Τι συμβαίνει στην οικογένεια Μητσοτάκη; Πούλησαν το σπίτι του Κωνσταντίνου στη Γλυφάδα

Μητσοτάκης: Γιατί τα αδέρφια Μητσοτάκη αποφάσισαν να πουλήσουν το σπίτι του αείμνηστου πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ποιος αγόρασε την ιστορική κατοικία από την οποία είχαν περάσει δεκάδες προσωπικότητες παγκοσμίου φήμης. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Την απόφαση να πωληθεί το ιστορικό σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στη Γλύφαδα έλαβε η οικογένεια.

Συγκεκριμένα τα τέσσερα παιδιά του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη, Ντόρα, Κατερίνα, Αλεξάνδρα και Κυριάκος, όπως αναφέρει η Καθημερινή, αποφάσισαν να πουλήσουν τον εν λόγω χώρο που διέμενε η Ντόρα Μπακογιάννη έξι μήνες τον χρόνο και άνηκε στα τέσσερα αδέλφια εξ αδιαιρέτου.

Ο αγοραστής του σπιτιού είναι Ισραηλινός, η απόφαση ελήφθη προ εβδομάδων και η πώληση έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Ο συγκεκριμένος χώρος είναι «ιστορικός» μιας και έχει συνδεθεί με την παρουσία πολλών ιστορικών προσωπικοτήτων.

«Η Ντόρα, η Κατερίνα, η Αλεξάνδρα και ο Κυριάκος, ύστερα από πολλή σκέψη και δισταγμούς, αποφάσισαν να πουλήσουν το ιστορικό σπίτι της οικογένειας στη Γλυφάδα.

Ένα χώρο γεμάτο αναμνήσεις, αλλά και συνδεδεμένο με την παρουσία πολλών ιστορικών προσωπικοτήτων, που πρωταγωνίστησαν στην πολιτική ζωή σε διάφορες περιόδους», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Μητσοτάκης: Ψάχνουν όλοι για αγορά ακινήτων

Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα εμφανίζει η αγορά διαμερισμάτων αποδεικνύοντας ότι η πανδημία και οι επιπτώσεις της ευνόησαν τον κλάδο.

Όπως προκύπτει από έρευνα της Geoaxis, οι τιμές των νεόδμητων διαμερισμάτων για το γ’ τρίμηνο του 2021 κατέγραψαν αύξηση στο 8,37% σε σχέση με έναν χρόνο πριν και στο καθόλου ευκαταφρόνητο 11,14% σε σχέση με δύο χρόνια πριν, σε περιοχές της Αθήνας όπως οι Αμπελόκηποι (Κέντρο), Μαρούσι (Βόρεια), Παλαιό Φάληρο (Νότια), Περιστέρι (Δυτικά) και Χολαργός (Ανατολικά).

Για τα διαμερίσματα παλαιότητας, η αύξηση είναι επίσης μεγάλη, αλλά ηπιότερη σε σχέση με τα νεόδμητα (6,23% σε σχέση με έναν χρόνο πριν και 10,64% σε σχέση με δύο χρόνια πριν). Η άνοδος των αξιών αναμένεται να συνεχιστεί για τους επόμενους 12 μήνες, ίσως με μικρότερη ένταση.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, μεταξύ του 3ου τριμήνου 2021 και του 3ου τριμήνου 2020, καταγράφεται διάμεση ετήσια άνοδος 8,37% για τα νεόδμητα και 6,23% για τα παλαιότερα διαμερίσματα.

Ειδικότερα, στα νέα σε ηλικία διαμερίσματα μέσης επιφανείας 83 τ.μ., διάμεσης ηλικίας 4 ετών και 2ου ορόφου, η έρευνα αγοράς οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Χολαργό (2.784 ευρώ/τ.μ. από 2.589 ευρώ/τ.μ., με ετήσια άνοδο 7,53%) και εν συνεχεία κατά σειρά στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου (2.465 ευρώ/τ.μ. από 2.262 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 8,97%), στο Μαρούσι (2.267 ευρώ/τ.μ. από 2.085 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 8,73%), στους Αμπελόκηπους (1.992 ευρώ/τ.μ. από 1.805 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 10,36%) και τέλος στο Περιστέρι (1.615 ευρώ/τ.μ. από 1.520 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 6,25%). Με βάση τα παραπάνω, οι Αμπελόκηποι κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ενώ το Περιστέρι τη μικρότερη ετήσια αύξηση, σε σχέση με όλες τις άλλες περιοχές.

