Θέρμανση με ρεύμα: Ποιες συσκευές καίνε τα περισσότερα κιλοβάτ!

Θέρμανση: Λύσεις αναζητούν ακόμα οι πολίτες προκειμένου να ξέρουν ποια είναι η φθηνότερη για να ζεσταθούν αυτόν τον χειμώνα. Δείτε παρακάτω το κρας τεστ σε όλες τις συσκευές που καίνε ρεύμα για να δείτε ποια σας συμφέρει περισσότερο.

Ο καιρός μάς κάνει ακόμα τη χάρη, όμως σύντομα θα αλλάξει και το κρύο θα έρθει για να μας θυμίσει τον χειμώνα, και ότι πλέον θα πρέπει να ανάψουμε σώματα, κλιματιστικά και ό,τι θερμαντικό σώμα διαθέτει ο καθένας.

Από το καλοκαίρι ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για επιδοτήσεις, φθηνές λύσεις για θέρμανση, κόλπα για μεγαλύτερη απόδοση, συμβουλές για να καίμε λιγότερο ρεύμα στο σπίτι και άλλα τόσα.

Η πλατφόρμα ανεύρεσης κατοικίας, ο γνωστός spitogatos, συγκέντρωσε όλα τα διαθέσιμα στην αγορά θερμαντικά σώματα και αποτιμά πόσο καίει το καθένα. Η επιλογή είναι δική σας:

Κλιματιστικά για ψύξη και θέρμανση μαζί 

Ένα κλιματιστικό inverter υψηλής ενεργειακής κλάσης είναι, ίσως, η καλύτερη λύση. Μπορεί να κοστίζουν περισσότερο από τα απλά κλιματιστικά, αλλά αν τα χρησιμοποιείς αρκετά στη διάρκεια της μέρας, στο τέλος έχεις μέχρι και 30% λιγότερη κατανάλωση. 

Έχουν υψηλή ενεργειακή απόδοση – τριπλάσια από τις υπόλοιπες θερμαντικές συσκευές και είναι κατάλληλα για τη θέρμανση μεγάλων χώρων.  

Η κατανάλωση του ρεύματος εξαρτάται από το είδος της συσκευής (απλή, νέα ή inverter) και τα BTU. Για παράδειγμα, ένα κλιματιστικό 12000 BTU έχει ισχύ 3520W και καίει περίπου 1,83€ ανά ώρα 

Αντλία θερμότητας 

Η αντλία θερμότητας είναι η σύγχρονη εναλλακτική για κεντρική θέρμανση με ρεύμα. Έχει μεγάλη ενεργειακή απόδοση και είναι φιλική για το περιβάλλον, εφόσον δεν εκπέμπει καυσαέρια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι αντλίες θερμότητας πετυχαίνουν ακόμα και 3 φορές μικρότερο κόστος θέρμανσης σε σχέση με τους λέβητες πετρελαίου. 

Για πολλούς μπορεί το αρχικό κόστος αγοράς και τοποθέτησης να είναι απαγορευτικό (κυμαίνεται από 4.000-10.000 ευρώ), αλλά μπορεί να γίνει σύντομα απόσβεση, ειδικά εφόσον πρόκειται για περιοχή που έχει χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.  

Η αντλία θερμότητας λειτουργεί με ρεύμα και ανταλλάσσει θερμότητα με τον αέρα του περιβάλλοντος για ψύξη / θέρμανση, και ζεστό νερό. Συνδέεται με το υδραυλικό σύστημα νερού που ήδη υπάρχει στο σπίτι, δηλαδή με τα σώματα του καλοριφέρ. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με ενδοδαπέδια θέρμανση με ρεύμα, καθώς και με fan coil αντί για κλιματιστικό. 

Ηλεκτρικός λέβητας 

Για αυτόνομη θέρμανση με ρεύμα και καλοριφέρ, ώστε να φύγεις από την κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας, αλλά να μην πάνε και χαμένα τα σώματα, τότε ένας ηλεκτρικός λέβητας είναι η κατάλληλη επιλογή. Η εγκατάσταση γίνεται σε εξωτερικό χώρο και παίρνει ρεύμα από το διαμέρισμά. Μετά συνδέεται με τα υπάρχοντα σώματα του καλοριφέρ ή αν υπάρχει, με την ενδοδαπέδια εγκατάσταση.  

Ανάλογα τα τετραγωνικά του σπιτιού, θα χρειαστεί λέβητας διαφορετικής ισχύος και προφανώς, διαφορετικού κόστους. Ένας ηλεκτρικός λέβητας κοστολογείται από 700 ευρώ, αλλά θα πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος εγκατάστασης. 

Πάνελ υπέρυθρων 

Το πιο αποδοτικό σύστημα θέρμανσης με ρεύμα αυτή τη στιγμή. Η λειτουργία τους βασίζεται στην υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπουν, όπως ακριβώς μας ζεσταίνει ο ήλιος. 

Αποτελούν τον πιο φυσικό τρόπο θέρμανσης, δεν βγάζουν αέρα και κάνουν μεγάλη οικονομία στην κατανάλωση του ρεύματος. Ωστόσο, δε ζεσταίνουν τον χώρο, αλλά απευθείας τα άτομα και τα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε αυτόν, ως εκ τούτου δεν ενδείκνυνται για τη θέρμανση μεγάλων δωματίων. 

Σόμπα αλογόνου – χαλαζία 

Αν θέλεις να ζεστάνεις μικρούς χώρους, τότε μία τέτοια σόμπα είναι μια καλή εναλλακτική για θέρμανση σπιτιού με ρεύμα. Είναι αθόρυβες και εύκολες στη μετακίνηση. Έχουν σχετικά μικρό κόστος (από 10 έως 330 ευρώ), ανάλογα την ποιότητα και την ισχύ και είναι σχετικά ασφαλείς, αφού έχουν διακόπτη που σταματάει τη λειτουργία τους αν πέσουν. Διαθέτουν, επίσης, ειδικό προστατευτικό για να μην έρχεται κανείς σε επαφή με τις λάμπες. 

Οι σόμπες χαλαζία ζεσταίνουν περισσότερο τον χώρο από αυτές του αλογόνου, που πρέπει να βρίσκεσαι πολύ κοντά για να αισθανθείς τη θαλπωρή. Μία σόμπα 1000W καταναλώνει περίπου 0,519€ ανά ώρα. 

Πόσα λεφτά θα πληρώσετε για θέρμανση

Για ένα αερόθερμο 2.000 Watt υπολογίζουμε δυο κιλοβατώρες. Για τα κλιματιστικά, ένα μέσο τύπου 12.000 btu είναι περίπου 900 με 1.000 Watt. Το πλεονέκτημα του κλιματιστικού έναντι του αερόθερμου είναι ότι ζεσταίνει μεγαλύτερο χώρο, ενώ το αερόθερμο περιορίζεται σε ακτίνα 1-2 μέτρων.

Αν η μέση τιμής της κιλοβατώρας, με τις επιδοτήσεις, είναι κατά προσέγγιση στα 15 λεπτά του ευρώ για καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες, τότε για μια συσκευή 2.000 Watt μετράμε δυο κιλοβατώρες. Αυτό σημαίνει κατανάλωση 30 λεπτών για κάθε ώρα λειτουργίας. Με 6 ώρες λειτουργίας την ημέρα, για ένα μήνα το κόστος θα ήταν τα 54 ευρώ.

Ομοίως, για ένα κλιματιστικό 1.000 Watt υπολογίζουμε κατά προσέγγιση 15 λεπτά του ευρώ για κάθε ώρα λειτουργίας. Με 6 ώρες λειτουργίας την ημέρα, το μηνιαίο κόστος θα φτάσει έως και τα27 ευρώ (ανάλογα με τη χρήση της συσκευής).

Οι συσκευές που καίνε το περισσότερο ρεύμα στο σπίτι

Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, στην ΕΡΤ, οι πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές είναι οι παρακάτω:

  • Θερμοσίφωνας (κατανάλωση ρεύματος από 3.000W έως 5.000W)
  • Φούρνος (κατανάλωση ρεύματος από 2.200W έως 4.000W)
  • Αερόθερμο (κατανάλωση ρεύματος από 2.000W έως 3.000W)
  • Πιστολάκι μαλλιών (κατανάλωση ρεύματος από 1.800W έως 2.500W)
  • Μάτι κουζίνας (κατανάλωση ρεύματος από 1.500W έως 2.000W)
  • Βραστήρας (κατανάλωση ρεύματος από 1.200W έως 3.000W)
  • Στεγνωτήρας (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 4.000W)
  • Πλυντήριο πιάτων (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 2.400W)
  • Σίδερο (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 2.000W)
  • Κλιματιστικό (κατανάλωση ρεύματος από 900W έως 5.000W)

Οι νέες επιδοτήσεις για το ρεύμα

Έχουν καθοριστεί και οι νέες επιδοτήσεις για το ρεύμα που θα ισχύσουν τον Νοέμβριο.

Για τη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών (90%) που καταναλώνουν έως 500 κιλοβατώρες η επιδότηση καθορίστηκε στα 23,8 λεπτά. Για την περίπτωση της ΔΕΗ αυτό σημαίνει ότι το τελικό κόστος ανά κιλοβατώρα (αρχική τιμή μείον επιδότηση) διαμορφώνεται στα 15,9 λεπτά .Το υπ. Περιβάλλοντος, λίγο μετά τις ανακοινώσεις Σκρέκα, έδωσε παραδείγματα με το πόσο μειώνονται οι λογαριασμοί του ρεύματος μετά την κρατική επιδότηση.

Αναλυτικά:

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400 KWh / μήνα:

  • Θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 159 ευρώ
  • Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 64 ευρώ

Νοικοκυριό με μέση μηναία κατανάλωση 700 KWh / μήνα:

  • Θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 278 ευρώ
  • Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 121 ευρώ
  • Και εάν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 111 ευρώ

Νοικοκυριό με μέση μηναία κατανάλωση 1.200 KWh / μήνα:

  • Θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 476 ευρώ
  • Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 244 ευρώ
  • Και εάν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 209 ευρώ