ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θες δάνειο; Ξέχνα τις τράπεζες και πάρε άμεσα μέχρι 25.000 ευρώ

Δάνειο: Τι ισχύει για τις μικρο-χρηματοδοτήσεις. Έτοιμο το νομικό πλαίσιο για να ανοίξει σταδιακά η στρόφιγγα. Πώς μπορείτε να λάβετε άμεσα δάνειο με «εγγυήτρια» την Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Έντονο ενδιαφέρον για να λάβουν άδεια για μικροχρηματοδοτήσεις έχει ήδη εκδηλωθεί από δύο εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των πληρωμών και πιστώσεων.

Όμως, το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται μόνο στον κλάδο των πιστώσεων. Ο νόμος για τις μικροπιστώσεις, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχει κερδίσει το ενδιαφέρον πολλών κλάδων που θέλουν να προσφέρουν ευκολίες στους πελάτες τους, όπως για παράδειγμα από ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, εταιρείες e-learning, συμβουλευτικές εταιρείες κλπ.

Οι επιχειρήσεις αυτές βρίσκουν την ευκαιρία να βοηθήσουν τον πελάτη να βρει την αναγκαία ρευστότητα ώστε να αγοράσει την υπηρεσία τους. Για παράδειγμα, ένας εταιρικός πελάτης, μια μικρή επιχείρηση, μπορεί να γίνει συνδρομητής κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Η τελευταία μπορεί να του χορηγήσει μικροπίστωση έναντι ενός επιτοκίου γύρω στο 6-8% προκειμένου ο πελάτης να πληρώνει το λογαριασμό τηλεφωνίας. Το ίδιο μπορεί να γίνει σε ιδιωτικά σχολεία, ασφαλιστικές εταιρείες, φοροτεχνικά γραφεία, εταιρείες κατασκευής ιστοσελίδων, διαφημιστικές, κά, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια σε αρκετές χώρες σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ένα άλλο μοντέλο που μπορεί να λειτουργήσει μπορεί να προβλέπει τη σταδιακή αποπληρωμή του δανείου μέσα από τον τζίρο μιας επιχείρησης.

Για παράδειγμα, μία εταιρεία συστημάτων πληρωμών μπορεί να πάρει άδεια για μικροπιστώσεις και να παρακρατεί ένα ποσοστό από τις συναλλαγές από τις πωλήσεις στο POS.

Ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από πέρσι το καλοκαίρι, ωστόσο η πανδημία πάγωσε διαδικασίες οι οποίες ήταν απαραίτητες προκειμένου να λειτουργήσει η αγορά μικροπιστώσεων.

Οι μικροπιστώσεις έχουν ως στόχο την τόνωση της ρευστότητας και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις, startups και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν μπορούν να πάρουν δάνειο από τράπεζες.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο Οικονομικών με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ. Γιώργο Ζαββό, σε συνεργασία με το υπ. Ανάπτυξης επεξεργάζονται τις τελικές ρυθμίσεις προκειμένου να ξεκινήσουν οι μικροπιστώσεις στην Ελλάδα.

Αυτό γίνεται και σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι αυτή που θα εγκρίνει τις άδειες και θα έχει την εποπτεία των ιδρυμάτων μικροχρηματοδοτήσεων.

Επίσης, για λόγους διαφάνειας έχει θεσπιστεί η τήρηση Μητρώου Ιδρυμάτων Μικροχρηματοδοτήσεων, το οποίο θα πρέπει να είναι δημοσίως προσβάσιμο και ενημερομένο προκειμένου το κοινό να μπορεί να ελέγχοι ποιες εταιρείες έχουν πάρει άδεια, ή για ποιες έχει ανασταλεί.

Δάνειο: Στην τελική ευθεία δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις

Η εταιρεία μικροχρηματοδοτήσεων θα πρέπει να λειτουργεί στην Ελλάδα και να έχει μετοχικό κεφάλαιο άνω των 250.000 ευρώ. Αδειοδοτείται από την Τράπεζα της Ελλάδος και η εποπτεία είναι αυστηρή και μοιάζει σαν εκείνη των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι εταιρείες αυτές μπορούν να χορηγούν δάνεια μέχρι 25.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Ο δικαιούχος, πχ ένας ελεύθερος επαγγελματίας, μπορεί να πάρει μικροδάνεια από περισσότερες από μία εταιρεία μικροπιστώσεων.

