Αγορά σπιτιού

Αγορά σπιτιού: Η Αθήνα από το 2018 έως το 2020 είδε μια ανατίμηση 18%- 19%, η Θεσσαλονίκη 11% – 14%, οι άλλες μεγάλες πόλεις 2%- 6,5% και οι υπόλοιπες περιοχές από 3%- 10% . Ωστόσο τα ακίνητα παραμένουν 27%- 38% πιο φτηνά από το 2007. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ακριβότερα έως και 19% ειδικά για την Αθήνα σε σχέση με τον …πάτο της αγοράς το 2017, φθηνότερα ωστόσο, έως και 38% σε σύγκριση με το peak του 2007 είναι οι τιμές των σπιτιών στη χώρα μας, όπου και το πρώτο τρίμηνο του 2021, εν μέσω πανδημίας, οι τάσεις με βάση και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος παραμένουν ανοδικές.

Στην παρούσα φάση, εν μέσω πανδημίας, η αγορά των κατοικιών φαίνεται ότι βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο «αναμένοντας τη νέα κανονικότητα, ώστε να αναδιαταχθεί και να ξεκινήσει από μια νέα βάση», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, τέως πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, τέως ορκωτός εκτιμητής κι επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας ακινήτων SOLUM Property Solutions.

Ο ίδιος εκτιμά ότι, στη νέα κανονικότητα θα έχουμε, μεταξύ άλλων και λόγω της πανδημίας, ως αρνητικές παραμέτρους το μικρότερο ΑΕΠ, τη σημαντική ανεργία, τα μειωμένα διαθέσιμα των νοικοκυριών (ιδίως αυτών που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα), τον περιορισμένο δανεισμό από τράπεζες και κακά δημογραφικά.

«Στις θετικές δυνάμεις μπορούμε να δούμε την ανάγκη για σύγχρονες, πράσινες οικίες, τα μηδενικά σχεδόν επιτόκια των τραπεζών για τους καταθέτες που ωθούν κάποιους στα ακίνητα, τα χαμηλά επιτόκια για στεγαστικά δάνεια που είναι επίσης ένα θετικό στοιχείο στην τρέχουσα περίοδο, έστω κι αν οι Έλληνες επηρεασμένοι αρνητικά από το δανεισμό κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης είναι διστακτικοί. Πολλά από τα ακίνητα που βρίσκονται τώρα, λόγω κόκκινων δανείων, στα χέρια των τραπεζών η των funds, αφού ωριμάσουν, θα μπουν και αυτά στην προσφορά και έτσι θα επηρεάσουν στον ένα η τον άλλο βαθμό τις τιμές».

Η πορεία των τιμών

Μία προσεκτική μελέτη της πορείας της αγοράς κατοικιών μέσω των δεικτών της τράπεζας της Ελλάδος δείχνει ότι το υψηλό σημείο ήταν το 2007 όπου ο δείκτης ήταν 100. Στη δεκαετή κρίση της οικονομίας, το 2017 ο δείκτης έφτασε στο χαμηλότερο σημείο και έκτοτε άρχισε η σταδιακή άνοδος των τιμών.

Έτος

Αθήνα Νέα*

Θεσσαλο-νίκη Νέα*

Άλλες πόλεις Νέα*

Λοιπές περιοχές

Νέα*

Αθήνα Παλαιά

Θεσσαλο-νίκη

Παλαιά

Άλλες πόλεις

Παλαιά

Λοιπές περιοχές

Παλαιά

2007

100

100

100

100

100

100

100

100

2017

57,3

58,1

63,3

64,3

55,6

53,0

60,4

63,9

2018

59,2

58,9

63,9

65,3

57,1

53,6

60,9

64,4

2020

70,2

67,1

68,0

71,7

68,0

59,6

61,9

66,3

2021 Q1

73,0

68,8

68,4

72,7

70,6

61,5

62,7

67,3

*Νέα: Νέες οικοδομές με παλαιότητα έως 5 έτη, Παλαιά: Οικοδομές με παλαιότητα άνω των 5 ετών

 

Η Αθήνα από το 2018 έως το 2020 είδε μια ανατίμηση 18 έως 19%, η Θεσσαλονίκη 11% έως 14%, οι άλλες πόλεις 2 έως 6,5% και οι υπόλοιπες περιοχές από 3 έως 10%. Ακόμη παρατηρείται ότι τα ακίνητα είναι περίπου 27% έως και 38% πιο φτηνά από ότι το 2007.

