Θέρμανση: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή; Πετρέλαιο θέρμανσης και αντλίες θερμότητας οι φτηνότερες

Θέρμανση: Οι επιλογές για να ζεστάνετε το σπίτι σας οικονομικά και αποτελεσματικά. Γιατί πετρέλαιο θέρμανσης και αντλίες θερμότητας είναι οι φτηνότερες λύσεις. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Μπορούμε να ζεστάνουμε τα σπίτια μας φθηνότερα; Τις επιλογές που έχουμε για οικονομικότερη και αποδοτικότερη θέρμανση, παρουσίασε στην ΕΡΤ ο μηχανολόγος μηχανικός και ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.

Ο ίδιος μίλησε για τον βέλτιστο τρόπο θέρμανσης, ο οποίος όπως είπε είναι η συνδυαστική, διότι «με αυτόν πετυχαίνουμε και φθηνότερη λειτουργία της θέρμανσης, αλλά και ποιοτικότερη».

Συμβουλεύοντας, είπε ακόμη: «Ανοίγουμε κουρτίνες, παντζούρια, ρολά σε όλα τα δωμάτια που έχουν νότιο νοτιοδυτικό νοτιοανατολικό προσανατολισμό για να μπαίνει μέσα από τα τζάμια.

Ηλιακή ακτινοβολία και να προθερμαίνετε τα εσωτερικά στους εσωτερικούς χώρους των δωματίων, διότι θερμαίνονται τα δάπεδα, οι τοίχοι κλπ. Άρα λοιπόν έχουμε πετύχει μια προθέρμανση. Με αυτό τον τρόπο εκμεταλλευόμαστε παθητικά τη θέρμανση του κτιρίου».

«Ο καθένας μας εξετάζει αυτά τα επιμέρους στοιχεία και επιλέγει ότι καλύτερο μπορεί να κάνει για να έχει εξοικονόμηση ενέργειας και να πληρώνει λιγότερα χρήματα» είπε ακόμη, μεταξύ άλλων.

Θέρμανση: Πετρέλαιο θέρμανσης και αντλίες θερμότητας οι φτηνότερες λύσεις για να ζεσταθούν τα νοικοκυριά

Το χαμηλότερο κόστος για θέρμανση θα έχουν όσοι επιλέξουν τις αντλίες θερμότητας αλλά και όσοι αξιοποιήσουν το κίνητρο του υψηλού και έκτακτου επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το πετρέλαιο αντί για το φυσικό αέριο.

Αυτό προκύπτει από τεχνικά στοιχεία (συντελεστές απόδοσης, μετατροπή μονάδων μέτρησης) των ΕΚΕΤΑ και ΕΜΠ, στα τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου και τις επιδοτήσεις του Οκτωβρίου, καθώς και από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα επιδόματα θέρμανσης και τις εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι υπολογισμοί γίνονται με τις τιμές και τις επιδοτήσεις ρεύματος του Οκτωβρίου και με δεδομένο το ότι αυτές θα αλλάζουν κάθε μήνα, οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς τις επιλογές θέρμανσης.

Επίσης οι υπολογισμοί είναι ενδεικτικοί για την περίοδο Οκτωβρίου 2022- Μαρτίου 2023 και το κόστος προέκυψε με βάση την ανάγκη να καταναλωθούν τη χειμερινή σεζόν 4.500 θερμικές κιλοβατώρες. Αφορά την κατανάλωση θερμικής ενέργειας με έναν ήπιο χειμώνα για μια τετραμελή οικογένεια με δύο παιδιά που μένει σε κατοικία 120 τ.μ. στην Αθήνα.

Αναλυτικά, το κόστος θέρμανσης με πετρέλαιο (λέβητας) υπολογίστηκε σε 810 ευρώ για το χειμερινό εξάμηνο.

Η τιμή, αν ληφθεί υπόψη η ανακοίνωση της κυβέρνησης για επιδότηση 0,25 ευρώ το λίτρο στην αντλία, εκτιμάται στα 1,57 ευρώ το λίτρο. Βέβαια να τονιστεί ότι η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου.

Η συγκεκριμένη δαπάνη αφορά νοικοκυριό που δεν δικαιούται το επίδομα.

Στην περίπτωση όμως που η συγκεκριμένη οικογένεια είναι δικαιούχος της βασικής επιχορήγησης των 350 ευρώ, τότε, με βάση τις βαθμοημέρες και άλλα τεχνικά στοιχεία, για όλον τον χειμώνα θα επιδοτηθεί με 211 ευρώ. Ετσι ο λογαριασμός για θέρμανση με πετρέλαιο κατεβαίνει στα 599 ευρώ.

Πιο χαμηλό είναι το κόστος για ένα νοικοκυριό που μέχρι πέρυσι κατανάλωνε φυσικό αέριο για να ζεσταθεί και επιλέξει να αξιοποιήσει το κίνητρο της κυβέρνησης για επιστροφή στο πετρέλαιο.

Το ύψος του βασικού επιδόματος θέρμανσης ανεβαίνει στα 700 ευρώ. Αν αυτή η οικογένεια μένει στην Αθήνα, τότε θα πάρει για όλη τη σεζόν 421 ευρώ. Ετσι το κόστος θέρμανσης μειώνεται κι άλλο και καταλήγει στα 399 ευρώ.

Στο φυσικό αέριο η επιδότηση που δίνεται από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας προσγειώνει την τιμή του στα 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Το αποτέλεσμα είναι να διατηρείται φθηνότερο σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, ακόμη και στην περίπτωση της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης για τα νοικοκυριά που θα καταναλώσουν ντίζελ.

Ετσι η οικογένεια που θα χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο θα πληρώσει για όλον τον χειμώνα 549 ευρώ.

Αυξημένοι θα είναι οι λογαριασμοί για όσους θερμανθούν με τζάκι ανοιχτού θαλάμου αλλά και με συσκευές που διαθέτουν ηλεκτρικές αντιστάσεις (όπως αερόθερμο, σόμπες κ.λπ.).

Για την πρώτη περίπτωση ένα νοικοκυριό θα ξοδέψει σε ξύλα 1.080 ευρώ. Και όσοι επιχειρήσουν να ζεσταθούν με ηλεκτρικές συσκευές θα πρέπει να υπολογίσουν κόστος στα 763,5 ευρώ.

Οι υπολογισμοί για τη χρέωση της κιλοβατώρας γίνονται εφόσον η οικογένεια έχει επιλέξει πάροχο με κλιμακωτό τιμολόγιο και λαμβάνοντας υπόψη και τις επιδοτήσεις.

Επίσης να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες συσκευές δεν είναι αποδοτικές και καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ρεύματος.

Οι αντλίες θερμότητας έχουν υψηλή απόδοση θέρμανσης μειώνοντας ουσιαστικά την κατανάλωση ρεύματος.

Ετσι, το κόστος για όσους διαθέτουν αυτή την υποδομή κατεβαίνει πολύ χαμηλά και με βάση τους υπολογισμούς η δαπάνη είναι μόλις 252 ευρώ για τη χειμερινή σεζόν.

Θέρμανση: Έχετε τζάκι ή σόμπα; Δείτε τι μπορείτε να πάθετε από τα καυσόξυλα

Η θερμοκρασία ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης όπως και στη Γερμανία έχει πέσει πολλούς βαθμούς. Ο χειμώνας αναμένεται να είναι σκληρός για εκατομμύρια πολίτες που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Για πολλούς ένα τζάκι ή μια ξυλόσομπα δημιουργεί μια ευχάριστη και πιο «ζεστή» ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι. Επίσης η τιμή της θέρμανσης με ξύλα είναι αρκετά πιο οικονομική.

Στη Γερμανία το ξύλο θεωρείται καύσιμο φιλικό προς το κλίμα καθώς όπως αναφέρουν οι ειδικοί το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από την καύση του ξύλου ανακυκλώνεται από τα δέντρα στα πλαίσια της βιώσιμης διαχείρισης των δασών, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.

Περισσότερο από ένα εκατομμύριο Γερμανοί χρησιμοποιούν ξύλα, πέλλετ ή ροκανίδια ως πρωτογενή πηγή ενέργειας για τη θέρμανση ολόκληρου του σπιτιού, σύμφωνα με το υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας (BMEL).

