ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΗΜΕΡΑ LIVE

Τέταρτη δόση εμβολίου: Έκτακτη ανακοίνωση – Ποιοι καλούνται να την κάνουν και πότε

Τέταρτη δόση εμβολίου: Τη χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου στους άνω των 70 ετών πολίτες καθώς και σε εκείνους που ζουν σε μονάδες φροντίδας, αλλά και στους άνω των 60 που έχουν υποκείμενα νοσήματα, αποφάσισε η επιτροπή των ειδικών. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Η δεύτερη αναμνηστική δόση συστήνεται να γίνει μετά από τρεις μήνες από την πρώτη αναμνηστική (τρίτη δόση).

Στην τέταρτη δόση εμβολίου σε ηλικιωμένους αναφέρθηκε η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, η τρίτη δόση αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική έναντι σοβαρής νόσου από τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και υπό ανοσοκαταστολή βρίσκονται όμως σε κίνδυνο γιατί εμφανίζουν εξ αρχής χαμηλότερη ανοσοαπόκριση.

«Σήμερα εξακολουθούμε να παρατηρούμε αυξημένο αριθμό μολύνσεων που οδηγούν όμως σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών, λόγω του εμβολιασμού» τόνισε η κα Θεοδωρίδου τονίζοντας ότι η Επιτροπή εκτιμά ότι το πιθανό όφελος από την τέταρτη δόση αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και σε όσα διαμένουν σε οίκους ευγηρίας, καθώς και σε άτομα άνω των 60 ετών με νοσήματα.

Η Επιτροπή προτείνει τη χορήγηση της τέταρτης δόσης σε διάστημα τεσσάρων μηνών μετά την πρώτη αναμνηστική δόση.

Σε άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν εμβολιαστεί, δεν χρειάζεται δεύτερη αναμνηστική δόση.

Παράλληλα, κατά την ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τόνισε ότι εγκρίθηκε:

Η χορήγηση τέταρτης δόσης, τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση, σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου:

Η χορήγηση τρίτης δόσης, έξι μήνες μετά τη δεύτερη, σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών που ανήκουν στην ομάδα με αυξημένο κίνδυνο (διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα), χορηγείται τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη.

Η ίδια σημείωσε πως το μεσοδιάστημα για τους εμβολιασμούς με Moderna και Pfizer θα είναι 8 εβδομάδες.

Την Πέμπτη 7 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα κλεισίματος ραντεβού για πραγματοποιήση τέταρτης δόσης για τους 80 ετών και άνω διευκρίνε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση για την πορεία της πανδημία από το Υπουργείο Υγείας.

Η 4η δόση συστήνεται να γίνει σε ηλικίες άνω των 60 ετών ενώ η δυνατότητα κλεισίματος ραντεβού θα γίνει σταδιακά καθώς ανά εβδομάδα θα ανοίγει η πλατφόρμα ανα δεκαετίας ηλικίας με την αρχή να γίνεται για τους 80 ετών και άνω.

Σε σχέση με τα πιστοποιητικά χθες είχαμε υπουργική απόφαση η οποία συνοψίζεται στο ό,τι μετά την δεύτερη δόση το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ 9 μήνες και το πιστοποιητικό νόσησης έχει ισχύ 6 μηνών, υπενθύμισε.

Τέταρτη δόση εμβολίου: Τέλος η χρήση μάσκας στην Ελλάδα

Μπορεί τα κρούσματα να είναι ακόμα χιλιάδες, ωστόσο η βελτίωση των καιρικών συνθηκών και εμβολιασμός του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού οδηγεί τους επιστήμονες να ανακοινώσουν νέα μέτρα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους εισηγήθηκε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Ωστόσο, οι ειδικοί διατύπωσαν ισχυρή σύσταση για τη χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός για τα άτομα που κινδυνεύουν να εκδηλώσουν σοβαρή νόσο, εάν μολυνθούν με κορωνοϊό, και φυσικά για τους ανεμβολίαστους.

Επίσης, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε να αυξηθεί η χωρητικότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς στο 100%.

