Attica Bank

Attica Bank: Στο μεγαλύτερο τραπεζικό θρίλερ των τελευταίων ετών εξελίσσεται το μέλλον της Attica Bank. Διαβάστε στο xristika.gr όλες τις τελευταίες εξελίξεις…

Oi διεργασίες είναι πυρετώδεις, με τη διοίκηση της Attica Bank και το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε «βελούδινη» κρατικοποίηση της μη συστημικής τράπεζας με στόχο την επαν-ιδιωτικοποίησή της με επενδυτικά κεφάλαια.

Πηγές της Attica Bank αναφέρουν στην «Ημερησία» ότι αναμένεται να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος Χαρδούβελη – ο οποίος, σημειωτέων, εφαρμόζεται πρώτη φορά από το 2013 όταν και ψηφίστηκε.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μάλιστα, από το 2013 εκκρεμεί η σχετική πράξη από το Υπουργικό Συμβούλιο η οποία αναμένεται να εκδοθεί άμεσα.

Προς το παρόν, πάντως, η πράξη αυτή δεν έχει εκδοθεί, επιβεβαιώνουν κυκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Attica Bank: Από αλγόριθμο περνά το ποσοστό του Δημόσιου

Μετά την ανακοίνωση ζημιών 306 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2020 ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την Attica Bank που σχεδιάζει τον μετασχηματισμό της μέσα από τον οδυνηρό δρόμο της κρατικοποίησης.

Σύμφωνα με τον νόμο 4172/2013 που ψηφίστηκε επί υπουργίας Γκίκα Χαρδούβελη, δίνοντας στις ελληνικές τράπεζες το «κεφαλαιακό μπόνους» της αναβαλλόμενης φορολογίας, εάν μια τράπεζα καταγράψει ζημιές, το Δημόσιο καλείται να καταβάλλει τον αναβαλλόμενο φόρο με αντάλλαγμα μερίδιο στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Όπως ορίζει ο νόμος, μετά την ενεργοποίησή του, ο αναβαλλόμενος φόρος μετατρέπεται «σε οριστικές, εκκαθαρισμένες και άμεσα εισπράξιμες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού Δημοσίου».

Το ύψος των απαιτήσεων αυτών υπολογίζεται, όπως εξηγούν στην «Η» πηγές με γνώση των διαδικασιών, βάσει αλγόριθμου, αφού πρώτα τα οικονομικά στοιχεία της τράπεζας ελεγχθούν από το υπουργείο Οικονομικών.

Κατόπιν, η τράπεζα προχωρά στην έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης (warrants), τα οποία διαθέτει στους υφιστάμενους μετόχους, σε επενδυτές μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή, εν τέλει, τα warrants καταλήγουν στην κατοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σημειώνεται ότι κυριότεροι μέτοχοι της τράπεζας σήμερα είναι το ΤΜΕΔΕ (46,32%) και ο ΕΦΚΑ (33,24%) και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσοστό του Δημοσίου θα διαμορφωθεί μεταξύ 24% και 31%.

Προκειμένου να υλοποιηθούν οι παραπάνω διαδικασίες, απαιτείται επικύρωση από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Attica Bank και πηγές προσκείμενες στην τράπεζα έλεγαν ότι αυτές θα διαρκέσουν κάποιους μήνες και δεν αποκλείεται να ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο.

Attica Bank: Η Attica παίρνει τη σκυτάλη από την Πειραιώς

Μετά την κρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς στις αρχές του έτους, και την επαν-ιδιωτικοποίησή της μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, το σχέδιο που κατήρτισαν από κοινού Τράπεζα της Ελλάδος, υπουργείο Οικονομικών και Attica Bank δεν μοιάζει ξένο.

Παρότι η διαδικασία διαφέρει, ωστόσο, η λογική παραμένει ίδια, αφού το Δημόσιο χρησιμοποιείται ως όχημα για την εξυγίανση της τράπεζας με στόχο την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων.

Μετά από πολλά έτη παλινωδιών και χαμένων ευκαιριών, η διοίκηση της τράπεζας δηλώνει αποφασισμένη να γυρίσει σελίδα με μηδενικά κόκκινα δάνεια και ενεργό ρόλο στην πιστωτική επέκτασης της post-covid εποχής.

Attica Bank: Έκανε ρεκόρ… χασούρας!

Το… φυσάει και δεν κρυώνει ελληνική τράπεζα, η οποία είδε μέσα στο 2020 ζημιές που έφτασαν τα 306 εκατομμύρια ευρώ! Διαβάστε στο xristika.gr τι συνέβη…

O λόγος για την Attica Bank, η οποία εμφάνισε ζημίες ύψους 306,4 εκατ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης 2020, έναντι 4,99 εκατ. ευρώ το 2019, με τα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων να ανέρχονται σε 72.000 και τις προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου να διαμορφώνονται σε 286 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους παρουσίασαν σημαντική αύξηση το 2020 κατά 15,7% κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης του κόστους χρηματοδότησης.

Το κόστος χρηματοδότησης παρουσίασε σημαντική μείωση ύψους 20% σε ετήσια βάση, λόγω της σημαντικής συγκράτησης του κόστους καταθέσεων, το οποίο απορρόφησε το κόστος που σχετίζεται με τους τόκους από τα νέα δάνεια που εκταμιεύθηκαν το 2020.

Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες το 2020 ανήλθαν σε €12,6 εκατ., μια ανθεκτική απόδοση, δεδομένου των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Κύριοι συντελεστές στην ανθεκτικότητα αυτή ήταν η παραγωγή νέων δανείων καθώς και τα έσοδα από ασφαλιστικά προϊόντα στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Interamerican.

Τα αποτελέσματα από πράξεις του επενδυτικού χαρτοφυλακίου παρουσιάζονται αυξημένα κατά 82% σε σχέση με τα αντίστοιχα της συγκριτικής χρήσης και ανήλθαν σε € 13,5 εκατ. περίπου, κυρίως λόγω των κερδών που προέκυψαν από την πώληση ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου.

Τα γενικά λειτουργικά έξοδα κατά το 2020 ανήλθαν σε €21,6 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση ύψους 6,4% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, στο πλαίσιο της υλοποίησης του επιχειρηματικού της σχεδίου, η Attica Bank προχώρησε στη στελέχωση καίριων θέσεων, με αποτέλεσμα οι αμοιβές και τα έξοδα του προσωπικού να εμφανίζουν οριακή αύξηση κατά 1,6%.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2020, η διοίκηση αναφέρει:

«Το 2021 αποτελεί το έτος σταδιακής λήξης της πανδημίας του κορονοϊού και αποκατάστασης της κανονικότητας. Η επιτάχυνση του μαζικού εμβολιασμού συνιστά το εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας που θα επιτρέψει την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας και το πέρασμα σε μια νέα πραγματικότητα.

Οι πόροι από το ευρωπαϊκό μέσο ανάκαμψης, Next Generation EU, σε συνδυασμό με τη διασφάλιση ευνοϊκών χρηματοπιστωτικών συνθηκών, εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες για ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στην Ελλάδα από το δεύτερο εξάμηνο του 2021. 

Ταυτόχρονα, η πανδημία του κορονοϊού επισπεύδει τη διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, όπου κυριαρχούν από τη μια η ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και από την άλλη η επέκταση των ψηφιακών δραστηριοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό η Attica Bank, έχει θέσει στο επίκεντρο του νέου στρατηγικού σχεδίου της, την αξιοποίηση των επιχειρηματικών ευκαιριών που δημιουργούνται με τη δημιουργία σύγχρονων τραπεζικών προϊόντων χρηματοδότησης της περιβαλλοντικής στρατηγικής των πελατών της, καθώς και την ολοκλήρωση του ψηφιακού και επιχειρησιακού μετασχηματισμού της και την επανατοποθέτησή της στην αγορά τόσο σε ψηφιακό όσο και μέσα από το δίκτυο καταστημάτων της, το μοντέλο λειτουργίας των οποίων θα μεταβληθεί, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Η δημοσίευση της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης για το 2020 σηματοδοτεί την πλήρη και οριστική εξυγίανση του Ισολογισμού της Attica Bank.

Η Τράπεζα, απαλλαγμένη από τα βάρη του παρελθόντος – υψηλό απόθεμα ΜΕΑ, έκθεση άνω του €1δισ. στον ELA – ολοκληρώνει θετικά τη δύσκολη και πολυσύνθετη προσπάθεια που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016. Ταυτόχρονα όμως, σηματοδοτεί τη μετάβαση και την επικέντρωση των προσπαθειών της, σε πορεία ανάπτυξης με την εφαρμογή του νέου, τριετούς επιχειρηματικού της σχεδίου.

Σε εφαρμογή αυτής της στρατηγικής η Attica Bank, υιοθετώντας τις αρχές του sustainable banking, έχει στόχο τον διπλασιασμό των χορηγήσεων μέσω της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, στις υποδομές και στο περιβάλλον καθώς και των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων.

Συγκεκριμένα, την 27.04.2021 αποφάσισε την τιτλοποίηση “Ωμέγα”, η οποία περιλαμβάνει τις απαιτήσεις της υφιστάμενης τιτλοποίησης με την αρχική ονομασία “Artemis”, καθώς και το σύνολο σχεδόν των υφιστάμενων ΜΕΔ της Τράπεζας κατά την 31.12.2020. Με τη συναλλαγή “Ωμέγα” ολοκληρώνεται ο κύκλος διαδοχικών τιτλοποιήσεων της Attica Bank που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016, συνολικού ύψους περί τα €3δισ..

Με την επιτυχή ολοκλήρωση των συναλλαγών “Ωμέγα” και Astir 1 και 2, η Attica Bank θα διαθέτει δείκτη ΜΕΔ, σε pro forma επίπεδο, λιγότερο από 1% και κάτω του ευρωπαϊκού μ.ο.

Πρόσθετα, οι νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις για την κλειόμενη χρήση ανέρχονται περίπου σε 322 εκατ. ευρώ και ο δείκτης δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις βρίσκεται στα επίπεδα του 57%. Επιπλέον, η Attica Bank συνέχισε να βελτιώνει τη ρευστότητά της, καθώς αυξήθηκαν τα υπόλοιπα των καταθέσεων σε σχέση με την χρήση του 2019 κατά 7,4%.

Η Διοίκηση της Attica Bank, οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοί της, δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα το στρατηγικό σχεδιασμό της Τράπεζας ώστε να πρωταγωνιστήσει με το δικό της διακριτό και υποστηρικτικό ρόλο στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας»