Απίστευτες αλλαγές στο Airbnb – Τα 2 νέα μέτρα

Airbnb: Νέο πλαίσιο με ρυθμίσεις και αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί η βραχυχρόνια μίσθωση προωθεί η κυβέρνηση. Τι ρόλο θα παίξουν οι εκάστοτε δήμοι.

Ειδικά με την πανδημία, τα πράγματα στον τουρισμό άλλαξαν και η ζήτηση για Airbnb σε διακοπές ή άλλους λόγους ταξιδιών έσπασε ρεκόρ, αφού τα μέτρα και οι αποστάσεις αποζητούσαν μεγαλύτερη απομόνωση. Όμως αυτό, επιβάρυνε πολύ τους ξενοδόχους που δεν μπορούσαν ούτε να δουλέψουν στην πανδημία, αλλά και τώρα με την ενεργειακή κρίση, τα «πορτοφόλια» είναι άδεια και στρέφονται όλοι και πάλι στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Έτσι, σημαντικές θα είναι οι αλλαγές που σχεδιάζονται και θα αφορούν και τους επίδοξους ταξιδιώτες, αλλά και εκείνους που έχουν σπίτια με βραχυχρόνια μίσθωση. Η νομοθετική διάταξη θα περιορίζει τον αριθμό των ακινήτων που μπορούν να διατεθούν, ανά ΑΦΜ,  και αφετέρου, θα θέτει πλαφόν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ανά γεωγραφικό νομό.

Airbnb: Στήνονται οι αλλαγές στις μισθώσεις

Δύο αλλαγές αναμένονται στην αγορά των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων τύπου Airbnb. Όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του κύκλου παρουσιάσεων της εθνικής στρατηγικής για τον «Τουρισμό 2030», γίνονται ενέργειες για να διαχωριστούν οι αναζητήσεις και η προβολή, δηλαδή ποιες αφορούν καταλύματα που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση και ποιες ξενοδοχειακά καταλύματα.

Παράλληλα, είπε, θα γίνει διαχωρισμός της αγοράς ανάμεσα σε όσους μισθώνουν μαζικά καταλύματα (ακόμη και δεκάδες καταλύματα ως «πακέτο») και σε όσους εκμισθώνουν ένα ακίνητο στο πλαίσιο της τουριστικής ζήτησης. Υπογράμμισε τέλος πως θα υπάρξει κοινή νομοθεσία μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, αναφερόμενος κατά την ομιλία του και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι αναγνωρίζονται ως μέρος του τουριστικού προϊόντος.

Ωστόσο, τόνισε ότι πέραν της μεμονωμένης δραστηριότητας υπάρχει και ένα γκρίζο θεσμικό πλαίσιο που πρέπει να αλλάξει καθώς επιτρέπει σε επιχειρηματικούς ομίλους υπό το μανδύα της βραχυχρόνιας μίσθωσης να ασκούν δραστηριότητα πλήρως ανταγωνιστική προς τα ξενοδοχεία ή τα ενοικιαζόμενα δωμάτια με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την εισφοροδιαφυγή. Ανάμεσα στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί είναι κατά το πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών πόλεων να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να θέτουν όρια στην άσκηση της δραστηριότητας.

«Αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο γιατί η Αθήνα είναι σε μια περίοδο πολύ ισχυρής ανάπτυξης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό όλα να γίνονται με διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού και με διασφάλιση κοινού πεδίου δράσης για όλους», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Τι άλλο αλλάζει στο Airbnb

Ανακαινίσεις: Στο τέλος του χρόνου λήγει το πρόγραμμα που προβλέπει έκπτωση 40% από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, των δαπανών για τη λήψη υπηρεσιών οι οποίες σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων. Το μέγιστο ποσό έκπτωσης διαμορφώνεται, συνεπώς, συνολικά στα 6.400 ευρώ.