Μητσοτάκης: Παλαιότερα διαμερίσματα

Όσον αφορά στα διαμερίσματα παλαιότητας μέσης επιφανείας 87 τ.μ., διάμεσης ηλικίας 41 ετών και 2ου ορόφου, η έρευνα κατέδειξε ότι οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Χολαργό (1.499 ευρώ/τ.μ. από 1.411 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 6,24%) και εν συνεχεία κατά σειρά: στο Παλαιό Φάληρο (1.301 ευρώ/τ.μ. από 1.225 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 6,20%), στο Μαρούσι (1.275 ευρώ/τ.μ. από 1.200 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 6,25%), στην περιοχή του Περιστερίου (1.080 ευρώ/τ.μ. από 1.017 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 6,19%) και τέλος στους Αμπελόκηπους (1.036 ευρώ/τ.μ. από 975 ευρώ/τ.μ. με ετήσια άνοδο 6,26%). Με βάση τα παραπάνω, όλες οι περιοχές κατέγραψαν ίδια ταχύτητα στην αύξηση, της τάξης του 6,20%.

Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, τα διαμερίσματα μαζί με τις φοιτητικές εστίες, τις αποθήκες, τα Logistic Centers, τα Data Centers και τους οίκους ευγηρίας έχουν αποδειχθεί σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο τα πλέον ανθεκτικά ακίνητα στη μείωση αξιών λόγω COVID-19. Στον αντίποδα βρίσκονται τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα γραφεία χαμηλών προδιαγραφών.

Η σταδιακή μετατροπή των διαμερισμάτων και σε χώρους εργασίας αναμένεται να επιφέρει τεκτονικές αλλαγές στον τρόπο σχεδίασης και κατασκευής (υλικά, δίκτυα, μονώσεις, κοινόχρηστοι χώροι κ.λπ.).

“Η αίσθησή μας είναι ότι παρά τις χαμηλές αποδόσεις που προσφέρουν, τα διαμερίσματα θα προστεθούν ως σημαντικό στοιχείο στα χαρτοφυλάκια ΑΕΕΑΠ και επενδυτών τα αμέσως επόμενα χρόνια”, αναφέρει ο κ. Ξυλάς.

Μητσοτάκης: Νέα γενιά αγοραστών λόγω ανόδου ενοικίων

Στην αγορά κατοικίας αναμένεται να στραφεί μεγάλο μέρος των ανθρώπων που θέλουν να καλύψουν άμεσα τις στεγαστικές τους ανάγκες, λόγω της σημαντικής ανόδου της αγοράς ενοικίων, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η έλλειψη ποιοτικών ακινήτων όσο και το γεγονός ότι ενώ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί είχαν σκεφτεί να “γυρίσουν” το ακίνητό τους από τη βραχυχρόνια μίσθωση (Airbnb), στη μακροχρόνια μίσθωση, τελικώς κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Μέσα στο 2021 η αγορά ενοικίων σε Αττική και Θεσσαλονίκη καταγράφει σημαντική αύξηση ενώ στην περιφέρεια τα μισθώματα παρουσιάζουν σταθερότητα ή μικρές αυξήσεις.

Σύμφωνα με πανελλαδικά στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, τα μισθώματα παρουσίασαν αύξηση κατά μέσο όρο 5%, με την Αττική να βρίσκεται στο + 6,2%, τη Θεσσαλονίκη στο + 9,4% και την περιφέρεια στο +1,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, προκύπτει ότι το lockdown και η τηλεργασία ενίσχυσαν τη ζήτηση. Η τάση αυτή, σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά ποιοτικών ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, έδωσε μια επιπλέον ώθηση στις τιμές.

Θετικό ήταν το πρόσημο στις τιμές των ενοικίων στο σύνολο των περιοχών της Αττικής. Στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια, καταγράφηκε άνοδος σε ποσοστό 11,6%, 16,7% και 13,9% αντίστοιχα, ενώ στον Πειραιά και στη δυτική Αττική παρουσιάστηκε αύξηση 12,7% και 4,2% αντίστοιχα.

Στο κέντρο της Αθήνας σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται διαμερίσματα ηλικίας 20-25 ετών, εμβαδού 51-80 τ.μ. με το μέσο μίσθωμα να ανέρχεται σε 450 ευρώ.

Στη Δυτική Αττική η ζήτηση στρέφεται σε διαμερίσματα ίδιου μεγέθους και παλαιότητας με το κέντρο της Αθήνας, με το ύψος του μέσου ενοικίου να κυμαίνεται αρκετά χαμηλότερα στα 340 ευρώ.

Στον Πειραιά και τις όμορες περιοχές του, το μέσο ενοίκιο ανέρχεται σε 410 ευρώ με τη ζήτηση να επικεντρώνεται σε ακίνητα ηλικίας έως 20 ετών και εμβαδού από 51 έως 80 τετραγωνικά μέτρα.

Στα Βόρεια και τα Νότια προάστια οι μέσες τιμές των ενοικίων είναι σχεδόν διπλάσιες από τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής καθώς διαμορφώνονται στα 800 και 750 ευρώ αντίστοιχα, ενώ ζητούνται ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας από 81 έως 120 τ.μ. με τις μεζονέτες να παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων.

Αυξητικές τάσεις στις τιμές των ενοικίων παρατηρήθηκαν έντονα στο σύνολο των περιοχών της Θεσσαλονίκης, με αυτές που βρίσκονται Δυτικά να φτάνουν στο 10%. Ακολουθούν η Ανατολική Θεσσαλονίκη όπου οι τιμές σημείωσαν άνοδο κατά 9,5% και ο Δήμος Θεσσαλονίκης με 4,9%.

Τέλος, οι τιμές των ενοικίων στην περιφέρεια παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι με ορισμένες σημαντικές εξαιρέσεις.

Ενδεικτικά, στις Σέρρες, την Κομοτηνή και την Καλαμάτα οι τιμές αυξήθηκαν κατά 10%, ενώ στη Λάρισα το ποσοστό αύξησης ήταν 14,5%.

Μητσοτάκης: Ενδιαφέρεσαι για στεγαστικό δάνειο; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα θα βρεις χρήσιμα εργαλεία για να καταλήξεις στο πιο συμφέρον για εσένα δάνειο.

Τα εργαλεία αυτά είναι:

– Υπολογισμός Δανείου

Με το συγκεκριμένο εργαλείο μπορείς να υπολογίσεις το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης που μπορείς να πάρεις από τις τράπεζες βάσει την οικονομικής σου δυνατότητας. Ο υπολογισμός δανείου αφορά την αγορά ή ανέγερση σπιτιού, την ανακαίνιση ή επισκευή του, καθώς και πράσινες λύσεις για να εξοικονομήσεις όχι μόνο χρήματα, αλλά και ενέργεια.

– Υπολογισμός Δόσης

Για τις ίδιες ενέργειες (αγορά-ανέγερση, ανακαίνιση-επισκευή & πράσινες λύσεις), θα βρεις και υπολογιστή δόσης. Με αυτό το εργαλείο μπορείς να υπολογίσεις τη μηνιαία δόση που θα κληθείς να πληρώνεις με βάση το ποσό που θες να δανειστείς, το επιτόκιο και τη χρονική διάρκεια του δανείου.

– Σύγκριση Στεγαστικών Δανείων

Το τρίτο εργαλείο είναι και αυτό που σου δίνει μια πιο πλήρη εικόνα του τι υπάρχει στην αγορά, με βάση τις δικές σου προτιμήσεις. Βάζοντας το ποσό δανεισμού, τη διάρκεια και την αξία του ακινήτου σου παρουσιάζει το σύνολο των διαθέσιμων στεγαστικών δανείων για να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει περισσότερο.

Μπορείς να επιλέξεις αν το επιτόκιο θέλεις να είναι σταθερό ή κυμαινόμενο. Έχει επίσης τη δυνατότητα να επιλέξεις στη σελίδα των αποτελεσμάτων να βλέπεις συγκεκριμένες τράπεζες που σε ενδιαφέρουν.

