Τέλος το τσιγάρο! Κίνηση – «βόμβα» από Παπαστράτο

Τσιγάρο: Η στρατηγική συμφωνία που «σβήνει» το τσιγάρο. Πώς η κορυφαία ελληνική εταιρεία Παπαστράτος ενώνει τις δυνάμεις της με την Nobacco και βάζουν τέλος σε όσα ξέραμε μέχρι σήμερα για το τσιγάρο. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Παπαστράτος, θυγατρική της Philip Morris International (PMI), συνάπτει στρατηγική συνεργασία με τη NOBACCO για τη διάθεση προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου, η οποία θα είναι σε ισχύ από την 7η Οκτωβρίου 2021.

Η NOBACCO, μέσω του εκτεταμένου δικτύου καταστημάτων της, θα διαθέτει προϊόντα της PMI, όπως συσκευές θέρμανσης καπνού IQOS και ηλεκτρονικές συσκευές ατμίσματος, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2021.

Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παπαστράτος, την οποία η εταιρεία ανακοίνωσε με αφορμή την επέτειο των 90 χρόνων λειτουργίας της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρώτο πυλώνα της νέας στρατηγικής της που αφορά στην καινοτομία των προϊόντων και στην ανάπτυξη εναλλακτικών λύσεων, η Παπαστράτος στοχεύει στη μείωση του αριθμού των καπνιστών στην Ελλάδα κατά 1,5 εκατομμύριο μέχρι το 2025, ενώ, παράλληλα, έχει δεσμευτεί, μέχρι το 2023, το 75% των εσόδων της να προέρχεται από καινοτόμα προϊόντα εναλλακτικά του τσιγάρου.

Η NOBACCO κατέχει ηγετική θέση στην κατηγορία των προϊόντων ατμίσματος. Από την ίδρυσή της, το 2008, έχει θέσει ως κύρια προτεραιότητά της την προώθηση εναλλακτικών λύσεων στο κάπνισμα. Σήμερα, διαθέτει ένα σύγχρονο δίκτυο 61 φυσικών καταστημάτων και ισχυρή παρουσία στις διαδικτυακές πωλήσεις.

Η στρατηγική σύμπραξή της με την Παπαστράτος αναμένεται να ενισχύσει τη δυναμική των προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου, παρέχοντας περισσότερες επιλογές σε ενήλικους καπνιστές.

«Ο στόχος για 1,5 εκατομμύριο λιγότερους καπνιστές στην Ελλάδα, μέχρι το 2025, απαιτεί περισσότερες εναλλακτικές και ισχυρές συνεργασίες.

Γνωρίζουμε πως όσο περισσότερα εναλλακτικά προϊόντα προσφέρουμε στους καπνιστές τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουμε σε αυτόν.

Διατηρώντας την καινοτομία και την επιστήμη στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας, αναπτύσσουμε νέες, καινοτόμες πλατφόρμες, και διευρύνουμε, παράλληλα, το δίκτυο διάθεσής τους σε ολόκληρη τη χώρα.

Με τη NOBACCO μέχρι χθες μας συνέδεε το όραμα για έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο. Από σήμερα ενώνουμε δυνάμεις για να το κάνουμε πραγματικότητα», ανέφερε ο Χρήστος Χαρπαντίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος.

«Η στρατηγική μας συνεργασία με την Παπαστράτος είναι απολύτως συνεπής με την αποστολή μας να είμαστε δίπλα σε όλους όσοι σκέφτονται να κάνουν την επιλογή ζωής, και να αφήσουν πίσω τους το παραδοσιακό κάπνισμα.

Πλέον, οι διαθέσιμες επιλογές για τους πελάτες μας διευρύνονται με προϊόντα αντάξια της ποιότητας, καινοτομίας και ασφάλειας που χαρακτηρίζει τη γκάμα μας.

Θέλω να ευχαριστήσω την Παπαστράτος για την εμπιστοσύνη της, με την οποία αναγνωρίζεται η προσπάθεια 13 ετών να συμβάλλουμε στη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια αυτή, έχοντας μαζί μας έναν ισχυρό σύμμαχο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της NOBACCO, Μάρκος Μαρκόπουλος.

Τσιγάρο: Το τέλος του MARLBORO – Το είπε και το έκανε ο Παπαστράτος

Τρία χρόνια μετά την πρώτη παραγωγή των θερμαινόμενων ράβδων καπνού Heets για το IQOS στο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, το μερίδιό τους στην Αττική ξεπέρασε αυτό του Marlboro.

Με βάση τα στοιχεία της Nielsen το τελευταίο τρίμηνο του 2020 το μερίδιό των Heets στην Αττική άγγιξε το 17,7%, μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το μερίδιο του Marlboro -της πρώτης μάρκας καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα- που διαμορφώθηκε το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα στο 16,7%.