Στα σχέδια της κυβέρνησης βρίσκεται μεν η επέκταση του προγράμματος άλλα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολύ πιθανό το κίνητρο αυτό να αφορά μόνο όσους αξιοποιούν τα ακίνητα για ιδιόχρηση ή μακροχρόνια μίσθωση.

Την εκτίμηση αυτή ενισχύσει και το μέτρο που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Σε όσους ρίξουν κλειστά διαμερίσματα στην αγορά ενοικίων η Πολιτεία θα τους καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης.

Περιορισμοί στις άδειες: Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), με υπόμνημά του προς στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έχει ζητήσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις. Δηλαδή να ξεχωρίσουν τα φυσικά πρόσωπα που απλώς νοικιάζουν ένα-δυο ακίνητα μέσω Airbnb για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους από αυτούς που έχουν εντάξει ολόκληρη τουριστική επιχείρηση στις πλατφόρμες αυτές.

Airbnb: Μείωση στις κρατήσεις τον χειμώνα

Κατά το διάστημα από τον επόμενο Δεκέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης μέσω πλατφόρμας προβλέπεται να σημειώσει πτώση της τάξεως του 40,4% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

«Δύσκολος χειμώνας» μετά το καλύτερο καλοκαίρι των τελευταίων ετών αναμένεται για τον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Με βάση τις κρατήσεις που είχαν γίνει μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, κατά το διάστημα από τον επόμενο Δεκέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο ο αριθμός των διανυκτερεύσεων προβλέπεται να σημειώσει πτώση της τάξεως του 40,4% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν με βάση την τελευταία μηνιαία έρευνα της AirDNA για τον μήνα Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με αυτή την εικόνα καθίσταται σαφές ότι η ενεργειακή κρίση που έχει πλήξει την Ευρώπη έχει αρνητική επίδραση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, και ασφαλώς και στον κλάδο της φιλοξενίας και των ταξιδιών. Πρόκειται άλλωστε για πανευρωπαϊκή τάση, καθώς μόνο σε τρεις χώρες το πρόσημο για τους επόμενους μήνες παραμένει θετικό έναντι του 2019. Αυτές είναι η Αυστρία (18,5%), η Φινλανδία (10,9%) και η Γαλλία (7,8%). Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στην Ουγγαρία με 56,7% και η μικρότερη στην Ελβετία με 3,3%. Σημειώνεται πάντως ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει αντιστροφή αυτής της εικόνας, καθώς είναι πιθανό να γίνουν περισσότερες κρατήσεις πιο κοντά στις ημερομηνίες άφιξης των ταξιδιωτών.

Όσον αφορά τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα συνέχισε να εμφανίζει θετικές επιδόσεις καταλαμβάνοντας την τέταρτη καλύτερη θέση στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων ήταν κατά 13,5% υψηλότερος έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019, ενώ ο αριθμός των διαθέσιμων καταλυμάτων ήταν σχεδόν ίδιος με εκείνον του 2019 (μόλις 0,6% υψηλότερος). Αξίζει να σημειωθεί ότι η πτωτική τάση στον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων έγινε περισσότερο εμφανής στο σύνολο της Ευρώπης τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, ο αριθμός των χωρών όπου η ζήτηση ξεπέρασε εκείνη του 2019 περιορίστηκε σε μόλις έξι χώρες, από εννέα τον Αύγουστο. Την πρώτη τριάδα κατέλαβαν κατά σειρά η Γαλλία με αύξηση 19,2% (σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019), η Γερμανία με 15,7% και η Αυστρία με 15,1%.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά για το τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου οι διανυκτερεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα ξεπέρασαν εκείνες του αντίστοιχου καλοκαιριού του 2019 κατά 24,1%, αποτελώντας τη δεύτερη καλύτερη επίδοση πανευρωπαϊκά, πίσω μόνο από τη Γερμανία, όπου η αύξηση διαμορφώθηκε σε 24,8%. Σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι, η αύξηση άγγιξε το 61,8%, επίδοση που ήταν και η καλύτερη μεταξύ των υπόλοιπων χωρών της Νότιας Ευρώπης.