Airbnb: Από καιρό οι ξενοδόχοι ζητούσαν αλλαγές και ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει το πλαίσιο στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις. Τι θα αλλάξει σε κρατήσεις και τιμές.
Ώρα για… όρια στο Airbnb, αφού πλέον η δημοφιλής πλατφόρμα βραχυχρόνιων μισθώσεων, είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι δεν διαθέτει απλά σπίτια ιδιωτών που τα διαθέτουν για ενοικίαση κάποιων ημερών, αλλά ακόμα και δωμάτια ή μονοκατοικίες που είναι σε συγκρότημα κατοικιών που διαχειρίζονται μεγάλοι όμιλοι.
Δεν είναι εξάλλου λίγος ο καιρός που οι ξενοδόχοι ζητούν να αλλάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο λειτουργούν όλες οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Πλέον, αυτό γίνεται με σημαντικές αλλαγές, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε και ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.
Όπως είπε ο ίδιος:
«Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι μέρος του τουριστικού μας προϊόντος».
Όπως είπε, για την εύρυθμη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και για την εύρυθμή λειτουργία των αστικών μας κέντρων η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πλαίσιο για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
«Το πλαίσιο αυτό θα διαχωρίζει αυτούς οι οποίοι εκμισθώνουν μαζικά ακίνητα έναντι της πλειοψηφίας που εκμισθώνουν ένα ή δύο ακίνητα», ανέφερε.
Ωστόσο, δεν θα υποβάλλονται και σε ανάλογη φορολογία.
Πάνω σε αυτόν τον άξονα θα κινηθεί και η δεύτερη προαναγγελθείσα αλλαγή. Δηλαδή πλατφόρμες όπως η Booking και η Expedia θα είναι πλέον υποχρεωμένες να καθιστούν σαφές ποια από τα προσφερόμενα καταλύματα ανήκουν όντως σε ιδιώτες που τα προσφέρουν για βραχυχρόνια μίσθωση και ποια ανήκουν σε τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες ουσιαστικά παρέχουν ξενοδοχειακού τύπου υπηρεσίες, συνήθως ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Αύξηση 138% στις κρατήσεις Airbnb
Επιπλέον, ο αριθμός των κρατήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 αυξήθηκε κατά 138 % σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Με βάση τα στοιχεία, περί τα 200 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε όλη την Ε.Ε. αντιστοιχούν στη βραχυχρόνια μίσθωση το πρώτο μισό του 2022, ενώ σχεδόν 9 στους 10 Ευρωπαίους πολίτες (89%) που έχουν κάνει κράτηση σε ένα τέτοιο κατάλυμα δηλώνουν ότι θα το συνέστηναν και σε άλλους.
Οι κανονισμοί που προτείνει η Κομισιόν
Πρόταση κανονισμού για την ενίσχυση της διαφάνειας στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σκοπός της είναι να βοηθήσει τις δημόσιες αρχές να διασφαλίσουν την ισόρροπη ανάπτυξή τους ως μέρος ενός βιώσιμου τουριστικού τομέα.
Το ένα τέταρτο όλων των τουριστών της Ε.Ε. επιλέγουν πλατφόρμες όπως το AirBnB, το Booking και τους υπόλοιπους, μικρότερους παίκτες. Ενώ οι βραχυχρόνιες κρατήσεις καταλυμάτων προσφέρουν οφέλη για τους οικοδεσπότες και τους τουρίστες, μπορούν να δημιουργήσουν ανησυχίες για τις τοπικές κοινότητες που αγωνίζονται, για παράδειγμα, με την έλλειψη οικονομικά προσιτής στέγασης.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι νέοι κανόνες θα βελτιώσουν τη συλλογή και την ανταλλαγή δεδομένων από τους οικοδεσπότες και τις διαδικτυακές πλατφόρμες. Αυτό, με τη σειρά του, θα ενημερώνει για αποτελεσματικές και αναλογικές τοπικές πολιτικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ευκαιριών που σχετίζονται με τον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
«Οι νέοι προτεινόμενοι κανόνες θα συμβάλουν στη βελτίωση της διαφάνειας όσον αφορά τον εντοπισμό και τη δραστηριότητα των οικοδεσποτών βραχυχρόνιων καταλυμάτων, καθώς και τους κανόνες που πρέπει να τηρούν, και θα διευκολύνουν την εγγραφή των οικοδεσποτών. Θα αντιμετωπίσουν επίσης τον σημερινό κατακερματισμό στον τρόπο με τον οποίο οι διαδικτυακές πλατφόρμες μοιράζονται τα δεδομένα και, τελικά, θα συμβάλλουν στην πρόληψη των παράνομων καταχωρήσεων. Συνολικά, αυτό θα συμβάλει σε ένα πιο βιώσιμο τουριστικό οικοσύστημα και θα υποστηρίξει την ψηφιακή μετάβασή του», τονίζεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν.