Η εισήγηση της επιτροπής έγινε άμεσα αποδεκτή από την κυβέρνηση. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Στη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων υπό την Γενική Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, εισηγήθηκε την άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Παραμένει όμως ως ισχυρή σύσταση η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους με συνωστισμό, καθώς και σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και ανεμβολίαστα άτομα».

«Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινίσουν στην υπό έκδοση ΚΥΑ. Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το Σάββατο 05.03.2022» καταλήγει η ανακοίνωση.

Νέα μέτρα: Η προειδοποίηση Τσιόδρα

Παράλληλα, ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, μίλησε σε ημερίδα για την πανδημία, τονίζοντας πως το τέλος της είναι ακόμα πολύ μακριά!

Μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, με συνεχή όμως επιτήρηση της επιδημιολογικής κατάστασης είναι η πρόβλεψη του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα σε σχέση με την πορεία της πανδημίας.

Σε ομιλία του στην ημερίδα με θέμα «Δύο χρόνια πανδημίας Covid-19: Προκλήσεις και διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις», ο ίδιος είπε πως ο ιός θα συνεχίσει την ενδημική του παρουσία ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας, ενώ πρόσθεσε ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να χαράξει το δικό της μονοπάτι, βασιζόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη δημογραφία της.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, μέχρι τώρα τα δεδομένα δείχνουν πως η μετάλλαξη Ομικρον θα μπορούσε να οδηγήσει σε σταθεροποίηση της κατάστασης, κάτι που σημαίνει ότι ίσως βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας.

Αν και τόνισε πως δε βρισκόμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορωνοϊού, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε πως πιθανώς να είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε «επείγουσα φάση».

Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι ένα πλάνο «ελευθερίας» αποτελεί πρώτης τάξεως προτεραιότητα για την Ευρώπη: «Οι καθηγητές από την Οξφόρδη λένε: ‘’Μην ξεγελιέστε, η Όμικρον θα μας ακουμπήσει όλους’, άρα αυτό με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως είναι η επιστροφή μας σε μία σταθερότητα, σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης», εξήγησε.

Ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε ότι παρότι τα κρούσματα είναι πολλά, δεν είναι αντίστοιχος ο αριθμός θανάτων και αυτό οφείλεται στο ότι η Όμικρον οδηγεί σε πιο ήπια νόσο ενώ αυξάνεται και η εμβολιαστική κάλυψη.

Έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα το επόμενο έτος, η επιτήρηση θα αφορά περισσότερο:

  • Τις νοσηλείες
  • Τη σοβαρή αναπνευστική νόσο
  • Τις νοσηλείες σε ΜΕΘ
  • Τον αριθμό των διασωληνωμένων
  • Τον αριθμό ων θανάτων

Για την πιθανότητα θανάτου, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι είναι 1.000 αυξημένη για τους άνω των 80 σε σχέση με τις νεότερες ηλικίες, με βάση τα ελληνικά δεδομένα, ενώ ο κίνδυνος να καταλήξει σχετίζεται και με τα νοσήματα του ασθενή.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επικαλέστηκε τα ελληνικά δεδομένα για να υποστηρίξει πως η προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο λόγω του κορωνοϊού αγγίζει σχεδόν το 100% για όσους έχουν κάνει την ενισχυτική δόση του εμβολίου. Μάλιστα, στην Ελλάδα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι είχαμε την πρόληψη περίπου 20.000 θανάτων.

Σε σχέση με την ανάγκη δημιουργίας ενός ειδικού εμβολίου για τη μετάλλαξη Όμικρον, ο ίδιος αποκαλύπτει ότι τα πειραματικά δεδομένα φανερώνουν πως οι τρεις δόσεις του υπάρχοντος εμβολίου πιθανόν να είναι πιο αποτελεσματικές από ένα εμβόλιο κατά της Ομικρον.

Παράλληλα, εξήγησε πως η λεγόμενη «υβριδική ανοσία», δηλαδή, ο συνδυασμός της φυσικής ανοσίας με την ανοσία από το εμβόλιο, οδηγεί σε μία πολύ δυναμικότερη ανοσοανταπόκριση, η οποία χαρακτηρίζεται από τα μακράς μνήμης Β και Τ-λεμφοκύτταρα.