Ωστόσο, το συνολικό ποσό δεν μπορεί να ξεπερνά τα 25.000 ευρώ. Το ποσό ανά δικαιούχο ελέγχεται από την εταιρεία μικροπίστωσης μέσω του σχετικού μητρώου.

Η μικροπίστωση δίνεται με την υπογραφή μιας σύμβασης, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις. Οι εταιρείες μικροπιστώσεων στην πράξη δανείζουν από το κεφάλαιό τους, διότι δεν λαμβάνουν καταθέσεις, και, για αυτό, δεν μπορούν να ζητούν εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Είναι σαν ένας ιδιώτης να δανείζει έναν άλλον με ιδιωτικό συμφωνητικό και σε λογικό επιτόκιο. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του νόμου, απαγορεύεται ιδιώτης που δεν είναι αδειοδοτημένη εταιρεία πιστώσεων ή μικροπιστώσεων να δραστηριοποιείται στο χώρο των χρηματοδοτήσεων.

Συνεπώς, το συμφωνητικό αυτό “δένεται” με τα λεγόμενα ενοχικά δικαιώματα.

Ως προς το επιτόκιο, αυτό μπορεί να είναι σταθερό ή κυμαινόμενο και θα πρέπει να αναφέρεται ξεκάθαρα στη σύμβαση αλλά και σε κάθε διαφημιστικό ή ενημερωτικό υλικό.

Όσον αφορά στο ύψος του επιτοκίου, αυτό θα πρέπει να ακολουθεί την αγορά και να κινείται σε λογικά επίπεδα. Εδώ οι αρμόδιες αρχές πρόκειται να προσθέσουν ένα ανώτατο όριο εφόσον διαπιστωθούν καταχρηστικές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές σήμερα δεν θα επιτρέψουν επιτόκια πάνω από το 8%. Πράγματι, από σχετική έρευνα αγοράς έχει προκύψει ότι πιστώσεις από γραφεία πιστώσεων ή άλλων εταιρειών που συνεργάζονται νόμιμα με αδειοδοτημένα ιδρύματα, τα επιτόκια κυμαίνονται γύρω στο 7%.

Η σκέψη να μην τεθεί πλαφόν από την αρχή, το οποίο θα μπορεί να αλλάζει με νέες αποφάσεις ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, στηρίζεται στο επιχείρημα ότι η ύπαρξή του μπορεί να φέρει όλα τα επιτόκια των μικροχρηματοδοτήσεων στο ανώτατο όριο.

Πάντως, το θέμα της παρακολούθησης καταχρηστικών συμπεριφορών γενικά και για το επιτόκιο ειδικότερα έχουν τοποθετηθεί δημοσίως και στη Βουλή οι αρμόδιοι υπουργοί, τονίζοντας ότι θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία και σε περίπτωση που διαπιστωθούν τάσεις στρέβλωσης θα τεθεί όριο.

Δάνειο: Ανακοίνωση – «βόμβα»

Το όνειρο κάθε Έλληνα δεν είναι άλλο από το να έχει το δικό του σπίτι και η Τράπεζα Πειραιώς με μια ανακοίνωσή της, μας φέρνει… ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο!

Γιατί προσφέρει στεγαστικό δάνειο με σταθερό επιτόκιο για 3, 5, 10, 15, 20, 25 ή 30 έτη με σκοπό την αγορά, ανέγερση, ολοκλήρωση, ανακαίνιση ή επισκευή ακινήτου, την αγορά οικοπέδου και την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου άλλης τράπεζας.

Το επιτόκιο παραμένει σταθερό είτε για όλη τη διάρκεια του δανείου είτε για συγκεκριμένη αρχική περίοδο και στη συνέχεια κυμαινόμενο με βάση το επιτόκιο Euribor μηνός πλέον σταθερού περιθωρίου για όλη τη διάρκεια του δανείου.

Τα ανωτέρω επιτόκια διαμορφώνονται αποκλειστικά για εσένα.

