Θέρμανση: Πόσο ρεύμα καίει το air condition στο ζεστό

Θέρμανση: Αρκετοί επιλέγουν τα κλιματιστικά ως μέσο θέρμανσης του σπιτιού τους.

Ο καιρός άλλαξε και ο χειμώνας ήρθε στην Ελλάδα, οπότε το κόστος της θέρμανσης αρχίζει να απασχολεί τα νοικοκυριά για το χειμώνα του 2024. Με τις τιμές ρεύματος να είναι αβέβαιες τα κλιματιστικά θα βρεθούν πάλι στο επίκεντρο.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι μια μεγάλη μερίδα σπιτιών ζεσταίνονται το χειμώνα με θερμαντικά σώματα ρεύματος ή με κλιματιστικά.

Οπότε αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γνωρίζουν οι πολίτες πόσο ρεύμα καίει το air condition στο ζεστό.

Σε κάθε περίπτωση είναι πολλοί οι παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος του air condition μας.

Κάποιοι από αυτούς είναι τα BTU, η ενεργειακή τους κλάση, η τεχνολογία που φέρουν, η παλαιότητά τους, ακόμα και η περιοχή στην οποία είναι εγκατεστημένα εξηγεί το ρεπορτάζ του ienergeia.gr.

Με τη βοήθεια της πλατφόρμας της ΡΑΕ μπορούμε να πάρουμε μια σχετική εικόνα.

Οι προκαθορισμένες τιμές ημερήσιας διάρκειας λειτουργίας κάθε συσκευής έχουν επιλεχθεί βάσει ενδεικτικής οικιακής χρήσης ενός νοικοκυριού.

Για τον λόγο αυτό, οι προκαθορισμένες τιμές χρήσης ορισμένων συσκευών ενδέχεται να παρεκκλίνουν κατά περίπτωση, ιδιαιτέρως στις περιπτώσεις ακραίων συνθηκών λειτουργίας (χειμώνας/καλοκαίρι).

Με την τιμή στα 0,15 ευρώ/KWh σε παροχή 15 kVA, το καθαρό κόστος ενός κλιματιστικού στο ζεστό έχει ως εξής:

-Για ένα κλιματιστικό 9.000 BTU με inverter, η ημερήσια κατανάλωση ανέρχεται σε 18 kWh την ημέρα, ήτοι 5,23 ευρώ ημερησίως. Σε έναν μήνα, η κατανάλωση θα είναι 540 kWh και το κόστος σε μηνιαίο επίπεδο 157 ευρώ.

-Για το ίδιας απόδοσης κλιματιστικό (9.000 BTU), αλλά χωρίς inverter, το κόστος ανέρχεται σε 6,14 ευρώ την ημέρα, ή 184 ευρώ το μήνα.

-Ένα κλιματιστικό 12.000 BTU με inverter θα κάψει 6,98 ευρώ την ημέρα και 209 ευρώ το μήνα

-Το ίδιο κλιματιστικό (12.000 BTU) αλλά χωρίς inverter θα καταναλώσει 8,82 ευρώ σε μια ημέρα αν δεν σταματήσει να λειτουργεί και 264,64 ευρώ το μήνα.

-Ένα κλιματιστικό 18.000 BTU με inverter θα καταναλώσει 10,53 ευρώ σε μια ημέρα και στο τέλος του μήνα θα έχει «κάψει» 315,95 ευρώ.

-Ένα κλιματιστικό 18.000 BTU χωρίς inverter, αν δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο, θα καταναλώσει 12,29 ευρώ την ημέρα και σε επίπεδο μήνα 368,22 ευρώ.

-Ένα κλιματιστικό απόδοσης 24.000 BTU με inverter, καταναλώνει 14 ευρώ την ημέρα αν δεν κλείνει καθόλου, κάτι που σημαίνει ότι στο τέλος του μήνα θα έχει κάψει 420 ευρώ το μήνα

-Ένα κλιματιστικό 24.000 BTU χωρίς inverter, αν δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο θα καταναλώνει 16,34 ευρώ την ημέρα και, στο τέλος του μήνα, θα έχει προσθέσει στον λογαριασμό το ποσό των 490,1 ευρώ.

Τώρα, στα παραπάνω ποσά, τα οποία αφορούν την καθαρή κατανάλωση ενός air condition, θα πρέπει να προσθέσουμε και άλλες χρεώσεις, όπως το μηνιαίο κόστος προμήθειας και το κόστος ρυθμιζόμενων χρεώσεων (χρήση συστήματος υπέρ ΑΔΜΗΕ, χρέωση χρήσης δικτύου υπέρ ΔΕΔΔΗΕ, Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας και Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), καθώς και ΕΦΚ και ΦΠΑ επί του τελικού κόστους. Φυσικά, στον λογαριασμό θα προστεθούν και οι χρεώσεις υπέρ τρίτων, όπως δημοτικά τέλη, ΤΑΠ, Δημοτικό Φόρο, χρέωση ΕΡΤ, Ειδικό Τέλος 5%.

