Μετρητά: Πώς η πανδημία ανατρέπει όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Έτσι θα γίνονται πλέον οι συναλλαγές. Αρχίζουν οι πιλοτικές δοκιμές για το ψηφιακό ευρώ. Δείτε στο xristika.gr πώς θα είναι.
Η παράταση της πανδημίας και η ολοένα αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών και ανέπαφων πληρωμών, αλλά και ταχύτατη ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων αποτέλεσαν τον καταλύτη για την επίσπευση των αποφάσεων και των σχεδίων της ΕΚΤ για την κυκλοφορία του ψηφιακού ευρώ.
Οι ομάδες εργασίας έχουν ήδη αρχίσει να συνθέτουν τις τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες, όπως επίσης και το πλάνο πιλοτικών δοκιμών σε ευρωπαϊκές πόλεις, πριν από την επίσημη και μαζική κυκλοφορία.
Αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την ΕΚΤ στις αρχές του καλοκαιριού, πηγές που συμμετέχουν στον σχεδιασμό πιστεύουν ότι μόνο το γεγονός ότι ξεκίνησαν να προσδιορίζονται πρακτικές λεπτομέρειες αποτεί σοβαρή ένδειξη ότι πιθανότατα η απόφαση θα είναι θετική για την κυκλοφορία του.
Στον όλο σχεδιασμό συμμετέχει και η Ελλάδα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, τις εμπορικές τράπεζες και τη ΔΙΑΣ Διατραπεζικά Συστήματα και άλλους φορείς. Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το ψηφιακό ευρώ δεν πρόκειται να είναι κρυπτονόμισμα, ούτε μέθοδος ηλεκτρονικής πληρωμής, όπως, για παράδειγμα είναι οι Apple Pay, Google Pay, PayPal ή οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Επίσης, δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τα μετρητά.
Η διαφορά με τις σημερινές ψηφιακές μεθόδους πληρωμής συνίσταται στα εξής:
1. Το ψηφιακό ευρώ θα είναι ένα νέο νόμισμα, το οποίο θα εκδίδεται από την ΕΚΤ, θα αποτελεί απαίτηση του Ευρωσυστήματος και όχι των εμπορικών τραπεζών.
2. Θα έχει δική του νομισματική κυκλοφορία και επιτόκια. Δηλαδή, θα αποφασιστεί ένα όριο της ποσότητας (αξίας) που θα είναι διαθέσιμο στις αγορές και θα έχει επιτόκια που να αποτρέπουν τη μετατροπή των σημερινών ευρώ σε ψηφιακό ευρώ. Επίσης, η ποσότητα και τα επιτόκια θα διαμορφώνονται έτσι ώστε το ψηφιακό ευρώ να μη χρησιμοποιείται για επενδυτικούς και κερδοσκοπικούς σκοπούς.
3. Οι πληρωμές με ψηφιακό ευρώ θα έχουν τα χαρακτηριστικά της αμεσότητας και της ανωνυμίας που έχουν σήμερα τα μετρητά. Θα προσφέρει ύψιστη ασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων, εκτός των περιπτώσεων που ερευνώνται εγκληματικές πράξεις, όπως για παράδειγμα ξέπλυμα και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
4. Κάθε πολίτης θα έχει ένα ανώτατο όριο για ψηφιακό ευρώ, το οποίο θα καθοριστεί. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι 3.000 ευρώ. Η διάρκεια θα προσδιοριστεί από τα στοιχεία που δείχνουν πόσο χρόνο χρειάζεται κατά μέσο όρο ένας πολίτης να έχει το αντίστοιχο ποσό για τις ανάγκες του σε μετρητά. Μόλις οριστεί η διάρκεια και το ποσό, το όριο του ψηφιακού ευρώ θα είναι μεγαλύτερη. Εναλλακτικά, εξετάζεται να μην τεθεί όριο, αλλά η επιβολή επιτοκίου ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά η χρήση του πάνω από κάποιο ποσό.
5. Το ψηφιακό ευρώ δεν θα αντικαταστήσει τα μετρητά ως μέσο πληρωμής.
6. Οι εμπορικές τράπεζες θα συμμετέχουν στη διανομή του ψηφιακού ευρώ. Δεν απειλούνται από φυγή καταθέσεων, καθώς τίθενται ποσοτικά όρια και επιτόκια. Επίσης, δεν απειλούνται οι μέθοδοι πληρωμών όπως οι υπηρεσίες Apple Pay, PayPal, κάρτες, κλπ, διότι το ψηφιακό ευρώ δεν θα είναι υπηρεσία πληρωμής, αλλά νόμισμα.
