Θρίλερ με την Πειραιώς: Χρυσοπληρώνει κόσμο για να τον… διώξει

Τράπεζα Πειραιώς: Νέο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης, με αποζημίωση η οποία μπορεί να φθάσει τις 200.000 ευρώ, ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με πηγές της τράπεζας, απευθύνεται σε συγκεκριμένες μονάδες και σε εργαζομένους που πληρούν καθορισμένα κριτήρια, έχει σχεδιαστεί με τρόπο κοινωνικά υπεύθυνο και περιλαμβάνει σημαντικές παροχές για τον εργαζόμενο που θα το επιλέξει και την οικογένειά του, ώστε να τους προσφέρει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.

Απευθύνεται σε μονάδες όπου το κύριο αντικείμενο τους περιορίζεται λόγω των μεταβολών στο λειτουργικό μοντέλο της Τράπεζας συνεπεία των τεχνολογικών εξελίξεων και της ψηφιοποίησης, καθώς επίσης σε εργαζόμενους που απασχολούνται σε γεωγραφικές περιοχές όπου παρατηρείται αναντιστοιχία μεταξύ των αναγκών της αγοράς και της υφιστάμενης στελέχωσης.

Η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου, ενώ οι εργαζόμενοι που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον έως και τις 15 Νοεμβρίου θα πριμοδοτηθούν με επιπλέον ποσό αποζημίωσης.

Η Τράπεζα Πειραιώς, όπως τονίζεται, υλοποιεί ένα μεθοδικό πρόγραμμα εταιρικού μετασχηματισμού για να διατηρήσει και να ενισχύσει τον ηγετικό της ρόλο, μέσα σε ένα δυναμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Με γνώμονα τις νέες ευκαιρίες και προκλήσεις, αξιοποιεί την ψηφιακή τεχνολογία, δημιουργεί πρωτοποριακές υπηρεσίες, βελτιώνει συστήματα και δομές, ενώ παράλληλα στοχεύει στον εξορθολογισμό του λειτουργικού της κόστους.

Τράπεζα Πειραιώς: Πώς έβγαλε 300 εκατομμύρια ευρώ από τα POS

Με 300 εκατομμύρια κέρδος γέμισαν τα ταμεία της Τράπεζας Πειραιώς με τα POS. Δείτε πως κατάφερε τη… μεγάλη μπάζα η Πειραιώς στο xristika.gr

Κεφαλαιακό κέρδος 300 εκατ. ευρώ θα εγγράψει στα αποτελέσματα και στο ενεργητικό της η Τρ. Πειραιώς από την πώληση του κλάδου υπηρεσιών αποδοχής πράξεων πληρωμής (POS) στην Euronet Worldwide, θυγατρική της πολυεθνικής EFT Services.

Η τράπεζα θα αποσχίσει τον κλάδο POS και θα τον εισφέρει σε θυγατρική της Euronet Worldwide (Euronet Merchant), παίρνοντας μετοχές τις οποίες εν συνεχεία θα μεταβιβάσει έναντι συμφωνηθέντος τιμήματος 312,5 εκατ. ευρώ. Η λογιστική αξία του πωλούμενου κλάδου ανέρχεται σε 12,5 εκατ. ευρώ. Ετσι προκύπτει καθαρό κέρδος 300 εκατ. ευρώ για την τράπεζα.

Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί μετά την έγκριση της πώλησης από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τρ. Πειραιώς.

Η Euronet Worldwide θα καταστεί μακροπρόθεσμος στρατηγικός εταίρος της Τράπεζας Πειραιώς, για την παροχή υπηρεσιών αποδοχής καρτών σε πελάτες της. Η συμφωνία προβλέπει τη σύναψη μακροπρόθεσμης αποκλειστικής συνεργασίας πωλήσεων και διανομής, για αρχική χρονική περίοδο 10 ετών.

Το προσωπικό της τράπεζας που απασχολείται στον κλάδο αποδοχής πράξεων πληρωμής, θα μεταφερθεί στη Euronet Merchant.

Τράπεζα Πειραιώς: Μοιράζει στεγαστικά δάνεια!

