Θες να νοικιάσεις στην Αθήνα; Ξέχνα το! Δείτε πού έχουν φτάσει τα ενοίκια

Ενοίκια: Ανεβαίνουν τα ενοίκια στην Ερμού, τάση για άνοδο και στις υπόλοιπες περιοχές. Αισιοδοξία στον κλάδο των ιδιοκτητών. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Οι μεγάλες εμπορικές πιάτσες δείχνουν θετικά σημάδια, ξεκινώντας και πάλι από τα πιο προνομιακά σημεία – Ελαφρά ανοδικά τα ενοίκια στον πιο εμπορικό δρόμο, την Ερμού

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στο κομμάτι των εμπορικών ακινήτων στην Αθήνα, έστω κι αν οι συνθήκες και το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον παραμένουν δύσκολες.

Αυτό επισημαίνει στην τελευταία της ανάλυση για την αγορά καταστημάτων η γνωστή εταιρεία συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield Proprius, προσθέτοντας ότι οι αξίες των ενοικίων στα καταστήματα για το πρώτο τρίμηνο του 2022 παρέμειναν σταθερές στις περισσότερες περιπτώσεις όσον αφορά τις μεγάλες εμπορικές πιάτσες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικά, στη μεγαλύτερη εμπορική πιάτσα, στην Ερμού το ενοίκιο στα καλά σημεία είναι στα 270 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, ελαφρώς αυξημένο σε σύγκριση με τα 260 ευρώ του 2021 αλλά χαμηλότερα σε σύγκριση με τα 280 ευρώ ανά τ.μ. του 2019, στη Γλυφάδα στα 130 ευρώ ανά τ.μ. από 125 ευρώ το 2021, ενώ σταθερά στα 125 ευρώ ανά τ.μ. όσο και πέρυσι, είναι το αντίστοιχο νούμερο στην Κηφισιά.

Στα ίδια επίπεδα ήτοι στα 125 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα είναι στη Θεσσαλονίκη στην οδό Τσιμισκή, στα 110 ευρώ στην Κηφισιά και επίσης σταθερά στα 75 ευρώ ανά τ.μ. τον μήνα στον Πειραιά.

«Ο κλάδος του λιανεμπορίου φαίνεται ανακάμπτει σχετικά καλά σε σύγκριση με τις μεγάλες απώλειες της πανδημίας και σε αυτό βοηθά πλέον, ειδικά στην Αθήνα και η σταδιακή αποκατάσταση της τουριστικής κίνησης με τους επισκέπτες της πόλης που ψωνίζουν και στα καταστήματά της, σε τομείς όπως π.χ. η αθλητική ένδυση, το premium retail με τα πιο ακριβά είδη», όπως αναφέρει η ανάλυση.

«Η τάση είναι τα ψώνια να συνδυάζονται πλέον ολοένα και περισσότερο με μία πιο ολοκληρωμένη «εμπειρία», με μεγαλύτερη έμφαση στην ψυχαγωγία, τον ελεύθερο χρόνο και το φαγητό.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο από τις αλυσίδες που έχουν ενσωματώσει μία πολυκαναλική προσέγγιση στις στρατηγικές τους».

Οι μεγάλες εμπορικές πιάτσες δείχνουν θετικά σημάδια, ξεκινώντας και πάλι, όπως είναι εύλογο, από τα πιο προνομιακά σημεία. Η CW Proprius αναφέρεται και στα νέα ανοίγματα καταστημάτων το τελευταίο διάστημα: Αυτά περιλαμβάνουν το νέο κατάστημα της γαλλικής μάρκας καλλυντικών Sephora στα Ματογιάννια της Μυκόνου, τα εγκαίνια του Calvin Klein στην Πάτρα και το νέο κατάστημα Molton Brown στην Κηφισιά.