Αναλυτικά:

Ποσό δανείου

Από 20.000 ευρώ

Ποσοστό χρηματοδότησης ανάλογα με το σκοπό του στεγαστικού δανείου σας:

Έως 80% της εκτιμώμενης αξίας του προσημειούμενου ακινήτου, σύμφωνα με την εκτίμηση του μηχανικού της Τράπεζας.

Επιτόκιο

Υπάρχει δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου για όλη τη διάρκεια του δανείου ή σταθερού επιτοκίου για τα πρώτα χρόνια του δανείου και στη συνέχεια κυμαινόμενου.

Κατά τη διάρκεια σταθερού επιτοκίου:

Το επιτόκιο είναι σταθερό για τα πρώτα 3 ή 5 ή 10 ή 15 ή 20 ή 25 ή 30 χρόνια, ανερχόμενο ενδεικτικά ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του δανείου και τη συναλλακτική συμπεριφορά του πελάτη, από 2,30% έως 4,70%.

Κατά τη διάρκεια κυμαινόμενου επιτοκίου (εφόσον επιλεγεί):

Το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο με βάση το επιτόκιο Euribor μηνός πλέον ενός σταθερού περιθωρίου, ανερχόμενου ενδεικτικά από 2,25% έως 3,85%, για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου.

Το σταθερό επιτόκιο καθώς και το περιθώριο του κυμαινόμενου επιτοκίου του δανείου διαμορφώνονται κατόπιν αξιολόγησης της αίτησης δανειοδότησής σας από την Τράπεζα σύμφωνα με την ισχύουσα πιστωτική της πολιτική, λαμβανομένων υπόψη παραγόντων όπως η συναλλακτική συμπεριφορά, η παρεχόμενη εξασφάλιση, το ποσό και η διάρκεια του δανείου.

Τα επιτόκια επιβαρύνονται με την εισφορά του Ν.128/75, που σήμερα ανέρχεται σε 0,12% για κατοικία και 0,6% για επαγγελματική στέγη.
Εφόσον το δάνειο εκτοκίζεται με κυμαινόμενο επιτόκιο, το ποσό της δόσης μπορεί να μεταβάλλεται, ανάλογα με τη διακύμανση του επιτοκίου χορηγήσεων.

Σε περίπτωση μη ασφάλισης για τους κινδύνους ΖΩΗΣ/Μόνιμης Ολικής Ανικανότητας ενδέχεται να υπάρχει προσαύξηση στο ανωτέρω αναφερθέν σταθερό επιτόκιο/περιθώριο.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΕΠΠΕ

Για ποσό δανείου 100.000€, διάρκεια αποπληρωμής 20 έτη, ήτοι 240 μηνιαίες δόσεις, σταθερό επιτόκιο 3,00% για όλη τη διάρκεια του δανείου (πλέον εισφοράς Ν. 128/75, 0,12%), Δαπάνη Εξέτασης Αιτήματος: 350€, Κόστος Νομικού Ελέγχου: 50€, Κόστος Τεχνικού Ελέγχου:142,40€, ισχύουν τα ακόλουθα:

Μηνιαία δόση: 560,80€
Συνολικό Ποσό Πίστωσης: 100.000€
Συνολικό Κόστος Πίστωσης: 35.128,70€
Συνολικό Ποσό προς πληρωμή: 135.128,70€
Σ.Ε.Π.Π.Ε: 3,23%

Διευκρινίζεται ότι το ΣΕΠΠΕ, η μηνιαία δόση και το συνολικό ποσό προς πληρωμή αναφέρονται αποκλειστικά χάριν παραδείγματος και προκύπτουν μόνον με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν τα προαναφερθέντα δεδομένα.

Επισημαίνουμε ότι η ασφάλιση του προσημειούμενου ακινήτου έναντι των κινδύνων Πυρός/Σεισμού είναι υποχρεωτική για ασφαλιζόμενο κεφάλαιο ίσο με την αξία ανακατασκευής του ακινήτου.