Την ίδια ώρα, ανοίγει την… κάνουλα των δανείων η Τράπεζα Πειραιώς καθώς αρχίζει η χορήγηση στεγαστικών με πολύ ευνοϊκούς όρους. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Η αγορά κατοικίας πλέον είναι πιο συμφέρουσα από την ενοικίαση, με δεδομένο ότι τα ενοίκια έχουν αυξηθεί λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως υπογράμμισαν στελέχη της τράπεζας Πειραιώς παρουσιάζοντας τις τάσεις της αγοράς και το προφίλ των υποψήφιων αγοραστών.

Οι εκταμιεύσεις στεγαστικών της τράπεζας το 2021, θα είναι περί τα 260 εκατ. ευρώ και τα 7 στα 10 δάνεια που χορηγούνται είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο.

«Οι τράπεζες έχουν τεράστια ρευστότητα και θέλουν να δώσουν στεγαστικά δάνεια. Σήμερα η Πειραιώς έχει 12 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ με αρνητικό επιτόκιο και αυτό μας κοστίζει 60 εκατ. ευρώ ετησίως. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να χορηγούμε στεγαστικά και να έχουμε κέρδος», σημείωσε ο Βασίλης Κουτεντάκης, ανώτερος γενικός διευθυντής, Chief Retail Banking της τράπεζας Πειραιώς και προσέθεσε ότι «προτιμάμε τη σημερινή αγορά με τα 800-900 εκατ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις το χρόνο, από τα 11 δισ. ευρώ εκταμιεύσεις του 2007».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της τράπεζας Πειραιώς Ηλία Λεκκό, καθώς η ελληνική οικονομία έχει μπει σε τροχιά επιταχυνόμενης ανάπτυξης, καταγράφεται ήδη αύξηση της ζήτησης και κατ’ επέκτασιν αύξηση των τιμών σε όλη την επικράτεια. Και παράλληλα η συντήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα από την ΕΚΤ, η μεγάλη ρευστότητα που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες και η πρόθεση τους για ισχυρή πιστωτική επέκταση, ευνοούν το δανεισμό.

«Η μεγάλη πρόκληση είναι να πειστεί ο κόσμος ότι οι τράπεζες όχι μόνο μπορούν αλλά και θέλουν να δώσουν δάνεια», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Γραμματικός, γενικός διευθυντής Retail Banking & Distribution Networks.

Σήμερα, στην αγορά κατοικίας στρέφονται άνθρωποι ηλικίας 25-44 ετών, οι οποίοι έχουν κατά κύριο λόγο σταθερό εισόδημα (δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί) και μπορούν να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι με τουλάχιστον 20% την αγορά ακινήτου και δανειστούν το υπόλοιπο ποσό. Στην περίπτωση αύξησης της ιδίας συμμετοχής, το επιτόκιο εκτοκισμού διαμορφώνεται χαμηλότερα.

Επιπρόσθετα η τράπεζα Πειραιώς, όπως είπε η Ειρήνη Μικροπούλου, Senior Director, Retail Banking & Distribution Networks προσφέρει απόλυτα προσωποποιημένη τιμολόγηση και το επιτόκιο καθορίζεται ανάλογα το πιστωτικό προφίλ του δανειολήπτη, τη διάρκεια και το ύψος του δανείου. Μάλιστα, η αγορά κατοικίας χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης πριμοδοτείται με έκπτωση 0,15% στο επιτόκιο και χωρίς έξοδα έγκρισης.

«Το 2021, ο ένας στους 2 πελάτες μας που πήραν στεγαστικό δάνειο κυμαινόμενου επιτοκίου, το πήραν με τελικό επιτόκιο κάτω του 2,2%» ανέφερε η Ε. Μικροπούλου

Οπως τόνισαν τα στελέχη της Πειραιώς η πληρωμή ενοικίου κάθε μήνα αν και προσφέρει στέγαση, δεν επιστρέφει τίποτα από πλευράς επένδυσης. Στην περίπτωση της αγοράς κατοικίας, είτε με ίδιους πόρους, είτε με λήψη στεγαστικού δανείου, το ακίνητο αποτελεί ιδιοκτησία που παρέχει τεκμαρτό εισόδημα αν ιδιοκατοικείται.

Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα κέρδους σε περίπτωση μελλοντικής μεταπώλησης καθώς παρόλο που οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, προέρχονται από μεγάλη πτώση στα πρώτα χρόνια της κρίσης.