To brand Buzz από τον χώρο των αθλητικών ειδών άνοιξε κατάστημα στον Πειραιά και το Zakcret νέο κατάστημα στα Ιωάννινα ενώ η φίρμα της Diane Von Fürstenberg ανακοίνωσε τα εγκαίνια νέου καταστήματος στη Γλυφάδα.

Η Carrefour εντός του πρώτου τριμήνου του έτους ανακοίνωσε νέα συνεργασία με τη Retail & More, θυγατρική της TeleUnicom, για την επανεκκίνηση του brand στην Ελλάδα με την πρώτη φάση ανάπτυξης του δικτύου καταστημάτων της να προβλέπει την έναρξη λειτουργίας καταστημάτων στην περιφέρεια, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές.

Μόλις χθες μάλιστα έγινε κι επισήμως γνωστό ότι ήδη εγκαινιάστηκαν δύο καταστήματα στη Ζάκυνθο και τρία στη Χαλκιδική, ενώ έχει δρομολογηθεί, το άμεσο επόμενο διάστημα, η δημιουργία επτά ακόμη καταστημάτων, σε περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση, όπως η Σαντορίνη.

Η πρώτη φάση ανάπτυξης γίνεται με την μέθοδο του franchise, ενώ στόχος είναι η η δημιουργία 25 καταστημάτων συνολικά για το 2022.

Στον επενδυτικό τομέα, όπως επισημαίνει η CW Proprius, στις αρχές του έτους η Trade Estates του ομίλου Fourlis ανακοίνωσε την αγορά του retail park της οδού Πειραιώς 54 από την Ten Brinke για 18,3 εκατ. ευρώ, έχoντας δρομολογήσει τη δημιουργία τεσσάρων ακόμη εμπορικών πάρκων σε Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Σπάτα και Χαλάνδρι (σ.σ. το τελευταίο αφορά σε box στην Λεωφόρο Δουκίσσης Πλακεντίας, που αναπτύσσει η Ten Brinke και το οποίο θα φιλοξενεί ΑΒ Βασιλόπουλο και McDonald’s όπως ανακοίνωσε προ ημέρων), η Briq Properties ΑΕΕΑΠ πούλησε επίσης ένα κατάστημα 168 τ.μ. στην Κηφισιά, ενώ παράλληλα στη Βουκουρεστίου, στον πολυτελέστερο εμπορικό κεντρικό δρόμο της Αθήνας, ένα κατάστημα 380 τ.μ. αγοράστηκε από ιδιώτη επενδυτή.

Ενοίκια: Αυτές είναι οι φθηνότερες περιοχές για ενοικίαση ή αγορά σπιτιού

Πού μπορείτε να βρείτε εύκολα σπίτι για ενοικίαση και πού «παίζουν» οι τιμές; Σε ποιες γειτονιές υπάρχουν ευκαιρίες για αγορά; Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Σημαντική άνοδος των τιμών ακινήτων, είτε πρόκειται για αγορά, είτε για ενοικίαση, καταγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια, κι αναμένεται να συνεχιστεί, όπως εκτιμούν στελέχη της κτηματαγοράς, παρά το αρχικό «μούδιασμα» του πολέμου. Οι τιμές θα σημειώσουνάνοδο μέχρι και 10% το πρώτο εξάμηνο του 2022, όπως προκύπτει από την έρευνα της Cerved Property Services.

Μάλιστα μεγάλη διαφοροποίηση προς τα πάνω στις τιμές υπάρχει από το 2020 στο 2021. Ωστόσο πάντα υπάρχουν ευκαιρίες είτε για πώληση, είτε για ενοικίαση στην Αττική.

Σε σχέση με τις υπέρμετρες απαιτήσεις των ιδιοκτητών, είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν σε αυτή τη συγκυρία ουκ ολίγα παλιά διαμερίσματα στην Κυψέλη, στον Κολωνό και στην Πατησίων.

