Νέα μέτρα ξαφνικά: «Καμπάνα» σε κλειστούς χώρους και σχολεία

Νέα μέτρα: Με ιώσεις, γρίπη και κορονοϊό να κάνουν πάρτι, οι γιατροί αιφνιδιαστικά ζήτησαν να επιστρέψει ένα μέτρο της πανδημίας, ειδικά στα σχολεία.

Εποχές προ-Covid ζούμε στην καθημερινότητα και δεν είναι λίγες οι φορές που το «απομεινάρι» της μάσκας μάς έχει μείνει από όλα τα μέτρα της πανδημίας, που επιτέλους ανήκουν στο -όχι και τόσο- μακρινό παρελθόν. Άλλοι που φοβούνται να μπουν χωρίς μάσκα σε κλειστό χώρο και άλλοι που χλευάζουν όσους ακόμα τη χρησιμοποιούν.

Εν μέσω μεγάλης έξαρσης των αναπνευστικών ιώσεων, πολλά παιδιά φτάνουν τελικά στο νοσοκομείο και τα νοσοκομεία παίδων γεμίζουν με μικρούς ασθενείς. Παράλληλα, οι ενήλικες ασθενούν ο ένας μετά τον άλλο, στην πλειοψηφία τους ωστόσο με ελαφρά και συνηθισμένα συμπτώματα που είχαμε να παρουσιάσουμε από το 2019.

Ωστόσο, οι γιατροί είναι σε εγρήγορση και μάλιστα έφτασαν στο σημείο να στείλουν επιστολή στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, απευθύνοντας έκκληση να επιστρέψει ένα από τα μέτρα: Η μάσκα.

Όπως τόνιζε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, απαιτούνται νέα μέτρα και προειδοποιούν ότι η κατάσταση δεν θα είναι εύκολη.

Πιο αναλυτικά, επισημαίνουν πως λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της μεταφοράς του συνόλου σχεδόν των δραστηριοτήτων σε κλειστούς χώρους, της παρέλευσης σημαντικού χρονικού διαστήματος από την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού έναντι του Covid και της παρατηρούμενης αυξημένης νοσηρότητας, προτείνουν:

Επιστροφή της μάσκας: «Δεν υπάρχει περίπτωση»

Η πιο άμεση ήταν η απάντηση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη, η οποία εξέφρασε την αντίθεσή της σε κάτι τέτοιο:

«Για εμένα προσωπικά τα παιδιά δεν χρειάζεται να φορέσουν ακόμη μάσκα στα σχολεία. Δεν έχουμε αριθμό που να πιέζει την κατάσταση. Υπάρχει η επιτροπή αξιολόγησης που θα βλέπει ανά εβδομάδα τι γίνεται».

Ακολούθησε απόλυτη διαβεβαίωση από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, η οποία ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

Και υπογράμμισε τα εξής:

  • Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει κανένα περιοριστικό μέτρο πουθενά.
  • Έχουν αλλάξει πλήρως τα χαρακτηριστικά της πανδημίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε επιφυλακτικοί.
  • Είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία τόσο με την αρμόδια Επιτροπή όσο και με το υπουργείο Υγείας, αλλά είμαστε σε άλλη φάση της πανδημίας και όχι μόνο εμείς, επειδή παρακολουθούμε και το τι γίνεται στην Ευρώπη. 
  • Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σε επίπεδο Συμβουλίου υπουργών που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες δεν γίνεται πλέον καμία συζήτηση γι’ αυτό το θέμα.

Πόσο είναι το πρόστιμο σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Το αρνητικό αποτέλεσμα του ελέγχου ο εργαζόμενος μπορεί να εκδίδει από το gov.gr. Αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο εργαζόμενος ενημερώνει άμεσα τον εργοδότη και ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ (καραντίνα κ.λπ.).

  • Στους εργαζομένους που δεν υποβάλλονται σε rapid test επιβάλλεται για κάθε παράβαση της εβδομαδιαίας υποχρέωσής τους πρόστιμο 300 ευρώ σε περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ για μερική απασχόληση. Για την εκπαίδευση υπάρχει διαφορετικό πλαίσιο κυρώσεων.
  • Εάν ο εργοδότης δεν υποβάλει την υπεύθυνη δήλωση με την κατάσταση των εργαζομένων, του επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ.
  • Σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης, επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 10.000 ευρώ.
  • εργοδότης δεν επιτρέπεται ρητά να απασχολήσει εργαζόμενο με θετικό rapid test. Σε περίπτωση που διενεργηθεί έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές και βρεθεί να το έχει πράξει, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.
  • Εάν ο εργοδότης δεν έχει ενημερώσει με κάθε πρόσφορο μέσο τους εργαζομένους του για την υποχρέωση διενέργειας rapid test, του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ άπαξ.

Ποιοι θεωρούνται πλήρως εμβολιασμένοι

Αναλυτικά, σήμερα, πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται:

  • όσοι έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου
  • όσοι έχουν εμβολιαστεί για κορονοϊό COVID-19 με την πρώτη δόση του εμβολίου των δύο δόσεων, κατόπιν νοσούν από κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό πλήρους κάλυψης-ανάρρωσης και εμβολιασμού με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Στις περιπτώσεις που οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα κληθούν να παραστούν εκτάκτως στο χώρο εργασίας, ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης, rapid test, δύναται να διενεργείται και αυθημερόν.

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης από τον κορονοϊό COVID-19 είναι υποχρεωτικός για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που εργάζονται μία (1) ημέρα την εβδομάδα ή δύο (2) ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση μεταξύ αυτών κατά μέγιστο μία (1) ημέρα, υποχρεούνται, στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, υπό τους ίδιους όρους, μία (1) φορά την εβδομάδα έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο εργασίας.

Στους διαγνωστικούς ελέγχους δεν προσμετρώνται οι διαγνωστικοί έλεγχοι που διενεργούνται, ως οικειοθελής παροχή του εργοδότη, χωρίς επιβάρυνση του εργαζόμενου.

Ποιο εμβόλιο κάνουν οι ανεμβολίαστοι

Οι ανεμβολίαστοι που δεν έχουν ολοκληρώσει ούτε τον βασικό εμβολιασμό, δεν θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τα «καινούρια» εμβόλια.

Συστήνεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (ΒΑ.1, ΒΑ.4/ΒΑ.5) έναντι του κορωνοϊού σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ή τη νόσηση από κορονοϊό:

  • σε όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • σε άτομα ηλικίας 12-59 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού
  • σε διαμένοντες και εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ή άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων
  • σε επαγγελματίες υγείας
  • σε διαβιούντες με άτομα σε ανοσοκαταστολή ή άλλο υποκείμενο νόσημασε φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών από κορονοϊό

Διευκρινίζεται ότι:

Άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με τη δεύτερη αναμνηστική δόση των μονοδύναμων εμβολίων και ανήκουν στις παραπάνω ομάδες μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια (εφόσον έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών).

Άτομα που νόσησαν μετά τη χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής δόσης των μονοδύναμων εμβολίων δεν έχουν αντένδειξη και μπορούν να εμβολιαστούν με τα επικαιροποιημένα διδύναμα εμβόλια με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Παρέχεται εξατομικευμένα η δυνατότητα εμβολιασμού με διδύναμα επικαιροποιημένα εμβόλια για δεύτερη αναμνηστική ή τρίτη αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετών που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.