Παρέχεται η δυνατότητα ένταξης σε ομαδικό ασφαλιστήριο που συνάπτει η Τράπεζα με ασφαλιστική εταιρεία της επιλογής της ή η προσκόμιση ατομικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου από ασφαλιστική εταιρεία της επιλογής του δανειολήπτη, σύμφωνα με τις πολιτικές και διαδικασίες της τράπεζας.

Στο ανωτέρω παράδειγμα δεν έχει συνυπολογιστεί το κόστος ασφάλισης του προσημειούμενου ακινήτου για τους κινδύνους Πυρός/Σεισμού και ΖΩΗΣ/Μόνιμης Ολικής Ανικανότητας του δανειολήπτη.

Διάρκεια

Η ελάχιστη διάρκεια του δανείου ισούται με τη διάρκεια ισχύος του σταθερού επιτοκίου.

Η μέγιστη διάρκεια διαμορφώνεται ανάλογα με το σκοπό του στεγαστικού δανείου σας:

  • Αγορά, ανέγερση ή ολοκλήρωση – μέχρι 30 έτη
  • Ανακαίνιση ή επισκευή – 20 έτη
  • Αποπληρωμή δανείου από άλλη τράπεζα – μέχρι 3 έτη επιπλέον όσων απομένουν από τη διάρκεια του αρχικού δανείου
  • Σημειώνεται ότι η ηλικία του δανειολήπτη στη λήξη του δανείου δεν μπορεί να ξεπερνά το 75ο έτος.

Περίοδος χάριτος

Δυνατότητα χορήγησης περιόδου χάριτος από 6 μέχρι 18 μήνες, για δάνειο με σκοπό την ανέγερση, ολοκλήρωση ή αγορά υπό ανέγερση ακινήτου.

Εκταμίευση

Ανάλογα με το σκοπό του δανείου:

  • Αγορά έτοιμου ακινήτου – εφάπαξ
  • Αγορά υπό κατασκευή, Ανέγερση, αποπεράτωση, ανακαίνιση, επισκευή ακινήτου – τμηματικά με βάση την πρόοδο των εργασιών

Αποπληρωμή

Σε μηνιαίες δόσεις που αποπληρώνουν:

  • Τόκους, κεφάλαιο και ασφάλιστρα
  • Τόκους και ασφάλιστρα, εφόσον υπάρχει περίοδος χάριτος
  • Η πληρωμή των δόσεων πραγματοποιείται αυτόματα από τον καταθετικό λογαριασμό σας.

Κάθε δόση καταβάλλεται την ίδια ημερομηνία κάθε ημερολογιακού μήνα και το ύψος αυτής υπολογίζεται με βάση το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο και τον αριθμό των δόσεων. Ο τόκος υπολογίζεται με βάση ημερολογιακό έτος τριακοσίων εξήντα πέντε (365) ημερών. Ο αριθμός των δόσεων διαμορφώνεται ανάλογα με την επιλεγείσα από τον πελάτη διάρκεια του δανείου.

Η αθέτηση υποχρεώσεων από τη δανειακή σύμβαση ενδέχεται να έχει νομικές ή οικονομικές συνέπειες για τον δανειολήπτη.

Δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης

Ολική ή μερική πρόωρη αποπληρωμή οποτεδήποτε, χωρίς επιβάρυνση για το πρόωρα εξοφλούμενο κεφάλαιο.

Εξασφάλιση

Εξασφάλιση με προσημείωση ακινήτου.

Ασφαλιστικές καλύψεις

  • Υποχρεωτική Ασφάλεια ακινήτου Πυρός-Σεισμού για ασφαλιζόμενο κεφάλαιο ίσο με την αξία ανακατασκευής του ακινήτου.
  • Ασφάλιση Ζωής & Μόνιμης Ολικής Ανικανότητας ενός εκ των δανειοληπτών, για ασφαλιζόμενο κεφάλαιο ίσο με το εγκεκριμένο όριο του δανείου.
  • Σε περίπτωση ένταξής σας για τους ανωτέρω κινδύνους στο ομαδικό ασφαλιστήριο που συνάπτει η Τράπεζα, τα ασφάλιστρα καταβάλλονται κάθε μήνα με τη δόση του δανείου σας.
Σωτήρης Παπαδόπουλος

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

6 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

6 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

6 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

6 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

6 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

6 έτη ago