«Όσον αφορά τις τάσεις και τις προοπτικές, θα πρέπει πρώτα να λάβουμε υπόψη ότι η χώρα μας είχε επαρκή αριθμό κατοικιών προ της δεκαετούς κρίσης της οικονομίας, για να στεγάσει τον πληθυσμό της που τότε ήταν μεγαλύτερος και δεν υπήρχε η μετανάστευση 500.000 περίπου Ελλήνων αλλά και χιλιάδων ξένων εργατών κλπ που έφυγαν λόγω της κρίσης. Εκείνο που χρειάζεται είναι ο εκσυγχρονισμός όσων κατασκευών κρίνονται κατάλληλες, αλλά και λογική ανέγερση νέων πράσινων, έξυπνων και πιο αντισεισμικών οικοδομών», αναφέρει ο κ. Χαραλαμπόπουλος. Ο ίδιος εκτιμά ότι η βραχυχρόνια μίσθωση (μέσω των γνωστών πλατφορμών Airbnb, VRBO κ.α.) θα ανασυνταχθεί και θα δημιουργηθούν νέες ισορροπίες, ενώ η χρυσή βίζα θα αρχίσει πάλι να κινείται με κάποιους ρυθμούς που θα τείνουν να θυμίζουν το 2019.

«Άρα έχουμε δυνάμεις που ωθούν ανοδικά τις τιμές των ακινήτων, αλλά και δυνάμεις που δρουν αρνητικά. Αυτές οι δύο τάσεις στην πορεία του χρόνου θα δημιουργήσουν μια νέα βάση η οποία θα ποικίλει ανάλογα με την πόλη, την τοποθεσία, το μέγεθος του ακινήτου, την ποιότητα και την κατάσταση. Οι νέες οικοδομές είναι λιγοστές και εφόσον βρίσκονται σε καλά σημεία, συναντούν ικανή ζήτηση. Άρα εκεί έχουμε ελαφρά αυξητικές τάσεις. Οι παλαιότερες κατασκευές, εφόσον ευρίσκονται σε καλές θέσεις και έχουν το κατάλληλο μέγεθος, συνήθως ζητούνται, εφόσον η τιμή είναι λογική, διότι ο αγοραστής θα διαθέσει και χρήματα για τον εκσυγχρονισμό».

Στις λοιπές τάσεις, οι κατοικίες στις πόλεις που θα εξακολουθήσουν να έχουν φοιτητές, θα παρουσιάζουν σταθερή ζήτηση, εφόσον δεν θα μειώνεται ο αριθμός των φοιτητών. Ακόμη η τηλεργασία, σε όσους είναι συμβατή, θα δημιουργήσει την ανάγκη ενός μικρού έστω χώρου για να εργάζονται από το σπίτι. Επιπλέον, λόγω της αδυναμίας πολλών νοικοκυριών να αποκτήσουν δικό τους σπίτι, η λύση θα είναι το ενοίκιο.

Αντίστοιχα, στα διεθνούς φήμης νησιά μας (όπως π.χ. Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος, Κέρκυρα) η ζήτηση προέρχεται και από ξένους και οι τιμές εκτιμάται ότι θα κινούνται ανοδικά, αλλά σε λογικά επίπεδα.

Η εξοχική κατοικία συναντά κάποια ζήτηση και από ξένους, όπως π.χ. στη Βόρειο Ελλάδα υπάρχει σχετική ζήτηση από Ρουμάνους, Βούλγαρους και άλλους Βαλκάνιους για μικρά και σχετικά φτηνά σπίτια κοντά στη θάλασσα, ενώ άλλα μέρη έλκουν το ενδιαφέρον, Άγγλων, Γερμανών, Αράβων, Ρώσων, Κινέζων, Ισραηλινών και άλλων αγοραστών. Τέλος, το κόστος κατασκευής μαζί με την αξία γης έρχονται να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο που αποτελεί κριτήριο για την απόφαση ανέγερσης νέας οικοδομής σε μια περιοχή, σε περίοδο μετάβασης από την κρίση σε νέες καλύτερες μέρες.

Αγορά σπιτιού: Έτσι θα πάρεις από το κράτος έως και 6.000 ευρώ για ανακαίνιση

Μια τεράστια ανάσα για τον κατασκευαστικό κλάδο ο οποίος βρίσκεται σε… κώμα εδώ και αρκετά χρόνια και φυσικά για τους πολίτες που ανακαινίζουν τα σπίτια τους. Διαβάστε στο xristika.gr την απόφαση που περίμεναν χιλιάδες νοικοκυριά!