Με βάση τα στοιχεία της Nielsen, 1 στους 5 καπνιστές στην Αττική έχει επιλέξει το IQOS, το οποίο έχει κερδίσει μερίδιο από όλες τις μάρκες τσιγάρων. Τέσσερις στους 10 καπνιστές που μετακινήθηκαν στο IQOS κάπνιζαν πριν προϊόντα της Παπαστράτος.

Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα 300.000 χρήστες IQOS το οποίο διατίθεται μέσω 26 καταστημάτων IQOS πανελλαδικά και σε περισσότερα από 300 σημεία πώλησης σε μεγάλες αλυσίδες εταιρειών τεχνολογίας. Στόχος της Philip Morris International είναι έως το 2025 η διείσδυση του IQOS διεθνώς να φθάσει το 30%-40%.

Τα συμβατικά τσιγάρα τα τελευταία χρόνια υπάρχει σταθερή πτώση στις πωλήσεις στην Ελλάδα. Πέρυσι η μείωση των πωλήσεων άγγιξε το 10% με το 50% αυτής της υποχώρησης, δηλαδή η μείωση κατά πέντε μονάδες, να αποδίδεται στη δραματική μείωση της τουριστικής κίνησης.

Η Ελλάδα, καταλαμβάνει την τρίτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά το κάπνισμα. Κάτι που θέλει να αλλάξει η Παπαστράτος που πριν από έναν χρόνο έθεσε έναν φιλόδοξο στόχο. Έως το τέλος του 2021, 1 εκατομμύριο Έλληνες καπνιστές να εγκαταλείψουν το τσιγάρο.

Ένα στόχο τον οποίο η εταιρεία εκτιμά ότι θα καταφέρει να τον πετύχει σε συνεργασία και με την πολιτεία. Πως όμως θα επιτευχθεί ο στόχος 1 εκατ. καπνιστές να εγκαταλείψουν το τσιγάρο; Ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν είναι η ενημέρωση.

Στο πλαίσιο αυτό η Παπαστράτος ξεκίνησε από πέρυσι καμπάνια ενημέρωσης σε 20.000 σημεία λιανικής πώλησης ώστε τα προϊόντα νικοτίνης να μην πωλούνται σε ανήλικους. Επίσης η εταιρεία θα συνεχίσει τις συνεργασίες με smoke free πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο να θέσουν τέλος στο τσιγάρο.

Τσιγάρο: «Πάγωσαν» όλοι με τον Καρέλια – Δείτε τι πέτυχε η καπνοβιομηχανία

Χαρακτηρίζεται ως το απόλυτο success story του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου. Η εταιρεία «Καρέλιας» είναι το μεγάλο… πορτοφόλι του ελληνικού χρηματιστηρίου με την μετοχή της ολοένα να αυξάνεται!

Με ταμειακά διαθέσιμα που ξεπερνούν τα 343 εκατ. ευρώ τα οποία μαζί με τις επενδύσεις σε χρεόγραφα ανήλθαν στο τέλος του 2020 στα 467 εκατ. ευρώ, από 443 εκατ. ευρώ που ήταν στις 31.12.2019, η Καπνοβιομηχανία Καρέλιας αποτελεί μια από τις λίγες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες με τόσο μεγάλο “πορτοφόλι”.

Την ίδια στιγμή και για τη χρήση του 2020 θα μοιράσει ένα από τα υψηλότερα μερίσματα. Η διοίκησή της θα προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, που θα συγκληθεί την 30η Ιουνίου, τη διανομή μερίσματος, συνολικού ποσού 25,944 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε μεικτό μέρισμα 9,40 ευρώ ανά μετοχή.

Το προτεινόμενο μέρισμα, είναι ισόποσο με αυτό της χρήσης του 2019 η δε μερισματική απόδοση διαμορφώνεται σε ποσοστό 3,38% με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής την 31η Δεκεμβρίου 2020.

Τους τελευταίους 12 μήνες ο τίτλος της Καπνοβιομηχανίας στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου έχει ενισχυθεί κατά 15,04%, η τιμή της μετοχής έκλεισε την Μεγάλη Πέμπτη στα 306 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας ξεπερνά τα 844 εκατ. ευρώ.

Πέρυσι, ο όμιλος εμφάνισε καθαρές πωλήσεις (χωρίς ΕΦΚ και ΦΠΑ) 211,034 εκατ. ευρώ (-2,16%), κέρδη προ χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων, συναλλαγματικών διαφορών, φόρων και αποσβέσεων 91,7 εκατ. ευρώ (+5,36%), κέρδη προ φόρων 73 εκατ. ευρώ (-16,76%) και κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 54,656 εκατ. ευρώ (-18,91%). Κάτι που αποδίδεται στη σημαντική μεταβολή της ισοτιμίας του δολαρίου.