Θέρμανση: Η σωστή θερμοκρασία ενός κλιματιστικού

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Δημήτρης Κοντούσιας μίλησε και για τη σωστή θερμοκρασία στην οποία πρέπει να λειτουργεί ένα κλιματιστικό, τονίζοντας πως «στην καλύτερη περίπτωση κατεβάζουν τη θερμοκρασία από 12 έως 14 βαθμούς».

Χαρακτηριστικά, ο ίδιος είπε: «Με αυτό το δεδομένο, όταν μιλάμε για καλοκαιρινές θερμοκρασίες 35 και 36 βαθμών Κελσίου, προσωπικά στο σπίτι μου δεν βάζω το air condition ποτέ κάτω από τους 26 βαθμούς.

Διαφορετικά, το μόνο που θα κάνουμε είναι να πληρώνουμε ρεύμα και τίποτε άλλο, αφού τα μηχανήματα δεν μπορούν να κατεβάσουν θερμοκρασίες πιο χαμηλά.

Άντε να το βάλουμε και στους 24 βαθμούς. Το air condition, από τη στιγμή που το έχουμε στους 26 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να κάνει συντήρηση στον χώρο και να δουλεύει πολύ οικονομικά.

Αν το βάλουμε στους 20 βαθμούς, δεν θα σταματήσει ποτέ να δουλεύει η εξωτερική μονάδα, με αποτέλεσμα να έχουμε τεράστια κατανάλωση ρεύματος».

Όσον αφορά στις ημέρες του καύσωνα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος δήλωσε για τα κλιματιστικά: «Αυτές τις ημέρες του καύσωνα καλύτερα να είναι συνέχεια ανοιχτά, γιατί αν βάζουμε το air condition να δουλέψει μία ώρα και το κλείνουμε για λίγο, μετά καταναλώνει πολύ περισσότερο.

Καλύτερα να είναι 8- 10 ώρες διαρκώς σε λειτουργία, ακόμα και για 24 ώρες συνεχόμενα, όπως ένα ψυγείο που δεν το βγάζουμε ποτέ από την πρίζα και σταθερά στους 26 βαθμούς Κελσίου.

Τότε η κατανάλωση θα είναι πάρα πολύ χαμηλή και ο χώρος θα έχει ευχάριστη θερμοκρασία».

Θέρμανση: Πώς να το καθαρίσεις και πότε

Σε λίγες ημέρες θα αποχαιρετήσουμε το χειμώνα και θα καλωσορίσουμε την άνοιξη. Ο καιρός θα αρχίσει να ζεσταίνει και χωρίς να το καταλάβουμε θα έρθει ξανά το καλοκαιράκι.

Οι κρύες νύχτες θα δώσουν τη θέση τους στις θερμές και προτού το καταλάβουμε θα έρθουν και οι καύσωνες.

Το κλιματιστικό σου είναι μια από τις σημαντικότερες συσκευές του σπιτιού σου καθώς το χειμώνα σε ζεσταίνει και το καλοκαίρι σε δροσίζει. Όμως χρειάζεται και την ετήσια συντήρησή του.

Πριν κατεβάσεις λοιπόν από τη ντουλάπα σου τα μαγιό και τις σαγιονάρες σου φόρα τις πιο cozy χειμωνιάτικες κάλτσες σου, τα άνετα και ζεστά ρούχα σου, φτιάξε και ένα ζεστό τσαγάκι και ετοιμάσου ψυχολογικά διότι έχουμε καθάρισμα!

Η σωστή συντήρηση του κλιματιστικού σου είναι απαραίτητη διότι θα διασφαλίσει την ορθή του λειτουργία για περισσότερα χρόνια.

Με απλά λόγια, θα αυξήσει τα χρόνια ζωής του κλιματιστικού σου. Ποιος θέλει μια τόσο ακριβή συσκευή να ζήσει λιγότερο; Κανείς!

Ο καθαρισμός του κλιματιστικού είναι καίριος για τη διασφάλιση της μέγιστης απόδοσής του, τον καθαρισμό του αέρα του χώρου σου, την πρόληψη μελλοντικών πιθανών βλαβών, την αποφυγή ζημιών και τη μείωση του θορύβου λειτουργίας του.