IKEA, JUMBO

IKEA, JUMBO: Τι αλλάζει στο ανώτατο όριο πελατών στα καταστήματα. Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν αποφασίσετε να πάτε σε IKEA και JUMBO. Γιατί οι εταιρείες προειδοποιούν τους καταναλωτές. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Αίρεται από τη Δευτέρα το πλαφόν των 20 ατόμων στα καταστήματα λιανικού εμπορίου όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το απόγευμα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας.

Πλέον από τη Δευτέρα 12 Απριλίου ο αριθμός ατόμων μέσα καταστήματα διαμορφώνεται ως εξής:

Για επιφάνειες καταστημάτων έως 500 τ.μ, ισχύει το ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και για επιφάνειες άνω των 500 τ.μ, για κάθε 100 τ.μ πλέον των 500, επιτρέπεται ένας πελάτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανώτατο όριο των 20 καταναλωτών για τις αγορές με τη μέθοδο click Ιinside είχε προβληματίσει τα μεγάλα καταστήματα και τα πολυκαταστήματα καθώς, όπως τόνιζαν στελέχη τους, περιοριζόταν σημαντικά ο συνολικός αριθμός των καταναλωτών που εξυπηρετούνταν ημερησίως την ίδια στιγμή που τα λειτουργικά έξοδα για την επιχείρηση παρέμεναν υψηλά.

Εξαιτίας του συγκεκριμένου περιορισμού αρκετές μεγάλες αλυσίδες την περασμένη εβδομάδα δίσταζαν να προχωρήσουν στην εφαρμογή click inside και να υποδέχονται πελάτες εντός των καταστημάτων. Χαρακτηριστικό είναι πως η αλυσίδα ΙΚΕΑ άνοιξε μόνο το μίνι κατάστημα του Πειραιά με τη συγκεκριμένη μέθοδο ενώ άλλες επιχειρήσεις που διαθέτουν μεγάλα καταστήματα όπως τα Jumbo, προχώρησαν στην εφαρμογή αυστηρού χρονικού ορίου 30 λεπτών για την παραμονή των πελατών.

Από την άλλη πλευρά πάντως κλειστά εξακολουθούν να παραμένουν τα εμπορικά κέντρα καθώς η επιτροπή των ειδικών δεν έδωσε το πράσινο φως για την επαναλειτουργία τους.

Οι πολίτες που θέλουν να πηγαίνουν για ψώνια θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα στο 13032 με το ονοματεπώνυμό τους και θα λαμβάνουν ένα μήνυμα: Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα.

Παραδείγματα για τα μαγαζιά που θα είναι ανοιχτά και πώς θα λειτουργούν:

  • Όλα τα καταστήματα που είναι για παράδειγμα στην οδό Ερμού και δεν είναι πολυκαταστήματα
  • Ένα άτομο ανά 25 τ.μ. και 20 στο σύνολο, αν είναι μεγαλύτερο το κατάστημα
  • Όλα τα συνοικιακά καταστήματα σε άλλες περιοχές της Αττικής και όχι μόνο

Ανοιχτά θα είναι και καταστήματα όπως ο Κωτσόβολος, αρκεί να μην είναι μέσα σε εμπορικό κέντρο γιατί τότε θα είναι κλειστό το συγκεκριμένο κατάστημα

Να σημειωθεί πως η μετακίνηση από δήμο σε δήμο θα ισχύει και για το λιανεμπόριο, όπως ισχύει ήδη και για τα κομμωτήρια και για τα κέντρα αισθητικής. Έτσι, αν κάποιος πελάτης μένει στον Πειραιά και θέλει να πάει για ψώνια στην οδό Ερμού θα πρέπει να το κάνει, στέλνοντας μήνυμα στο 13032 και θα πρέπει να έχει γυρίσει στο σπίτι του μέσα σε διάστημα τριών ωρών. Αν αργήσει, δεν μπορεί να στείλει ξανά μήνυμα στο 13032, γιατί υπάρχει «κόφτης» για ένα μόνο μήνυμα την ημέρα.

IKEA, JUMBO: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το άνοιγμα καταστημάτων

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις για αγορές από τα εμπορικά καταστήματα θα επιτρέπονται αρκεί οι πολίτες να έχουν στείλει SMS στο 13032 και να έχουν λάβει απαντητικό μήνυμα ή mail από το κατάστημα, ως επιβεβαίωση για το ραντεβού τους.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, αρχικά ο καταναλωτής θα κλείνει ραντεβού με το κατάστημα. «Ο καταναλωτής μπορεί να μένει στην Κηφισιά και το κατάστημα να είναι στην Γλυφάδα.

