Χαμός στα φαρμακεία με τα χάπια ιωδίου λόγω πολέμου: Τι σχέση έχουν με τη ραδιενέργεια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο πλανήτης ζει με τον φόβο ενός πυρηνικού πολέμου και όλοι τρέχουν για να αγοράσουν χάπια ιωδίου!

Ασυνήθιστα υψηλή ζήτηση παρουσιάζουν τα τελευταία 24ώρα τα χάπια ιωδίου σε όλη την υφήλιο, καθώς ο φόβος, μετά από την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, για διαρροή ραδιενέργειας έχει φέρει αμόκ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά στα παιδιά, στις έγκυες γυναίκες και σε άτομα κάτω των 40 ετών να λαμβάνουν ιώδιο, γνωστό και ως ιωδιούχο κάλιο, για την προστασία του θυρεοειδούς από την έκθεση στην ακτινοβολία μετά από ένα πυρηνικό ατύχημα. Λαμβάνοντας ιωδιούχο κάλιο, εμποδίζεται η δυνατότητα του θυρεοειδή αδένα να απορροφήσει ραδιενεργό ιώδιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των Ηνωμένων Πολιτειών, το ιώδιο «προστατεύει τον θυρεοειδή αδένα από την εσωτερική πρόσληψη ραδιοϊωδίων που μπορεί να απελευθερωθούν στην απίθανη περίπτωση ατυχήματος πυρηνικού αντιδραστήρα».

Παράλληλα, η λήψη ταμπλετών ιδωδίου ως προστατευτικό μέτρο για τον πληθυσμού έχει σχεδιαστεί στην Ελβετία σε περίπτωση ατυχήματος σε ένα Ελβετικό πυρηνικό εργοστάσιο ή σε μία γειτονική χώρα, όταν απελευθερώνεται ραδιενεργό ιώδιο. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελβετία παρακολουθεί την κατάσταση στην Ουκρανία μετρώντας την παρουσία ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πότε πρέπει να λάβουμε το ιώδιο για να προστατευτούμε από την ραδιενέργεια

Το Τμήμα Υγείας του New York State παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πότε πρέπει να λάβετε χάπια ιωδίου για την προστασία σας από την έκθεση με ραδιενέργεια. Υπογραμμίζει ότι η λήψη ιωιδιούχου καλίου (ΚΙ) πρέπει να γίνεται μόνο μετά από μια ανακοίνωση από τοπικούς ή κρατικούς υπαλλήλους της κάθε χώρας. Η εγχώρια αρχή υγείας θα ενημερώσει πότε πρέπει να αρχίσετε να παίρνετε ιωδιούχο κάλιο και πότε μπορείτε να σταματήσετε να το λαμβάνετε.

Χρειάζεται να το λάβετε πριν ή αμέσως μετά την έκθεση σας σε ραδιοϊώδιο. Μπορείτε επίσης να το πάρετε 3 ή 4 ώρες αργότερα, αλλά δεν θα είναι τόσο χρήσιμο. Η επίδραση του αρκεί για περίπου 24 ώρες. Θα πρέπει να συνεχίσετε να το λαμβλανετε μία φορά την ημέρα έως ότου το τμήμα υγείας σας πει να σταματήσετε ή είστε εκτός περιοχής έκτακτης ανάγκης.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ουρές στα ουκρανικά φαρμακεία

Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες με τις ουρές που δημιούργησαν κάτοικοι που περίμεναν υπομονετικά έξω από κλειστά φαρμακεία μετά τις εξελίξεις στην Ζαπορίζια.

«Αναζητούν να πάρουν χάπια ιωδίου και ό,τι παράγωγο μπορούν να βρουν για να είναι προετοιμασμένοι για την περίπτωση του τρομακτικού ενδεχόμενου κάποιου πυρηνικού ατυχήματος», όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

«Περίμεναν υπομονετικά και ήσυχα στην ουρά. Είναι άνθρωποι με τις μνήμες από το Τσερνομπίλ οι Ουκρανοί. Συγκέντρωναν προμήθειες στα καταφύγια, τώρα προετοιμάζονται και για αυτό, αλλά δεν πέφτει η ψυχολογία τους. Έχουν πόλεμο και χαμογελούν».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρενίτιδα και στο Βέλγιο!