Ανοίγει ο δρόμος για έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ στο φετινό εκκαθαριστικό της εφορίας για εργασίες ανακαίνισης, επισκευής και ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων που έγιναν το 2020.

H υπό έκδοση υπουργική απόφαση έπρεπε να έχει εκδοθεί εδώ και ένα έτος και καθορίζει τις προϋποθέσεις, τους όρους και τη διαδικασία εφαρμογής του «φορομπόνους» του 40%.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του διοικητή της ΑΑΔΕ με την οποία θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία εφαρμογής του “φορομπόνους”.

Πρακτικά, εάν κάποιος δαπάνησε 10.000 ευρώ μέσα στο 2020 για την ανακαίνιση του σπιτιού του θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 4.000 ευρώ, το οποίο επιμερίζεται σε τέσσερα χρόνια: 1000 ευρώ αφαιρούνται από το εκκαθαριστικό του 2021, 1000 ευρώ από το εκκαθαριστικό του 2022, 1000 ευρώ από τον λογαριασμό του 2023 και άλλα 1000 ευρώ από το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2024.

Το ανώτατο ποσό της δαπάνης για εργασίες επισκευής και ανακαίνισης των ακινήτων που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία ανέρχεται στις 16.000 ευρώ, με το μέγιστο ποσό της έκπτωσης να φθάνει τις 6.400 ευρώ, η οποία κατανέμεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια και αφορά μόνο τη δαπάνη για εργασίες και όχι για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των ακινήτων τους.

Προϋπόθεση για να κερδίσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου την έκπτωση φόρου, θα έπρεπε να είχε ζητήσει τιμολόγια από τους τεχνίτες που ανέλαβαν το έργο της ανακαίνισης και να τους είχε πληρώσει για τις εργασίες μέσω POS ή τραπεζικού συστήματος.

Δαπάνες που πληρώθηκαν σε μετρητά δεν λαμβάνονται υπόψη.

Με βάση τις νέες διατάξεις οι οποίες θα εξειδικεύονται στην υπουργική απόφαση:

Οι δαπάνες που πραγματοποιούν από την 1-1-2020 μέχρι και 31-12-2022 οι ιδιοκτήτες κατοικιών για να εξοφλήσουν αμοιβές παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους, θα μειώνουν σε ποσοστό 40% του ύψους τους, το φόρο εισοδήματός τους για τα επόμενα τέσσερα έτη.

Το συνολικό ποσό των εκπιπτόμενων δαπανών θα κατανέμεται ισόποσα στα τέσσερα επόμενα έτη και το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε έτος θα μειώνει τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό.

Σε κάθε περίπτωση θα ισχύει ανώτατο όριο 16.000 ευρώ στο ύψος των δαπανών που θα μπορούν να ληφθούν υπόψη.

Οι πλέον κερδισμένοι είναι οι φορολογούμενοι που θα δηλώσουν φέτος εισοδήματα άνω των 16.000 ευρώ καθώς για όσους ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία ο φόρος φθάνει ή υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ τον χρόνο εφόσον πρόκειται για μισθωτούς ή συνταξιούχους.

Για τον υπολογισμό της έκπτωσης θα υπολογίζονται μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες των υλικών. Δηλαδή, αφορά μόνο τις εργασίες ηλεκτρολόγων, υδραυλικών και λοιπών τεχνιτών και όχι το κόστος των υλικών.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση του 40% των δαπανών για αμοιβές εργασιών ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμιση κτιρίων από τον φόρο εισοδήματος του ιδιοκτήτη κατά τα επόμενα 4 έτη είναι:

  • Τα κτίρια για τα οποία πραγματοποιούνται οι δαπάνες να μην έχουν ήδη ενταχθεί ή να μην πρόκειται να ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων.
  • Οι δαπάνες να αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά δηλαδή με αποδείξεις λιανικών συναλλαγών ή με τιμολόγια παροχής υπηρεσιών από τους τεχνίτες
  • Οι δαπάνες να έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλαδή με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή μέσω e-banking ή με τη χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ. Δαπάνες που πληρώθηκαν σε μετρητά δεν λαμβάνονται υπόψη.

Με πληροφορίες από: newmoney.gr