Ενοίκια: Τα 10 προάστια με τις χαμηλότερες τιμές προς πώληση ή ενοικίαση

Ο κατάλογος με τις 10 περιοχές με χαμηλότερες τιμές προς πώληση δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις. Αγία Βάρβαρα, Πατήσια, Κολωνός και γενικά στο κέντρο της πρωτεύουσας και κάτω από την Ομόνοια, συναντά κάποιος τις χαμηλότερες τιμές, σύμφωνα με στοιχεία, του Spitogatos, της Νο1 ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η Αγία Βάρβαρα καταγράφεται ως η πιο φτηνή περιοχή για να αγοράσει κάποιος ακίνητο με μια μέση τιμή να μην ξεπερνά τα 1.000 ευρώ το τ.μ. (941 ευρώ το 2020), για ανακατασκευασμένα σπίτια, κι ακολουθούν Πατησίων – Αχαρνών με  1.047 ευρώ το τ.μ. το 2020 και μικρή άνοδο το 2021 (1077 ευρώ το τ.μ.).

Ευκαιρίες για επένδυση σε παραθαλάσσια περιοχή μπορεί να βρει κάποιος προς την Αρτέμιδα (Λούτσα), που έχει μέση τιμή πώλησης τα 1.208 ευρώ το τετραγωνικό το 2021 (με σημαντική άνοδο από ο 2020, όπλο η τιμή ήταν στα 1119 ευρώ).

Ενοίκια: Πωλήσεις 2020

Στη γενικότερη εικόνα, ακόμα και στις περιοχές με τις χαμηλότερες μέσες τιμές αγοράς ακινήτων, υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση προς τα πάνω από το 2020, στο 2021, που κυμαίνεται από 40 έως 170 ευρώ το τετραγωνικό.

Ενοίκια: Πωλήσεις 2021

: Εκπλήξεις στην ενοικίαση

Η έκπληξη του real estate έρχεται στα ακίνητα προς ενοικίαση, αφού τις καλύτερες τιμές μπορεί να τις συνατήσει εκτός “κλεινόν άστυ” και μάλιστα στα βόρεια προάστια της Αττικής. Ροδόπολη, Άγιο Στέφανο, αλλά και Μαραθώνα, Νέα Μάκρη. Περιοχές με αρκετό πράσινο, αλλά μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας και χωρίς εύκολη πρόσβαση με συγκοινωνίες. Εκεί μπορεί να εντοπίσει πραγματικές ευκαιρίες προς ενοικίαση σε μη αστικό περιβάλλον.

Χαρακτηριστικό είναι ότι απουσιάζει περιοχή του κέντρου της Αθήνας στη λίστα με τις 10 πιο φτηνές προς ενοικίαση. Το πιο κοντινό προάστιο με πιο χαμηλή τιμή προς ενοικίαση είναι οι Άγιοι Ανάργυροι με 6 ευρώ το τ.μ. το 2021, και οι Αχαρνές με 5.71 το τ.μ.

Στην κοσμική περιοχή του Αγίου Στεφάνου μπορεί να βρει κάποιος ακίνητο προς ενοικίαση με 5,83 ευρώ το τετραγωνικό, όπως και στο Γραμματικό, ενώ πιο ακριβή είναι η Αγία Βάρβαρα που η μέση τιμή μισθώματος είναι 5.98 ευρώ το τ.μ.

2020

Κι στην ενοικίαση όμως υπάρχει διαφοροποίηση προς τα πάνω των τιμών που φτάνουν έως και δύο ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, στις περιοχές που συγκαταλέγονται σε αυτές με τα φτηνότερα μισθώματα στην Αττική.

2021

Άγνωστο “Χ” είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς όπως επισημαίνουν στελέχη του real estate η αγορά ακινήτων ακολουθεί με μια χρονο-καθυστέρηση περίπου 8-10 μηνών τις διεθνείς εξελίξεις, δηλαδή οι επιπτώσεις από την κρίση του πολέμου θα χρειαστούν διάστημα περίπου ενός χρόνου για να αποτυπωθούν στην εγχώρια κτηματαγορά, ενώ αρνητικός παράγοντας είναι και το ενεργειακό κόστος.

