Τι συμβαίνει με τις χρυσές λίρες στην Τράπεζα της Ελλάδος. Πόσο πωλούνται και πόσο αγοράζονται. Τι πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει να αποκτήσει μία χρυσή λίρα;
Η εκτίναξη της τιμής του χρυσού έχεις ως αποτέλεσμα τις ρευστοποιήσεις των χρυσών λιρών. Διατηρεί το τεράστιο άνοιγμα μεταξύ τιμών αγοράς και πώλησης η Κεντρική Τράπεζα.
Καμία διάθεση από την Τράπεζα της Ελλάδος για να αλλάξει την τιμολογιακή της πολιτική. Επιμένει στο να διατηρεί τη χαώδη διαφορά μεταξύ αγοράς και πώλησης της χρυσής λίρας.
Και αυτό συμβαίνει σε μια συγκυρία που όλο και περισσότεροι από τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους θεωρούν βέβαιη την κίνηση του χρυσού προς νέα ιστορικά υψηλά, εξαιτίας των εντεινόμενων γεωπολιτικών ανησυχιών αλλά και των συνεχιζόμενων μειώσεων επιτοκίων από τις βασικές Κεντρικές Τράπεζες (και της στροφής στο «κίτρινο μέταλλο» από τις ίδιες). Υποστηρικτικά λειτουργεί και η προσπάθεια αποδολαριοποίησης στις αναδυόμενες αγορές, με τους BRICS να πρωταγωνιστούν στην κίνηση.
Μάλιστα οι -θεωρητικά- υψηλές τιμές της χρυσής λίρας έχουν πυροδοτήσει ακόμα περισσότερο τις κινήσεις ρευστοποίησης κερδών, με αποτέλεσμα να τηρείται «waiting list» στους εν δυνάμει πωλητές, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί τηλεφωνικό ραντεβού προς την ΤτE.
Οι συναλλαγές αγοράς και πώλησης χρυσών λιρών πραγματοποιούνται:
- Στο κεντρικό κατάστημα της Τραπέζης Ελλάδος, Σταδίου 14, Αθήνα, κατόπιν ραντεβού, στο τηλέφωνο 210 3202788.
- Στο κατάστημα Θεσσαλονίκης, Τσιμισκή 4, από αρχές Ιουνίου 2023, κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα 2310 591157-158.
- Στο κατάστημα Ηρακλείου, 25ης Αυγούστου 25, από αρχές Φεβρουαρίου 2024, κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα 2810 242532.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο τιμών, στις 8/10/2024 η Κεντρική Τράπεζα αγόραζε τη χρυσή λίρα στα 546,45 ευρώ και την πωλούσε στα 652,34 ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτE, στο τρίτο τρίμηνο 2024, οι ιδιώτες αγόρασαν από την Κεντρική Τράπεζα μόλις 1.558 χρυσές λίρες, ενώ πούλησαν στην ΤτE 12.260 χρυσές λίρες. Στο σύνολο του πρώτου εννεαμήνου του 2024, οι πωλήσεις χρυσών λιρών από την TτΕ σε ιδιώτες έφθασαν τα 4.672 τεμάχια και οι αγορές της ΤτE από ιδιώτες τα 35.972 τεμάχια.
Είδηση – «βόμβα» για τις χρυσές λίρες στην Ελλάδα: Τις «καταργούν» – Δείτε πόσο πιάνουν τώρα
Μία είδηση βόμβα έσκασε για τις χρυσές λίρες, τις οποίες τα ελληνικά νοικοκυριά ρευστοποιούν μαζικά. Τι έχει συμβεί;
Τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας δείχνουν ότι χιλιάδες νοικοκυριά ρευστοποίησαν τις χρυσές λίρες το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Ο λόγος που έδιωξαν μαζικά τόσες χρυσές λίρες είναι οι υψηλές τιμές στις οποίες έχει σκαρφαλώσει η τιμή της χρυσής λίρας το τελευταίο διάστημα και τα σενάρια ότι δύσκολα θα αυξηθεί περαιτέρω, παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Στο πλαίσιο αυτό, τα νοικοκυριά προέβησαν σε αθρόες πωλήσεις χρυσών λιρών που είχαν στην κατοχή τους, επωφελούμενα από τις υψηλές τιμές οι οποίες ξεπερνούν το ποσό των 500 ευρώ, ενώ η τιμή αγοράς της λίρας από την Τράπεζα της Ελλάδος έχει αυξηθεί στα επίπεδα των 600 ευρώ.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι ρευστοποιήσεις χρυσών λιρών από ιδιώτες στην Τράπεζα της Ελλάδος ανήλθαν σε 13.917 τεμάχια, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 46% σε σύγκριση με τα τεμάχια που πωλήθηκαν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, όταν είχαν πωληθεί στην ΤτΕ 9.558 χρυσές λίρες, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2025\4 είχαν ρευστοποιηθεί 9.795 χρυσές λίρες Αγγλίας.
Συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι ρευστοποιήσεις χρυσών λιρών στην τράπεζα της Ελλάδος ανήλθαν σε 23.712 τεμάχια, έναντι 21.542 το πρώτο εξάμηνο του 2023, σημειώνοντας αύξηση 10%.
Οι πωλητές των χρυσών λιρών εκμεταλλεύτηκαν την άνοδο της τιμής, καθώς μέσα στο β΄ τρίμηνο του 2024, καθώς η τιμή αγοράς των χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος ξεπέρασε τα 500 ευρώ ανά τεμάχιο. Σήμερα, 1η Αυγούστου η ΤτΕ αγοράζει τις χρυσές λίρες Αγγλίας προς 512,93 ευρώ, μια από τις υψηλότερες τιμές διαχρονικά.
Αντίστοιχη είναι και αύξηση της τιμής πώλησης της χρυσής λίρας Αγγλίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ξεπέρασε τα 600 ευρώ και σήμερα διαμορφώθηκε σε 617,93 ευρώ ανά τεμάχιο.
Σημειώνεται ότι μεταξύ της αγοράς και πώλησης από την ΤτΕ υπάρχει τεράστιο spread. Ενώ η ΤτΕ πωλεί σε ιδιώτες τη χρυσή λίρα Αγγλίας προς 617,93 ευρώ την ίδια μέρα την αγοράζει προς 512,93 ευρώ.
Υπάρχει σ\δηλαδή μια διαφορά της τάξης των 105 ευρώ ή κατά 20,5%, που σημαίνει ότι για να αγοράσει κανείς, χρυσή λίρα ως επένδυση, απαιτεί τεράστια υπομονή μέχρι να αποκομίσει κέρδη και όπως λένε οι αναλυτές του χρυσού « καλύτερα να μην κερδίσει ποτέ» γιατί η άνοδος του χρυσού συνοδεύεται πάντα από αρνητικές διεθνείς εξελίξεις.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι ιδιώτες αγόρασαν από την Τράπεζα της Ελλάδος 1.533 τεμάχια, αριθμός μειωμένος κατά 52% σε σχέση με τις αντίστοιχες πωλήσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι ιδιώτες αγόρασαν από την ΤτΕ 3.114 χρυσές λίρες, αριθμός μειωμένος κατά 52% σε σύγκριση με τις αγορές του πρώτου εξαμήνου του 2023, όταν οι αγορές είχαν ανέλθει σε 6.921 τεμάχια.
Έσκασε η βόμβα: Τέλος η πληρωμή με μετρητά – Τι ανακοινώθηκε
Τα μετρητά είναι είδος προς εξαφάνιση σε μία περιοχή, με τις πληρωμές να γίνονται κατ’ αποκλειστικότητα με κάρτες
Αν και εδώ και χρόνια οι Κινέζοι είχαν εγκαταλείψει τα μετρητά, ωστόσο, μετά την πανδημία, οι πληρωμές χωρίς μετρητά και με κωδικό QR αυξήθηκαν ραγδαία και η πρακτική έγινε πολύ πιο διαδεδομένη στην περίοδο των lockdowns. Μέχρι το τέλος του 2023, το 86% όλων των πληρωμών στην Κίνα γίνονταν μέσω κινητών τηλεφώνων.
Ωστόσο πρόσφατα, η χώρα επέβαλε πρόστιμα σε επιχειρήσεις, επειδή αρνήθηκαν να δεχθούν πληρωμή σε μετρητά.
Ανάμεσα στις συγκεκριμένες εταιρείες είναι μερικές από τις πιο εδραιωμένες στην Κίνα, κάτι που δείχνει ότι η χρήση των μετρητών είναι σχεδόν «απαγορευμένο» φρούτο για τη χώρα.
Το παραπάνω αποτελεί πρόβλημα όσον αφορά την προσέλκυση ξένων τουριστών που δεν είναι μέρος του συστήματος άυλων πληρωμών της χώρας. Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας επέβαλε το σχετικό πρόστιμο σε επτά συνολικά επιχειρήσεις, καθώς το Πεκίνο πιέζει να κάνει τις συναλλαγές πιο προσιτές για τους ξένους τουρίστες.
Η μη αποδοχή μετρητών έχει γίνει ζήτημα για τους ξένους στην Κίνα, καθώς ψάχνουν να βρουν πωλητές που δέχονται μετρητά ή ακόμα και πιστωτικές κάρτες. Θέλοντας να προσελκύσει ξένες επιχειρήσεις, η Κίνα έσπευσε να γεφυρώσει το χάσμα. Οι μεγάλες πλατφόρμες πληρωμών Alipay και WePay άρχισαν να επιτρέπουν στους επισκέπτες να συνδέουν τις διεθνείς τραπεζικές τους κάρτες με τους κινεζικούς λογαριασμούς τους.
Τα όρια μιας συναλλαγής για αλλοδαπούς αυξήθηκαν επίσης από $1.000 σε $5.000. Φέτος, το Πεκίνο είπε σε επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία τριών αστέρων και εταιρείες ταξί να αρχίσουν να δέχονται διεθνείς πιστωτικές κάρτες.