Οι χειρότερες επιπλοκές του κορωνοϊού
Εκτεταμένη ήταν η αναφορά του καθηγητή στις επιπλοκές του κορωνοϊού, που παρατηρούνται όχι μόνο σε όσους μπήκαν σε νοσοκομείο ή σε ΜΕΘ αλλά ακόμα και στους ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις θρομβώσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο από κολπική μαρμαρυγή μέχρι και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Προειδοποίησε τις εγκύους ότι ο ιός οδηγεί σε καταστροφή του πλακούντα, σε θάνατο του κυήματος, «αποδεδειγμένα, ιστολογικά, το γνωρίζουμε από τις εγκύους στο νοσοκομείο μας. Τις εγκύους που δεν εμβολιάστηκαν».

Επίσης δεν παρέλειψε να μιλήσει για την τεράστια και ανισόβαρη επίδραση της πανδημίας στην πνευματική υγεία του πληθυσμού, με 53 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως με μείζονα κατάθλιψη και 76 εκατ. περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής.

Τέταρτη δόση εμβολίου: Έτσι θα είναι ο επόμενος κορονοϊός – Πότε θα εμφανιστεί

Τι φοβούνται οι επιστήμονες. Πώς μια νέα πανδημία απειλεί την ανθρωπότητα. Πώς θα αντιμετωπιστεί και πώς οι επιστήμονες θα προσπα΄θήσουν να τον προλάβουν. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Μέσα σε 25 μήνες ο κορoνοϊός έχει μολύνει 320 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και έχει σκοτώσει 5,5 εκατομμύρια από αυτούς.

Αλλά ο ιός SARS-CoV-2 θα μπορούσε να ήταν χειρότερος. Η τελευταία μετάλλαξη Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική, αλλά όχι τόσο θανατηφόρα για τα εμβολιασμένα άτομα.

Η προηγούμενη παραλλαγή Δέλτα είναι συνήθως πιο σοβαρή, λόγω της τάσης της να επιτίθεται στους πνεύμονες αντί να παραμένει στο λαιμό όπως κάνει η Όμικρον.

Αλλά η Δέλτα δεν εξαπλώνεται τόσο γρήγορα όσο η Όμικρον. Φανταστείτε λοιπόν έναν κορονοϊό που είναι και θανατηφόρος και εξαιρετικά μεταδοτικός.

Είναι σίγουρα πιθανό να κάνει κάποια στιγμή στο μέλλον την εμφάνισή του…

Για να αποτρέψει μια δυνητικά χειρότερη πανδημία κορονοϊού, ένας επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο ονόματι Changchuan Yin αναζητά προειδοποιητικά σημάδια: Γενετικές υποδείξεις της πανδημίας που ίσως έρθει. Αλλά οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι το προτεινόμενο σύστημά του μπορεί να είναι ελαττωματικό, επειδή υποθέτει ότι οι κορονοϊοί θα εξελιχθούν με προβλέψιμους τρόπους.

Υπάρχουν πολλοί κορονοϊοί εκεί έξω στο ζωικό βασίλειο. Οι επιστήμονες έχουν κατονομάσει 46 από αυτούς μέχρι στιγμής. Ο καθένας θα μπορούσε να μεταπιδήσει στον άνθρωπο και αρκετοί ήδη το έχουν κάνει. Έχουμε υποφέρει από κρούσματα SARS-CoV-1, MERS και τώρα SARS-CoV-2 — όλοι κορονοϊοί που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Ο Yin και άλλοι ειδικοί προειδοποίησαν ότι είναι αναπόφευκτο να υπάρξει ένας SARS-CoV-3 που, κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον, θα περάσει από τα ζώα στους ανθρώπους. «Βιώνουμε ένα νέο ξέσπασμα κορονοϊού κάθε οκτώ έως 10 χρόνια», δήλωσε ο Κέβιν Σάντερς, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανθρώπινου Εμβολίου στο Πανεπιστήμιο Duke.

