Μετακίνηση σε άλλο δήμο: Τι άλλαξε – Οι κωδικοί μετακίνησης στο 13033

Μετακίνηση σε άλλο δήμο: Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η πρώτη χαλάρωση των μέτρων, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι σπάνε κάθε ρεκόρ. Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης και η ελπίδα σύντομα να ανακοινωθεί πλήρης άρση του lockdown. Όλα όσα ισχύουν από σήμερα στο xristika.gr.

Μετά τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, αποφασίστηκε η εκτόνωση της κόπωσης των πολιτών από το lockdown και η επιχείρηση αποσυμπίεσης.

Από το Σάββατο, 20.03.2021, θα υπάρχουν αλλαγές τόσο στο ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας, όσο και στο πού θα μπορούμε να πάμε για βόλτα.

Με δεδομένο ότι τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει πλέον από τις 21.00 και όχι από τις 19.00, τα σούπερ μάρκετ, αντί για τις 18.30 θα κλείνουν στις 20.30, προκειμένου εργαζόμενοι και πελάτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ θα ανοίγουν στις 7.00.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

  • Η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ισχύει, από αύριο, ενιαία σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας.
  • Παράλληλα από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων τηρουμένων όλων των ήδη υφιστάμενων αυστηρών πρωτοκόλλων.
  • Επίσης ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος, καθώς επίσης και η λειτουργία των δημοσίων πάρκων έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και πάλι με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος. Επομένως, όπως υπογράμμισε, ο κ. Χαρδαλιάς, επιτρέπονται οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε πάρκα χωρίς χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής αλλά μόνο ή με τα πόδια ή με ποδήλατο, ό,τι ισχύει δηλαδή έως σήμερα για το sms 6.
  • Ακόμη, αποφασίστηκε η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου δήμου με αναλογία ενός πιστού ανά 25 τμ και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση της μάσκας καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας ιεράς μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες για τις ακόλουθες τρεις θρησκευτικές τελετές: την Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 25 Μαρτίου, και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου 26 Μαρτίου. Η έναρξη ισχύος για την τέλεση των λειτουργιών είναι από 21 Μαρτίου.
  • Ακόμη αποφασίστηκε να επιτραπεί η ερασιτεχνική αλιεία είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο δήμους και με τη χρήση του κωδικού 6 προσεγγίζοντας δηλαδή πεζή ή με ποδήλατα και με τα απαραίτητα βέβαια συνοδευτικά έγγραφα στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, στόχος των αποφάσεων είναι ένας και αφορά στην διευκόλυνση της τήρησης των υφιστάμενων μέτρων.

Μετακίνηση σε άλλο δήμο: Η ανακοίνωση Χαρδαλιά για δωρεάν rapid test για όλους

Τη δυνατότητα δωρεάν διενέργειας τεσσάρων rapid test μηνιαίως για το σύνολο του πληθυσμού, μόνο με το ΑΜΚΑ, ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ λακης Σκέρτσος, καλώντας τους πολίτες στη σύναψη νέας συμφωνίας εμπιστοσύνης με το κράτος.

Με ένα «μεγάλο ευχαριστώ» προς τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών για «τις αντοχές, τη στωικότητα, την επιμονή, το υψηλό αίσθημα ατομικής, συλλογικής και εν τέλει εθνικής ευθύνης που έχουμε δείξει», ξεκίνησε την ομιλία του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αλλά και ένα «μεγάλο, διαρκές ευχαριστώ» στο υγειονομικό προσωπικό, τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, του ΕΟΔΥ, των μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους εδώ και ένα χρόνο.

Σε ό,τι αφορά το μείγμα των μέτρων της επόμενης ημέρας, ο κ. Σκέρτσος έκανε λόγο για μικρές ανάσες ελευθερίας, ταυτόχρονα όμως με τη μέγιστη ευθύνη που θα πρέπει να συνεχίζουν να επιδεικνύουν οι πάντες -και τούτο λόγω των κινδύνων που εμφανίζει η περίοδος εξαιτίας των μεταλλάξεων.

Μετακίνηση σε άλλο δήμο: Τι ισχύει για τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο

Οι ειδικοί εισηγήθηκαν να μην αρθεί η απαγόρευση μετακίνησης με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα από δήμο σε δήμο με τον κωδικό «6» στο 13033.

Τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν εισηγήθηκε τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της Παρασκευής από το υπουργείο Υγείας.

«Συζητήθηκε στην Επιτροπή και αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η μετακίνηση από δήμο σε δήμο, διότι θεωρούμε ότι είναι ένα μέτρο που έχει αποδώσει», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε: «Θεωρούμε ότι η μετακίνηση αυτή θα αύξανε την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με οικογένειες από διαφορετικούς δήμους που πιθανότατα έχουν διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο».

«Είναι κάτι που θα επανεξετάσουμε και αν δούμε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου γενικότερα μπορεί να επανεξεταστεί», υπογράμμισε.

Μετακίνηση σε άλλο δήμο: Προβληματισμός για την Αττική

Ιδιαίτερα επιβαρυμένο είναι το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου.

Σταθερά στα 20.000 είναι τα ενεργά κρούσματα του κορονοϊού σε όλη τη χώρα την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με την καθηγήτρια, ενώ ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε από το 4 στο 6%.

Τόνισε δε, ότι το σύστημα Υγείας είναι ιδιαίτερα πιεσμένο. Ιδιαίτερη πίεση υπάρχει εκτός της Αττικής, σε νοσοκομεία στην Αχαΐα.

Ειδικά για την Αττική, η ίδια σημείωσε ότι διαφέρει σε σχέση με άλλες περιοχές, ερμηνεύοντας ότι στο λεκανοπέδιο δεν είχε ανάλογο αποτέλεσμα το lockdown όπως αλλού. Είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με 5 εκατ. πληθυσμό και ως εκ τούτου υπάρχει αυξημένη κινητικότητα και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθεί η πανδημία.

«Τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει όπως θα θέλαμε», σημείωσε η κυρία Παπαευαγγέλου.

«Ακόμη κι αν είχαμε ένα μαγικό ραβδάκι και δεν υπήρχε κορονοϊός στην Αττική και πάλι το ΕΣΥ θα δεχόταν πίεση», υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Μετακίνηση σε άλλο δήμο: Άλλες 6 περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) εντάσσονται πλέον με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, από αύριο στις 6 το πρωί οι ακόλουθες περιοχές:

  • η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου που έχει 42 ενεργά κρούσματα σήμερα όταν στις 8 Μαρτίου είχε 7
  • η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου που έχει αυτή τη στιγμή 61 ενεργά κρούσματα από 31 στις 8 Μαρτίου
  • ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών που έχει 43 ενεργά κρούσματα σήμερα όταν στις 8 Μαρτίου είχε μόλις 11
  • οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς που έχουν 102 και 29 ενεργά κρούσματα αντίστοιχα όταν στις 8 Μαρτίου είχαν 41 και 9
  • ο δήμος Καρδίτσας που τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 140 από 63 που ήταν στις 8 Μαρτίου.

Τέλος, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, «βγαίνουν» οι εξής περιοχές:

  • η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας όπου παρατηρείται μείωση του επιδημιολογικού φορτίου κατά 49%
  • η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου όπου το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 58,3%

Επιπλέον, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βγαίνει και η Περιφερειακή Ενότητα ‘Αρτας όπου το ιικό φορτίο έχει υποχωρήσει 24,4%

Επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας «βγαίνει» από το βαθύ κόκκινο καθώς το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 44,2%
Τέλος, από το βαθύ κόκκινο βγαίνει και ο Δήμος Ρόδου όπου το ιικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 58,5%