Δεν μπορείς να αποφασίσεις ποιο στεγαστικό δάνειο είναι το καλύτερο για σένα;

Ένας εξειδικευμένος σύμβουλος θα σου βρει το κατάλληλο στεγαστικό δάνειο για τις ανάγκες σου.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και ολοκληρώνεται σε μόλις 3 βήματα:

1. Μπαίνεις στη σελίδα για τα στεγαστικά δάνεια

2. Κάνεις κλικ τη φόρμα επικοινωνίας

3. Συμπληρώνεις ονοματεπώνυμο, email & τηλέφωνο επικοινωνίας

Μόλις συμπληρώσεις τα στοιχεία σου στη φόρμα, θα επικοινωνήσει μαζί σου ένας εξειδικευμένος σύμβουλος με τη βοήθεια του οποίου θα μπορέσεις να διαμορφώσεις το επιτόκιο, το ποσό και τη διάρκεια του δανείου.

Επίσης, θα σου εξηγήσει αναλυτικά όχι μόνο τι επιλογές στεγαστικού δανείου έχεις, αλλά και ποια είναι η διαδικασία της δανειοδότησης. Πολύ σημαντικό: η υπηρεσία σου παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ!

Μητσοτάκης: Τι στεγαστικά δίνουν Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική

Την ώρα που οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτοξευτεί σε όλη την Ελλάδα, οι συστημικές τράπεζες της χώρας ανοίγουν τη στρόφιγγα των δανείων δίνοντας στεγαστικό δάνειο με ευνοϊκούς όρου. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Με βασικό μήνυμα “στεγαστικό δάνειο αντί για ενοίκιο” στις νέες καμπάνιες, οι τράπεζες αξιοποιούν μια ευνοϊκή συγκυρία που αφήνει όλες τις πλευρές ικανοποιημένες. Σε αυτό το μοτίβο κινούνται οι νέες καμπάνιες από Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και σύντομα αναμένεται της Εθνικής Τράπεζας. Έτσι, ικανοποιείται μια ζήτηση για αγορά κατοικιών, αυξάνουν τα κέρδη από το επιτοκιακό περιθώριο, μειώνουν τον κίνδυνο λόγω των εξασφαλίσεων (ακίνητα) και διατηρούν τις ανοδικές τάσεις στην κτηματαγορά, όπου επενδύουν και οι ίδιες.

Η κρίση της περασμένης δεκαετίας ανέστειλε την κατασκευαστική και οικοδομική δραστηριότητα, με ένα πλεονάζον απόθεμα ακινήτων, που οδήγησε τις τιμές σε πτώση κατά 40% μέχρι τα τέλη του 2017.

Το χαμηλό επίπεδο τιμών, σε συνδυασμό με τη σταδιακή σταθεροποίηση της οικονομίας, αναζωπύρωσε τη ζήτηση, η οποία μέχρι σήμερα έχει καλύψει σχεδόν τις μισές απώλειες, αφού οι τιμές κατοικιών έχουν αυξηθεί κατά 20%.

Από την περίοδο της κρίσης, η πτώση των εισοδημάτων, η αβεβαιότητα και το αδιάθετο απόθεμα ακόμα και νέων κατοικιών προκάλεσαν στροφή και άνοδο στις τιμές των ενοικίων.

Η σταδιακή σταθεροποίηση της οικονομίας και η άνοδος των ενοικίων προκάλεσαν από το 2018 μια νέα τάση, η οποία εκδηλώθηκε αρχικά με μικρή ζήτηση για αγορές ακινήτων τόσο νέων (μέχρι 5ετίας) όσο και παλαιότερων (άνω της 5ετίας).

Η ζήτηση αυτή συνοδεύτηκε με μικρές εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων περίπου 200-250 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Καθώς μεγάλωνε η ζήτηση για αγορές κατοικιών, απορροφώντας την προσφορά χωρίς ιδιαίτερη νέα κατασκευαστική δραστηριότητα, οι τιμές των ενοικίων συνέχιζαν να αυξάνονται.

Φτάνουμε στο 2019, οπότε η προτίμηση απόκτησης κατοικίας σε σχέση με το ενοίκιο γίνεται πλέον η κεντρική τάση.

Οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ, με τη ζήτηση πλέον να αποκτά ετήσιους ρυθμούς 30%-40%. Το 2020 εκταμιεύθηκαν στεγαστικά δάνεια 600 εκατ. ευρώ, ενώ το 2021 αναμένεται να κλείσει με νέες εκταμιεύσεις 800 εκατ. ευρώ και το 2022 με 1,25 δισ. ευρώ.