Οι πιθανότητες να νικήσουμε τον επόμενο κορονοϊό θα μπορούσαν να βελτιωθούν αν δούμε τον ιό να έρχεται. Θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε νέες θεραπείες και εμβόλια και να εφαρμόσουμε στρατηγικές δημόσιας υγείας για να περιορίσουμε την εξάπλωση του πιο παθογόνου. Αλλά αυτό σημαίνει ότι εντοπίζουμε τον νέο ιό πολύ πριν από το άλμα του από τον αρχικό ξενιστή στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Ο εντοπισμός του πιθανότερου ένοχου ιού είναι μια δύσκολη υπόθεση που, προς το παρόν, περιλαμβάνει πολλές εικασίες. Σε μια προεκτύπωση μιας νέας μελέτης, που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους, ο Yin προτείνει ένα σύστημα για την επιτήρηση και την αξιολόγηση των κορονοϊών. Κάτι που θα μπορούσε να μας δώσει την έγκαιρη προειδοποίηση που χρειαζόμαστε, υποθέτοντας ότι συλλέγουμε γενετικά αρκετά δείγματα από νυχτερίδες και άλλα ζώα επιρρεπή στον κορονοϊό.

Η επιστήμη είναι περίπλοκη, αλλά συνοψίζεται σε αυτό: οι ιοί που “συνάπτουν ειρήνη” με τους ανθρώπινους ξενιστές τους – μολύνοντάς τους χωρίς να τους σκοτώνουν – τείνουν να συσσωρεύουν ένα μεγάλο μέρος από ένα συγκεκριμένο είδος μετάλλαξης που ονομάζεται «ομοπολυμερική επανάληψη νουκλεοτιδίων» ή “Επανάληψη HP”.

Μια επανάληψη HP συμβαίνει όταν τα αντισώματα και τα Τ-κύτταρά μας επιτίθενται σε έναν ιό και ο ιός προσαρμόζεται σε αυτήν την επίθεση. Κάθε επανάληψη της HP είναι ένα είδος γενετικής ουλής από τη μάχη του παθογόνου με το ανοσοποιητικό μας σύστημα καθώς και οι δύο προσπαθούν να επιτύχουν μια ανακωχή. Αυτή η εκεχειρία έχει εξελικτική λογική.

Σε γενικές γραμμές, ένα παθογόνο εξελίσσεται ώστε να είναι αρκετά λοιμογόνο ώστε να ευδοκιμεί και να εξαπλώνεται, αλλά όχι τόσο λοιμογόνο ώστε να σκοτώνει τους ξενιστές του… και τον εαυτό του.

«Αυτή είναι η βασική εξελικτική βιολογία όπου οι ιοί εξασθενούν ή εξασθενούν με σειριακή διέλευση από ανθρώπους ή ζώα ξενιστές», δήλωσε ο Paul Ananth Tambyah, πρόεδρος της Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμώξεων Ασίας-Ειρηνικού στη Σιγκαπούρη.

«Έτσι είναι τα εμβόλια με ζωντανούς ιούς – απλά μολύνεις και ξαναμολύνεις διαδοχικές γενιές μέχρι να επιλέξεις μεταλλάξεις που καθιστούν τον ιό σχετικά ακίνδυνο». Ένας ιός με χαμηλό αριθμό επαναλήψεων HP πιθανότατα δεν έχει εκτεθεί σε ανθρώπους, πιθανώς ποτέ.

«Το παθογόνο δεν έχει γνωρίσει ποτέ τους ανθρώπους, επομένως δεν ξέρει πώς να αποφύγει να τους κάνει πραγματικά άρρωστους ή να τους σκοτώσει. Προσβάλλει τα ανθρώπινα κύτταρα και απλώς τρελαίνει.

Λοιπόν, πόσες επαναλήψεις HP είναι σημάδι ενός ιού που έχει τη δυνατότητα να εκπλήξει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να προκαλέσει πανδημία; Έξι ή λιγότεροι, σύμφωνα με τον Γιν. «Νομίζω ότι αν ένας ιός έχει χαμηλότερο HP… θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος ιός», είπε ο Yin.

