηνικά της Ρωσίας σε ετοιμότητα.
Ένα βίντεο που έχει συγκεντρώσει πάνω από 25 εκατομμύρια views στο YouTube περιγράφει γλαφυρά το ζοφερό σενάριο μιας ταυτόχρονης έκρηξης όλων των πυρηνικών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Γη. Και τα επακόλουθα μιας τέτοιας πράξης φυσικά.
Εν συντομία μερικά από τα βασικά σημεία που τονίζει.
- Από το 2019, υπάρχουν 15.000 πυρηνικά όπλα στον πλανήτη Γη.
- Θα χρειάζονταν μόλις τρεις πυρηνικές κεφαλές για να καταστρέψει μια από τις 4.500 πόλεις στη Γη, δηλαδή 13.500 βόμβες για να εξαφανιστούν όλες οι πόλεις και οι κάτοικοι στον κόσμο συνολικά. Και θα έμεναν ακόμα 1.500.
- 15.000 κεφαλές αντιστοιχούν σε 3 δισεκατομμύρια τόνους TNT και 15 φορές την ενέργεια του ηφαιστείου Κρακατόα, της πιο ισχυρής ηφαιστειακής έκρηξης που έγινε ποτέ.
- Όταν εκραγεί θα δημιουργούσε μια βολίδα 50 km και θα δημιουργούσε ένα κύμα έκρηξης που θα εξαφάνιζε τα πάντα σε ακτίνα 3.000 χλμ..
- Η έκρηξη θα ακουγόταν σε όλο τον κόσμο και το ωστικό κύμα πίεσης θα κυκλοφορούσε σε όλο τον κόσμο για τις επόμενες εβδομάδες
- Το σύννεφο των μανιταριών θα έφτανε στις άκρες της ατμόσφαιρας της Γης και θα ήταν κοντά στο διάστημα.
- Εάν πυροδοτούνταν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου της Νότιας Αμερικής, θα δημιουργούσε φωτιά που θα έκαιγε σχεδόν ολόκληρη την ήπειρο.
- Η ακτινοβολία θα σκότωνε τα πάντα εντός της ακτίνας της έκρηξης και το περιβάλλον για εκατοντάδες χιλιόμετρα θα είναι πλέον ακατοίκητο.
- Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου έχει καταστραφεί ολοσχερώς και το περιβάλλον σε όλο τον κόσμο είναι πλέον εξαιρετικά ραδιενεργό, αλλά θα εξαφάνιζε εντελώς την ανθρωπότητα.
Δυστυχώς, αυτό δεν είναι καν το χειρότερο σενάριο που αναφέρει το βίντεο. Αν οι άνθρωποι «έβγαζαν» κάθε κομμάτι ουρανίου στον πλανήτη και δημιουργούσαν όσο το δυνατόν περισσότερες βόμβες θα ήταν καταστροφικό
- Πιστεύεται ότι υπάρχουν 35 εκατομμύρια τόνοι ουρανίου στη Γη που είναι αρκετοί για να δημιουργηθεί το ισοδύναμο 10 δισεκατομμυρίων βομβών της Χιροσίμα.
- Για άλλη μια φορά, αν πυροδοτούνταν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, η μισή Νότια Αμερική θα μπορούσε να δει την έκρηξη.
- Θα δημιουργούσε έναν κρατήρα πλάτους 100 χιλιομέτρων με τα συντρίμμια να εκτοξεύονται τόσο μακριά που μερικά από αυτά θα κατέληγαν στο διάστημα.
- Θα σκότωνε τα περισσότερα μεγάλα ζώα και θα προκαλούσε καταιγίδες σε όλο τον πλανήτη και σεισμούς, ισχυρότερους από οτιδήποτε έχει καταγραφεί ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι θα αποδεκάτιζε πόλεις.
- Το σύννεφο τέφρας που θα δημιουργούσε θα τύλιξε τον πλανήτη και θα εμπόδιζε το ηλιακό φως να φτάσει στην επιφάνεια και να δημιουργήσει έναν παγκόσμιο χειμώνα που θα έπεφτε τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν για δεκαετίες.
- Όλη η ζωή στη Γη θα είχε εξαφανιστεί.
- Ακόμη και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα καταστρεφόταν χάρη στα συντρίμμια.
- Θα μπορούσατε να επιβιώσετε αν ήσασταν υπόγεια υποβρύχια αλλά μόνο όσο διαρκούν οι προμήθειες σας.
- Θα χρειαστούν εκατομμύρια χρόνια για να εμφανιστεί ξανά στον πλανήτη οποιαδήποτε μορφή ζωής.