Επιπλέον υπάρχουν πάνω από 11 εκατομμύρια «σόμπες» σε χρήση το 2022, ενώ σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία το 2021 μόλις το 3,6% των νέων κτιρίων στην Γερμανία χρησιμοποιούσαν το ξύλο ως κύρια πηγή θέρμανσης.

Οι επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας όπως φαίνεται αλλάζουν τα δεδομένα: Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για σόμπες και συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με ξύλο ή πέλλετ. Ενώ αυτό κατ’ αρχήν φαίνεται να έχει θετικές επιπτώσεις για τη βιομηχανία ξύλου, τον άνθρωπο και τη φύση, πολλοί ειδικοί βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά.

Ο Άχιμ Ντίτλερ, ερευνητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καρλσρούης (KIT), αναφέρει πως «τίποτα δεν είναι τόσο επιβλαβές για το κλίμα και δεν προκαλεί μεγαλύτερη βρωμιά από το ξύλο». Ο ίδιος επισημαίνει τον κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία με τους ρύπους και τα αέρια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, όπως οξείδιο του αζώτου και αιθάλη, τα οποία έχουν καταστροφικές συνέπειες στην ποιότητα του αέρα και εν συνεχεία στην υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται στον χώρο. Ο καπνός μπορεί να εισέλθει ακόμη και στα διπλανά σπίτια μέσω των συστημάτων εξαερισμού.

Θέρμανση: Αλλαγές στον τρόπο θέρμανσης

Τα στατιστικά μιλάνε από μόνα τους: Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (UBA), το ήμισυ σχεδόν της ξυλείας που χρησιμοποιείται σήμερα στη Γερμανία πηγαίνει κατευθείαν στην παραγωγή ενέργειας.

Ο αριθμός των κατοικιών που πήραν άδεια κατασκευής με φυσικό αέριο ως πρωταρχική πηγή ενέργειας μειώθηκε στο 50% το πρώτο εξάμηνο του 2022 συγκριτικά με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Αντίστοιχα πωλήθηκαν 32.000 συστήματα θέρμανσης με πέλλετ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους -12% περισσότερα από πέρυσι.

Ωστόσο και οι τιμές για καυσόξυλα και πέλλετ για σόμπες δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστες. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο οι τιμές σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 86% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία το κόστος μεταφοράς και προμήθειας ξύλου έχει ανέβει εξίσου, γι’ αυτό και υπάρχει ανάλογη άνοδος στις τιμές.

Παρόλα αυτά σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Πέλλετ (DEPI) η θέρμανση με ξύλο αποτελεί ακόμη φθηνότερη επιλογή από ό,τι με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Μια κιλοβατώρα που παράγεται από την καύση ξύλου κόστιζε κατά μέσο όρο 8,8 σεντς – με μετρήσεις από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο -ενώ το φυσικό αέριο κόστιζε περίπου 14,11 σεντς ανα κιλοβατώρα.

Ο ερευνητής του ΚΙΤ Ντίτλερ θεωρεί πως τουλάχιστον τα πέλλετ σε αντίθεση με τα καυσόξυλα έχουν ένα πλεονέκτημα: Καίγονται ομοιόμορφα και περισσότερο «ελεγχόμενα» από ότι οι κορμοί δέντρων αλλά παρόλα αυτά οι συγκεντρώσεις ρύπων είναι σημαντικά υψηλότερες από ότι στη θέρμανση με φυσικό αέριο.

Ο ίδιος θεωρεί «μέγα λάθος» να θεωρείται η καύση ξύλου κλιματικά ουδέτερη άλλα και βιώσιμη.

Θέρμανση: Επιπτώσεις στην υγεία αλλά και το περιβάλλον

Το υπουργείο Οικονομίας και Προστασίας Περιβάλλοντος έχει επιστήσει επίσης την προσοχή στους κινδύνους της θέρμανσης με ξύλα.

Ο Βόλφγκανγκ Στραφ, επικεφαλής του τμήματος Περιβαλλοντικής Ιατρικής από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, προειδοποιεί για τους κίνδυνους στην υγεία από τη σκόνη που παράγεται κατά την καύση ξύλου.

Πολλές ασθένειες όπως καρκίνος του πνεύμονα, καρδιακές παθήσεις αλλά και διαβήτης συνδέονται με αυτά τα μικροσωματίδια.

Όπως αναφέρει, από το 2010 έως το 2018 περίπου 17.500 θάνατοι ετησίως προκλήθηκαν στη Γερμανία από τα αιωρούμενα αυτά σωματίδια.

Οι περιβαλλοντολόγοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και για τις επιπτώσεις στα δάση. Ο Πιερ Λ. Ίμπις του Πανεπιστημίου Έμπερσβάλντε για την Αειφόρο Ανάπτυξη, υπογραμμίζει πως η καύση του ξύλου θα πρέπει να σταματήσει αμέσως.

Ο ίδιος αναφέρει πως μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί να θεωρηθεί η καύση δέντρων ουδέτερη προς το κλίμα και πως για να φθάσει η φύση σε αυτό το σημείο χρειάζονται δεκαετίες.

Ο ειδικός στα δάση επισημαίνει επίσης το γεγονός πως ενώ τα δέντρα βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, παρόλα αυτά «θέλουμε να κάνουμε χρήση περισσότερου ξύλου, πρόκειται για μοιραίο συνδυασμό».

Μόλις τον Σεπτέμβριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τη μείωση της ποσότητας ξύλου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή ενέργειας στο μέλλον και τη μείωση της οικονομικής υποστήριξης από το κράτος. Παρόλα αυτά η καύση του ξύλου συνεχίζεται να θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Θέρμανση: Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καυσόξυλα και πέλετ – Τι προβλέπει η τροπολογία

Πλαφόν στο περιθώριο κέρδους για την πώληση στερεών καυσίμων (σ.σ. καυσόξυλα και πέλετ) που προορίζονται για θέρμανση επιβάλλει τροπολογία η οποία κατατέθηκε το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή.

Συγκεκριμένα η τροπολογία προβλέπει ότι το περιθώριο μικτού κέρδους στην πώληση προϊόντων όπως καυσόξυλα, πέλετ, κτλ δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το αντίστοιχο που ίσχυε ανά μονάδα όγκου βάρους πριν από την 1η Νοεμβρίου 2021.

H συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται από το υπουργείο Ανάπτυξης καθώς παρατηρήθηκαν αυξήσεις στις τιμές πώλησης των προϊόντων που χρησιμοποιούνται για θέρμανση σε μία περίοδο που οι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους ενόψει του χειμώνα και εν μέσω της ενεργειακής κρίσης.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο που αφορά στα καυσόξυλα και τα πέλετ, δεν θα μπορούν να πωλούν σε τιμές με τις οποίες αποκομίζουν υψηλότερο – συγκριτικά με τον μήνα αναφοράς που ορίστηκε, δηλαδή τον Νοέμβριο του 2021- κέρδος.

Την ίδια στιγμή η τροπολογία προβλέπει, όπως είχε γράψει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του το CNN Greece, ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακiνησης, διανομής και αποθήκευσης στερεών καυσίμων που προορίζονται για θέρμανση χώρων θα πρέπει να υποβάλλουν και τα στοιχεία των αποθεμάτων τους σε:

α) καυσόξυλα παντός είδους, β) πέλλετ, γ) μπρικέτες, δ) προσάναμμα (δαδί).

Σύμφωνα με όσα είχαν επισημάνει στο CNN Greece πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, η δήλωση των αποθεμάτων γίνεται όχι επειδή υπάρχει θέμα επάρκειας στα προϊόντα αυτά αλλά για να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει διαθεσιμότητά τους στην αγορά και δεν θα εμφανιστούν φαινόμενα αποθεματοποίησης – εν μέσω μεγάλης ζήτησης- που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση τιμών.

Η μη υποβολή καθώς και η υποβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει την αθροιστική επιβολή κυρώσεων ως εξής:

-κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών στο βαθμό που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς

-και διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 – 100.000 ευρώ, ανάλογα την βαρύτητα της παράβασης.