Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Είναι υποχρεωμένοι να κάνουν rapid test για την εργασία τους μία φορά την εβδομάδα από τον Μάιο οπότε και καταργήθηκαν τα μέτρα. Πλέον, η κατάργηση μετρά μέρες.
Το τελευταίο «οχυρό» των μέτρων της πανδημίας πέφτει. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την απόφασή του για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς άνοιξε τον δρόμο για την κατάργηση και του ενός υποχρεωτικού rapid test την εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους πρέπει να κάνουν ένα τεστ για μπορέσουν να προσέλθουν στην εργασία τους. Πριν από τον Μάιο του 2022 που έγινε η άρση των μέτρων, έπρεπε να κάνουν δύο τεστ με δική τους δαπάνη.
Ωστόσο, πέρα από την απόφαση του ΣτΕ, το θέμα έτσι κι αλλιώς ήταν στο τραπέζι των συζητήσεων με δύο βασικά σενάρια: Είτε την κατάργηση, είτε την παράταση μέχρι τις αρχές του 2023.
Το τελευταίο ΦΕΚ όριζε ότι το μέτρο ισχύει μέχρι τις 31/12/2022, επομένως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει και η ανάλογη ανακοίνωση.
Βέβαια, η απόφαση του ΣτΕ μάλλον δείχνει τι θα γίνει τελικά με τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα:
Οι ανεμβολίαστοι γιατροί και νοσηλευτές μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους αφού κρίθηκε αντισυνταγματική η παράταση μέχρι 31-12-2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές υγείας λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.
Η επταμελής σύνθεσης του Γ΄ Τμήματος με την υπ΄ αριθμ. 2332/2022 απόφασή της έκρινε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Με την ίδια απόφαση, οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση που καθόριζε τη διαδικασίας πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 50 ν. 4825/2021.
Στο σκεπτικό αναφέρεσαι ότι κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο ν. 4917/2022 (31-3-2022) και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση (14-4-2022) είχε παρέλθει χρονικό διάστημα 8 και πλέον μηνών από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορονοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».
Το αρνητικό αποτέλεσμα του ελέγχου ο εργαζόμενος μπορεί να εκδίδει από το gov.gr. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο εργαζόμενος ενημερώνει άμεσα τον εργοδότη και ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ (καραντίνα κ.λπ.).
Αναλυτικά, σήμερα, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:
Στις περιπτώσεις που οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα κληθούν να παραστούν εκτάκτως στο χώρο εργασίας, ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης, rapid test, δύναται να διενεργείται και αυθημερόν.
Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 είναι υποχρεωτικός για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας.
Οι εργαζόμενοι που εργάζονται μία (1) ημέρα την εβδομάδα ή δύο (2) ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση μεταξύ αυτών κατά μέγιστο μία (1) ημέρα, υποχρεούνται, στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, υπό τους ίδιους όρους, μία (1) φορά την εβδομάδα έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο εργασίας.
Στους διαγνωστικούς ελέγχους δεν προσμετρώνται οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται, ως οικειοθελής παροχή του εργοδότη, χωρίς επιβάρυνση του εργαζόμενου.
Οι ανεμβολίαστοι που δεν έχουν ολοκληρώσει ούτε τον βασικό εμβολιασμό, δεν θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τα «καινούρια» εμβόλια.
Συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5) έναντι του κορωνοϊού σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορονοϊό:
Διευκρινίζεται ότι:
Άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών).
Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων δεν έχουν αντένδειξη και μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.
Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…