7. Ωστόσο, στην πράξη, η χρήση του θα μοιάζει τεχνικά με τις σημερινές ηλεκτρονικές και ανέπαφες συναλλαγές και τα ψηφιακά πορτοφόλια.
8. Οι πληρωμές θα γίνονται άμεσα και η εκκαθάριση θα γίνεται κατευθείαν μέσω της ΕΚΤ, χωρίς να μεσολαβεί το τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή, η συναλλαγή του πολίτη περνάει κατευθείαν στο σύστημα της ΕΚΤ. Μάλιστα, υπάρχει η πρόταση να δημιουργηθούν δύο συστήματα εκκαθάρισης στην ΕΚΤ. Το ένα θα αφορά το retail και το άλλο το wholesale κομμάτι των συναλλαγών. Το δεύτερο υπάρχει σήμερα καθώς από εκεί γίνεται η εκκαθάριση και ο διακανονισμός όλων των συναλλαγών μεταξύ τραπεζών.
9. Εξετάζεται η περίπτωση να λειτουργήσει πιλοτικά σε ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις, πριν από την επίσημη κυκλοφορία του.
10. Σε κάθε περίπτωση, η πλήρης κυκλοφορία και διαθεσιμότητα στο επίπεδο που επιθυμεί και σχεδιάζει η ΕΚΤ, περιλαμβανομένης της διαθεσιμότητας σε τρίτες χώρες, μπορεί να χρειαστεί τρία έως πέντε χρόνια.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνει η ΕΚΤ στην ασφάλεια, τη διαφάνεια, την αμεσότητα και την αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς -ειδικά στους νέους-, αλλά και στην απειλή από την ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων. Η ΕΚΤ προειδοποιεί για τους κινδύνους που έχουν τα κρυπτονομίσματα, καθώς δεν ελέγχονται από κεντρικές τράπεζες, παρουσιάζουν μεγάλη μεταβλητότητα στις ισοτιμίες (κίνδυνος) και δεν εξασφαλίζεται η διαφάνεια (προσωπικά δεδομένα, φορολογία, ξέπλυμα, κά).
Άλμα 40% στη διεθνή βιομηχανία ψηφιακών πληρωμών την διετία 2020 – 2021, θα φέρει η πανδημική κρίση.
Αν και προ πανδημίας οι πληρωμές χωρίς μετρητά αποτελούσαν μια ελκυστική εναλλακτική για δισεκατομμύρια ανθρώπων, η κοινωνική αποστασιοποίηση έκανε ακόμη περισσότερο κόσμο, σε χώρες τόσο αναπτυγμένες όσο και αναδυόμενες, να στραφεί στις ανέπαφες πληρωμές. Στο πλαίσιο αυτό, η αξία των ψηφιακών πληρωμών παγκοσμίως αναμένεται να φτάσει τα 6,6 τρισ. δολάρια το 2021, σημειώνοντας αύξηση 40% το 2021 μέσα σε δύο χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Finaria.it.
Η διεθνής βιομηχανία των ψηφιακών πληρωμών έχει γνωρίσει πολλές καινοτομίες τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών πορτοφολιών, των P2P πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου, των πληρωμών σε πραγματικό χρόνο και των κρυπτονομισμάτων. Όλες αυτές, οι εύκολες στη χρήση, μέθοδοι πληρωμών χωρίς μετρητά προσέλκυσαν πολλούς χρήστες.
Μεγάλοι παίκτες όπως π.χ. οι Amazon, PayPal, Apple, Facebook επενδύουν συνεχώς σημαντικά κεφάλαια για λύσεις πληρωμών online και μέσω κινητού τηλεφώνου, ενώ η συντελούμενη μετάβαση σε online οικοσυστήματα αγορών (shopping ecosystems) έχει δημιουργήσει το έδαφος για νέα επιχειρηματικά μοντέλα και ευκαιρίες για τις μεθόδους ψηφιακών πληρωμών.