Όσον αφορά τις διεθνείς πωλήσεις της αυτές σημείωσαν αύξηση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Βαλκανίων και της Άπω Ανατολής, ενώ καθοδικά κινήθηκαν στις υπόλοιπες χώρες της Ασίας (συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας) καθώς και στις αγορές της Αφρικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

Στην Ελλάδα, λόγω της πτώσης της αγοράς Duty Free εξαιτίας των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, η εταιρεία εμφάνισε μείωση του καθαρού (χωρίς Ε.Φ.Κ.) κύκλου εργασιών της κατά 5,53%.

Σε ό,τι αφορά την φορολογημένη αγορά, η Καρέλιας παρουσίασε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 4,59% με παράλληλη αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 1,52% στα τσιγάρα και 13,24% στον καπνό για στριφτό τσιγάρο, ενώ τα μερίδιά της κινήθηκαν ανοδικά και ανήλθαν στο 18,24% (2019: 17,55%) στα τσιγάρα και 26,97% (2019: 26,13%) στον καπνό). Σε ό,τι αφορά το απασχολούμενο προσωπικό αυτό αριθμούσε στο τέλος του 2020 554 άτομα από 580 άτομα που ήταν στο τέλος του 2019.

Για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση της Καρέλιας αναμένει πως στην εσωτερική αγορά, οι πωλήσεις και το μερίδιο, τόσο στα τσιγάρα όσο και στον καπνό για στριφτό τσιγάρο, θα κινηθούν οριακά θετικά, τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες του έτους. Αυξητικά αναμένεται να κινηθούν και οι όγκοι πωλήσεων προς τις λοιπές βαλκανικές αγορές, μεταξύ αυτών και στη Βουλγαρία, ενώ μικρή αύξηση αναμένεται και στις αγορές της Β. Αφρικής.

Σχετικά με άλλες αγορές της Ε.Ε., οι χαμηλότερες πωλήσεις στις Κάτω Χώρες και λιγότερο στην Ισπανία (με αύξηση του μεριδίου της εταιρείας όμως), αναμένεται εν μέρει να αντισταθμιστούν από αυξημένους όγκους πωλήσεων στη Γαλλία, την Αυστρία και την Πορτογαλία.

Επίσης η σταδιακή χαλάρωση στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αναμένεται να αναθερμάνει τη ζήτηση από τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών, κυρίως αυτών της Ελλάδος, της Μέσης Ανατολής και της Τουρκίας, αν και η διοίκηση της βιομηχανίας εκτιμά πως η ζήτηση θα αργήσει να επανέλθει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Σταθερότητα αναμένει η διοίκηση της εταιρείας στις τιμές κτήσης καπνών σε φύλλα. Αντίθετα, αυξημένα αναμένονται να είναι τα κόστη μεταφοράς, τόσο των προϊόντων προς τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, όσο και των εισαγωγών πρώτων υλών.

Παράλληλα αναμένει συγκρατημένες αυξήσεις στις τιμές κτήσης των λοιπών πρώτων υλών, κυρίως αυτών των οποίων οι τιμές επηρεάζονται από περιορισμούς στην παραγωγή και στην προσφορά, αλλά και από άλλους εξωγενείς παράγοντες όπως η αυξημένη ζήτηση από μεγάλες αγορές όπως η κινεζική και αυτή των Η.Π.Α..

Μέσα στο 2021 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η οδηγία 2019 / 904 / EU της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των συνεπειών από τη χρήση ορισμένων πλαστικών στο περιβάλλον. Λόγω των φίλτρων στα τσιγάρα, η ενσωμάτωση της οδηγίας στη νομοθεσία των κρατών μελών, η εταιρεία προχωρά σε νέο μερικό επανασχεδιασμό των πακέτων και σε αυξημένο κατακερματισμό της παραγωγικής διαδικασίας, η οποία επιφέρει αύξηση κόστους παραγωγής και μείωση οικονομιών κλίμακος.

Η διοίκηση της εταιρείας αναφέρει τέλος χαρακτηριστικά: “Δεν αναμένουμε αύξηση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον τουλάχιστον στην Ευρωζώνη, ενώ πιστεύουμε πως το καθεστώς χαμηλών επιτοκίων θα συνεχιστεί και στις Η.Π.Α. Τα πρωτόγνωρα και μη αναμενόμενα γεγονότα του 2020 επιβεβαιώνουν τη ρευστότητα των μελλοντικών προβλέψεων, τονίζουν όμως κυρίως τον κίνδυνο του να μην είσαι προετοιμασμένος για οτιδήποτε ήθελε προκύψει. Η προάσπιση των διαθεσίμων της εταιρείας και η συνεχής θωράκισή της απέναντι σε μελλοντικές δυσοίωνες εξελίξεις, αποτελούν βασική προτεραιότητα του Διοικητικού Συμβουλίου και, κατ ́ επέκτασιν, οι όποιες επενδυτικές προτάσεις βρίσκονται εντός των ορίων αποδεκτού ρίσκου, θα είναι είτε περιορισμένης απόδοσης, είτε πιο μακροχρόνιου επενδυτικού ορίζοντα”.