Πάνω από 33.00 ταμπλέτες ιωδίου πουλήθηκαν σε μια ημέρα στο Βέλγιο, το τρίτο μεγαλύτερο νούμερο που έχει καταγράψει η χώρα από το 2018, με τη μόνη διαφορά πως τα νούμερα αυτά σημειώθηκαν μέσα σε… ώρες!

Όπως αναφέρει το Belga News Agency, από το 2018 η κυβέρνηση της χώρας τα διαθέτει δωρέαν στους πολίτες, οι οποίες έχουν πάθει αμόκ μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία.

«Πέρσι έδωσα 9 κουτιά όλη τη χρονιά. Σήμερα μόνο έχω δώσει 23!», δήλωσε στην Het Laatste Nieuws, ο φαρμακοποιός Tom Phillips από την επαρχία του Brabant.

Από την πλευρά της, η Πυρηνική Υπηρεσία της χώρας είναι καθησυχαστική, τονίζοντας σε ανακοίνωσή της πως «η κατάσταση στην Ουκρανία δεν απαιτεί ταμπλέτες ιωδίου. Υπάρχει απόθεμα στα φαρμακεία αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος αγοράς. Να λαμβάνετε τις ποσότητες ιωδίου που συστήνουν οι ειδικοί».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι θα συμβεί σε μια περίπτωση πυρηνικής επίθεσης;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζει να μαίνεται και όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Τι θα συμβεί, ωστόσο, αν οι απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν για πυρηνική επίθεση, γίνουν πράξη;

Ένα βίντεο που έχει συγκεντρώσει πάνω από 25 εκατομμύρια views στο YouTube περιγράφει γλαφυρά το ζοφερό σενάριο μιας ταυτόχρονης έκρηξης όλων των πυρηνικών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Γη. Και τα επακόλουθα μιας τέτοιας πράξης φυσικά.

Έχετε καθίσει ποτέ μια μέρα και σκεφτήκατε: «Πώς θα ήταν αν η ανθρωπότητα αποφάσιζε να πυροδοτήσει όλες τις πυρηνικές βόμβες στη Γη ταυτόχρονα;». Και γιατί να κάνετε μία τέτοια φρικτή σκέψη; Θα ήταν απολύτως τρελό να υπήρχαν άνθρωποι που θα έπαιρναν μία τέτοια απόφαση. Μήπως όμως δεν είναι τελείως τρελοί οι καιροί που ζούμε;

Αλλά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κηρύσσει τον πόλεμο στην Ουκρανία την Πέμπτη 24/2, πολλοί άνθρωποι φοβούνται ότι θα μπορούσε να συμβεί ένας πυρηνικός Παγκόσμιος Πόλεμος, καταστρέφοντας την ανθρωπότητα. Αν και ο Μπάιντεν εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε την εισβολή «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και είπε ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να καταλάβει την Ουκρανία. Σε ό,τι αφορά την ανάμειξη άλλων ξένων χωρών, ο Πούτιν προειδοποίησε τους παγκόσμιους ηγέτες ότι κάτι τέτοιο θα είχε τρομερά αποτελέσματα, λέγοντας: «Αν το κάνετε θα αντιμετωπίσετε συνέπειες μεγαλύτερες από όσες έχετε αντιμετωπίσει στην ιστορία». Ενώ λίγες ώρες μετά ήρθαν πληροφορίες ότι θέτει τα πυρηνικά της Ρωσίας σε ετοιμότητα.
Ένα βίντεο που έχει συγκεντρώσει πάνω από 25 εκατομμύρια views στο YouTube περιγράφει γλαφυρά το ζοφερό σενάριο μιας ταυτόχρονης έκρηξης όλων των πυρηνικών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Γη. Και τα επακόλουθα μιας τέτοιας πράξης φυσικά.

Εν συντομία μερικά από τα βασικά σημεία που τονίζει.