Ενοίκια: Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές; Οι πιο ακριβές περιοχές (πίνακες)

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από τη CIA Landlord, η οποία εξέτασε συνολικά 38 ευρωπαϊκές χώρες, διαπιστώθηκε ποιες είναι οι φθηνότερες πόλεις για ενοικίαση αλλά και αγορά. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα ενοίκια, στο xristika.gr.

Η αύξηση στις τιμές των ενοικίων δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Σε όλο τον κόσμο οι τιμές των ακινήτων καταγράφουν σημαντική άνοδο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από τη CIA Landlord, η οποία εξέτασε συνολικά 38 ευρωπαϊκές χώρες, διαπιστώθηκε ποιές είναι οι φθηνότερες πόλεις για ενοικίαση αλλά και αγορά.

Αυτές είναι οι 5 ευρωπαϊκές πόλεις με το χαμηλότερο ενοίκιο:

1. Σαράγεβο (Βοσνία Ερζεγοβίνη): 268,99 ευρώ/ μήνα

2. Βουδαπέστη (Ουγγαρία): 426,16 ευρώ/ μήνα

3. Αθήνα (Ελλάδα): 433,78 ευρώ/ μήνα

4. Ζάγκρεμπ (Κροατία): 492,69 ευρώ/ μήνα

5. Λιουμπλιάνα (Σλοβενία): 654,52 ευρώ/ μήνα

Οι τιμές τόσο για αγορά όσο και ενοικίαση ακινήτων έχουν σημειώσει απότομη αύξηση την τελευταία δεκαετία στις δυτικές χώρες, αναφέρει η μελέτη.

Σε ποιες πόλεις, όμως, οι κάτοικοι πληρώνουν τα περισσότερα χρήματα ανά τετραγωνικό μέτρο;

Μια ακόμη μελέτη από την CIA Landlord αποκαλύπτει τις πόλεις στις οποίες τα άτομα πληρώνουν το μεγαλύτερο ενοίκιο.

Το Μονακό φημίζεται για τη χλιδάτη ζωή, τα γρήγορα αυτοκίνητα και τους super rich πολίτες που φιλοξενεί. Όσοι νοικιάζουν ένα διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο στο κέντρο της πόλης του Μονακό, πληρώνουν κατά μέσο όρο 3.556 ευρώ περίπου δηλαδή, 71,13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το μήνα. Όσοι από την άλλη, επιθυμούν να αγοράσουν ένα ακίνητο στη συγκεκριμένη πόλη, τότε θα πρέπει να είναι σε θέση να πληρώσουν το ποσό των 75.196,21 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Συγχρόνως, εξίσου ακριβά είναι τα ενοίκια και στην η πρωτεύουσα της Μεγάλης Βρετανίας. Στο Λονδίνο, διαμέρισμα με ένα δωμάτιο για παράδειγμα, μπορεί να κοστίζει κατά μέσο όρο 2.016,45 ευρώ το μήνα. Οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων θα πληρώσουν τουλάχιστον, 14.583,90 ευρώ κατά μέσο όρο ανά τετραγωνικό μέτρο για ένα οικόπεδο στην πόλη ή 7248,96 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στην επαρχία.

Ενοίκια: Η Γη της Επαγγελίας ή η γη των ακριβών ακινήτων;

Τα διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου στην Ουάσιγκτον κοστίζουν κατά μέσο όρο 2006,03 ευρώ στο κέντρο της πόλης ή 1314,59 ευρώ στα προάστια.

Σημειώνεται δε, πως το Μονακό και το Χονγκ Κονγκ είναι οι ακριβότερες πρωτεύουσες για τους αγοραστές.