Το νέο πλαίσιο που προτείνει η Κομισιόν:
- Θα εναρμονίσει τις απαιτήσεις καταχώρισης για τους εκμισθωτές και τα ακίνητα που προσφέρουν για βραχυχρόνια μίσθωση, δηλαδή θα πρέπει να απαιτείται το ίδιο σύνολο σχετικών πληροφοριών για τους εκμισθωτές και τα ακίνητά τους, δηλαδή το «ποιος», «τι» και «πού».
- Θα αποσαφηνίσει τους κανόνες για τη διασφάλιση της προβολής και του ελέγχου των αριθμών καταχώρισης: Οι πλατφόρμες θα πρέπει να διευκολύνουν τους εκμισθωτές να προβάλλουν τους αριθμούς καταχώρισης στις πλατφόρμες τους. Θα πρέπει επίσης να πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για να διαπιστώνεται κατά πόσον οι εκμισθωτές καταχωρίζουν και προβάλλουν τους σωστούς αριθμούς. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να αναστέλλουν τους αριθμούς καταχώρισης και να ζητούν από τις πλατφόρμες να διαγράψουν τους μη συμμορφούμενους εκμισθωτές.
- Θα εξορθολογίσει την κοινή χρήση δεδομένων μεταξύ πλατφορμών και δημόσιων αρχών
- Οι πλατφόρμες θα πρέπει να κοινοποιούν στις δημόσιες αρχές δεδομένα σχετικά με τον αριθμό διανυκτερεύσεων και τον αριθμό των μισθωτών μία φορά τον μήνα, με αυτοματοποιημένο τρόπο, ώστε να υποστηριχθεί η χάραξη στοχευμένης πολιτικής.
- Θα επιτρέπει την περαιτέρω χρήση των δεδομένων, σε συγκεντρωτική μορφή από φορείς π.χ. την Eurostat, στηρίζοντας την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουρισμό.
- Θα δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο εφαρμογής:
Τα κράτη μέλη θα παρακολουθούν την εφαρμογή αυτού του πλαισίου διαφάνειας και θα θεσπίσουν σχετικές κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις του εν λόγω κανονισμού.
Τουρισμός: Εκρηκτική άνοδος σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα
Στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αφίχθησαν 6.100.000 επισκέπτες με 34.500 πτήσεις (αύξηση 15% σε σχέση με το 2019, μέχρι τις 31.10.22), ενώ σημαντικός αριθμός τουριστών έχει επισκεφθεί τα νησιά ακτοπλοϊκώς και με κρουαζιερόπλοια.
Στη Ρόδο, αλλά και στα περισσότερα νησιά η αυλαία της τουριστικής περιόδου πέφτει στις 13 Νοεμβρίου και ήδη γίνεται ο απολογισμός αλλά και οι σχεδιασμοί για την ερχόμενη τουριστική περίοδο.
Οι επισκέπτες στο νησί σύμφωνα με στοιχεία του αεροδρομίου «Διαγόρας» ξεπέρασαν τους 2.600.000, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά.
Η Αθήνα κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός για το 2022 στα World Travel Awards
Τον τίτλο του κορυφαίου Πολιτιστικού Προορισμού στον κόσμο (World’s Leading Cultural City Destination 2022) για το 2022 κέρδισε η Αθήνα στα φετινά World Travel Awards, που διοργανώθηκαν στη Μουσκάτ του Ομάν.
Ο διακεκριμένος φορέας World Travel Awards βραβεύει κάθε χρόνο συμμετέχοντες από όλους τους κλάδους του τουρισμού, μέσα από ανοιχτές διαδικτυακές ψηφοφορίες τόσο σε περιφερειακό επίπεδο (Ευρώπη, Αφρική, Ασία, Β. Αμερική, Ν. Αμερική, Κεντρική Αμερική, Μέση Ανατολή, Ωκεανία, Καραϊβική, Ινδικός Ωκεανός) όσο και σε διεθνές. Οι ψήφοι προέρχονται κυρίως από εξειδικευμένα στελέχη που εργάζονται στον τουριστικό τομέα, αλλά και από τους ίδιους τους ταξιδιώτες.
Σημειώνεται ότι η ελληνική πρωτεύουσα κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα σε πόλεις – ορόσημα, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι, η Ρώμη, το Πεκίνο και το Ρίο ντε Τζανέιρο, που ήταν υποψήφιες στην ίδια κατηγορία.
Τα World Travel Awards διοργανώνονται από το 1993 και είναι η πρώτη φορά που η Αθήνα, μετά από αλλεπάλληλες συμμετοχές, καταφέρνει να κερδίσει διεθνές βραβείο σε αυτόν τον σημαντικό θεσμό.