Με το 13032 θα έχεις ένα sms στο κινητό σου, που σου επιτρέπει να κάνεις αυτήν την συναλλαγή, πάντοτε με τήρηση των μέτρων για τον αριθμό πελατών στο κατάστημα.

Αν έχεις και δεύτερο και τρίτο και τέταρτο και πέμπτο ραντεβού για ψώνια, θα μπορείς να το κάνεις, μέσα στις τρεις ώρες που δίνει περιθώριο το sms στο 13032» διευκρίνισε, προσθέτοντας: «Όταν κλείνεις ραντεβού θα πρέπει να έχεις απαντητικό sms ή mail από το κατάστημα, ως επιβεβαίωση για το ραντεβού, ώστε να μπορεί να γίνει ο έλεγχος, ενώ δεν θα μπορείς να στείλεις δεύτερο sms για ψώνια, μέσα στην ημέρα».

Ο υπουργός επισήμανε ότι «αυτό ισχύει για όλες τις περιοχές που είναι σε «βαθύ κόκκινο» και υπενθύμισε πως το άνοιγμα αφορά όλα τα καταστήματα, εκτός από αυτά σε mall και τα πολυκαταστήματα. Όπως είπε, αν η πρώτη εβδομάδα εξελιχθεί καλά, «θα μπορούσαν να ανοίξουν και αυτά την επόμενη εβδομάδα».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι στην παρούσα φάση δεν γίνεται να ανοίξουν τα γυμναστήρια, διότι υγειονομικώς θεωρούνται εστίες μετάδοσης, λόγω των συνθηκών άθλησης όσων τα χρησιμοποιούν.

Για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ είπε ότι επίσης δεν δόθηκε έγκριση από την Επιτροπή στην πρόταση του υπουργείου για να ανοίξουν από την Δευτέρα, προσθέτοντας ότι θα επανεξεταστεί το εν λόγω θέμα την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά την εστίαση επισήμανε «πως είμαστε κοντά στο να προτείνουμε το άνοιγμα, με χρήση των εξωτερικών χώρων».

Για τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο τα Σαββατοκύριακα, με χρήση του κωδικού 6 σε sms στο 13033 ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «μπορούν να μετακινηθούν οι πολίτες οπουδήποτε εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας ανά την επικράτεια ή εντός της Αττικής, εφόσον πρόκειται για κατοίκους του Λεκανοπεδίου.

Την ανάγκη τήρησης των μέτρων από Δευτέρα οπότε και θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο υπογράμμισε από την πλευρά του γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης. «Μπορούμε να στέλνουμε μόνο ένα ημερήσιο μήνυμα και μόνο το ονοματεπώνυμο. Σε 2ο μήνυμα θα γυρίζει αρνητική απάντηση» διευκρίνισε ο κ. Σταμπουλίδης σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, υπενθυμίζοντας πως οι πολίτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο όταν μετακινούνται για αγορές.

IKEA, JUMBO: Πότε θα πάψουμε να στέλνουμε SMS στο 13033

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να… σφυροκοπά τη χώρα, ωστόσο στο τραπέζι της κυβέρνησης έχει πέσει η ιδέα για την κατάργηση των SMS μετακίνησης στο 13033.

Τους τελευταίους μήνες, οι 6 κωδικοί στο 13033 έγιναν μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Αν και σε πολλές περιπτώσεις ορισμένοι πολίτες φαίνεται πως… ξέφευγαν με τα SMS που έστελναν καθημερινά προκειμένου να μην κλειστούν στα σπίτια, το μέτρο αυτό φαίνεται πως θα λάβει τέλος μέσα στον Απρίλιο.

Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, το τέλος των SMS στο 13033 αναμένεται να αρθεί εντός Απριλίου, αφού ανοίξουν πέρα από το λιανεμπόριο και άλλες επιχειρήσεις, όπως η εστίαση. Το κανάλι μάλιστα έδωσε και ημερομηνία στις 12 ή στις 19 Απριλίου για την κατάργηση των SMS, στη λογική ότι σε μία από αυτές τις ημερομηνίες θα έχει ανοίξει και η εστίαση.

Με το ολικό άνοιγμα της αγοράς η χρήση του SMS θα είναι αχρείαστη, ωστόσο πρέπει να τονιστεί πως ακόμη δεν υπάρχει κάτι το επίσημο για το πότε θα καταργηθεί αυτό το μέτρο. Το SMS και ιδιαίτερα ο κωδικός 6 είχε την… τιμητική του στο διάστημα του lockdown, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως, όπως τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς στη Βουλή, κατά τη διάρκεια του lockdown εστάλησαν 775 εκατομμύρια SMS για μετακίνηση, χωρίς να συνυπολογίζονται οι γραπτές άδειες.