Θέρμανση με ρεύμα ή πετρέλαιο; Τι είναι τελικά φθηνότερο

Θέρμανση: Τα νοικοκυριά προσπαθούν να εντοπίσουν την πιο συμφέρουσα λύση για τη θέρμανση. Πετρέλαιο; Κι αν ναι σε ποια τιμή θα «κλειδώσει»; Ρεύμα; Κι αν συνεχιστεί το ανοδικό ράλι; Όλες οι εξελίξεις γιαα τη θέρμανση, στο xristika.gr.

Το σκηνικό αλλάζει συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες. Παρατηρείται έντονη υποχώρηση στην τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος και άνοδος στην τιμή του πετρελαίου.

Επίσης, από την Παρασκευή ενεργοποιείται και η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης για την θέρμανση, η οποία φέρνει οριζόντια επιδότηση στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αλλά και την ενεργοποίηση του επιδόματος το οποίο θα είναι μεγαλύτερο από πέρυσι, θα καταβάλλεται σε περισσότερους αλλά δεν θα χορηγείται σε όσους χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα.

Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα κληθούν να διαλέξουν ανάμεσα στο ρεύμα (κλιματιστικά, θερμαντικά σώματα κλπ) και το πετρέλαιο.

Για να γίνει η σύγκριση, θα πρέπει τα μεγέθη να υπολογίζονται με την ίδια μονάδα. Εδώ λοιπόν απαιτείται μετατροπή των λίτρων (με βάση τα οποία αγοράζουμε το πετρέλαιο θέρμανσης) σε θερμικές κιλοβατώρες.

Θέρμανση: Πετρέλαιο θέρμανσης

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει να πωλείται προς περίπου 1,65-1,7 ευρώ ανάλογα βέβαια και με το ποιες θα είναι οι εξελίξεις σε επίπεδο διεθνών τιμών μέσα στην εβδομάδα. Αυτή την τιμή δεν θα την… δουν οι καταναλωτές.

Θα ενεργοποιηθεί η επιδότηση των 25 λεπτών στην πηγή οπότε ο καταναλωτής θα αγοράζει ένα λίτρο πετρελαίου θέρμανσης προς 1,4-1,45 ευρώ.

Εφόσον ο καυστήρας συντηρηθεί καλά ώστε η απόδοση να υπερβαίνει το 90%, η κάθε θερμική κιλοβατώρα που θα παράγεται με πετρέλαιο θέρμανσης, θα κοστίζει περίπου 13 λεπτά.

Επίσης, εφόσον το νοικοκυριό έχει δικαίωμα στο επίδομα θέρμανσης (κάτι που σημαίνει ότι πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια) η τιμή θα είναι ακόμη χαμηλότερη πέφτοντας (ειδικά στις ορεινές περιοχές που το επίδομα είναι μεγάλο) ακόμη και κάτω από 10-11 λεπτά.

Θέρμανση: Ηλεκτρικό ρεύμα

Στο ρεύμα, εκ πρώτης όψεως οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες. Σήμερα, μια κιλοβατώρα κοστίζει περίπου 14-16 λεπτά με βάση τα τιμολόγια των εταιρειών ενέργειας αλλά και την επιδοματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Για τον Οκτώβριο, η τιμή έχει υποχωρήσει μέχρι τώρα στα 270 ευρώ ανά κιλοβατώρα αλλά αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα περάσει ως μείωση στην τιμή λιανικής καθώς στις μεταβολές αυτό που προσαρμόζεται πρώτο είναι το τιμολόγιο των εταιρειών αλλά και η επιδοματική πολιτική ώστε η τιμή λιανικής να μένει λίγο πολύ σταθερή στα σημερινά επίπεδα.

Όμως, στα 14-16 λεπτά θα πρέπει να προστεθούν οι λεγόμενες μη ανταγωνιστικές χρεώσεις. Με αυτές (αλλά και με τον ΦΠΑ), η τελική τιμή εκτινάσσεται πάνω από τα 22 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς μάλιστα να υπάρχει δικαίωμα περαιτέρω επιδότησης.

Άρα, η θέρμανση με απλά θερμαντικά σώματα και ηλεκτρικά καλοριφέρ που παράγουν μια θερμική μονάδα για κάθε κιλοβατώρα που καταναλώνουν, είναι η πιο ασύμφορη λύση για την φετινή σεζόν και δύσκολα θα αλλάξει αυτό.

Θέρμανση: Η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης – Ανοίγει το MyΘέρμανση

Ανοίγει στις 14 Οκτωβρίου η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης από το οποίο θα ωφεληθούν συνολικά 1,3 εκατ. πολίτες ενώ μια μέρα μετά ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με την τιμή πάνω από το 1,5 ευρώ το λίτρο με την έκπτωση των 25 λεπτών στην αντλία.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1 η πλατφόρμα myΘέρμανση (https://www1.aade.gr/gsisapps5/myThermansi/#!/home) θα ανοίξει την ερχόμενη Παρασκευή.

Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης είναι φέτος αυξημένο στα 350 ευρώ με διπλασιασμό για τα νοικοκυριά που θα αντικαταστήσουν το φυσικό αέριο ή τον ηλεκτρισμό με πετρέλαιο θέρμανσης.

Επιπλέον αυξημένος είναι και ο αριθμός των δικαιούχων λόγω αύξησης των κονδυλίων της επιδότησης στα 300 εκατ. ευρώ.

Το νέο όριο εισοδήματος για τη χορήγηση του επιδόματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

Αντίθετα, σταθερά θα διατηρηθούν τα περιουσιακά κριτήρια και συγκεκριμένα στα 180.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο και 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τον έγγαμο.

Θέρμανση: Τα εισοδηματικά κριτήρια και ο υπολογισμός της επιδότησης

Αναλυτικά με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί τα διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια έχουν ως εξής:

  • Άγαμοι: Έως 16.000 ευρώ (από 14.000 ευρώ)
  • Έγγαμοι χωρίς παιδιά: Έως 24.000 ευρώ (από 20.000 ευρώ)
  • Με 1 παιδί: 27.000 ευρώ (από 23.000 ευρώ)
  • Με 2 παιδιά: 30.000 ευρώ (από 26.000 ευρώ)
  • Επιπλέον παιδί: + 3.000 ευρώ
  • Μονογονεϊκές: Έως 27.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ/παιδί

Το ποσό της επιδότησης θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, γιατί μετράνε οι βαθμοημέρες.

Οι συντελεστές επιδότησης – οι λεγόμενες βαθμοημέρες – που έχουν καταρτιστεί ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και το ψύχος της κάθε περιοχής δεν αναμένεται να αλλάξουν.

Συνεπώς το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 300 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Το ποσό που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Π.χ., για κάθε δικαιούχο του επιδόματος που διαμένει μόνιμα στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,43, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ x 0,43 = 150,5.

Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου αυτού, το ποσό των 150,5 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 20%. Συνεπώς, εάν έχει ένα παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 180,6 ευρώ, εάν έχει δύο τέκνα στα 210,6 ευρώ κ.ο.κ.

Για οικογένεια στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο συντελεστής επιδότησης ανέρχεται σε 0,71, το επίδομα θα προκύπτει ως εξής: 350 ευρώ x 0,71 = 248,5. Εάν υπάρχει ένα παιδί το επίδομα θα διαμορφώνεται στα 298,2 ευρώ, εάν υπάρχουν δύο παιδιά θα ανεβαίνει στα 347,9 ευρώ κ.ο.κ.

Θέρμανση: Διπλασιασμός επιδόματος για τους νέους δικαιούχους

Στην περίπτωση δικαιούχων που καταναλώσουν, για πρώτη φορά φέτος, πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, το ανωτέρω ποσά διπλασιάζονται.

Αυτό αποτελεί κίνητρο για τη μετάβαση σε εναλλακτικές μορφές καυσίμου από το φυσικό αέριο.

Όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης για τον φετινό χειμώνα «το βασικότερο κίνητρο για τη μετάβαση είναι το γεγονός ότι για τους νέους δικαιούχους, δηλαδή γι’ αυτούς που κατά κύριο λόγο θερμαίνονταν με ηλεκτρισμό και θα μεταβούν σε άλλο καύσιμο, πλην του φυσικού αερίου, δίνουμε μια επιδότηση διπλάσια, αυξημένη κατά 100%.

Δηλαδή, γι’ αυτούς το επίδομα, αντί για 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες, θα είναι 700 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο σε βαθμοημέρες».