Το 2017, ολόκληρη η βιομηχανία ψηφιακών πληρωμών ξεπερνούσε σε αξία τα 3 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με έρευνα της Statista. Μέχρι το τέλος του 2019, αυτό το νούμερο είναι ενισχυθεί κατά 55%, ανεβάζοντας την αξία των ψηφιακών πληρωμών διεθνώς άνω των 4,7 τρισ. δολ., με συνεχή αυξητική τάση. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η βιομηχανία των διεθνών ψηφιακών πληρωμών έφτασε τα 5,4 τρισ. δολάρια το 2020, με περίπου 16% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ο κλάδος αναμένεται να συνεχίσει την εντυπωσιακή ανάπτυξή του το 2021, με νέο άλμα 22% στην αξία των συναλλαγών, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 6,6 τρισ. δολάρια. Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, η αγορά των ψηφιακών πληρωμών αναμένεται να φτάσει σε αξία τα 10,5 τρισ. δολάρια.
Με αξία διεθνών συναλλαγών της τάξεως των 4,2 τρις. δολ. το 2021, ο τομέας του ψηφιακού εμπορίου θα είναι αυτός που θα έχει μακράν το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά των ψηφιακών πληρωμών. Η υψηλή συναλλακτική αξία του ψηφιακού εμπορίου οφείλεται στον μεγάλο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών που αγοράζονται online. Περιλαμβάνει όλο το ηλεκτρονικό εμπόριο (eCommerce), τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (eServices) και τις συναλλαγές ψηφιακών μέσων (digital media) ή κρατήσεις στο eTravel. Ολόκληρος ο τομέας προβλέπεται ότι θα αναπτυχθεί μέχρι το 2025 κατά περίπου 40%, φτάνοντας σε αξία τα 5,8 τρις. δολ.
Οι πληρωμές μέσω Mobile POS αναμένεται να συμβάλουν κατά 37% ή περίπου 2,5 τρισ. δολάρια στην αξία των ψηφιακών πληρωμών το 2021. Τα προσεχή χρόνια, οι πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου θα γνωρίσουν εντυπωσιακή αύξηση, με άλμα έως 90% στην αξία των συναλλαγών, οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τα 4,6 τρισ. δολάρια μέχρι το 2025.
Η Ευρώπη είναι εκείνη που θα σημειώσει την μεγαλύτερη ανάπτυξη στις ψηφιακές πληρωμές.
Τα προηγούμενα χρόνια, η Κίνα και οι ΗΠΑ εξελίχθηκαν στις ηγέτιδες των παγκόσμιων αγορών ψηφιακών πληρωμών, με την Ευρώπη να έχει σημαντικά μικρότερη συμβολή.
Σύμφωνα με την έρευνα της Statista, η βιομηχανία ψηφιακών πληρωμών της Κίνας, μεγαλύτερης διεθνώς, αναμένεται να φτάσει σε αξία συναλλαγών τα 2,9 τρις. δολ. το 2021, με αύξηση 16,8% μέσα σε ένα έτος. Η αγορά των ΗΠΑ ακολουθεί με αξία ψηφιακών πληρωμών 1,26 τρις. δολ. και αύξηση 22,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Εντούτοις, η Ευρώπη είναι εκείνη που θα γνωρίσει την πιο εντυπωσιακή αύξηση ψηφιακών πληρωμών φέτος, με την αξία τους να αυξάνεται κατά 28,3%, σε 1,17 τρισ. δολάρια. Μέχρι το 2025, η ευρωπαϊκή αγορά ψηφιακών πληρωμών αναμένεται να φτάσει σε αξία τα 1,95 τρισ. δολ.
Με αξία ψηφιακών πληρωμών 271,4 δισ. δολάρια το 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι η μεγαλύτερη αγορά στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ακολουθούμενη από τη Γερμανία με αξία ψηφιακών πληρωμών στα 178,2 δισ. δολάρια.
Η έρευνα της Statista αποκαλύπτει ότι παρά τα υψηλά διψήφια ποσοστά αύξησης των ψηφιακών πληρωμών στον Δυτικό κόσμο, ανάλογη ανάπτυξη της αγοράς θα σημειωθεί τα επόμενα χρόνια και στην Ανατολή, ωθούμενη από τις πρώτες σε κινητά τηλέφωνα χώρες, ειδικά την Κίνα.
Οι στατιστικές δείχνουν επίσης ότι οι περισσότεροι χρήστες του ψηφιακού εμπορίου, ή 987 εκατομμύρια, ζουν στην Κίνα. Μέχρι το 2025, αυτό το νούμερο αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,2 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, οι χρήστες στις ΗΠΑ είναι εκείνοι που παράγουν τη μεγαλύτερη μέση αξία συναλλαγών στο ψηφιακό εμπόριο. Αυτή διαμορφώθηκε σε 2.590 δολ. το 2020 και όπως δείχνουν τα στοιχεία της Statista, το ποσό αυτό θα φτάσει τα 3.000 δολάρια το 2021 και τα 3.751 δολάρια μέχρι το 2025.
Ο απόλυτος οδηγός για γρήγορες, εύκολες και ασφαλείς συναλλαγές με Android συσκευές και κάρτα Ticket Restaurant®. Όσα πρέπει να ξέρετε στο xristika.gr.
Οι αλλαγές που βιώσαμε το 2020 με αφορμή την πανδημία άλλαξαν την καθημερινότητά μας και ταυτόχρονα μας έφεραν ακόμα πιο κοντά στην τεχνολογία.
Οι digital λύσεις είναι πλέον σύμμαχος, τα smartphones μετατράπηκαν σε «εργαλεία» και οι mobile πληρωμές έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της νέας πραγματικότητας στην ψηφιακή εποχή.
Η ασφάλεια των κινήσεων και των συναλλαγών μας όμως είναι μία παράμετρος αδιαπραγμάτευτη στο ψηφιακό αυτό περιβάλλον. Για αυτό τον λόγο όλο και περισσότεροι αποκτούν το δικό τους «ψηφιακό πορτοφόλι».
Η υπηρεσία Edenred Pay είναι το ψηφιακό πορτοφόλι των καρτών της Edenred που μεταμορφώνει το Android κινητό σας σε μέσο ανέπαφων πληρωμών, απλά χρησιμοποιώντας την εφαρμογή MyEdenred®.
Με σταθερή δέσμευση στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της, και διαρκή εξέλιξη και καινοτομία, η Edenred, η κορυφαία πλατφόρμα υπηρεσιών και πληρωμών και καθημερινός συνεργάτης για τον επιχειρηματικό κόσμο, φέρνει στην Ελλάδα το Edenred Pay, το ψηφιακό πορτοφόλι για κατόχους καρτών Ticket Restaurant® με Android συσκευή.
Σε συνέχεια του Apple Pay, τώρα και οι κάτοχοι Android συσκευών έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τις καθημερινές τους συναλλαγές με την Ticket Restaurant® κάρτα τους, πλησιάζοντας απλά την Android συσκευή τους στο POS! Μπορείτε να κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή MyEdenred® στην Android συσκευή σας και να ζήσετε τη νέα εμπειρία mobile πληρωμών!
Ποιές είναι οι συμβατές συσκευές;
Η υπηρεσία Edenred Pay είναι διαθέσιμη σε Android κινητά (Samsung, Huawei, Xiaomi, OnePlus, LG, Sony) που διαθέτουν NFC λειτουργία. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε την υπηρεσία Edenred Pay για πληρωμές μέσω κινητού σε οποιοδήποτε smartphone με Android 5.0 και πάνω που διαθέτει τεχνολογία NFC.
Σημείωση: Το Huawei P8 Lite δεν υποστηρίζει την υπηρεσία Edenred Pay.
Εάν έχετε iOS συσκευή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία Apple Pay για να πραγματοποιείτε πληρωμές με το κινητό σας.
Ποιές είναι οι συμβατές κάρτες;
Οι κάρτες Ticket Restaurant® είναι συμβατές με την υπηρεσία Edenred Pay.
Πώς ενεργοποιώ το Edenred Pay;
Εγκαταστήστε την εφαρμογή MyEdenred® στο Android κινητό σας και προσθέστε την ενεργή σας κάρτα Ticket Restaurant®
Επιλέξτε την ενεργή κάρτα Ticket Restaurant® από τη λίστα των καρτών
Επιλέξτε Εγκατάσταση Edenred Pay
Διαβάστε και αποδεχθείτε τους Όρους Χρήσης
Έτοιμοι για συναλλαγές!
Πώς πραγματοποιώ συναλλαγές με Edenred Pay;
Ξεκλειδώστε το κινητό σας, με τον τρόπο που έχετε επιλέξει (δακτυλικό αποτύπωμα, μοτίβο, κωδικός PIN)
Πλησιάστε το κινητό σας επάνω από το τερματικό (POS)
Μόλις πραγματοποιηθεί η συναλλαγή, εμφανίζεται στην εφαρμογή MyEdenred®
*Σιγουρευτείτε ότι η λειτουργία NFC είναι ενεργοποιημένη και ότι έχετε θέσει το Edenred Pay ως προεπιλεγμένο wallet.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…