Από το 2019, υπάρχουν 15.000 πυρηνικά όπλα στον πλανήτη Γη.

Θα χρειάζονταν μόλις τρεις πυρηνικές κεφαλές για να καταστρέψει μια από τις 4.500 πόλεις στη Γη, δηλαδή 13.500 βόμβες για να εξαφανιστούν όλες οι πόλεις και οι κάτοικοι στον κόσμο συνολικά. Και θα έμεναν ακόμα 1.500.

15.000 κεφαλές αντιστοιχούν σε 3 δισεκατομμύρια τόνους TNT και 15 φορές την ενέργεια του ηφαιστείου Κρακατόα, της πιο ισχυρής ηφαιστειακής έκρηξης που έγινε ποτέ.

Όταν εκραγεί θα δημιουργούσε μια βολίδα 50 km και θα δημιουργούσε ένα κύμα έκρηξης που θα εξαφάνιζε τα πάντα σε ακτίνα 3.000 χλμ..

Η έκρηξη θα ακουγόταν σε όλο τον κόσμο και το ωστικό κύμα πίεσης θα κυκλοφορούσε σε όλο τον κόσμο για τις επόμενες εβδομάδες

Το σύννεφο των μανιταριών θα έφτανε στις άκρες της ατμόσφαιρας της Γης και θα ήταν κοντά στο διάστημα.

Εάν πυροδοτούνταν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου της Νότιας Αμερικής, θα δημιουργούσε φωτιά που θα έκαιγε σχεδόν ολόκληρη την ήπειρο.

Η ακτινοβολία θα σκότωνε τα πάντα εντός της ακτίνας της έκρηξης και το περιβάλλον για εκατοντάδες χιλιόμετρα θα είναι πλέον ακατοίκητο.

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου έχει καταστραφεί ολοσχερώς και το περιβάλλον σε όλο τον κόσμο είναι πλέον εξαιρετικά ραδιενεργό, αλλά θα εξαφάνιζε εντελώς την ανθρωπότητα.

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι καν το χειρότερο σενάριο που αναφέρει το βίντεο. Αν οι άνθρωποι «έβγαζαν» κάθε κομμάτι ουρανίου στον πλανήτη και δημιουργούσαν όσο το δυνατόν περισσότερες βόμβες θα ήταν καταστροφικό

Πιστεύεται ότι υπάρχουν 35 εκατομμύρια τόνοι ουρανίου στη Γη που είναι αρκετοί για να δημιουργηθεί το ισοδύναμο 10 δισεκατομμυρίων βομβών της Χιροσίμα.

Για άλλη μια φορά, αν πυροδοτούνταν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, η μισή Νότια Αμερική θα μπορούσε να δει την έκρηξη.

Θα δημιουργούσε έναν κρατήρα πλάτους 100 χιλιομέτρων με τα συντρίμμια να εκτοξεύονται τόσο μακριά που μερικά από αυτά θα κατέληγαν στο διάστημα.

Θα σκότωνε τα περισσότερα μεγάλα ζώα και θα προκαλούσε καταιγίδες σε όλο τον πλανήτη και σεισμούς, ισχυρότερους από οτιδήποτε έχει καταγραφεί ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι θα αποδεκάτιζε πόλεις.

Το σύννεφο τέφρας που θα δημιουργούσε θα τύλιξε τον πλανήτη και θα εμπόδιζε το ηλιακό φως να φτάσει στην επιφάνεια και να δημιουργήσει έναν παγκόσμιο χειμώνα που θα έπεφτε τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν για δεκαετίες.

Όλη η ζωή στη Γη θα είχε εξαφανιστεί.

Ακόμη και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός θα καταστρεφόταν χάρη στα συντρίμμια.

Θα μπορούσατε να επιβιώσετε αν ήσασταν υπόγεια υποβρύχια αλλά μόνο όσο διαρκούν οι προμήθειες σας.

Θα χρειαστούν εκατομμύρια χρόνια για να εμφανιστεί ξανά στον πλανήτη οποιαδήποτε μορφή ζωής.