Σύμφωνα με το παράδειγμα που έδωσαν τα στελέχη της Πειραιώς:

Ας υποθέσουμε ότι μια οικία εμπορικής αξίας 100.000 ευρώ ενοικιάζεται για 450 ευρώ το μήνα, ή 5,400 ευρώ ετησίως.

Στην περίπτωση της αγοράς της για ιδιοκατοίκηση στην τρέχουσα αξία, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

  • 100.000 η αξία
  • 6.000 τα διάφορα έξοδα (μεσιτικά, συμβολαιογραφικά, δικηγόρου, φόρο μεταβίβασης, δικαιώματα υποθηκοφυλακείου κλπ.,)
  • Συνολικό κόστος 106.000 ευρώ.
  • Επιπλέον, προκύπτει ετήσια επιβάρυνση λόγω ΕΝΦΙΑ και δαπανών συντήρησης που ανέρχεται σε 400 ευρώ.

Στην περίπτωση λήψης στεγαστικού δανείου:

  • ύψους 80.000 ευρώ με επιτόκιο 3% και διάρκεια 30 έτη
  • η μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 340 ευρώ (-24% του μισθώματος) ή 4.080 ευρώ ετησίως

Το ποσό ελάφρυνσης που προκύπτει αν από το ενοίκιο αφαιρέσει κανείς τη δόση του δανείου και τον επιμερισμό του ετήσιου ΕΝΦΙΑ είναι 77 ευρώ μηνιαίως ή περίπου 1.000 ευρώ ετησίως (924 ευρώ).

Τράπεζα Πειραιώς«Παίζει» με 3 δισ. ευρώ σε ακίνητα!

Παράλληλα, μια ακόμα κίνηση που δείχνει το μέγεθος που έχει πλέον η Τράπεζα Πειραιώς στην αγορά, καθώς «ανοίγει» τη δραστηριότητα του real estate με 3 δισ. ευρώ σε ακίνητα!

Στην άνοδο της ελληνικής αγοράς ακινήτων ποντάρει και η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ενισχύει τη δραστηριότητα του real estate. Σύμφωνα με παρουσίαση του Ομίλου σε διεθνείς αναλυτές και επενδυτές, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την αναβάθμιση των εμπορικών δραστηριοτήτων με περαιτέρω πιστωτική επέκταση, στοχεύοντας μερίδιο 30% της χρηματοδότησης των έργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, την επέκταση της ψηφιακής πλατφόρμας, δημιουργώντας οικοσύστημα πέραν των τραπεζικών υπηρεσιών, και αξιοποίηση των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων της αξίας 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την παρουσίαση στους επενδυτές, το σχέδιο της Πειραιώς με την κωδική ονομασία “Terra” βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και περιλαμβάνει την αξιοποίηση χαρτοφυλακίου ακινήτων που έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία της από αγορές, πλειστηριασμούς, ιδιόχρηση και αλλαγή χρήσης, κλπ.

Σε πρώτη φάση πρόκειται να αξιοποιηθεί ένα μέρος του χαρτοφυλακίου ακινήτων της το οποίο αποτιμάται γύρω στο 1 δισ. ευρώ. Ακόμα η ακριβής περίμετρος του χαρτοφυλακίου και δεν έχει κλειδώσει καθώς βρίσκεται σε επαφές με επενδυτές οι οποίοι έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον. Η αξιοποίηση των ακινήτων περιλαμβάνει όλους τους δυνατούς τρόπους, όπως δημιουργία πακέτων προς πώληση, ενοικίαση, αναβάθμιση/ανακαίνιση και στη συνέχεια πώληση, κλπ.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται αμέσως μετά το Project Skyline της Alpha Bank για τη δημιουργία κοινοπραξίας με στρατηγικό επενδυτή μέσω της Alpha Αστικά Ακίνητα, αλλά και μετά την ανακοίνωση των κερδών της Eurobank το α’ εξάμηνο, τα οποία μόνο από την αξιοποίηση περίπου 200 ακινήτων ανήλθαν σε 18 εκατ. ευρώ από τα 195 εκατ. του Ομίλου, με τα ετησιοποιημένα έσοδα από ενοίκια να υπολογίζονται σε 92 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρει το Capital.gr.

Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο Όμιλος προχωρά στη μεταφορά γραφείων από 18 διαφορετικά κτίρια στην Αττική (70 στρέμματα) σε ένα σύγχρονο χώρο στο Ελληνικό (Ellinikon Campus) 40 στρεμμάτων. Η αξία του νέου χώρου ανέρχεται σε 3.670 ευρώ ανά τ.μ. και κυμαίνεται χαμηλότερα από τις τρέχουσες αξίες της περιοχές, σύμφωνα με την παρουσίαση της Τράπεζας, με προοπτικές σημαντικής ανόδου. Η συνολική επένδυση πρόκειται να αποσβεστεί σε 60-70 έτη με ετήσιο κέρδος άνω των 10 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Πειραιώς, ξεκινώντας από ένα πολύ χαμηλό επίπεδο, η ελληνική αγορά ακινήτων μπορεί να συνεχίζει να αναπτύσσεται παράλληλα με μια πολύ ισχυρή οικονομία για μια σειρά ετών. Εάν οι προβλέψεις μας τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για την αγορά ακινήτων αποδειχθούν ορθές, η αγορά ακινήτων θα συγκλίνει με τα επίπεδα ισορροπίας ή “δίκαιης αποτίμησης” προς το 2027.

Η ανάλυση της Πειραιώς αναφέρει ότι η πορεία της αγοράς ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2020 αποτέλεσε έκπληξη ακόμα και για τον πιο αισιόδοξο οικονομικό αναλυτή, καθώς σε μια χρονιά ύφεσης, όπου το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8%, οι τιμές οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν κατά 4,3% και οι τιμές επαγγελματικών ακινήτων κατά 1,2%. Όμως, εκ των υστέρων οι λόγοι αυτής της “αποσύνδεσης” μεταξύ μακροοικονομικών δεδομένων και τιμών ακινήτων είναι προφανείς. Μετά το αρχικό σοκ της ταχύτητας διασποράς της πανδημίας και του πρώτου κύματος κοινωνικής αποστασιοποίησης, η πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων αγοραστών και επενδυτών συνειδητοποίησαν ότι η πανδημία του Covid-19 θα ήταν παροδική και η οικονομική δραστηριότητα θα επανερχόταν στα προ-covid επίπεδα.

Στην ίδια ανάλυση αναφέρεται ότι όπως οι χρηματιστηριακοί αναλυτές στα μοντέλα δίκαιης αποτίμησης μετοχικών αξιών άρχισαν να χρησιμοποιούν τα προσδοκώμενα κέρδη του 2021 αντί για την κερδοφορία του 2020, έτσι με τρόπο ανάλογο, και οι επενδυτές στην αγορά ακινήτων, παρέκαμψαν τη πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος (των νοικοκυριών) και της κερδοφορίας (των επιχειρήσεων) του 2020 και συνέχισαν να αποτιμούν την αγορά ακινήτων ως συνάρτηση των μακροχρόνιων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Η προσέγγιση αυτή είχε τρεις άμεσες επιπτώσεις:

  • Πρώτον, οι τιμές στην αγορά ακινήτων συνέχισαν και το 2020 να κινούνται ανοδικά παρά την πρωτοφανή οικονομική ύφεση υποστηριζόμενες από τις θετικές μακροχρόνιες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και από διοικητικές αποφάσεις όπως η “χρυσή βίζα” και άλλα φορολογικά κίνητρα που αποσκοπούν στο να γίνει η ελληνική αγορά ακινήτων ελκυστική στο διεθνές επενδυτικό κοινό.
  • Δεύτερον, η συνδυαστική επίδραση του θετικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος και του χαμηλού σημείου εκκίνησης (δεδομένου ότι την προηγούμενη δεκαετία οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν σωρευτικά περισσότερο από 44%) έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές των ακινήτων (οικιστικά και επαγγελματικά) να δύνανται να συνεχίσουν να αυξάνονται βραχυπρόθεσμα κατά 6%. Μακροπρόθεσμα προβλέπουμε ρυθμό αύξησης και στις 2 κατηγορίες ακίνητων περί το 3%, παράλληλα με τον ρυθμό ονομαστικής μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας.
  • Τρίτη, ο συνδυασμός της πτώσης διαθέσιμου εισοδήματος και κερδοφορίας και της αυξητικής πορείας των τιμών ακινήτων σημαίνει ότι, πρόσκαιρα τουλάχιστον, έως να επανέλθουμε στην ανάπτυξη, οι δείκτες αποτίμησης ακινήτων εμφανίζονται αυξητικοί.