Ένας κορονοϊός που ονομάζεται Human-CoV/HKU1, ο οποίος προκαλεί ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, έχει 10 HP-repeats. Ο SARS-CoV-2, ο οποίος είναι προφανώς πολύ πιο επικίνδυνος, έχει έξι. Ένας κορονοϊός που ονομάζεται SZ3 που βρίσκεται στη μοσχογαλή, ένα τροπικό θηλαστικό που μοιάζει με γάτα, έχει τέσσερις από τις μεταλλάξεις – που σημαίνει ότι μπορεί να είναι ακόμα πιο επικίνδυνος για τους ανθρώπους από τον SARS-CoV-2.

Ο ανησυχητικός κορονοϊός νυχτερίδας HKU9-1 έχει μόνο τρεις επαναλήψεις HP. Εάν οι ιολόγοι βρουν έναν κορονοϊό με μόνο δύο HP… προσέξτε! Τα αντισώματα και τα Τ-κύτταρά μας δεν είναι έτοιμα να πολεμήσουν αυτόν τον ιό μόνα τους.

Αλλά υπάρχει ένα πιθανό ελάττωμα στο σύστημα του Yin. Όπως επισημαίνει, η Όμικρον έχει στην πραγματικότητα 0,2 λιγότερες επαναλήψεις HP από το πρώτο στέλεχος του SARS-CoV-2 που μόλυνε ανθρώπους από τον Δεκέμβριο του 2019.

Η Όμικρον εξελίχθηκε σταδιακά σε διάστημα δύο ετών και ωστόσο έχει λιγότερες από τις ενδεικτικές μεταλλάξεις.

Ο Yin υποθέτει ότι ένας ιός που μολύνει τον άνθρωπο συγκεντρώνει περισσότερες επαναλήψεις της HP με την πάροδο του χρόνου, αλλά η Όμικρον διέλυσε αυτή την τάση.

Και υπογραμμίζει μια σημαντική αλήθεια για τους κορονοϊούς: Αυτός ο τύπος παθογόνου είναι απρόβλεπτος.

Η Όμικρον έχει μια ανησυχητική ποικιλία από περίπου 50 βασικές μεταλλάξεις, περίπου 30 από τις οποίες είναι στην πρωτεΐνη ακίδα που βοηθά τον ιό να γατζωθεί στα κύτταρά μας.

Εάν οι κορονοϊοί συμπεριφέρονταν με τον τρόπο που περιμένουμε να συμπεριφέρονται γενικά οι ιοί, θα γίνονταν σταθερά λιγότερο επιβλαβείς με την πάροδο του χρόνου.

Αλλά η Όμικρον θόλωσε τις προσδοκίες μας και μπέρδεψε τους ειδικούς καθώς ήταν καλύτερη και παράλληλα χειρότερη από την Δέλτα – πολύ πιο μεταδοτική αλλάς λιγότερο θανατηφόρα.

Ο χαμηλότερος από τον αναμενόμενο αριθμός επαναλήψεων HP της Όμικρον φαίνεται να υπονομεύει τον σχεδιασμό του Yin για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης πανδημίας και έχει κάνει ορισμένους από τους συναδέλφους του επιστήμονες δύσπιστους.

Δεδομένων των περιστάσεων, όμως, ακόμη και ένα ελαττωματικό σύστημα όπως αυτό του Yin μπορεί να είναι καλύτερο από το τίποτα. Ο SARS-CoV-3 έρχεται για εμάς, τελικά.

«Ως εκ τούτου, η αυστηρή επιδημική επιτήρηση είναι απαραίτητη», έγραψε ο Γιν. Ίσως ο κίνδυνος ενός ψευδούς συναγερμού, που βασίζεται σε μια ατελή αναζήτηση για ένα είδος μετάλλαξης, είναι καλύτερος από το να μην υπάρχει κανένας συναγερμός.

Παναγιώτης Ελενόπουλος

Ο Παναγιώτης Ελενόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, όπου ασχολείται με τη συγγραφή άρθρων και ειδήσεων που καλύπτουν διάφορα θέματα, όπως την οικονομία, την τεχνολογία, την αγορά και την καθημερινή επικαιρότητα. Μέσα από τη δουλειά του στο xristika.gr, συμβάλλει στην ενημέρωση του κοινού με αξιόπιστο και προσιτό τρόπο, προσφέροντας ανάλυση και πληροφορίες που ενδιαφέρουν το μέσο αναγνώστη.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago