Θέσεις εργασίας: Ερχονται νέες επιδοτήσεις για 200.000 προσλήψεις

Θέσεις εργασίας: Τι είπε ο Κ. Μητσοτάκης για ανεργία και μισθούς. «Στόχος μας είναι να ρίξουμε την ανεργία κάτω από το 10% το 2024», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Αν η ανεργία πέσει κάτω από 10% θα πρέπει να αναβιώσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας σε όλους τους μισθωτούς που εισπράττουν τον κατώτατο μισθό». Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Νέα προγράμματα επιδοτούμενης απασχόλησης για 200.000 θέσεις εργασίας προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τις «Ημέρες Καριέρας» που πραγματοποιούνται από χθες, Σάββατο 11 Φεβρουαρίου έως και σήμερα 12 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

«Πολλές επιδοτούμενες θέσεις εργασίας θα βγουν το επόμενο διάστημα κοντά στις 200.000 με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το καινούριο ΕΣΠΑ», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, διευκρινίζοντας πως η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στα καινούρια προγράμματα των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που θα ανακοινώνονται διαρκώς το επόμενο διάστημα.

Νωρίτερα, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης είχε διευκρινίσει πως το επόμενο διάστημα τίθενται σε λειτουργία προγράμματα για 200.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας και ειδικότερα:

  • 68.000 επιδοτούμενες θέσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης
  • 111.000 επιδοτούμενες θέσεις από το νέο ΕΣΠΑ
  • 22.000 επιδοτούμενες θέσεις που τρέχουν

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε 200.000 θέσεις εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτοψάλτης.

Θέσεις εργασίας: Το 2024 η ανεργία κάτω από 10%

Μιλώντας στις «Ημέρες Καριέρας» ο πρωθυπουργός προσδιόρισε τον στόχο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας, λέγοντας πως «Στόχος μας είναι να ρίξουμε την ανεργία κάτω από το 10% το 2024. Ένας στόχος απολύτως εφικτός και η ΔΥΠΑ θα παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια».

Υπενθυμίζεται πως η… ρήξη του φράγματος 10% στην ανεργία είναι εξαιρετικά σημαντική διότι θα δώσει το σύνθημα για την αναβίωση των επιδομάτων προϋπηρεσίας σε όλους τους μισθωτούς που εισπράττουν τον κατώτατο μισθό. Οι λεγόμενες 3ετίες έχουν παγώσει από το 2012 στο πλαίσιο του δεύτερου μνημονίου και θα ξεπαγώσουν όταν η ανεργία πέσει κάτω από 10%.

Θέσεις εργασίας: Μητσοτάκης για μισθούς

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια αύξηση του κατώτατου η οποία δεν θα είναι ευκαταφρόνητη, καλώντας όμως ταυτόχρονα και τις επιχειρήσεις να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και να αυξήσουν αντίστοιχα τους μεσαίους μισθούς.

«Η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι οι μισθοί», είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι «όχι ευκαταφρόνητη», αλλά «σημαντικό είναι να προσαρμόσουν τις απολαβές τους και οι ίδιες οι επιχειρήσεις.

Το μέρισμα ανάπτυξης πρέπει να περνάει και στους εργαζόμενους. Έχουμε δει αύξηση των μέσων μισθών αλλά θα πρέπει να γίνει ακόμη μεγαλύτερη, ενώ μπορούν να υπάρχουν και άλλες παροχές για τους εργαζόμενους, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ζήτημα της έλλειψης εργαζόμενων και της δυσκολίας στην εξεύρεση προσωπικού ιδιαίτερα στον τουρισμό, παρατηρώντας πως το ζήτημα συνδέεται με τα προγράμματα επανακατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων για τα οποία διατίθενται πολλά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η κατάρτιση, είπε, είναι «ένας τομέας στον οποία θα επιμείνουμε πολύ και νομίζω ότι θα είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση της αγοράς εργασίας».

Υπάρχουν δυνατότητες για επανεκπαίδευση και επανακατάρτιση, υπάρχουν καριέρες στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα φοβάμαι πως και στις κατασκευές πολύ σύντομα.

Ωστόσο αυτή είναι και η άλλη όψη μιας οικονομίας που αναπτύσσεται».

Θέσεις εργασίας: Ημέρες καριέρας

Με τη συμμετοχή 120 επιχειρήσεων που που προσφέρουν περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας, ολοκληρώθηκαν οι «Ημέρες Καριέρας» της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ)

Στις «Ημέρες Καριέρας», που πραγματοποιήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo-Maroussi, άνεργοι, αλλά και όσοι αναζητούν μία καλύτερη δουλειά ή ακόμα και μία διαφορετική επαγγελματική ευκαιρία, είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν απευθείας με εκπροσώπους εταιριών από πολλούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, που διαθέτουν κενές θέσεις εργασίας και χρειάζονται προσωπικό με τα κατάλληλα προσόντα, γνώσεις και δεξιότητες.

Οι επιχειρήσεις, που συμμετείχαν, δραστηριοποιούνται σε μεγάλο εύρος κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας, όπως βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκων, επίπλων γραφείου, ιατρικών προϊόντων και καλλυντικών, ομίλους καταστημάτων χονδρικής και λιανικής πώλησης ένδυσης και ηλεκτρολογικού υλικού, μεγάλους ομίλους εισαγωγής και εμπορίας αυτοκινήτων, τουριστικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις πληροφορικής, εξυπηρέτησης πελατών, επικοινωνιών, παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, παροχής ιατρικών υπηρεσιών, τεχνικές και κατασκευαστικές εταιρίες, καταστήματα υπεραγορών, διυλιστήρια κ.ά..

Οι ειδικότητες, που οι επιχειρήσεις αναζητούν, αφορούν, ενδεικτικά: εμποροϋπαλλήλους, υπαλλήλους γραφείου και γραμματειακής υποστήριξης, υπαλλήλους λογιστηρίου, στελέχη πληροφορικής, ταμίες, αποθηκάριους, οδηγούς, εργάτες παραγωγής, χειριστές μηχανημάτων, εξειδικευμένους τεχνίτες, ηλεκτρολόγους μηχανικούς, ηλεκτρολόγους εγκαταστάσεων, υπαλλήλους τηλεφωνικής εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών, ηλεκτρολόγους, διανομείς, αισθητικούς, κομμωτές, ηλεκτρολόγους και μηχανικούς αυτοκινήτων και βαρέων οχημάτων, τεχνίτες αμαξωμάτων, μηχανοτεχνίτες, μηχανολόγους μηχανικούς, στελέχη μάρκετινγκ, νοσηλευτές, φύλακες ασφαλείας, φυσικοθεραπευτές, τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων, ειδικότητες σε όλο το φάσμα του τουρισμού κ.ά..

Θέσεις εργασίας: Ενισχύεται ο διαμεσολαβητικός ρόλος της ΔΥΠΑ στην αγορά εργασίας

Σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, η «Ημέρα Καριέρας» έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός, με μεγάλη ανταπόκριση τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από όσους αναζητούν εργασία, γεγονός που καταδεικνύεται από τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό συμμετοχών εταιριών, αλλά και από το έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν τοπικές κοινωνίες για αντίστοιχες διοργανώσεις και σε άλλες πόλεις.

Στόχος της ΔΥΠΑ είναι να ενισχύει συστηματικά τον διαμεσολαβητικό της ρόλο στην αγορά εργασίας και να επιτυγχάνει την αποτελεσματική σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, συμβάλλει καθοριστικά η «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ, που έχει θετικά αποτελέσματα για τους ανέργους και τις εταιρίες, καθώς, σε πολλές περιπτώσεις, γίνονται προσλήψεις σε άμεσο χρόνο από την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, με τη διαδικασία ανεύρεσης του κατάλληλου προσωπικού να συνεχίζεται και κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, με προφανή οφέλη τόσο για όσους αναζητούν εργασία όσο και για τις επιχειρήσεις που καλύπτουν τις ανάγκες τους. Άλλωστε, η ΔΥΠΑ, με τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, θέτει ως κύρια προτεραιότητα να βοηθήσει το εργατικό δυναμικό να βρει σταθερές και ποιοτικές δουλειές και τις επιχειρήσεις να βρουν το κατάλληλο προσωπικό.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δηλώνει ότι, μετά από 1,5 χρόνο, οι εκδηλώσεις «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ αποτελούν έναν καθιερωμένο πλέον θεσμό, «όπως αποδεικνύουν η μεγάλη ανταπόκριση από τις επιχειρήσεις, τα αιτήματα που λαμβάνουμε από τοπικούς φορείς, για να διοργανώσουμε αντίστοιχες εκδηλώσεις σε πόλεις ανά την Ελλάδα και τα θετικά σχόλια των πολιτών, που προσέρχονται».

«Στις 13 “Ημέρες Καριέρας”, που έχουμε διοργανώσει, έχουν συμμετάσχει 600 επιχειρήσεις, με 15.000 θέσεις εργασίας και, γι’ αυτό, αποφασίσαμε η 2η εκδήλωση της Αθήνας να έχει διήμερη διάρκεια, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας ψάχνουν δουλειά να συνομιλήσουν με στελέχη 120 επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, που αναζητούν υποψηφίους για πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας» επισημαίνει ο διοικητής της ΔΥΠΑ.

Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι αποτελεί προτεραιότητα της ΔΥΠΑ να παρέχει στους ανέργους, στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις, «όλα τα σύγχρονα μέσα που οδηγούν στην επιτυχή σύζευξη προσφοράς και ζήτησης εργασίας και συνεισφέρουν στον κεντρικό στόχο που είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης στη χώρα μας».

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΥΠΑ προχώρησε στην ενδυνάμωση της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ), εγκαθιδρύοντας σταθερή επικοινωνία με τα τμήματα HR των επιχειρήσεων, που αναζητούν καταρτισμένο προσωπικό, με γνώσεις και δεξιότητες που αντιστοιχούν στις θέσεις εργασίας, τις οποίες διαθέτουν.

Σημειώνεται ότι το διαμεσολαβητικό έργο της ΜΕΜΜΕ συνίσταται:

  • στην αναλυτική καταγραφή των κενών θέσεων εργασίας στον χώρο της επιχείρησης από εξειδικευμένο σύμβουλο,
  • στη διερεύνηση κατάλληλων υποψηφίων, μέσω του δικτύου των συμβούλων των υπηρεσιών της περιοχής ενδιαφέροντος,
  • στην προεπιλογή υποψηφίων, μέσω της διενέργειας προσωπικών συνεντεύξεων από εξειδικευμένους συμβούλους,
  • στη συνεχή ενημέρωση – feedback – αποστολή των προεπιλεγμένων βιογραφικών στην επιχείρηση και στη συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα ΗR των επιχειρήσεων,
  • στη διοργάνωση «Ημερών Καριέρας» και
  • στην παρακολούθηση των τελικών επιλογών και των τοποθετήσεων, καθώς και στην ανταλλαγή δεδομένων και στην αξιολόγηση/στον απολογισμό της διαδικασίας.

Επίσης, για την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα της σύζευξης προσφοράς και ζήτησης εργασίας, υπενθυμίζεται ότι προσλήφθηκαν 600 νέοι εργασιακοί σύμβουλοι ανέργων και εργοδοτών, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Θέσεις εργασίας: Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Στις «Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ, που πραγματοποιούνται στην Αθήνα, όσοι αναζητούν εργασία μπορούν να συνομιλήσουν απευθείας με εκπροσώπους επιχειρήσεων από σχεδόν όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας και να δώσουν τα βιογραφικά τους σημειώματα, ενώ, από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων έχουν τη δυνατότητα να βρουν τους κατάλληλους υποψηφίους για τις θέσεις εργασίας που διαθέτουν.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, εξειδικευμένοι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα πραγματοποιήσουν οκτώ εργαστήρια (workshops) συμβουλευτικής (τέσσερα το Σάββατο και τέσσερα την Κυριακή) για τη δημιουργία αποτελεσματικού βιογραφικού και για την προετοιμασία επαγγελματικής συνέντευξης. Η συμμετοχή στα workshops συμβουλευτικής γίνεται με επιτόπια εγγραφή και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Επιπλέον, την Κυριακή, στην κεντρική αίθουσα της εκδήλωσης, στελέχη ανθρώπινου δυναμικού HR και εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων από τους κλάδους της βαριάς βιομηχανίας, του τουρισμού, της Κοινωνίας της Πληροφορίας, της χονδρικής και λιανικής πώλησης, της εξυπηρέτησης πελατών και των logistics, θα παρουσιάσουν το προφίλ του ιδανικού υποψηφίου και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη, με τήρηση σειράς προτεραιότητας.

Ακόμη, σε ειδικό χώρο (info corner), εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το βιογραφικό σημείωμα, τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, αλλά και τις υπηρεσίες, τις δράσεις και τα προγράμματα της ΔΥΠΑ.

Τέλος, καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου, θα υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης με νοηματική για τους αναζητούντες εργασία με προβλήματα ακοής, ώστε να διευκολυνθούν στην επαφή με τα στελέχη των επιχειρήσεων. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξυπηρετηθούν στα σημεία με ειδική σήμανση στον χώρο της εκδήλωσης.